De toiletjuffrouw

Bij een openbare wc hoort een toiletjuffrouw. Van middelbare leeftijd. Met blondgeverfd, opgestoken haar en grote oorbellen, van die ringen (waarvan ik altijd bang ben dat mensen ermee blijven haken aan dingen). Zonnenbankbruin. Slippers die kleppen op de tegels. Haar te lange nagels zijn roodgelakt. Uit haar schoonmakerspakje (wit) steekt een pakje sigaretten.
‘Goedemiddag.’ zegt ze met een hese stem als je binnenkomt en praat dan weer verder met haar vriendin aan de telefoon.
Wanneer je de vijftig cent (dertig als je geluk hebt) neerlegt, graait ze die snel weg. Het schaaltje is weer leeg, maar je weet dat ze heel veel muntjes verstopt in de zakken van haar schort. Naast het schaaltje liggen een paar snoepjes waarvan je je afvraagt hoe lang ze daar wel niet liggen. Terwijl je de opluchting voelt, hangt ze op (‘Bep, ik ga weer effe schoonmaken, bel zo terug.’) en zingt vals mee met de radiozender die oude klassiekers draait. Wanneer je de deur van het slot draait om je handen te wassen, duikt ze snel het hokje in om er geroutineerd een doekje over te halen. Natuurlijk doen ze dat altijd pas als jij bent geweest, niet ervoor.
Als de toiletjuffrouw geluk heeft, dan staat er ook een oud televisietje. Daar kijkt ze hele dag naar As The World Turns. Ze volgt de serie al dertig jaar. Ze haat het als er klanten komen tijdens een spannend stukje.
Om half zes gaat ze naar huis, naar de brommende man die op de bank zit te zappen. Puf om haar eigen toilet nog schoon te maken heeft ze niet meer.

20 gedachtes over “De toiletjuffrouw”

 1. Als je het zo beschrijft dan word ik er een beetje zwaarmoedig van. Het valt me trouwens op dat je hier in de buurt weinig toiletjuffrouwen hebt, terwijl als we naar Utrecht of Amsterdam gaan je ze bijna overal wel ziet. Ook bij de McDonald’s, terwijl dat in Amersfoort weer gewoon gratis is.

 2. Het lijkt mij ook echt verschrikkelijk… Doe het gewoon met schoonmaaksters en poortjes waar je 30 cent in moet gooien, dat is toch veel handiger! In de La Place dicht bij mijn huis zit gelukkig wel een aardige vrouw, haha.

 3. Ik kwam laatst een toiletmeneer tegen van een jaar of dertig. Ik vind dat maar nets. Gewoon een toiletjuffrouw die, zeker wanneer je alleen reist, ook nog even een oogje in op je bagage houdt en (heel belangrijk) die snel je tuniek uit je broek vist wanneer je je in het iets te krappe hokje waar je toch nog je handbagage mee naar binnen hebt gesjouwd iet helemaal netjes hebt aangekleed.

  Het zal de leeftijd wel zijn: Voor mij maken ze de bril meestal even schoon alvorens ik naar binnen ga.

  1. Nee, een toiletmeneer van dertig jaar vind ik ook niet oké. Ik denk dat jij er gewoon vriendelijker uit ziet dan ik :P

 4. Leuk stukje! Redelijk treffend, al heb ik nooit een toiletjuffrouw tv zien kijken. Ik heb trouwens net een boek gelezen waarin een van de hoofdpersonen toiletjuffrouw is, ‘Is er hoop’ van Renate Dorrestein. Leuk boek :)

 5. Er stond een tijdje terug een hele reportage over toiletjuffrouwen (en -meneren) in.. ik dacht het AD. En daarin stond dus dat ze het allemaal echt superleuk vonden, en veel meer dan alleen maar plees schrobben. Omdat veel mensen ook hun verhaal gaan vertellen en het gezellig is, etc. Beetje barman-idee.

  Maar goed. Dat zullen ook wel de pareltjes onder de toiletmensen zijn geweest. Hoewel er eentje was die Dixi’s deed, ieeehhhwwww

 6. Per toeval kom ik hier terecht, maar ja, is toeval niet iets wat je toevalt? Ik ben een ontzettende zeikerd en kan met zekerheid zeggen dat je de gemiddelde toiletjuffrouw uitstekend getypeerd hebt. Ik heb zo gelachen!
  Zonnige groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.