Het nadeel van Literatuurwetenschap en Wijsbegeerte studeren

Nee, het is niet dat je er 0 euro’s mee verdient.

Nee, het is niet dat iedereen vraagt: ‘En… wat kun je daar nou eigenlijk mee?’

Het gaat erom dat je je veel meer bewust bent van je eigen fouten en überhaupt van vervelende dingen in het leven. Nu ben ik sowieso al geen positief zonnestraaltje dat strooit met uitspraken als ‘Ik accepteer mezelf zoals ik ben.’ of ‘Na regen komt altijd zonneschijn’. Maar het is er niet beter op geworden.

Neem nou Literatuurwetenschap. In Leiden is één van de specialiteiten gender. Ik vind het heel boeiend, maar het verontrust me ook wel. Want daardoor is het me nóg duidelijker geworden dat er een verschil is tussen hoe mannen en vrouwen worden behandeld en erger nog: dat dat waarschijnlijk nooit echt over zal gaan (want we hebben die tweedeling ook nodig om de wereld in te delen) en dat ik het zelf ook in stand houd (door bijvoorbeeld lief met mijn ogen te knipperen als de conducteur langskomt en vergeten ben in te checken).

En filosofie. Door deze studie ben ik me vooral bewust van mijn eigen fouten. Verkeerde denkpatronen, bepaalde vooroordelen… I’m guilty. Iedereen is guilty. Maar het is vervelend om te weten dat je het verkeerd doet en het desondanks tóch blijft doen. Verandering is niet altijd even makkelijk namelijk.

Maar goed, het levert natuurlijk ook weer veel op, zo’n studie Literatuurwetenschap en Wijsbegeerte. Behalve geld. Dat dan weer niet.

8 Comments to “Het nadeel van Literatuurwetenschap en Wijsbegeerte studeren”

  1. (Ik werd van Litwet een beetje een type-, taal-, interpunctie- en spelfoutennazi)

    (Wat aan de andere kant ook best een praktisch inzetbare eigenschap is)

  2. Als je pech hebt lever geen enkele studie veel geld op.

    Bewustzijn is een groot goed.

  3. Dat soort dingen herken ik wel een beetje. In mijn studie (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening) moeten we leren onszelf helemaal te kennen voordat we een ander kunnen helpen. En doordat er dan allemaal psychologie enzo bij komt, ga je toch veel kritischer met jezelf om. Het zal waarschijnlijk minder zwaar zijn dan bij zulke studies als Literatuurwetenschap en al helemaal bij Wijsbegeerte maar toch heeft het impact.

  4. Dus je bent gewoon een kleine wijsneus die alles beter weet. :-)

  5. Ik moest even enorm lachen om je laatste twee zinnen. Lekker droog, weer!

Leave a Reply