What’s going on? No. 2

tumblr_mgl2qh5cfR1r0wrmjo1_500
Flauw filosofische woordgrapjes zijn tha best (hier gevonden). 

Laura de prefilosofe
Het lijkt wel alsof elk semester bestaat uit één leuk vak en één minder leuk vak. Dat was in ieder geval bij dit tweede blok wel het geval. Ik had een vak dat ik in deeltijd volgde (want het viel samen met het andere vak), wat betekende dat ik elke maandag tot tien uur ’s avonds college was en om half twaalf ’s nachts thuis kwam.

Laat ik het zo zeggen: ik ben erachter gekomen dat avondcolleges niets voor mij zijn.

Het paper voor dit vak (wijsgerige antropologie, wat op zich leuk kan zijn, als je er niet elke week tachtigduizend teksten doorheen jaagt) was, nou ja, de ergste paper die ik ooit heb moeten voltooien. We moesten een paper schrijven over Heidegger in combinatie met een andere tekst van Nietzsche met drie andere bronnen die samen minstens zeventig pagina’s besloegen en dat allemaal in slechts 1500 woorden (dat is dus heel weinig). En oh ja, we moesten ook een intervisieverslag maken (nooit gedaan, maar dan moet je dus het commentaar van een medestudent verwerken) en notities bij elke tekst.

Ik weet niet of je Heidegger ken, maar hij heeft me aan het huilen gemaakt (of nou ja, de paper over hem dan).

Maar goed, alle avondcolleges en tranen en Heideggerhaat heeft er toch voor gezorgd dat ik het vak heb gehaald (echt net, maar hé, zesjescultuur).

Wat betreft het andere vak: dat ging over ethiek. We hadden elke vrijdag vier uur lang werkcollege en dat klinkt als een hel, maar het was eigenlijk heel leuk. Mijn paper schreef ik naar aanleiding van jullie suggesties over Tinkebell, die een handtas maakte van de vacht van haar kat. Gezellig. Ook dit vak heb ik gehaald en dat betekent dat ik het eerste semester gehaald! Wat op zich wel handig is aangezien wij de laatste studenten zijn die de master kunnen gaan doen volgend jaar, omdat hij daarna afgeschaft wordt.

Ja, dat heb je goed gelezen: binnenkort kun je nergens in Nederland meer wijsbegeerte studeren, want tja, wat levert het nou op?

Cursus stem- en presentatiecoaching
Daarnaast ben ik dus begonnen aan een cursus Parnassos (waar je als UU-student korting krijgt, yeah). Ik heb inmiddels de eerste bijeenkomst gehad en man, wat was ik zenuwachtig. Nergens voor nodig, want werkelijk ieder persoon in de groep (het zijn er vijf, maar toch) is superleuk. En je leert er ook nog eens wat van.

Sportschool
Laten we zeggen dat ik nog steeds elke week ga, maar dat ik het niet heel erg kan merken aan mijn lichaam. Wat, of ik te veel chocolade en dergelijke eet? Neeeee joh.

Project F
Samen met Char Mander ben ik bezig met een nieuw project dat ik maar even project F noem (project X heeft een nare bijsmaak). Het wordt awesome, tenminste, als we ooit eens de tijd krijgen om samen te brainstormen onder het genot van warme chocolademelk met slagroom.

To be continued.

12 Responses to “What’s going on? No. 2”

 1. Huuuuuu wait, what? Kappen alle wijsbegeerte bachelors EN masters ermee? what?
  Ik wist dat het in Amsterdam en Rotterdam opgedoekt zou worden…Maar nu dus allemaal?

  :(

  • Neeee ik overdrijf altijd een beetje :P In Utrecht blijven wel nog andere masters bestaan (bijvoorbeeld de research master en de master ethiek), maar niet meer de algemene master. En als je deeltijd wil sturen, dan heb je wel heel erg pech :(

 2. Ohh heerlijk om je blogs weer te lezen :).

  Maar da’s wel beroerd als je net met wijsbegeerte bent begonnen dat je dan eigenlijk je opleiding niet echt af kunt maken. Filosofie is juist zo interessant..

  Nou ben ik wel benieuwd naar jullie Project F. :)

 3. Heidegger… was hij niet de gene die het had over een eigen zijnswijze bij dieren en dat ze niet de zijnswijze hebben van een dier dat hiërarchisch lager staat dan de mens?
  En volgens mij bestaat ‘de mens’ volgens Nietzsche niet. Geen ‘kroon op de schepping’, want er is geen schepper, of die is dood of zo iets.
  En dat de mens, volgens Nietzsche in feite een ‘ziek dier’ is dat losgeraakt is van zijn instincten. Zoiets, dacht ik.

  • Hoezo bestaat volgens jou ‘de mens’ bij Nietzsche niet? Wat bedoel je precies met ‘de mens’? Als ‘de mens’ niet bestaat wie is dan de mens waarover Nietzsche uitspraken doet? Waar zegt Nietzsche dat de mens een “ziek dier is dat losgeraakt is van zijn instincten”?
   Superinteressante punten, maar onderbouw ze wel alsjeblieft. Met bronnen of zoiets, denk ik. En misschien kun je dan ook de relevantie van jouw reactie ten op zichte van Laura’s blogpost uitleggen.

   • Joh, ik herinner me gewoon iets dat ik meer dan vier jaar geleden heb moeten leren, ik vraag zelfs of dat klopt: ‘Was dat niet zoiets…’, ik bevestig mijn niet-zeker-weten zelfs nog met ‘dacht ik’. En de relevantie was wat Laura schreef over haar paper. Er is geen enkele reden tot paniek.

 4. Leuk om een update te lezen! Gefeliciteerd met het behalen van je eerste semester. Goed bezig!

 5. Ik moest een beetje huilen bij je stuk over studie. Maar toen las ik ‘chocola’ en was alles weer goed.

 6. huh, je waarom schaffen ze wijsbegeerte af?! In mijn filosofie en religie colleges zit er ook iemand van wijsbegeerte, toen ik dat hoorde dacht ik: hey wat grappig ik ken iemand die dat ook studeert haha. :) Maar yaaay, je hebt je eerste semester gehaald
  Sportschool.. Ik moet me nog steeds inschrijven bij de USC, oops.

 7. Klinkt als een drukke tijd Laura. Respect dus dat je überhaupt de sportschool bezoekt.

 8. Trackbacks

Leave a Reply