Dag Leiden

Leiden

Drie jaar studeerde ik in Leiden. Literatuurwetenschap, want dat allitereert allemaal zo lekker met Laura. In het derde jaar daarvan ging ik op kamers, in Oegstgeest (of all places). Want dat is zo literair (terug naar Oegstgeest). Toen kwam de liefde, en nog meer liefde en nog meer, totdat we van gekkigheid maar gingen samenwonen in Voorschoten, waarbij alliteratie niet mogelijk is.

Ik heb altijd in dorpen gewoond, maar de laatste drie jaar bevond ik me op fietsafstand van Leiden. Ach Leiden, met haar singels, haar oude gebouwen, een dorp met het gezicht van een stad. Oh, ik heb haar ook vervloekt. Het onoverzichtelijke kruispunt bij Noordeinde, de lallende studenten, het gebrek aan woonruimte, de overdaad aan snorfietsen. Maar ze bleef me lief. En nu zeg ik haar gedag.

Oh nee, dit is geen vaarwel. Ik zal me er vaak genoeg bevinden. Maar het is anders, als je na je afspraak in een kwartier terug fietst naar huis, als haar aanwezigheid altijd dichtbij is. Voortaan neem ik afscheid op het station, nadat ik eerst langs de vele kebabzaken op de Stationsweg heb gelopen. Terug naar Rotterdam.

Ik zal je niet vergeten, maar ik ruil je wel in. Voor een echte stad. Dag Leiden, je was fijn.

17 Comments to “Dag Leiden”

 1. Geen gekke humor vandaag, hmm? D’aww, ik vind het een lief stukje. Een ode aan Leiden. =)

 2. Mooi stukje over Leiden.
  Ik wens je een hele goede tijd in Rotterdam Laura :)

 3. Leiden is zo’n onwijs leuk klein stadje. Ben er geboren en ga er alsnog met liefde naar toe! Woon nu in een bijgelegen dorpje en ik zou het echt heel leuk vinden om daar op mezelf te gaan wonen.

 4. Ik wil altijd nog een keer naar Leiden. :)

 5. Een nieuw begin is ook steeds een afscheid van wat was. Maar het leven strekt zich voor je uit, you just jump, into Rotterdam dan nog. Da’s nog eens wat anders dan Oegstgeest dat ik in mijn jonge jaren nog heb moeten lezen.. .Herinner me er niet veel meer van, niets eigenlijk. Succes meid!!!

 6. Mooie ode aan Leiden :)
  Ik ben langzaamaan heel veel van Rotterdam gaan houden. Ik wens je alle goeds daar!

 7. Leiden is volgens mij wel echt totaal anders dan Rotterdam; Rotterdam is veel meer modern en stad en heeft minder dat echte studentenimago. Lijkt me best raar om ‘afscheid’ te nemen, hoop dat je je ook thuis voelt in R’dam! (Is daar meer woonruimte dan?) En anders kun je op den duur natuurlijk altijd nog terug, enige voordeel dat je nu geen rekening meer met iemand anders hoeft te houden.

 8. Mooi gezegd! 010 is ook een heerlijke stad!

 9. Lijkt me toch wel even slikken om afscheid te nemen?
  Veel plezier in Rotterdam!

 10. Van de stationsweg herinner ik me met name de geur bij de coffeeshop.

 11. Laf Leiden. Volgend Taartfest in Leiden

 12. Snif.
  Veel plezier in Rotterdam!

 13. Fijn dat je voor je studie in elk geval af en toe terugkeert naar Leiden. En een andere omgeving om te ontdekken is ook fijn!

Leave a Reply