Was het nog maar vroegergevoelens

Mijn favoriete boeken van vroeger kwamen van een schrijfster met dezelfde naam: Laura Ingalls Wilder. De televisieserie vond ik geen drol aan, maar die boeken, jongens. Die heb ik sowieso het meest herlezen van alle boeken die er beschikbaar waren in de bibliotheek van het dorp. Ik wilde dat mijn vader ook een huis van hout voor ons bouwde. Dat al het snoep een cent kostte. En ik maakte naamkaartjes, net als Laura, maar ik wilde ze niet uitdelen aan mijn vrienden, want zoiets was al honderd jaar niet meer in.

Ook las ik Ronja de Roversdochter. Dat speelde ik na door te doen alsof buddy (weten jullie nog wat dat was? Van dat kneedgum wat toen hip was) het brood was dat zij maakte, onder mijn bureau zittend op een deken.

Een paar jaar geleden heb ik ‘Brief voor de koning’ weer herlezen. Alles zag ik weer hetzelfde voor me als vroeger. Ik wilde ook ridder zijn en spannende avonturen beleven, al was het maar in mijn hoofd.

Maar nu zit mijn hoofd vol zorgen. Studie, werk, toekomst. Dat is wat ik nu aan mijn bureau doe, ik zit er nooit meer onder. Geen plek voor kinderlijke fantasieën, landen ver weg die niet bestaan, het bouwen van hutten. Maar heel soms komen ze toch weer tevoorschijn: die was het nog maar vroegergevoelens.

 

7 gedachtes over “Was het nog maar vroegergevoelens”

 1. Ik heb daar regelmatig last van, waar blijft de tijd?
  Gelukkig mag ik tegenwoordig weer elke avond kinderboeken (voor)lezen.
  En als je weer eens overvallen wordt door de was-het-nog-maar-vroeger-gevoelens, bedenk dan dat er ooit een dag komt dat je weer terug zou willen naar vroeger – en dan is het nu dus vroeger.

  Okee, ik voel me nu echt een oma.
  Fijn weekend,!

  1. Ik moest toevallig laatst aan je denken, oma! Ik was bij een theatervoorstelling van Lucky Fonz III en hij had het erover dat hij moest optreden op zijn oude middelbare school. Jij ook een fijn weekend :)

   1. Aaah, wat leuk!
    Ik ben laatst ook naar zijn voorstelling geweest – toen bedacht ik me ineens dat het alweer 20 (!) jaar geleden was dat we bij elkaar in de klas kwamen te zitten. TWINTIG! En ik ben nog niet eens (zo heel lang) dertig geworden.
    Hoe kan dat nou?!

 2. Ik was een grote fan van Joke van Leeuwen. Het duizend dingen achter deurenboek en deesje vond ik geweldig. Zou ze ook weer eens willen lezen eigenlijk.

 3. Ik heb laatst ook enkele Jan Terlouw boeken herlezen, en inderdaad kon ik helemasl dat gevoel uit mijn kinderjaren oproepen. Dé manier om jong van geest te blijven ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.