You’ll never dance alone

Van Grieks dansen tot Lindy Hop: ik ben van alle markten thuis.

A post shared by Laura Bosua (@lauradenktwel) on

Oké, beeld je even in: een meisje van een jaar of zes, zich schuil houdend achter haar moeders benen wanneer onbekenden (en soms zelfs bekenden) tegen haar praten.

Flash forward, twintig jaar later. Het meisje wordt nu door kinderen ‘mevrouw’ genoemd, maar moet nog steeds haar ID laten zien als ze alcohol koopt. Vanavond gaat ze naar een Lindy Hop-workshop (swingdans uit de jaren twintig) met een vriendin, alleen is de vriendin ziek. Ze heeft twee opties: zielig thuis zitten op zaterdagavond of haar angst overwinnen en in haar eentje gaan. Het filmpje hierboven verraadt al waarvoor ze koos.

Je hebt het misschien al door, slimmerik die je er bent, maar ik ben dus dat meisje. Vroeger vond ik a-l-l-e-s eng. Vooral nieuwe dingen. Maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat het juist heel goed is om enge dingen te doen, want dan zijn ze uiteindelijk niet meer eng en soms zelfs leuk.

Ik vond het bijvoorbeeld heel eng om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus ging ik mensen interviewen voor mijn blog. Inmiddels heb ik via mijn blog al zoveel mensen ontmoet dat ik niet meer zenuwachtig ben als ik een nieuw persoon ontmoet.

Inmiddels stel ik mezelf regelmatig als doel om iets engs te doen. Toneelspelen bijvoorbeeld. Elke repetitie moet ik weer over een drempel, maar als ik het eenmaal gedaan heb, krijg ik er enorm veel energie van. Of ik ga in mijn eentje naar levend stratego. Of ik loop door de stad heen en roep keihard ’tantra seks’ op het Schouwburgplein (dat was tijdens het oefenen van het script voor Omdat het kan, waarvoor we al lopende door de drukke stad onze tekst moesten opzeggen).

Ik zal nooit een spontaan, extravert persoon worden die zonder knoop in de maag naar nieuwe dingen gaat. Maar als je kijkt naar wat voor stappen ik heb genomen sinds mijn kindertijd als verlegen, schuilende meisje ben ik heel trots op mezelf.

Dus ja: ik denk dat ik op Lindy Hop-les ga.

8 Comments to “You’ll never dance alone”

  1. Herkenbaar, ik ben ook iemand die niet staat te springen om alleen naar nieuwe dingen te gaan, maar in vergelijking met jaren geleden heb ik er wel minder moeite mee! En Lindy hop ziet er trouwens echt megaleuk om te doen :)

  2. Ik heb er nog nooit van gehoord (van Lindy Hop) en heb zelf twee benen met een eigen wil, dus dansen is niets voor mij. Ik vind stelletjes die kunnen dansen er altijd prachtig uitzien, en dan ben ik wel een beetje jaloers.

  3. Ik vind de muziek geweldig, de dans heb ik me nooit zo in verdiept eigenlijk.

  4. Supergoed van je! En veel plezier als je echt besluit op les te gaan.

  5. Wat goed van je! Ik herken het best eigenlijk.

  6. Je verhaal is herkenbaar!!
    Gaaf wanneer je dan toch iets doet wat je eigenlijk misschien zelfs liever niet gedaan zou hebben. Je blog levend stratego ga ik zo ook eens lezen haha.

  7. Oh durfde ik maar wat meer enge dingen te dien. Ik kan een voorbeeld aan je nemen!

Leave a Reply