‘Ik had je veel jonger geschat!’

‘Ik ben negentien.’
Zelfs bijna twintig.
‘Oh echt waar? Ik had je veel jonger geschat!’
Dit gesprek voer ik helaas veel te vaak. Mensen vragen naar mijn leeftijd, ik vertel het ze en vervolgens zeggen ze dat ze dat echt écht niet hadden verwacht. Ik wil jullie het volgende meegeven: zeg nooit tegen iemand dat je hem of haar jonger had geschat. Dit is namelijk niet leuk. En het is niet zo alsof jij de enige bent die dit tegen mij zegt. Oh nee hoor, sluit maar aan bij het rijtje.

Het is wel logisch, want ik ben niet zo groot en ik heb een rond gezicht (weet je wel, met van die wangen waar oude vrouwtjes graag in knijpen). Dit zijn zogenaamde leeftijdsverlagers. Je snapt dan ook meteen waarom ik nooit twee staartjes in heb of smurfenijs eet. Ze vragen bij de slager nog net niet of ik een plakje worst wil. Met angst in mijn hart wacht ik op de dag dat ze denken dat mijn broertje (zestien jaar) mijn broer is. Stiekem is die dag al gekomen.
Een ander probleem (en dan heb ik het nog geeneens over a-l-t-i-j-d je ID moeten tonen als je uitgaat) is dat ik waarschijnlijk op mijn vijftigste nog schattig wordt gevonden. Ik wil nu al niet meer schattig gevonden worden, laat staan als ik Sarah vier.
Mensen proberen me op te vrolijken met de uitspraak: ‘Als je later oud bent, dan ben je er blij mee.’
Over dertig jaar zie ik er waarschijnlijk nog steeds uit alsof ik vijftien ben.

Ik ga bijna naar rimpels en grijs haar verlangen.

 

28 gedachtes over “‘Ik had je veel jonger geschat!’”

 1. Ik ken het probleem. Heb nogal een jong gezicht voor iemand van 19. Ik zeg maar altijd. Als mensen me als ik 30 ben voor 20-25 aanzien, dan heb ik het goed gedaan!

 2. hahaha ik heb het juist jarenlang andersom gehad; mensen geloofden mijn leeftijd gewoon niet en dachten dat ik (veel) ouder was. Gelukkig is dat de laatste 2 jaar bijgetrokken en schat iedereen me nu eindelijk goed op leeftijd, dus er is nog hoop voor je :D

 3. Bij mij werkt het meestal net andersom, vooral vroeger, omdat ik nogal lang was voor mijn leeftijd. Nu valt het wel mee gelukkig ^.^

 4. Hihi stiekem ken ik dit wel een beetje!
  Als ik vertel dat ik 21 ben en over een paar maandag 22 word geloven ze me ook niet. Vaak word ik 16 ofzo geschat, i hate dat xD

 5. Ik werd juist altijd ouder geschat toen ik 16 was!
  Heel makkelijk binnenkomen met stappen..
  Nu ik 23 ben schatten ze me gelukkig wel naar mijn leeftijd.
  Mijn vriend is 5 jaar ouder dus soms verwachten te dat ik ook die leeftijd ben maar er gewoon wat jonger uitzie hahaha… Dat gaat later dus denk ik niet leuk worden.. :(

 6. Ik ben juist altijd ouder geschat, omdat ik zo groot ben en dat is ook niet alles hoor! Misschien moeten we eens een dagje ruilen ofzo, kijken of het bevalt, haha!

 7. Herkenbaar. Mijn zusje en ik hebben allebei rood haar, ze is twaalf maar nu al langer dan ik (en dat ligt aan haar, niet aan mij, want ik ben rond de 1,80) Maar omdat we dus dezelfde haarkleur hebben werden we eerst altijd voor tweeling aangezien ( ‘Ahum, ik ben vier jaar ouder dan haar’ ‘Oh….’) Maar de laatste tijd wordt ze steeds vaker voor mijn zus aangezien. AARG.

 8. Hahaha oh! Dit is zo herkenbaar!
  Ik ben bijna 25 en ben nog altijd bang dat ze bij de kassa voor mijn ID gaan vragen als ik een keer bier ofzo haal.
  Ik ben altijd al jonger geschat. De gene van mijn moeder en oma. Leuk, maar niet voor nu. Want nu wil ik helemaal geen 20 worden geschat.

  Aan de andere kant… Ik word liever 20 geschat dan 40, want dat soort vrouwen zie je ook wel eens. En ach, mijn moeder werd op haar 25ste, toen ze net mijn broer had gekregen, nog 13 of 15 geschat. En nog steeds (28 jaar later) zijn mensen verbaast als ze zegt dat ze 2 volwassen kids heeft. Tja…

 9. Ik had het ook altijd! De laatste tijd schatten ze me steeds beter in.. Rond de 22/ 23 en ik ben 22.. Dus het komt goed ;)

  Ik heb ook een ronder gezicht en van die knijpwangen..

  Liefs!!

 10. Eerlijk? Het lag op het puntje van mijn tong. Ik wou zeggen: “Ach meid, wees blij dat ze een jonger schatten dan je eigenlijk bent.” En “En er komt een moment dat je daar blij om bent.”
  Bij deze selectie die woorden op de valreep in!

 11. Herkenbaar! Ik word ook altijd jonger geschat. Ik ben ook altijd de jongste van een groepje, klas, etc. Ik ben ook altijd bang dat ik mijn ID moet laten zien bij de kassa of tijdens het uitgaan, maar gelukkig gebeurd dat de laatste tijd niet meer!

 12. Ik word juist altijd ouder geschat, ben 14 (bijna 15), draag hakken en heb lang haar en tja een biertje halen, daar doen ze echt niet moeilijk over.

 13. Herkenbaar! Ben 24 en moet bij films voor 16 jaar en ouders nog m’n id laten zien ;)
  Niet te veel van aantrekken!
  Leuke weblog heb je :)

 14. Ik ken het,

  ik ben er 24 en word nog steeds 18 geschat… frustrerend.
  en het zinnetje “over tien jaar zal je er blij mee zijn” hoor ik ook veel te vaak naar mijn zin.

 15. Hahaha, heel herkenbaar. Iedereen vraagt of mijn zusje en ik tweelingzusjes zijn:
  zij is net 17 geworden en ik 20.. En ach, misschien zijn we er over een paar jaar wel heel blij mee! De rimpels en grijze haren mogen van mij wel weg blijven hoor :p

 16. Inderdaad herkenbaar. Ik word de ene keer veel jonger geschat en de andere keer veel ouder. En dat kan zo irritant zijn!
  Ik ben 15, en we gingen uit eten, bijvoorbeeld. Vraagt de ober: ‘En hoe oud ben jij? 11 of 12?’ En dan echt serieus, want de prijzen zijn vanaf 12 jaar anders zegmaar. En hij was serieus aan het twijfelen… ik schaamde me gewoon bijna!

 17. Ach Laura, als je de volgende keer gemengde gevoelens hebt over mee gaan naar de ikea, kunnen we altijd nog besluiten om je achter te laten bij smaland!

 18. Haha sorry, ik herken het, maar ik ben pas 16.
  maar ik denk dat het voor je 50 wel weggetroken is hoor, zorgt de ouderdom wel voor. rare is dat de een me veeel hoger schat en de ander veeel lager, echt absurd gewoon :S maarja wat doen we eraan.

 19. Hier heb ik dus ook altijd last van! Mensen schatten me een jaar of 14-15, terwijl ik toch echt al 19 ben. ID laten zien met uitgaan, drank of sigaretten halen. Maarja, je went er ook wel aan. Vaak krijg ik ook de vraag als ik met mn vriend rondloop dat ze aan hem vragen; “Is dat je zusje?”, bij mn ex is het zelfs voor gekomen dat ze vroegen of ik zn dochter was :’) Hij was toen 20 en ik 16 xD

 20. snap wat je bedoelt! ik heb juist het omgekeerde, ik ben 1m78 dus schatten mensen mij altijd 20-25 terwijl ik nog maar 15 ben! frustrerend :s
  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.