Fotoleed

Ik kijk in de spiegel en ik zie het meteen: dit is een goede dag. En goede dagen zijn zeldzaam, dat weet jij misschien ook wel. Daar moet je van gebruik maken, dus pak ik mijn camera en zet mijn mooiste glimlach op. Vol spanning druk ik op het knopje, zodat ik kan zien hoe de foto is geworden.
Van schrik laat ik de camera bijna uit mijn handen vallen. Zie ik er echt zo uit? Maar hoe kan dat, in de spiegel leek ik niet op Shrek.

Gelukkig zijn er ook nog de jeugdfoto’s. Alle kinderen zijn schattig, dus ik ook, toch? Vol afschuw bekijk ik de foto-albums. Ik heb de meest debiele kleding aan, wat hebben mijn ouders me aangedaan? En waren er echt geen betere foto’s te vinden, waar ik bijvoorbeeld níet onder de ijs zat?
Er zitten ook een aantal klassenfoto’s tussen. De schoolfotograaf lijkt er een gave voor te hebben om op précies het verkeerde moment te klikken. Dat is een talent, jongens en meisjes. Maar niet het juiste. Het vervelende van schoolfoto’s is ook dat op het moment dat je moet lachen je kaken lijken te verkrampen. Ze kunnen geen kant meer op en al helemaal niet in glimlach-stand. Als je dan na de flits opstaat en terug naar het lokaal gaat, merk je dat ze weer soepeltjes zijn als nooit tevoren. Te laat.
Maar deze foto’s zijn niets, en dan bedoel ik ook echt niets, vergeleken met pasfoto’s. En dan heb ik het over het pasfotobeleid van de laatste paar jaren. Dit is samengevat het beleid:

– NIET lachen. Wat je ook doet, lach niet! Foto’s van chagrijnige mensen zijn namelijk veel leuker.
– Je hebt oren, ja toch? Dan moet je ze laten zien ook! Dus doe dat haar erachter en laat die elvenoortjes van jou zien!

Ik ken niemand – en oh, wat kan ik veel mensen, wel minstens tien miljoen – die door dit beleid een leuke pasfoto heeft. En dat doet me verdriet.

Ik sla het foto-album dicht en bekijk de pasgemaakte foto nog een keer. Hmm, eigenlijk nog niet zo heel slecht.

21 gedachtes over “Fotoleed”

 1. Ja we kennen het allemaal wel de pasfoto van school. Altijd zo stomme gezicht erop zetten en dan hopen dat het een leuke foto word. (wat toch nooit word) Maar wat maakt het nou uit of de foto`s zijn mislukt als je maar gewoon jezelf bent.

 2. Ik ken het maar al te goed,
  Vooral schoolfoto’s waren een ramp.
  Pasfoto’s van tegenwoordig ook, chagrijnige kutkop erop xD
  al zijn de foto’s van mini-me wel leuk (:

 3. Ik vind mijn kinderfoto’s iets heel schattigs hebben. Totaal geen moeite mee. Ook niet met de kleding. De jaren 80 en 90 waren nou eenmaal zo :) Heerlijk vind ik het om terug te zien. Memories. Niks mis mee :)

  Aan de andere kant vind ik pasfoto’s wel horrible. Ik heb geluk dat ik op mijn rijbewijs met een giga smile sta. Dag van slagen gemaakt en toen mocht je nog lachen. Maar inmiddels is het net zo erg als een mugshot. Nummertje voor houden en je ziet het verschil niet.
  Ik heb regelmatig kopie paspoorten enz in mijn hand en het enige dat ik kan bedenken is “Pfffff, wat is die persoon een saggo”
  Arme persoon…

 4. Pasfoto’s vallen bij mij nog wel mee, het zijn vooral de schoolfoto’s. Ik sta er bij de laatste op als een spook, ze hadden te veel belichting gedaan :O

 5. Oh ja de schoolfoto’s hahha, er zijn er waar ik breed op lach en er zijn er waar ik de fotograaf met een opgetrokken wenkbrauw aanstaar…niet altijd even succesvol dus

 6. Mijn schoolfotograaf liet je altijd iets zeggen precies op het moment dat hij de foto nam. Waarschijnlijk vond hij kindertjes met halfopen mond schattig. Ik niet zo eigenlijk :p.

  Pasfoto’s vind ik verschrikkelijk, maar spontane foto’s van dagjes uit en feestjes zijn wel altijd leuk, omdat er zoveel herinneringen aan hangen :).

 7. Hahaha, inderdaad herkenbaar. Mijn schoolfoto’s waren altijd ook echt heel lelijk, echt vreselijk! En dan nog die vreselijke schoolfotograven die dan zeggen: ‘zeg eens: kees’ en nog wat andere woorden… Alleen de laatste jaren worden ze wat leuker, aangezien ik me helemaal insmeer met foundation zodat je mijn hele onzuivere lelijke huid met rode plekken niet ziet, haha (zoveel foundation ook weer niet haha). En die ID-foto’s…. nog erger…

 8. ik ken het … op mijn paspoort foto sta niet ik, maar anouska de serial killer uit rusland. en op mijn bosnische id ben ik olga de internet bride :’)

 9. Haha, dit is waarom ik als kindje zodra ik een camera zag, meteen mijn foto-pose deed: brede glimlach, hoofd scheef en héél stil blijven zitten. Deze pose was niet uitsluitend voor fototoestellen, we hebben echt heel veel home-video’s waarin ik heel blij en superstil naar de camera kijk… voor ongeveer 15 minuten achter elkaar :p

  Oh en mijn allerlaatste pasfoto was echt perfect. PERFECT. Heb nu spijt dat ik er maar 5 heb laten afdrukken en niet 5000, zodat ik er de rest van mijn leven mee zou kunnen doen. Ik laat je het bewijs wel eens zien, ik heb eentje in mn collegekaart geplakt (om de oude mislukte pasfoto te bedekken). Overigens was dit nog een pasfoto waarop ik wel mocht lachen, maar dat mag dus niet meer. Bah.

 10. Ik heb welgeteld 2 pasfoto’s die nog iets of wat menselijk zijn :p De rest kan ik allemaal terugbrengen tot de categorie ‘Hé draak, op zoek naar de grote boze heks? Ga eens langs bij de volgende foto!’ :p

 11. Ik heb al in tijden geen pasfoto’s meer gemaakt. De laatste keer was toen ik een nieuwe ID-kaart moest. Ok, dit was afgelopen zomer, maar daarvoor heeft het ook tijden geduurd. Mijn schoolfoto’s van de afgelopen 2 jaren zijn best mooi gelukt, terwijl ik de afgelopen keer het gevoel had dat hij er rampzalig uit zou gaan zien. Die zitten nog steeds in het hoesje (waar liggen ze ook alweer!). De foto’s in mijn foto-albums vind ik altijd wel leuk. Mijn moeder heeft van de week nog allerlei foto’s in zitten scannen om ze goed te kunnen bewaren. Wel leuk om die foto’s terug te kijken dan.

 12. Herkenbaar. Mijn id foto is echt rampzalig en verschrikkelijk. Ik lijk niet eens op mezelf, omdat ik mijn oren nooit laat zien. Ik glimlach meer dan dat ik boos kijk, en mijn haar heb ik ook niet meer naar achteren. Ik ben zo blij dat ik gewoon zelf leuke foto’s van mezelf kan maken (lees: ik klik 500x en daar zitten dan toch zeker wel 10 foto’s tussen die er mee doorkunnen ;))

 13. Oh ja, wat een verschrikking! Zeker die foto’s uit de periode ‘bril, beugel, slecht kapsel’. Ik vraag me af hoe ik later terugkijk op foto’s uit deze periode.

 14. Het stomme aan pasfoto’s vind ik -naast dat ze lelijk zijn- je er ook nog een bult geld aan kwijt bent! Je betaalt dus veel voor iets lelijks wat je eigenlijk niet wil hebben… gelukkig waren de mijne de laatste keer wel een beetje fatsoenlijk, al mocht dat ook wel na 15x “vind je deze dan wel goed genoeg? zucht” van de fotomaakmevrouw.

 15. je hebt jammer genoeg helemaal gelijk, ik schaam me zo hard voor al die foto’s van vroeger. Om dan nog maar te zwijgen over die foto op mijn identiteitskaart, ieuw…
  x

 16. haha ik zag er als klein meisje net uit als een jongen :| vreselijk haha. Maar als baby was ik om op te vreten :P kan nog steeds niet geloven dat ik het ben ahha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.