Waarom ik wel van mailen houd, maar niet van telefoneren

Het vriendje speelt al bijna een jaar in een rol in mijn leven. Dat is leuk, maar er zit ook een schaduwzijde aan. We wonen namelijk niet op loop- of fietsafstand van elkaar en dus moet je andere manieren verzinnen om toch elke dag contact te houden. Daar heeft Alexander Bell voor gezorgd: de telefoon. Punt is: ik houd van niet van telefoneren. Het vriendje wel. Dus neem ik elke keer met lichte tegenzin de telefoon op. Niet vanwege het vriendje, maar het bellen zelf. Ik zal hieronder verkondigen waarom telefoneren stom is en mailen leuk:

1. Stiltes.
Telefoneren: Stiltes. Die mogen er niet vallen als je aan het bellen bent. Kun je in real life elkaar nog een veelbetekende blik toewerpen, de enige die dat tijdens het telefoneren ziet, is je mobieltje. Dus moet je praten. Dat is vooral vervelend als die ene tante wanhopig een gesprek met je begint, als je ouders niet thuis zijn. ‘Lekker weer he’ is dan vaak het enige wat eruit komt.
Mailen: Je kan zolang doen over een mail als jij wil. Je kunt eeuwen nadenken of je eindigt met ‘x’ of ‘xx’. Niemand die het merkt. Je hoeft geen stiltes te vullen, want die zijn er niet. En je kan het zo kort of lang maken als je zelf wil.

2. Vervelende mensen.
Telefoneren: Geen enkel telefoonnummer is tegenwoordig nog veilig. Nee, we worden allemaal geplaagd door belletjes van callcenters, energiemaatschappijen en wat nog meer. Soms kom je er af met een ‘Maar mijn ouders zijn niet thuis.’, maar dan heb je toch áááál die moeite gedaan om de telefoon op te nemen. Energieverspilling noem ik dat.
Mailen: Klik klik. En weg is de spam. Je hoeft het mailtje geeneens te lezen, er tettert geen vervelende stem in je oor, je hoeft geen smoesjes te verzinnen. Easypeasy!

3. Geen zin of tijd.
Telefoneren: Je wordt altijd gebeld als je het net niet kan. Je favoriete serie is op tv, je wilt net naar bed of je hebt simpelweg geen zin. Uit beleefdheid praat je met je vriendin over de laatste drama’s in haar leven, maar ondertussen kijk je op de klok. ‘Goh, is het al zo laat?’ zeg je soms, maar ze snapt de hint niet. Je zucht en vraagt je af wat er in Glee is gebeurd.
Mailen: Ik kan (terug)mailen wanneer ik wil. Drie uur ’s nachts? Doesn’t matter! Ik hoef niet binnen een paar secondes te reageren op de mailtjes die ik krijg. Baas in eigen e-mailbox noem ik dat.

Voor sommige mensen maak ik wel een uitzondering, zoals bijvoorbeeld het vriendje of mijn ouders. Dus ik heb het bellen nog niet volledig opgegeven. Maar voor de rest: lang leve het mailen!

30 gedachtes over “Waarom ik wel van mailen houd, maar niet van telefoneren”

 1. Ik ben het helemaal met je eens, je kan ook nooit op iemands gezicht lezen of ze gaan beginnen met kletsen. Wat er bij mij altijd voor zorgt dat ik door iemand heen klets.
  Misschien trouwens een idee om met je vriend te skypen? Dan kan je elkaar in ieder geval zien!

 2. Ik snap je heel goed inderdaad, je hebt goeie punten. Maar toch bel ik liever; Dan hoef je dus niet te wachten op antwoord. Ik heb namelijk net zo veel geduld als 6 die het niet hebben, dus als ik een vraag heb moet ie ook zo snel mogelijk beantwoord worden ; Zodoende hebben we daar telefoons voor. (Al sms ik meer dan dat ik bel; Maar word er niet snel genoeg terug gesmst, dan bel ik wel even !) xD

 3. Helemaaaal mee eens! Bellen komt nooit uit! Alleen bij mijn ouders neem ik op, die houden het namelijk altijd kort. Waarom denk je dat ik een blackberry heb ;) ik sms, mail, ping en whatsapp met iedereen. Het is ook algemeen bekend dat als je mij belt ik 3 dagen later eens terug bel, maar sms je me… Dan heb je binnen 5 minuten antwoord. Ik heb tijdens het reageren op deze post 3 keer mijn telefoon weggelegd. Om met mijn moeder te praten, om drinken te pakken en om de katten eten te geven. Dat gaat niet he, als je belt.

 4. Hihi helemaal gelijk heb je!
  Ik heb ook zo’n hekel aan bellen, vooral als ik iemand moet bellen voor een afspraak ofzo. Zo mailde ik bij mijn eerste stage ook naar de prakteik begeleider voor en kennismakings afspraak hihi.

  Gelukkig zitten vriendje en ik altijd op msn, en als het nodig is bellen we ook wel, maar meestal eigenlijk niet xD haha

 5. ooeeeh ja, ik haaaat bellen en doe het dus ook eigenlijk nooit, grappig genoeg hebben we wel het telefonisch spreekuur op werk waardoor ik een uur lang alleen maar aan het bellen ben…

 6. Waarbij vriendlief sarcastisch bedoeld is omdat ik dat een vreselijk woord vind, maar dat komt natuurlijk niet over zo bedenk ik me ineens….goed ik ga maar weer werken geloof ik.

  1. Haha, moest even lachen om je laatste reactie! Vind vriendlief ook niet zo’n leuk woord nee. Maar voor samenwonen is het te vroeg, dus dan toch maar bellen helaas.

 7. De stem en intonatie,
  Het snikken bovendien
  De zucht van verveling
  De kuch van verkoudheid
  De hik van de ladder
  Het hijgen van de klim
  Dit alles moet je missen
  Maar het hoeft niet…

 8. Mee eens! Mailen is heerlijk! Ik houd ook absoluuuut niet van bellen, neem thuis de telefoon in principe ook nooit op :P
  Met mon boyfriend kan ik dan wel weer uren bellen. Maar dat komt omdat we nooit stiltes hebben, eigenlijk. We zijn nooit uitgepraat. Wel fijn.

 9. Ik e-mail op het werk vaak het liefste klanten omdat ik altijd bang ben dat ik ze nét stoor terwijl ze iets belangrijks doen.
  Niet dat ik bel om iets onbenulligs, want het is vaak een afspraak maken of iets. maar toch e-mail vind ik veel fijner.

  Gelukkig ben ik prive geen heel sociaal dier, dus word ik nauwelijks gebeld. Lang leven de SMS en Googletalk en twitter voor de andere zaken!

 10. haha zooo eens met dat laatste punt!
  En met het eerste punt ook wel!

  Al ben ik veel te nieuwsgierig voor punt 2 ;) en ben ik heel goed in mensen afwimpelen :P

 11. leuke blog! En klopt helemaal, mailen is veel beter dan bellen.
  Al die irritante reclame telefoontjes, gelukkig hebben wij dat nu geblokkeerd! haha.
  Super leuke blog heb je!
  Liefs, ons.

 12. Ik ben het met je eens. Ik heb ook nog het probleem dat ik mensen niet altijd goed versta aan de telefoon. Mijn vriendje en ik MSN’en veel, ook omdat het goedkoper is dan bellen en we dan videogesprekken kunnen voeren, zodat we elkaar zien. Maar verder mail ik ook veel, kan ik zelf de tijdstippen kiezen.

 13. haha ik ben ook meer van het mailen dan van het bellen. Maar soms vind ik een leuk gesprek via de foon ook wel erg fijn. Maar ik word idd ook vaak gebeld als niet zo goed uitkomt haha

 14. Je hebt helemaal voor de 100 procent gelijk. Ik word altijd zenuwachtig van bellen. Vaak vallen er stiltes. Ik kan vaak niet praten zonder gezicht en expressies. :( Lang leven hotmial enz.

 15. Of je staat om 5 uur op en om 6 uur belt je werk dat je toch niet om half 9 in zuid Limburg hoef te zijn. Dat alles terwijl je stond te douchen waardoor je dus naakt staat te verrekken van de kou terwijl ze een hele bloemlezing houden.

 16. Ik vond telefoneren vroeger verschrikkelijk. Mijn vriend belt me iedere dag wanneer hij van zijn werk naar de bus loopt en op het begin dacht ik telkens ‘wat moet je nou van me, we zien elkaar straks wel’ en dan kapte ik het vrij snel af. Nu ben ik het gewend en vind ik het wel prettig.
  Nu vind ik alleen telefoneren met onbekenden (zeker als ik zelf moet bellen) verschrikkelijk. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.