Een Griekse mythe en een zwijmelend meisje

Ik heb oud-Grieks gehad op de middelbare school (wat natuurlijk véél leuker is dan Latijn, dat snap je wel) en er is één mythe die ik heel erg lief en eigenlijk ook wel tolerant vind.

Het gaat erover dat de mensen vroeger bolvormig waren. Ieder mens had vier handen en vier voeten, twee gezichten en jawel, twee geslachtsdelen (sommigen zeggen dat het verschillende geslachtsdelen zijn, maar zoals het mij verteld is, verschilt dat per bolvormig mens, dus het kunnen ook twee dezelfde geslachtsdelen zijn). Deze bolmensen werden machtig en daar waren de goden niet blij mee. Daarom sneden ze de bolmensen in tweeën. Sindsdien wil de mens maar één ding: terug naar zijn wederhelft en weer één bol vormen.

Ik vind het een mooi verhaal, omdat het (volgens mijn versie) ervan uit gaat dat alle geslachten bij elkaar kunnen horen. Dus man-vrouw, maar ook man-man en vrouw-vrouw. En ik ben stiekem een enorme zwijmelaar en romanticus, dus het idee van een wederhelft spreekt me ook wel aan.

Helaas gaat het er niet zo toe in het echte leven. Homoseksualiteit is vaak nog steeds een taboe. Ik vind het echt ontzettend jammer en ik zie het probleem ook niet van homoseksualiteit. Liefde is toch mooi, in wat voor vorm dan ook.
En de ware, de wederhelft. Ik geloof niet dat dé ware bestaat, maar het blijft een romantisch idee. Dus ik zwijmel nog even door…

33 gedachtes over “Een Griekse mythe en een zwijmelend meisje”

 1. deze mythe ken ik ook, hij is idd mooi . ik vind dat mensen in Nederland best tolerant zijn in vergelijking met andere landen maar we zijn er nog niet

 2. Bedankt voor je reactie! Ik vind jou blog echt heel leuk, wat schrijf je mooi!
  Die mythe vind ik trouwen ook echt geweldig. Ik hoop dat het klopt en ik hoop dat andere mensen dat ook in gaan zien. Liefde is prachtig, met wie dan ook.

 3. Wat een prachtige mythe is dit hè. Aan tolerantie ontbreekt het nog wel eens in Nederland. Dat is jammer want liefde is van iedereen.
  Ik geloof wel dat de ware bestaat maar ik denk dat dat meerdere mensen kunnen zijn. Afhankelijk van de levensfase waarin je je bevindt.

 4. Oh, die is wel heel mooi.
  Ik zou er graag in willen geloven, maar dan ben ik wel weer zo hollands dat ik zeg “Eerst maar mee maken, dan geloof ik er misschien in.”

 5. Wat een mooie mythe!
  Maar het is inderdaad belachelijk hoe er soms over homoseksualiteit wordt gedaan, ik zelf heb der ook helemaal geen problemen mee. Liefs is Liefs :) Ondanks het geslacht

  1. Hahaha geweldige reactie!
   Maar ik heb een vriendin die lesbisch is en die blijft ook van mij af hoor haha! Ik ben haar type niet.. (Das ook niet echt een compliment haha maar ok)

  2. Dit zijn dus precies de reacties waar de gay community zo moe van wordt. Het wel accepteren maar als ze maar van me af blijven. Waar slaat dat nou op? Alsof jij elk heteromeisje bespringt dat zich binnen een straal van een halve meter van je bevindt. Ik snap die bekrompen gedachtegang niet helemaal. Dat is tolerantie, niet acceptatie.

   1. Dat bedoel ik er dus ook mee te zeggen..
    Ik heb er totaal geen moeite mee omdat ik het accepteer en al zou ze me wel leuk vinden, dat kan ook bij een vriend gebeuren.

    Maar begrijp de reactie van een man ook wel weer.
    Mijn vriend vind homo’s geen probleem maar hij hoeft niet 2 mannen uitgebreid elkaar af te zien lebberen in het bushokje.

    Maar een hetero man moet ook van mij afblijven! Ik ben al bezet.

   2. Ik wil dat iedereen, behalve mijn vriend, van me af blijft. :D

    En ik hoef niemand elkaar uitgebreid af te zien lebberen in een bushokje, homo of hetero.

 6. Hele mooie mythe inderdaad, ik wist niet dat het oud Grieks was. Ik geloof er eigenlijk ook helemaal niets van, maar ik zou het wel graag willen geloven. Zo’n mooi idee.

  (En als ze toen al zo tolerant konden nadenken over homoseksualiteit is het toch eigenlijk belachelijk dat sommige mensen er nu zo bekrompen over doen)

 7. Daar geloof ik wel in!
  Ik heb mijn wederhelft al voor mijn gevoel gevonden en dat is een man, maar accepteer het ook zeker dat mannen en vrouwen ook op hetzelfde geslacht kunnen vallen.

  Ik heb het er wel eens met mijn vriend over als we een kindje krijgen die homo of lesbisch is. Wij hebben daar allebei geen problemen mee en accepteren dat zeker. Maar het lijkt me verschrikkelijk moeilijk dat andere mensen dat nog steeds niet accepteren! Ieder mens is uniek en dat vind ik heel erg bekrompen denken. Je word verliefd op een persoon en wie dat is moet niet uitmaken!

 8. Ik geloof ook niet in dé ware, de enige echte, je wederhelft. Maar ik vind het inderdaad een heel mooi verhaal! Die ga ik onthouden (:
  Daarnaast heb ook ik totaal geen problemen met homo’s of lesbiënnes. Ook niet als ze staan te kleffen of doen. Oké, 2 wijven vind ik dan niet echt geweldig of prettig om te zien, maar ze hebben er al het recht to; De hetero’s doen het toch ook ?
  Liefde is mooi, of het nou 2 verschillende geslachten bevat of niet.

 9. Ik ken deze mythe ook en ik vind ‘m geweldig!

  According to Greek Mythology, humans were originally created with 4 arms, 4 legs and a head with two faces. Fearing their power, Zeus split them into two separate parts, condemning them to spend their lives in search of their other halves.

  – Plato’s the Symposium

 10. Thanks :)
  Ik heb er nog nooit van gehoord, wat leuk! Maar Grieken waren sowieso vrij homoseksueel haha, dus dat vind ik wel tof. Beetje jammer dat het geloof dit alles heeft verpest.. Ik vind het ongelooflijk dat er in deze tijd nog zo’n taboe op heerst. Ik vraag me af of alle homobeestjes ook naar de hel worden gestuurd door god :P

 11. Ik kende de mythe nog niet, maar nu wel. Weer wat geleerd dus.
  Ik snap het probleem trouwens ook niet zo, liefde is liefde? Ik erger mij enorm aan de “tolerantie” in Nederland. Buitenlanders zien Nederland als zeer tolerant maar wat mij betreft is dit alles behalve waar. WAS het maar waar!

 12. Wauw! Mooi!

  Ik vind het trouwens nergens op slaan dat je tegen homoseksualiteit bent, of dat je denkt dat een lesbische vriendin ineens verliefd op je is.
  Jullie worden toch ook niet verliefd op iedereen die langsloopt?

  Maar die mythe is echt heel mooI!

 13. Bij Latijn ook gehad hoor! :P KCV! Maar er zaten toch allemaal rare kanten aan dit verhaal, want toen ze die bolmensen doormidden deden zaten eerst de geslachtsdelen aan de verkeerde kant of zo, drama drama, en pas daarna aan de voorkant zodat ze toch ”gelukkig” konden worden als ze hun wederhelft vonden.
  mythologie rules.

 14. Die ene ware, die bestaat voor mij niet. Die ene waar je wat mee kan, die bestaat wel. Voor zo lang het duurt en wederzijds is. Al de rest is keihard werken geblazen…

 15. Het is een mooi verhaal. :D

  Ik deel je mening over de ware. Want als die zou bestaan dan is de kans behoorlijk klein dat je ‘m tegen zou komen in mijn ogen. Want hoe toevallig moet het zijn als van die biljoen mensen op aarde, je net die ene ware vindt. :D

 16. Ik ken hele verhaal niet heb dat vak dan ook nooit gehad op school haha. Maar het klinkt wel als een mooi verhaal. En je zou bijna denken dat homo’s enz dan ooit wel geaccepteerd zijn. Gelukkig is allemaal wel al stuk minder als vroeger….Ik heb aantal vrienden die homo zijn en zijn juist zo’n leuke mensen

 17. Ik heb hier ooit in een film iets over gehoord, alleen zeiden ze toen dat Plato het bedacht had. Bij Grieks heeft Meneer Wieberdink het er echter nooit over gehad. Had het veel te druk met de vervoegingen die ik maar niet wilde begrijipen denk. Maar ik vind het hele bolvormige idee wel mooi. Alleen het nare is dat ik het de hele tijd voor me zie. Wel lollig om die mensen om te duwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.