Books are dangerous

Bron

Books are dangerous. The best ones should be labeled: “This could change your life.” – Helen Exley

Lezen. Ik doe het elke dag: de krant, blogs, andere websites en natuurlijk ouderwets een boek (geen e-books voor mij!).
Over het lezen van dat laatste wil ik het gaan hebben. Weten jullie nog wat boeken zijn? Weet je wel, die dingen van papier die in die kast in de hoek liggen te verstoffen? Sommigen zijn zelfs zonder plaatjes!

Oké, nu jullie weer weten wat boeken zijn, de volgende vraag: hoe vaak lees je ze? Nee, ik bedoel niet doorbladeren en denken: Poeh zeg, deze heeft wel erg veel bladzijdes, maar elk woord (Elk woord?! Ja, elk woord, zelfs elke punt.) lezen. Aandachtig lezen.

Sommige mensen schijnen er een fobie voor te hebben, maar dat is echt nergens voor nodig. Lezen is leuk. En bovendien nog goed voor je ook. Ik zal een aantal dingen opnoemen:
– Goed voor je algemene kennis.
– Goed voor je taalvaardigheid.
– Houd je van schrijven? De beste leermeester (behalve zelf schrijven) is een boek lezen. Maar als je schrijft en je leest niet, dan vraag ik me af waarom je überhaupt schrijft. Maar goed.
– Geen geld voor reizen? Lang leve het boek. Gratis (of nou ja, twintig euro, maar dat is niets vergeleken met die duizend euro voor je vakantie) en voor niets kun je andere landen en werelden bezoeken, sommigen bestaan geeneens in het echt!

En graag wil ik ook even aandacht voor het volgende: chicklits en literaire thrillers zijn vermakelijk om te lezen, maar waag je ook eens aan echte literatuur. Met een hoofdletter L. Het is echt niet allemaal saai en moeilijk, geloof me maar.

Dus hup, pak een boek uit de kast en ga lezen!

Lees jij veel? En zo ja, wat voor boeken?

42 gedachtes over “Books are dangerous”

 1. Mij maak je niet blij met een boek. Als ik lees, is het de handleiding van een elektrisch apparaat of de Donald Ducks van vroeger =). Sorry, ik moet je teleurstellen.

  1. Misschien moet ik het tot mijn doel maken om jou een keer een boek te laten lezen en dat je het dan ook nog echt leuk vindt! Gaat lastig worden.

 2. Ik lees en schrijf graag! Nu ‘lees’ ik graag kookboeken (hey, het zijn boeken…) Er staan vaak goede tips in, buiten alleen recepten en foto’s.
  Binnenkort wil ik random autobiografieën lezen.

 3. Als ik tijd heb, ga ik naar de bieb. Daarna lees ik heel veel, zeker als ik veel leuke boeken heb gehaald. Ik mix altijd informatieve boeken met romans, voor de afwisseling.

 4. ik heb mijn periodes. De ene maand lees ik tig boeken achter elkaar en dan weer weken niet.

  Ik lees voornamelijk chicklits en romans. Thrillers laat ik aan andere over :)
  Echte literatuur? Hmzz.. Als Charlotte Bronte en zusters en Jane Austen daar onder vallen dan heb ik inderdaad wat literatuur gelezen. Maar anders niet zo heel veel :)

 5. ik las heeeeel veel – tot ik ging studeren, elk semester 8 à 10 dikke oude (en ouderwetse) noorse “klassiekers” moest lezen, die telkens hetzelfde thema hadden en zo zwaar waren om doorheen te komen dat ik voor mijn lol gewoon echt niet meer las. maar nu, een paar dagen nadat ik mijn scriptie af heb geschreven, heb ik het een beetje opgepakt <3 ik las 2 boeken uit waar ik al heeel lang in bezig was, en begon gister in een nieuwe. en ja, ik geloof dat mijn leesliefde langzaam weer terug komt :)

  kranten, tijdschriften, blogs en brieven (;)) ben ik wel altijd gewoon blijven lezen!

 6. Ik lees graag! Jammer genoeg lees ik wel minder boeken dan vroeger… Vroeger verslond ik werkelijk het ene boek na het andere, maar sinds ik naar de universiteit ga is dat drastisch verminderd. Tijdens het jaar moet ik wel Franse literatuur lezen (en met grote L ze, Proust, Rousseau, Balzac…) en ook Latijnse teksten.
  In de zomervakantie wil ik dan beginnen aan de lijst die ik op het jaar heb verzameld met boeken om te lezen in mijn vrije tijd, maar momenteel is daar nog niet zoveel van terecht gekomen.
  ‘k Heb deze zomer ‘Norwegian Wood’ en de reeks ‘1q84’ van Haruki Murakami gelezen, dan ‘Schitterend gebrek’ van Arthur Japin en nu ben ik bezig met ‘Het ongrijpbare meisje’ van Mario Vargas Llosa (dat me eigenlijk niet zo hard aanspreekt). ‘Het leven van Pi’ staat op de wachtlijst, samen met nog een hele reeks boeken :p
  Ik lees het liefst van al psychologische romans, er hoeft niet veel te gebeuren, zolang de karakters maar goed uitgewerkt zijn en de dialogen aangenaam/diepzinnig. Maar eigenlijk lees ik een beetje vanalles – boeken die mij aangeraden worden, een keer een boek van Nicci French als ik zin heb in een hele vlotte thriller, een fantasyroman van tijd tot tijd (Robin Hobb!) etc…
  (Man man, wat een lang comment :p )

  1. Ik heb Norwegian Wood pas gelezen en ik vond het een heel mooi boek! Een andere aanrader van Haruki Murakami is ‘Kafka op het strand’, maar dat is magisch-realisme (ik weet niet of je daar van houdt). En een lange comment vind ik niet erg hoor, leuk juist :D

   1. Ja, ‘k was nog van plan om hem te gaan lezen! Wel, ‘k heb 1q84 doorworsteld en dat kan vind ik ook wel tellen als magisch-realisme :-)
    ‘k Vond het heel erg mooi, maar ‘k was redelijk teleurgesteld in het einde – ik hààt onopgeloste problemen :p

 7. Mijn biebboeken zijn net uit! En ik heb geen zin om vandaag naar de bieb te gaan… Wel een goede reden om proberen verder te komen in mijn Franse boek (La vie devant soi) en nog eens een stukje te lezen uit “Zoeken naar vrijheid” van Femke Halsema.

 8. Ik lees redelijk veel, maar alleen als ik een leuke boek zie. Nu zijn er nog zo’n 4 chicklits op mij aan het wachten ^^. Momenteel ben ik een thriller aan het lezen over het klonen van de mens. Ik kan echt veel verschillende genres lezen ^^.
  x

 9. ik lees veel te weinig. als ik boeken lees zijn het meestal boeken van a la klosterman/ sedaris en hornby.

  ik lees wel veel scripts omdat ik het interessant vind om te kijken hoe een film is begonnen en bedoeld en hoe het uiteindelijk is geworden

 10. ik lees heeeeeeel erg veel! Heerlijk! En dan echte echte boeken en magazines, geen e-readers voor mij! Blogjes en internet vind ik dan wel weer leuk.
  Ik lees echt van alles, thrillers, chicklits, autobiografische verhalen noem maar op! En zelfs de Donald Duck hahaha.
  Als ik lees ben ik helemaal van de wereld, fijn is dat!

 11. Vroeger las ik binnen elke week tien boeken (van de bieb) tegenwoordig zijn het er echt stukken minder. Ik heb (zoals met alles) tijden waarin ik het ene boek na het andere verslind, en de dagen of weken waarin ik af en toe een paar bladzijden lees omdat ik het te druk heb met andere dingen.

  Maar zonder lezen zou ik niet kunnen. Het is heerlijk om je in een andere wereld te wanen, en moeite te hebben met het stoppen met lezen omdat je moet eten terwijl je net in een donkere bibliotheek achter de waarheid zou komen.

 12. Ik ben echt verslaafd aan lezen. Ik heb vorig jaar de Millenium trilogie gelezen en ik was op dat moment ook in Zweden, dus het wat voor mij echt heel bijzonder om over die plekken te lezen. :-)

 13. Ik lees wel. Alleen de laatste tijd minder… Ik moet al zoveel lezen voor school (in mijn ogen veel, voor jou waarschijnlijk niet maar ja), en ik ben niet echt een fan van Nederlandse literatuur. Maar mijn boeken liggen niet weg te stoffen :P. Netjes in mijn kast en regelmatig nog even open geslagen om dat ene hoofdstukje weer te lezen :).

 14. Ik lees boeken, literatuur, fantasy en ook gewoon romans, maar ik lees ze als luisterboek, telt dit wel mee dan? Soms lees ik wel eens boeken van papier, maar dan met mijn loep of groteletterboeken, maar dan worden mijn ogen sneller moe. Op het moment ben ik bezig in Knielen op een bed violen.

 15. In de ban van de ring heb ik iets van zeventien keer gelezen, en wil dat nog een keer gaan doen, maar verder houd ik niet zo van moeilijke verhalen. Wel van lezen, zolang er maar wat gebeurd in het boek (dus geen ellenlange langdradige zlijmerige mierzoete liefdesverhalen voor mij.) en er niet al te veel moeilijke woorden en zinnen instaan. Maar als het goed geschreven is dan lees ik er ook weer zo overheen. Ik ben een beetje vaag als het om boeken gaat volgens mij.

 16. Ik lees bijna alles wat los en vast zit. ;) Behalve tijdschriften, daar ben ik niet zo van. De krant van voor tot achter (uitgezonderd van sportgedeelte) vind ik heerlijk om te lezen. Ik heb eigenlijk altijd een boek bij me. :) Qua genres ben ik niet zo kieskeurig, grote liefde voor SF en Fantasy, liefde voor romans, iets minder liefde voor thriller, detective maar vind ik nog wel leuk om te lezen. Kinderboeken, geen probleem, lees ik ook nog steeds. Alleen horror, daar kan ik niet tegen maar dat komt weer door mijn op hol geslagen fantasie want dan kan ik niet meer slapen. ;)

 17. Boeken, mij maakt het niet uit hoe dik. Neem De ban van de ring. 3x gelezen. Het verhaal moet wel ergens over gaan. Thrillers, S.F., fantasy, , maar ook poëzie ( al wil ik wel voorkomen dat IK iets ga kopiëren, want ik schrijf en dicht zelf) Ik heb zo mijn favorieten. daar probeer ik dus steeds de laatste titel van te lezen, maar sommige acteurs vallen door de mans of hebben in eens een keer een mionder boek. Spanning en ontwikkeling is denk ik een rode draad wat ijn een verhaal moet zitten.

  Literatuur -oud: Theo Thijssen – Kees de jongen
  Literatuur nieuw: AFTHvd Heijden Tonio ( zijn eerste goede boek voorheen erg lange zinnen en voor mij niet te volgen)
  Koontz spanning
  S. King
  Mankell en andere Scandinavische spanningsschrijvers

  Er moeten ook niet te veel personen in zitten.
  Al de voorwaarden hebben een beetje met mij persoonlijk te maken.

 18. Ik lees wel. Meestal chicklits, omdat ik voor mijn studie al meer serieuze dingen lees, heb ik graag een happy end als ik voor mezelf lees en daarnaast natuurlijk blogs en de krant.
  Soms lees ik veel, soms maar weinig, maar sowieso elke week een aantal bladzijdes/hoofdstukken.

 19. Nee, ik lees geen boeken. Vroeger in de bibiliotheek haalde ik alleen maar tijdschriften, van die jongerenboekjes omdat die snel uit waren, en stripverhalen zoals Noortje die altijd in de Tina was. Maar als ik een boek lees, is het voor school. :-)

 20. Ik heb een goede poging gedaan om weer meer te gaan lezen. Ik had 4 boeken geleend van de bieb en die ook alle 4 netjes uitgelezen. Alleen toen vergat ik ze. Ze zijn nu veeeel te laat en het terugbrengen zal me denk ik bijna 40 euro kosten (en dat heb ik niet!) plus ik ben mn biebpasje kwijt.. (Lekker handig..) Nu heb ik dus een biebfobie, omdat het me zoveel geld gaat kosten! Ohjee. Hoe ga ik nou nog aan boeken komen om te lezen? Zoveel geld heb ik niet voor de bieb, hoor! Ik heb nog veel meer dat ik moet betalen :(

 21. Ha,

  Lezen ligt me wel, schrijven minder (tenzij je schoolboeken en een paar wetenschappelijke artikelen ook meetelt…).
  Mijn recent gelezen titels, even uit mijn hoofd sinds mei ofzo: ‘Money’ van Martin Amis (m.i. teveel lijkend Brett Easton Ellis’boek ‘American Pshyco’), ‘The Road’ van Cormac McArthy (ook verfilmd, vooral beklemmende sfeer, vond ik geen hoogvlieger), ‘Old Filth’ van Jane Gardam (aanrader!), ‘Brideshead revisited’ van Evelyn Waugh (klassieker en uitstekend verfilmd met Jeremy Irons in de hoofdrol), ‘Goodbye to all that’ (Robert Graves, nog bekender van ‘I, Claudius’ over de stotterende Romeinse keizer uit de eerste eeuw n. Chr.), ‘Gods behaving badly’ van Marie Philips (schijnt onder de chicklit te vallen, maar absolute aanrader! Hoofdthema: wat doe je anno 2000-tig als je een Griekse god bent als niemand meer in je gelooft? En daar dan nog een Orfeus&Euridice verhaallijn ingeweven., Wordt verfilmd met o.a. Christopher Walken in de rol van Zeus). Van Michel Faber lees ik nu ‘The crimson petal and the white’ (erg leuk, vooral wie van Victoriaans Engeland houdt). O ja: de vier fictieboeken en twee autobiografiën van Stefen Fry (presentator QI op de BBC) zijn volgens mij absolute aanraders (de titels; fictie: ‘The Hippopotamus’, ‘The Liar’, ‘Making History’, ‘The stars’ tennisballs’ en de auto-bio’s ‘Moab is my washpot’ en ‘The Fry-chronicles’.
  De rest van mijn leesvoer betreft dodelijk saai historische verhandelingen over de Krimoorlog en marine-financiën in de 17e en 18e eeuw. Daar zal ik niemand mee lastig vallen.
  Maar wie nog goede tips heeft: graag!!! Ik kom de laatste tijd te weinig leuke en goede boeken tegen, dus mijn voorraad literatureluur dreigt uitgeput te raken.

  1. Bedankt voor de tips! Ik denk overigens dat dat de langste reactie ooit op mijn blog was haha.

   Ik kan niet garanderen dat je ze niet al gelezen hebt, maar hier een aantal tips:

   Oliver Sacks – De man die zijn vrouw voor een hoed hield. Ben ik nu aan het lezen. Werd me trouwens aangeraden voor van der Laan. Het is een boek geschreven door een neuroloog en hij schrijft over een aantal rare gevallen die hij onderzocht heeft (de vrouw zonder lichaam, de man die zijn vrouw voor een hoed hield etc.). Ik vind het interessant, vooral omdat ik normaal nooit van dit soort boeken lees. Maar soms ergeren de vaktermen me wel.
   Gabriel Garcia Marquez – Honderd jaar eenzaamheid. Van de auteur van Liefde in tijden van cholera (ook een aanrader). Gaat over een generatie mensen die in een dorp leven. Het is een beetje magisch-realistisch. Het enige vervelende is dat al die familieleden namen hebben die hetzelfde zijn (vernoemd naar…), maar aan het begin van het boek staat een stamboom.
   Haruki Murakami – Kafka op het strand. Auteur is ook bekend van Norwegian Wood (wederom een aanrader). Norwegian Wood was zijn meest realistische boek, dit boek is meer magisch-realisme.
   Boeken van Douglas Coupland – Zijn boeken worden altijd beschreven vanuit meerdere personages die iets met elkaar gemeen hebben (worden gestoken door een levensgevaarlijke bij bijvoorbeeld) en zo met elkaar opgescheept worden.
   Gebroeders Basra – De zaak van de dieren tegen de mensen. Heel oud, Arabisch boek, dat filosofie, maar ook religie in zich heeft. De hoofdvraag in het boek: mag de mens de baas zijn over het dier? Erg interessant!

   Misschien ken het meeste al, maar hopelijk zit er toch nog wat tussen wat je niet gelezen hebt :)

   1. Oeps… sorry voor de ellenlange verhaal. Maar ja: als ik ergens over los ga, dan weet je het wel. Ik vrees dat je vaker naar mijn gebazel hebt moeten luisteren dan je lief was. Minstens drie jaar,en wellicht nog ergens eens in een onderbouwjaar ook. Anyway: dank voor de tips! Ik ken zeker een paar titels, maar nog lang niet alles. Het is ook niet bij te houden, zoveel als er verschijnt. Mijn enige probleem is vaak hoe scheid je het kaf van het koren? Recensies zijn ook maar tot op zekere hoogte bruikbaar.
    Oliver Sachs is goed! ‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’ heb ik jaren geleden gelezen, iets recenter las ik ‘Musicofilia’, wat ook erg goed is m.i.
    Marquez ligt me niet zo, Murakami staat hoog op het verlanglijstje. Ik ken meerdere mensen die er enthousiast over zijn. Als ik er een gelezen heb, laat ik het je weten. De andere zijn nog volkomen onbekend, dus een wandeling naar de boekwinkel waard (heb ik net vanmiddag gedaan om een cadeautje te kopen). Het werd een titel die ik al wat langer geleden gelezen heb ‘Het lot van de familie Meijer’, oorspronkelijke titel ‘Melnitz’. Ik kwam er te laat achter dat het uit het Duits vertaald was, anders had ik het origineel wel gelezen. Gaat over een joodse familie in Zwitserland eind 19e en eerste helft 20e eeuw. Aanrader naar mijn onbescheiden mening.
    Heeft Van der Laan ooit gesproken over de drie vuistdikke titels van het Italiaanse schijversechtpaar Monaldi en Sorti? Zij schreven ‘Imprimatur’, ‘Secretum’ en ‘Veritas’ over een jonge half-ongeletterde Italiaanse jongen/man die graag kroniekschrijver wil worden en dat ook wordt. Hij beschrijft de avonturen van de castraat en diplomaat abt Atto Melani. Zit tjokvol geschiedenis en prachtige beschrijvingen en heeft nog een goed plot ook.
    Alleen voor niet-historici soms lastig (herinner je je dhr. Devillers van Na nog? Hem heb ik vaak een opfrissertje geschiedenis moeten geven, want als je er niet veel mee bezig bent, kan het lastig zijn). Dit verhaal teruglezend denk ik: Oh nee, weer zo’n lap tekst. Afijn: het is uit enthousiasme moet je maar denken. Veel plezier met lezen!

    A.

    1. Maakt niet uit haha. ‘Het lot van de familie Meijer’ heb ik ook gelezen, maar het viel me eigenlijk tegen (terwijl ik er veel goeds over had gehoord).

     Nee, volgens mij heeft hij het daar nooit over gehad, het klinkt wel interessant. En ja, ik herinner me Devillersssssss nog goed haha.

     Ik ben benieuwd wat je van Murakami vindt!

 22. Ja, ik lees veel, ik ben gek op lezen ^^. Ik snap ook niet waarom sommige mensen (waaronder een paar van mijn vriendinnen, die ik maar niet overgehaald krijg) zo’n leesangst hebben! Ik ben nu trouwens bezig met De wereld van Sofie, daar had jij ooit wat over geschreven, en naar aanleiding daarvan ben ik het gaan lezen :).

 23. Ik lees eeeenorm graag, al ben ik nog maar zestien jaar jong :)
  Maar wel altijd romans, chicklits, thrillers,..
  Boeken als shopaholic tot twilight. Niet echt zwaar dus,
  maar wel heel veel.
  Wat zijn klassiekers die ik echt zou moeten lezen volgens jou?

  Ik moet bijna met elk van je postjes luidop lachen, geweldig!

  1. Het is geen klassieker (maar wel literatuur), maar wel iets waar je mee kunt beginnen: Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer. Ook vond ik Norwegian Wood en Kafka aan het strand van Haruki Murakami erg goed. Misschien heb je de jongen met de gestreepte pyjama gelezen van John Boyne? Zo nee, lezen! Zo ja, ik vind dief van de tijd ook goed van hem. En honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez. De spel van de engel van Carlos Ruiz Zafon vond ik ook goed. En de eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano.

   Je moet maar even kijken op internet waar deze boeken over gaan (over sommigen heb ik ook geschreven op mijn blog, bij de categorie literatuur & poëzie), want ik weet natuurlijk niet wat je allemaal interessant vindt. Maar dit zijn dus een aantal tips van mij :)

   En dankjewel, dat is echt heel leuk om te horen! :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.