Bloemen en treinen


Een paar maanden geleden had Anne geblogd over haar bloemenactie en nog recentelijk blogden Kim en Ariska over hun treinavontuur. Ik kwam samen met Nicole op het geniale idee om deze twee dingen te combineren. En zo geschiedde.

Het plan: bloemen kopen (gerbera’s, want rozen hebben doornen en gerbera’s zijn ook mooi), kaartjes met leuke teksten beschrijven en met lint aan de bloemen vastmaken. Een dobbelsteen laten bepalen waar we naar toe gaan, in de trein springen en de bloemen uitdelen.

We gingen enthousiast (en ook bang, want eng en uit comfortzone en nou ja, het is eng!) naar Rotterdam Centraal en gooiden daar met de dobbelsteen. De uitkomst: spoor negen (geloof ik) naar Amsterdam Centraal. In de trein hebben we de teksten bedacht voor op de kaartjes.
We stapten uit (‘Oh, ik vind het echt eng, ik durf niet!’). Nicole ging eerst. Ze gaf een bloem aan een klein kindje die op de schoot van zijn opa zat en die vond het leuk! Daarna gaf ik een bloem aan een vrouw die zat te wachten en ook zij vond het gelukkig leuk. We gingen verder door het station en een aantal mensen (eigenlijk allemaal vrouwen) kregen een bloem van ons.

We stapten uit het station. En toen ging het mis. We probeerden en probeerden. Mannen, vrouwen, niemand wilde een bloem. Ze keken ons allemaal wantrouwig aan (alsof we er geld voor wilden, zien we eruit alsof we geld willen?). Uiteindelijk kwamen we op de Dam terecht, waar allemaal van die verklede mensen staan. Een vrouw in een kippenpak wilde dat ik naar haar toe kwam. Ik gaf haar dus een bloem en toen zei ze: ‘Photo!’ Dus Nicole maakte een foto. Wat de vrouw toen zei?
‘One euro!’
Dacht het dus even niet. Foto gewist en we gingen weer verder.

Eerlijk gezegd werd ik er een beetje depressief van. We probeerden alleen maar iets leuks te doen en het werd niet gewaardeerd. Waarom zijn mensen bij voorbaat al wantrouwig?
Uiteindelijk hebben we bloemen neergelegd op fietsen en terrasjes en de laatste paar bloemen aan van die eigenaars van restaurantjes die daar stonden gegeven (ik weet het, lekkere duidelijk zin, maar volgens mij in één van die zijstraatjes vlakbij het Leidseplein.

Conclusie nummer één: Je kunt bloemen het beste aan kleine kinderen of vrouwen van middelbare leeftijd geven.
Conclusie nummer twee: Veel Amsterdammers en toeristen zijn wantrouwig.
Conclusie nummer drie: Maar het is wel goed dat we het gedaan hebben (uit je comfort zone komen) en gelukkig waren er nog wel mensen die het leuk vonden.

Misschien was Amsterdam niet de juiste plaats. Ik weet het niet. Misschien ga ik het nog een keer doen, maar daar moet ik nog over nadenken. In ieder geval, hoewel de uitkomst anders dan verwacht was, wil ik wel vaker van dit soort dingen gaan doen. Weet iemand nog meer van dit soort acties?

Nu maar hopen dat de mensen die een bloem bij hun fiets of scooter hadden, het wel leuk vonden :)

46 Responses to “Bloemen en treinen”

 1. Ja, mensen denken dat ze meteen een praatje met jullie moeten houden en geld willen. Jammer, leuke actie!

 2. Het gaat om de intentie, en die is tof. :)

 3. Leuke actie. Jammer dat niet iedereen het kon waarderen.

 4. wat tof! :D en inderdaad jammer dat mensen zo wantrouwig zijn…en die straat artiest is helemaal te triest :S
  ik zou het wel waarderen hoor ;)

 5. aaah wat een leuke actie! wel jammer dat niet iedereen het kan waarderen … volgende keer in een andere stad proberen?

 6. Haha wat zei jij: een euro voor m’n bloem terug dan! Wat een geweldig idee! Nou ja, misschien is het enige ‘nadeel’ dat je het in Amsterdam moest doen, omdat daar mensen er dus al vanuit gaan dat er geld wordt gevraagd.
  Mij lijkt het leuk om kaartjes of potjes met daarin een boodschap achter te laten :)

 7. Ik vind het een erg leuke actie! :)

 8. wat een flauwe mensen…ik vind het een erg leuk idee juist! :)

 9. Ik vind jullie actie erg leuk.. Jammer dat sommige mensen wat terughoudend reageerden terwijl het juist zo’n goed gevoel kan geven als je zomaar spontaan iets voor een ander doet. Wie weet, volgende keer in een andere plaats..

 10. Leuk bedacht! Wel jammer dat mensen er gelijk iets achter zoeken….Maar het idee blijft erg leuk :)

 11. Toffe actie, wel jammer dat mensen meteen zo wantrouwend zijn, want het is juist opbeurend en vrolijk. Misschien kun je een keer kaartjes met leuke berichten uitdelen in het bejaardentehuis. Die mensen zitten vaak wel op een vrolijke noot te wachten.

 12. Zoals ik vaker zeg vind ik mensen uit de Randstad niet vriendelijk, je kan het beter in het zuiden of noorden (Groningen, Friesland) proberen! Ik zeg, kom naar Limburg dan doe ik graag mee. Mensen waarderen het als je ‘de taal’ spreekt, misschien een idee? ;)

 13. Ik zou het gewoon niet durven om op die manier uit mijn comfortzone te treden. Echt, een welgemeend applaus daarvoor!

  Toch eigenaardig dat mensen (ik reken er in dit geval ook mezelf bij) zich blijkbaar geen houding meer weten te geven bij een klein spontaan gebaar. Mensen zijn socialer op het internet dan in real life!

 14. Tja, het westen hè. Nee, grapje ;) Jammer dat mensen er zo stom over deden, maar goed dat je het alsnog gedaan hebt

 15. Leuk dat je reageerde op mijn blog. En zo kom ik op die van jou terecht. Ik had de bloem zeker aangenomen (gerbera’s zijn mijn absolute favoriet!), leuke actie!
  Groet,
  Maaike

 16. Wat een ontzettend leuk idee! Alleen wel heel erg jammer dat mensen zo wantrouwig waren. Ik ben benieuwd hoe het ergens anders zou zijn. Misschien doe ik het wel een keer in Nijmegen :)

 17. Wat jammer dat alles om geld moet draaien..
  Misschien een keer doen in een minder grote stad..
  Want het is wel een leuk idee!

  Liefs
  (voorheen mylifeandbeauty)

 18. Leuk idee
  Maar het kost je
  Geld en tijd
  Zeker als
  Je niemand
  Enthousiast kunt maken

  Wat stond er op de kaartjes en wat vertelde je daarbij?
  vaak is het zo dat als je iets krijgt er ook iets tegenover moet staan.
  Misschien mioet je een bloem geven aan een dakloze, een ober na een kopje koffie.
  Of een bejaarde of zieke in een instelling. Of zou je niet binnen gelaten worden?
  Of aan de grens misschien? leuk welkom voor al die toeristen…
  of hen die weer vertrekken…pleister op de wonde na zo’n natte zomer.

  • Zoveel geld kostte het niet! Wat er op de kaartjes stond, kun je op de tweede foto zien.

   In Amsterdam zijn veel toeristen, maar die dachten allemaal dat we er geld voor wilden :(

 19. Dat is leuk zeg, om de kaartjes aan bloemen te doen! Je had de overige bloemen ook kunnen bewaren en gewoon aan buren/vrienden geven. Of op je kamer kunnen zetten, of, of… :)

  En ik denk idd dat Amsterdam niet extreem geschikt is, misschien kun je het beter in de wat kleinere plaatsjes proberen.

  Ik hoop dat jullie ondanks alles toch nog een hele leuke dag gehad hebben: D

 20. Haha, wel jammer ^^. Erg leuk artikel!
  x

 21. Leuke actie! Wel dom van die vrouw in dat kippenpak en de mensen die geen bloem wilden!

 22. Leuke actie!
  Wel inderdaad een beetje jammer dat veel mensen er niet eentje aan pakte!

 23. Jammer van de reactie van de mensen die het niet leuk vonden, zeg! Ik vind het in ieder geval een erg leuk en origineel idee!

 24. Dat vind ik dus echt een heel gaaf idee. Maarja, Amsterdam was denk ik niet echt de juiste plaats. De eerste keer dat ik daar was, had ik ook zo’n ‘vrouw in een kippenpak’ ervaring en vanaf nu neem ik als ik daar ben niets meer aan. Jammer inderdaad, maar ik denk dat het voor heel veel mensen zo werkt.

 25. Wauw, wat een leuk initiatief! Jammer dat veel mensen er zo wantrouwig op reageerden :( Misschien moet je het inderdaad in wat kleinere steden proberen ofzo, I don’t know… Wat ik ook altijd leuk vind, is zo’n actie dat mensen allemaal post-its met opbeurende/vrolijke teksten erop op openbare plaatsen plakken :)

 26. Wat een geweldig initiatief. Jammer dat het niet in dank werd afgenomen!

 27. Nou zeg! Ik vind jullie gratis-bloemen actie ontzettend gaaf. Als ik zo’n bloem zou krijgen dan zou ik er echt lol in hebben. Zoiets krijg je toch niet zomaar? Hilarisch! Stomme zeik mensen zeg. :(

 28. Leuke actie inderdaad, en schattig al die positieve berichtjes op de briefjes. Zou niet weten wat nog iets anders goeds zou kunnen zijn… Eten nemen mensen natuurlijk helemaal niet aan, zou ik zelf ook niet doen denk ik.

 29. Leuk! Jammer dat ze zo wantrouwig waren, maar wel leuk dat het in het begin wel lukte en leuk was.

  Ik heb geen idee wat voor andere dingen je zou kunnen doen.

 30. Erg leuk initiatief, jammer dat mensen zo deden :(

 31. Echt leuk! Idd jammer dat het niet gewaardeerd wordt maar ik denk dat Amsterdam idd gewoon niet de plaats was…

 32. Leuke, spontane actie!

  Toch begrijp ik de reactie van de mensen ook wel. Die hebben eerder natuurlijk ook vrouw in kippenpak ervaringen opgedaan. De ‘voor wat hoort wat’ mentaliteit zit diep in ons opgeborgen en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we geneigd zijn na het proeven van een sapje in de supermarkt, toch ook maar een pak te kopen. De mensen verwachten gewoon niet zomaar, gratis, en zonder verwachtingen iets te krijgen.
  En bovendien, om maar eens praktisch te zijn, waar laat je zo’n bloem als je een dagje in de Kalverstraat aan het shoppen bent?

  Maar, wel super leuk dat je zoiets spontaans en positiefs hebt gedaan. Alle respect, ik zou het zelf echt niet gedurfd hebben.
  Wat ideetjes betreft: Je zou spontaan complimentjes uit kunnen delen (Leuke jurk, mevrouw!).Boodschappen op bierviltjes schrijven, in cafeetjes. Liedjes zingen, en het geld dat je dan per ongeluk toch krijgt aan een goed doel schenken……

 33. Ideetje: maak een kaartje aan de bloem vast waarop duidelijk de link naar jouw website te zien is! En heel groot: CADEAU! ;)

 34. Zo organiseerde Gerhardt Heusinkveld (muzikant) vorig jaar in het kader van ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ de actie ‘Fluister mooie dingen’.

  Ga de straat op en ‘fluister’ mooie dingen.
  Mooie dingen als cultuur. En ‘fluisteren’ omdat hij schreeuwen een negatieve manier van aandacht vragen vindt.
  Gingen mensen met zijn allen de straat op: gedichten en schilderijtjes uitdelen. Liedjes zingen.

  Da’s toch ook heel leuk? ^^

 35. Knap om zo uit je comfortzone te komen, jammer dat die mensen dat dan niet begrepen…

 36. Trackbacks

Leave a Reply