Leegte in het Lipsius

Elke week (?) ontvangen de Leidse studenten de studentennieuwsbrief in hun e-mailbox. Tot voor kort was er ene Coen, die wekelijks een column schreef. Maar Coen was afgestudeerd, dus moest er iemand anders komen.

Ik heb meegedaan aan de wedstrijd, maar (helaas) niet gewonnen. Ik wil jullie de column die ik heb ingestuurd echter niet onthouden. Even ter verduidelijking: het Lipsius is de faculteit van Geesteswetenschappen. En de column is (deze keer wel) geheel op waarheid berust.

***

Er zijn wc’s in het Lipsius. Dat is logisch. Iedereen moet wel eens naar de wc. Maar deze wc’s (ik heb het hier dan wel over het damestoilet, bij de heren kan ik het niet checken) zijn bijzonder. Of eerder gezegd: waren bijzonder.
Een toiletbezoekje in het Lipsius is namelijk niet zomaar een toiletbezoekje. Ik vroeg me altijd af waarom mensen soms zo lang op de wc zitten, maar nu weet ik het: de teksten op de deuren. De eerste deur was vooral bijzonder. Hier ontstonden twee gesprekken.

Gesprek 1:  Betreffende de zangkunsten van de oude man die in de spoelkeuken werkt. ‘Die moet meedoen aan X-factor.’ ‘Hij heeft steeds hetzelfde repertoire!’ De meningen zijn verdeeld, maar fans heeft hij in ieder geval. Ik zie kansen.

Gesprek 2: Iemand had op de deur geschreven: ‘Jeroen, ik hou van je!’ Daar moet natuurlijk op gereageerd worden. Die variëren van: ‘Ik hou ook van jou!’ tot: ‘Alsof Jeroen dat ooit kan lezen hier.’ Zou Jeroen er ooit achter komen dat er van hem gehouden wordt? Nee.

Nee, Jeroen zou het nooit te weten komen. Waarom niet?
Het was gewoon één van die dagen, niets bijzonders. Mijn blaas vertelde me dat ik een bezoekje aan het toilet moest brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging zitten en ik zag. Niets. Helemaal niets. De deur was volledig wit. De tranen prikten in mijn ogen. Hoe kon dit gebeuren? Welke asociale schavuit heeft de deuren schoongemaakt? Woedend stormde ik het toilet uit (ik had nog wel even mijn broek opgetrokken en mijn rits dichtgedaan). Het hele Lipsius schreeuwde ik bij elkaar. Iedereen met kleding van Leiden Universiteit aan, schudde ik door elkaar: ‘Wie heeft dit gedaan?’

Helaas ben ik er nooit achter gekomen. Er zat niets anders op. Na twee weken vol leegte moest ik de eerste stap zetten, dapper als ik ben.
‘Wat zijn de deuren leeg!’ schreef ik.
Een paar dagen later zag ik dat iemand WC-tennis had gemaakt op diezelfde deur. De opluchting. Ik kon weer met een gerust hart naar de wc gaan.

33 gedachtes over “Leegte in het Lipsius”

 1. Haha, nu vind ik het bijna jammer dat er bij ons nooit iets op de deuren staat :p Wel staat er soms wat in collegebanken en stoelen gekrast, ook wel eens grappig om te lezen.

 2. Niets over toiletdeuren, die bij mij zijn gaapverwekkend saai grijs. Meer eh… die vent in de spoelkeuken. STAAT HIJ ER NU NOG???? Dat was al zo toen ik studeerde. En geloof me: dat was toch écht way back in de vorige eeuw!

 3. om de 1 of andere reden heb ik het idee dat je deze collum al gepost had…of heb ik gewoon een mega deja-vu ofzo???
  Het maakt ‘m er niet minder leuk op hoor :D Altijd leuk de gesprekken op een wc muur, maakt een toilet-bezoek wat minder saai!

  PS: en het klinkt nu net alsof ik denk dat je het gejat heb, maar dat denk ik niet. Ik heb alleen zo’n gevoel dat ik het al gelezen heb :S

  1. Ik heb hem al een keer op twitter gezet, misschien dat je hem daarvan kent, maar ik weet eigenlijk niet of jij mij wel volgt :P

 4. Leuk geschreven! Bij ons staat er af en toe wel wat, maar ook dat wordt vaak weggehaald (dat wel, de WC’s zijn al wel eeuwen kapot en daar doen ze niets aan, maar de deuren en wcrolhouders worden wel altijd netjes schoongemaakt. We zien wel weer waar de prioriteiten liggen). Ik heb er zelf ook wel eens iets opgeschreven in de eerste, maar dat ging over een gekke lerares.

  We hadden trouwens op een bepaald moment wel een tafel bij ons in de klas waar een heel verhaal op stond, en in sommige lokalen staan hele gesprekken op de muur.

 5. Haha ja, die arme Jeroen ^^. Ik vind het eigenlijk wel stom als iemand iets schrijft op een WC, al is het wel leuk als je je verveeld (oké dat klinkt raar ^^) om iets te lezen ^^.
  x

 6. Haha, supertoffe foto! Gelukkig loop ik dagelijks in het Lipsius rond.. enig idee waar het te vinden is (of is het alweer weg)?

  Toffe blog, knap dat je elke dag schrijft. ;)

  x

  1. Leuk dat je ook in Leiden studeert :D En het is weg, ook de wctennis :( Het was bij de wc’s bij de spoelkeuken, maar ze zullen nooit meer hetzelfde zijn…

   En dankjewel! :D

 7. Zolang de teksten niet confronterend en ketsend zijn
  Zou in een schrijfland zoals Hollandia
  Alles op muren, deuren en en glazen
  Mogen worden geschreven
  Ga, tijdens de grote boodschap,
  Er eens leker voor ziten heren!
  Improviseer een gedicht
  Citeer of neem een standpunt in
  Door uw mening over iets
  Mooi weer te geven
  Ook een mooie tag mag wat mij betreft
  Dames u zit wat vaker
  Hou het dus kort…(JOKE )
  * achternaam bij de dichter bekend; of toch een grapje)

  Ik wist overigens niet dat censuur op het internet zo frusterend werkt- ik kan nog steeds NIET schrijven op mijn blog!

 8. Whaha dat zijn leuke deuren. Bij ons staan er dingen op waarvan ik de helft niet kan lezen, liefdesverklaringen, telefoonnummers, maar helemaal niet van die leuke dingen als bij jou :(.

 9. Leuke column, jammer dat je er niet mee gewonnen hebt!
  Ik ga eigenlijk nooit meer op de universiteit naar de toilet, maar in een grijs verleden waren de deuren hier in Nijmegen ook volgekliederd. Op zich heel leuk en aardig, maar het zorgde wel voor langere toiletbezoeken dan noodzakelijk, omdat ik steeds alles bij ging lezen…

 10. Leuk stukje! Bij ons staat er helemaal NIKS op de deuren. Het is volledig wit! Maar als er iets op geschreven is.. wordt het weer weggehaald. Zo saai..

  Geniale foto btw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.