De damestoilet-etiquette

Dit stukje zal herkenbaar zijn voor de dames onder ons, maar heren, wees niet bang: ook voor jullie is dit een interessant stukje, want het biedt wederom een inzicht in de wereld van het damestoilet.

‘Ik ga even mijn neus poederen.’
Daar begint het vaak mee.
‘Alweer?’ zucht je tafelgenoot. ‘We zijn nog maar een half uur in het restaurant.’
Je schudt je hoofd – die rare jongens ook – en begeeft je naar het damestoilet. Natuurlijk moet je eerst nog minstens tachtig jaar in de rij staan, maar als je dat overleefd hebt, zie je eindelijk de toiletdeur open gaan.
Nu kunnen er twee typen vrouwen uit de voor jouw bestemde toilet komen.

1. De bitch.
Je doet een poging om naar haar te lachen, maar de glimlach druipt al snel van je gezicht af bij het aanblik van deze arrogante dame. Ze werpt een snelle blik op je, het beste te beschrijven zoals Maria Carey naar de persoon kijkt die haar M&M’s op kleur sorteert. Daarna negeert ze je compleet.

2. De vriendelijke mevrouw.
Na tien minuten moet je natuurlijk weer naar de wc (‘Alwéér?’). Optimistisch als je bent, glimlach je nog een keer naar de vrouw die uit het toilet komt. En jawel: je krijgt een stralende glimlach terug. Thank god, er bestaan nog aardige vrouwen op deze wereld.

Ik heb geen idee of zoiets ook in het herentoilet gebeurt en dan vooral het eerste. Zoals ik het me voorstel, slaan mannen elkaar joviaal op de schouders en gaan een biertje drinken op de wc. Vast gezelliger dan op het damestoilet.

Dus lieve meisjes: wees geen bitch, maar de vriendelijke mevrouw. Arrogantie is echt niet meer hip hoor. De enige reden waarom je arrogant mag kijken: als er een nare geur uit het desbetreffende toilet komt.

(Ik behoor overigens tot de vriendelijke mevrouwen-categorie, ook al ben ik nog maar een meisje en geen mevrouw.)

34 Comments to “De damestoilet-etiquette”

 1. Het is in ieder geval ietsje jovialer. Helemaal hier, trouwens. Hier is het min of meer een uitstapje; tanden poetsen, vijf minuutjes rochelen, eens even ouwehoeren over die recente film. Okay, dat laatste vermoed ik alleen maar. Ik versta natuurlijk niet wat er gezegd wordt!

 2. jaa er moet meer gezelligheid in de vrouwen toileten!

 3. Heb ik geen last van, van dat 80 jaar in de rij staan ;)

 4. Ik zeg nooit dat ik mijn neus ga poederen, ik probeer eerder een zo creatief mogelijke benaming te vinden voor wat ik ga doen :P
  Ik zie dat ook altijd voor me bij de mannen-wc!! Dat ze even een praatje maken, de grootte van hun geslachtsdelen vergelijken, dat soort dingen.

  • Ja he, dat laatste wilde ik er ook in zetten, maar ik wist niet of dat nou wel zo gewaardeerd werd door mijn lezers haha :P

   • hahah. je opmerking!! Inderdaad zo zie ik het eigenlijk ook voor mij..
    Overigens ben ik ook een van de mensen die andere altijd groet. (mijn vriend wordt wel eens gek van mij, met mn “hallo” en “Hoi hoi” tegen wild vreemde mensen.. )

 5. Ik ben de lieve mevrouw, geloof ik. Tenzij ik haast heb, misschien kan mijn blik dan als arrogant gelezen worden..

 6. Hihi, ik hoop altijd maar dat het gewoon rustig is op de toiletten ;)

 7. Ik ben de vriendelijke mevrouw!

 8. Haha, geweldig verhaal! Ik vroeg mij altijd al af hoe dat bij vrouwen er aan toe ging. Bij mannen gaat het echt wel anders. Meestal kijken we langs elkaar heen.

 9. Ik sprint altijd zo snel mogelijk een hokje in :)

 10. Ik ben soms wel eens een bitch als ik de desbetreffende wc in wil en daar net een vrouw met een rare walm uit komt. Maarja, als je al een kwartier in de rij staat kan je ook niet meer doen dan gewoon gaan..

 11. Ik ben het vriendelijke meisje, denk ik zo :)

 12. Ik kan op sommige momenten een bitch zijn, als er een bitch staat te wachten en me aankijkt van: ik steek je dood als je nu niet doorloopt =) Maar over het algemeen ben ik heel vriendelijk =)

 13. Haha, superleuk geschreven! Herkenbaar ;) Ik ben denk ik ook wel de aardige mevrouw, al kan ik soms misschien chagrijnig kijken als ik dat niet zo bedoel, haha.

 14. Zo herkenbaar. Ben ook wel eens benieuwd hoe het er op het herentoilet aan toe gaat?

 15. Ik ben volgens mij wel een vriendelijke mevrouw.
  & de tip voor als het heeeeeel erg druk is bij het toilet, n de pauze van een concert bijv. Gewoon naar de mannentoilet gaan. Weet je ook meteen hoe het er daar aan toe gaat, hahahaha!

 16. Leuk geschreven. Ik let eigenlijk nooit op de mensen die uit de wc komen. :p

 17. Dan ben je het vriendelijke meisje. haha. Maar dat ben ik ook hoor. Ik poeder mijn neus trouwens niet, dus daarvoor ga ik er neit heen.

 18. Leuk geschreven. Ik ben ook wel benieuwd of het bij de heren hetzelfde is. Vast niet!

 19. Ik heb liever niet dat ze me op de schouder slaan. Wanneer ik sta te plassen…

 20. Stiekem ga ik wel eens bij de mannen, als het erg druk is tijdens het uitgaan bijvoorbeeld. Vies is het dan toch! Ik hoor trouwens denk ik ook tot de aardige mevrouwen :)

 21. haha leuk geschreven weer!
  Ik ben ook nummer twee :)

 22. Hmmm…. vooral reacties van meisjes/vrouwen. Ligt dat aan het onderwerp?
  Maar eh… je bezoekt het toilet ná het bierdrinken, niet tijdens (en naarmate meer bier, steeds vaker, soms lijkt het alsof je geen nieren hebt en de slokdarm rechtstreeks is aangesloten op de blaas, maar dit terzijde).
  En de joviale toestand: mwoah… nee, niet in mijn beleving. Al creëert het rijtje urinoirs wel een bepaald sfeertje, zeker als er in principe geen urinoir is, maar slechts een grote, roestvrijstalen ‘pismuur’ met onderaan een goot, waar continue water doorheen spoelt. Dat laatste overigens niet zonder ‘bijbedoeling’, het werkt niet alleen als doorspoelwater, geklater op de oren doet klateren… Dat voorkomt een eindeloze rij van mannen ‘die niet kunnen als er anderen omheen staan’.
  Vergelijkend warenonderzoek kan ik me ook niet heugen, niet collectief in elk geval, hooguit individueel, maar het schaamschot (zo heet het wandje tussen de urinoirs) is er niet voor niets. En termen voor naar het toilet gaan tussen mannen onderling zijn er legio, vooral op minder subtiel niveau. Voorbeelden? ‘Even mijn zwager een hand geven’, ‘even naar mijn eigen gezeik luisteren’, ‘wat afgewerkt bier parkeren’ enz. En als het naar de zin van de wachtenden voor het urinoir te lang duurt kun je nog wel eens horen ‘ja zeg, afknijpen, droogslingeren en opbergen! De bar is aan de andere kant van de muur’.
  Tot slot van dit toch wat ranzige verhaal een citaat dat ooit boven de urinoirs van een niet nader te noemen Leidse kroeg stond (in de Doelensteeg en het is niet De Koets…) ‘If you shake it more than twice, you’re playing with it’.
  Hiermee heb ik wat tegenwicht geboden aan de ‘damestoiletetiquette’. Ik ben benieuwd hoe dit valt…

  • Ik ben toch een beetje teleurgesteld nu ik dit weet, ik had het me allemaal wat gezelliger voorgesteld… :(

   Is dat die Leidse kroeg die ze nu aan het verbouwen zijn? (of eigenlijk al een jaar ofzo aan het verbouwen zijn)

   • Ha, ha, ha, sorry dat ik een zee aan illusies bedorven heb. Van mannen onder elkaar moet je meestal geen al te hoogstaande conversaties verwachten. Zéker niet op de plee!
    En ja, het is die kroeg tegenover De Koets, vh. Cheers a.k.a. Proost a.k.a. ???
    Verbouwd wordt die kroeg al met de regelmaat van de klok sinds ik in Leiden aankwam en dat is way back in de vorige eeuw. Gemiddeld is hij drie maanden per twee jaar open. Het probleem is simpelweg dat het een laag en donker hol is, waar weinig sfeer in te krijgen is. Sommige panden zijn nu eenmaal niet geschikt als kroeg.

 23. haha leuk geschreven!
  Ik val toch ook onder de categorie de vriendelijke mevrouw. (meisje)
  Verder heel herkenbaar, behalve dat neus poederen :P

 24. Ik ben ook wel de vriendelijke vrouw al ben ik ook nog niet echt een vrouw of mevrouw ;d. Het is gewoon super vriendelijk en het geeft ook wel een goed gevoel, toch?! ♥

Leave a Reply