Dagelijks bloggen: hoe doe je dat?

Onderstaand stukje is eerder verschenen als gastblog op BlogOok.

Sinds 24 maart 2011 verschijnt er dagelijks een stukje op mijn blog. Hoewel ik dat oorspronkelijk niet van plan was, is het wel zo gegaan en ben ik er ook van plan mee door te gaan, zo lang als ik het volhoud en er tijd voor heb. Maar wat veel mensen zich afvragen, is hoe ik het doe. Hier zijn vijf tips voor mensen die ook dagelijks willen bloggen:

1. Maak er tijd voor vrij.
Dat geldt eigenlijk voor alles wat je wil, dus ook voor bloggen. Of je nou veel tijd hebt of niet: die blogjes schrijven niet zichzelf. Wat het makkelijker maakt, is om een vast tijdstip/plek in de week te kiezen.

2. Schrijf vooruit.

Soms heb je er echt geen tijd voor (of geen zin): zorg voor die momenten dat er al blogjes klaar staan. Zo kun je bijvoorbeeld in het weekend, wanneer je meer tijd hebt, de blogjes voor de week daarop schrijven. Schrijf ook zoveel mogelijk wanneer je inspiratie hebt.

3. Zorg dat je een aantal terugkomende thema’s hebt.
Verzin een project, vertel elke week over een liedje dat je leuk vindt of schrijf elke woensdag een column. Dit is niet alleen leuk voor de lezer, maar ook fijn voor jezelf: je hebt een paar ijkpunten waar je altijd op terug kunt vallen.

4. Doe het alleen als je echt wil en ook leuk vindt.

Ik doe het bijvoorbeeld (naast dat ik het leuk vind) om mijn schrijven te verbeteren door juist zoveel mogelijk te schrijven. Maar zodra je merkt dat je er geen zin meer in hebt, stop er dan vooral mee en ga minder frequent bloggen. Het moet van niemand, je bent zelf degene die de regels bepaalt.

5. Gebruik een notitieboekje.
Schrijf de blogideeën die je hebt op. Wanneer je geen inspiratie hebt, maar nog wel een stukje voor morgen moet schrijven, dan kun je in het boekje kijken voor onderwerpen.

(BlogOok zoekt nog mensen die een gastblog willen schrijven, dus vooral doen als je dat wil!)

45 gedachtes over “Dagelijks bloggen: hoe doe je dat?”

 1. Punt 3 gebruik ik al en ik probeer ook meer vooruit te plannen, vooral omdat ik de komende tijd vaak weg ben. Ik denk er ook over om een gastblogje te schrijven voor blogook, maar denk er nog even over na. Ik had die van jou daar al gelezen.

 2. Handige tips! Ik vind mezelf, naar aanleiding van deze tips, dan toch wel consequent en een “goede” blogster.. Klinkt zo stom om zoiets over mezelf te zeggen. Ik heb het hier dan niet over de inhoud, maar het vooruit plannen, terugkomende thema’s, notitieblokje.. Ik doe het allemaal.

 3. Persoonlijk denk ik dat die terugkerende thema’s pas echt beginnen te werken als je al een poosje blogt en dus al een beetje je blogdraai hebt gevonden…
  Vreemd misschien, maar ook zeer duidelijk afbakenen waarover je niet wil schrijven helpt. Je krijgt dan een duidelijker beeld over wat het is dat je wel wil, en dat geeft inspiratie!

  1. Dat is inderdaad een goede tip. Niet alleen omdat je dan duidelijker weet wat je wil, maar ook in verband met eventuele werkgevers of bekenden die op je blog kunnen komen.

 4. Goede tips! Punt 2 doe ik ook, vaak zelfs onbewust. Ik schrijf veel korte verhalen die prima op mijn blog zouden passen, maar die ik er nooit op heb gezet. Nu heb ik een hele map vol voor inspiratieloze tijden, maar heb het nog nooit hoeven gebruiken…

 5. Goede tips. Ik sleep ook de hele dag met m’n notitieboekje. Inspiratie? Hup, schrijf het op. Heb nu een stuk of 6 punten opgeschreven. Ook heb ik altijd artikelen klaarstaan voor momenten als ik geen tijd heb zodat ik ze zo kan publiceren. Erg handig :)

 6. Handige tips! Zo’n notitieboekje is echt fijn, inderdaad :) Zelf post ik niet elke dag, maar ongeveer eens in de drie dagen, dan schrijf ik gewoon als ik inspiratie heb.

 7. Handige tips!:)
  Weet jij trouwens hoe je een mail op wordpress opnieuw kan aanvragen! Ik verwijder reactie’s in mijn mailbox altijd en nu heb ik die beginnersmail verwijderd..

  :)

 8. Handig om te weten! Maar dagelijks bloggen zal mij denk ik niet lukken. Alhoewel het alsnog wel handig is, want wat vaker schrijven dan 1 keer per week zou wel handig zijn.

 9. Ik blog niet echt letterlijk elke dag, daar heb ik vaak gewoon geen tijd en energie voor. Maar ik probeer wel dagen te pikken dat ik zin heb om te bloggen en dan ook echt een stuk of vijf in 1 keer te schrijven dat is ook gewoon leuk!

 10. Ik ben niet zo iemand die elke dag blogt, vooruit plannen haalt voor mij de charme er van af. Ik blog als ik zin heb. Mijn verhalen schrijven zichzelf. En hoe langer ik bezig ben, hoe vaker die inspiratie komt. Dat is fijn om te merken. Bij schrijven om het schrijven voel ik me niet prettig, maar dat is al precies wat je zegt: dan doe je het niet :) Je tips zijn gewoon goed ja, zo werkt het wel, als je dat ritme vol wilt houden.

 11. Goede tips! De meeste gebruik ik al wel eigenlijk. Ik heb zo’n post it in m’n computerscherm staan, en daar zet ik alle ideeën die ik heb in. Zodra in zin en tijd heb ga ik ervoor zitten om een aantal van die punten uit te werken en in te plannen. Werkt perfect!

 12. Ik blog alleen wanneer ik er zin in heb, elke dag bloggen is voor mij niet haalbaar en als ik ga proberen wordt het alleen maar geforceerd. Ik vind het wel knap dat het jou toch weer elke dag lukt om een blogje online te gooien!

 13. Die tips zijn zo logisch en het lijkt zo makkelijk, maar het dagelijks bloggen lukt op de een of andere manier niet. Ik blog nu al bijna een jaar, maar ik heb nog steeds amper pageviews, bijna geen reacties, en ik heb niet echt het gevoel dat mijn blog echt groeit. Jou blog is ‘jonger’ dan die van mij, maar jou blog is veel groter dan die van mij! Je blog is wel geweldig!
  Ik blog vooral om mijn creativiteit op peil te houden, en ik moet er echt wat aan gaan doen om dagelijks te gaan bloggen. Zou mijn blog nog kunnen gaan groeien?
  xxx Laura (onze naam is zoooo in de mode, haha!)

  1. Natuurlijk kan je blog nog groeien! Als je wil dat je reacties krijgt, moet je op andere blogs gaan reageren, zoals je nu dus doet :) En dankjewel!

 14. Dat zijn idd goede tips! En weet je het werkt ook de andere kant op he? Mensen weten dat ze van jou dagelijks een up date kunnen verwachten en dat is een positief iets :) Misschien nu de studie klaar is ook een optie voor mij om dagelijks te gaan schrijven…

 15. Dat vooruit schrijven is inderdaad heel handig! Heb nu ook zo’n 7 blogjes in m’n concepten staan voor inspiratieloze dagen. Maar elke dag bloggen vind ik toch wel veel, om de dag vind ik (voor mezelf) beter :)

 16. So true! Ik ben ook helemaal into bloggen weer.. echt raar na er een dikke maand uit te zijn geweest. Maar nu gaat het goed! ^^
  &blogook heeft mij ook gevraagd maar niks meer van gehoord!

 17. Ik hoef echt niet elke dag te bloggen. Soms blog ik om de dag, soms een keer in de week, soms een keer in de twee weken…. Ik heb wel een keer zo’n 30 days challenge gedaan, maar toen kwam ik er al achter dat het niet voor mij weggelegd was. En zo wordt het ook een verplichting voor mij en dan is het niet meer leuk…

 18. Ik schrijf eerst altijd op losse blaadjes wat ik wil bloggen, wanneer ik dat wil en losse dingen. Werkt erg fijn vind ik. En vooruit bloggen vind ik ook erg fijn :)
  Liefs, Swaen

 19. Vanaf 23 december blog ik dagelijks. Als experiment. Weet niet hoe lang ik dit ga volhouden, maar voorlopig bevalt het goed.
  Handige tips van een ervaringsdeskundige, maar met tip 2 ben ik niet helemaal eens. Ik wil juist proberen de belevenissen/ervaringen/gevoelens van de dag mee te nemen in mijn dagelijkse blog. Dus blog ik niet vooruit. Of dat gaat lukken…

 20. Ik blog gewoon wat wanneer ik het zelf wil, als ik inspiratie heb of als ik vind dat er te lang niets is geblogd. Ik schrijf sowieso alleen als ik tijd ben, maar doe dat wel gewoon vanuit mijn hoofd, zonder notitieblok of wat dan ook. Wel gedaan, ooit -maar vond dat de spontaniteit er een beetje van af ging. :)

 21. Punt drie kan ik wel gebruiken! Denk dat ik vanmiddag het leren maar even aan de kant schuif en mijn blog even ga opruimen en vooruit schrijven. Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht :’)

 22. Al jouw punten gebruik ik ook :) Vanavond is mijn vaste schrijfavond eigenlijk, maar er kwam niets uit mijn toetsenbord, dus ik ben maar aan de lees gegaan.

  Andere blogs lezen, levert trouwens tonnen inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.