Maar alles bij elkaar was het jofel evengoed

httpv://www.youtube.com/watch?v=VCA_hAlsjsc

Een jaar (?) geleden kwam er een serie op de tv: Annie M.G. Met plezier heb ik hier naar gekeken, niet alleen omdat ik in Annie M.G. Schmidt geïnteresseerd ben, maar ook vanwege de liedjes. Eén van die liedjes is me bij gebleven en eindelijk heb ik hem gevonden: het kermislied (luister er alsjeblieft naar!).

Het kermislied gaat over iemand die aan het einde van zijn/haar leven is en terug kijkt op het leven.

En dat heeft me aan het denken gezet. Hoe zou ik op mijn leven willen terug kijken wanneer ik negentig (of rond die leeftijd) ben en niet meer lang te leven heb? Wat wil ik dan gedaan en bereikt hebben?

Misschien ben je bang. Bang om aan die studie/baan te beginnen (maar wat als het niet lukt?). Bang om eerlijk te zijn tegen de persoon die je stiekem leuk vindt (wat als hij/zij me niet leuk vindt?). Bang om je leven helemaal om te gooien om iets te doen wat je stiekem heel graag wil (wat als het niet gaat en wat zal mijn omgeving wel niet denken?).
Denk dan even na. Zou je niet vol trots naar jezelf terugkijken wanneer je op je sterfbed ligt dat je je niet hebt laten leiden door die angst? Zou je spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan of eerder van de dingen die je niet hebt gedaan? Wat denk je?

Als ik negentig ben en bijna dood ga, wil ik terug kijken op een leuk leven. Een leven waarin veel gekke en leuke dingen heb gedaan. Een leven vol bijzondere ontmoetingen en mensen. Een leven met liefde en geluksmomenten. Niet op een leven met angst en saaiheid.

Hoe zou jij willen terug kijken op je leven als je op sterven lag?

31 gedachtes over “Maar alles bij elkaar was het jofel evengoed”

 1. Die serie is top! Ik vind het zo grappig als ze haar eerste gedichtje maakt: er was eens een hond, die zat op zijn kont, er was eens een kat, die zat op haar gat en als ze ontmaagd wordt, dan zingt ze ‘Is dit alles?’ :) geniaaaaaal!

 2. Als ik je blogjes lees dan is dat meestal in de ochtend als ik met een kopje koffie probeer wakker te worden. Als er dan een diepzinnig blogje staat moet ik wel even schakelen.
  Ik denk vaak over het leven na, maar hoe ik er op terug wil kijken als ik negentig ben… ik weet het niet. Het zou zomaar kunnen dat vandaag mijn laatste dag is en dan ben ik nooit negentig geworden. Mijn moeder belde namelijk gisteren dat een zoon van haar werkadresje achter de pc zat en gewoon dood neerviel. Dan denk je vanzelf wel over het leven na. Geniet! Het is tekort! Als ze me zo maar herinneren… Als iemand die van het leven genoot!

 3. Zover ben ik nog laaaaang niet… dat ik al durf terugkijken op mijn leven. Ik wil vooral niet op mijn sterfbed liggen met een gevoel van spijt: spijt dat ik iets niet gedaan heb, spijt dat ik iets wél gedaan heb…. Dat lijkt me vreselijk, want spijt komt altijd te laat en je kan er niets aan veranderen.

 4. Je hebt er wel zin in geloof ik, dat je de negentig wilt halen. ;-)
  Zo halverwege mijn leven (ik hoop tachtig te worden) kwam ik tot het besef dat het niet helemaal was wat ik me ervan had voorgesteld. Ik zag altijd voor me hoe ik schilderend en schrijvend door het leven zou gaan. Dat probeer ik in het tweede deel goed te maken en dat lukt tot nu toe aardig. Mijn creativiteit krijgt nu voorrang en ‘it feels great’!

 5. Een bijzondere gedachten op de (voor mijn gevoel) nog vroege woensdagochtend …

  Een gedachte die mij regelmatig overvalt. En dan leef ik een tijdje het leven maximaal, maar dat houd ik nooit zo goed vol … en langzaam sijpelt het gevoel van ‘het leven is kort’ weer weg… Tot het volgende moment dat ik wakker geschud word.

  Ik voel een blog opkomen…. Is het goed wanneer ik je idee leen?

 6. Hahaha wat een chagrijnige vrouw! Maar ik denk ook dat ik dat zou willen. Nou ben ik iemand die totaal niet schuwt om te gaan voor wat ik wil… dus daar ben ik wel blij mee!

 7. Ik ga er sowieso niet vanuit dat ik negentig word ;)
  Daarom probeer ik wel zo veel mogelijk uit het leven te halen en dingen te doen die ik leuk vind. Wel vind ik dat je over belangrijke keuzes goed na moet denken.

 8. Ik wil de balans kunnen opmaken en terugkijken op een mooi, vol, tevreden, liefdevol en gelukkig leven! En ik ga er eigenlijk ook wel vanuit dat dat me gaat lukken :)

 9. In het kader van de ‘maart quote uitdaging’ hierbij een toepasselijke:
  Regret for the things we did can be tempered bij time; it is regret for the things we dit not do that is inconsolable. Sydney Harris

 10. dit doet me denken aan de blog die iemand anders schreef ook over angst. je moet je niet laten leiden erdoor hoe moeilijk het ook is. soms doe ik dat en denk ik later van waarom heb ik dat gedaan.

 11. Euhm ja het zou wel fijn zijn als ik niet bij de eerste de beste jongeman met enigszins mooie ogen die ook nog in mijn richting kijken onder tafel zou willen kruipen, maar hoe verander je dat?

  1. Dan moet je even kijken wat Laura hierboven heeft geschreven: dat je je niet door angst moet laten leiden.

   Het ergste wat je kan gebeuren, is dat je een blauwtje loopt en ja, dat is heel vervelend, maar daar kom je echt wel overheen :) En het zou zomaar ook goed af kunnen lopen!

   1. Ja dat zeg ik vaak zat tegen mezelf, maar toch ben ik als de dood en ik trek mezelf dingen nogal aan, dat is waarschijnlijk de oorzaak (eigenlijk ben ik dus te lief?)

    1. Esra, doe het gewoon een keertje en dan merk je vanzelf of het je bevalt! (en dan nog een onverantwoordelijke tip: een glaasje van het één of ander kan hierbij erg helpen.)

 12. Die serie is inderdaad superleuk, vooral de liedjes! En dit is ook een heel interessant stukje, ik denk dat er relatief veel mensen zijn die misschien wel helemaal niet zo nadenken over hun leven en toekomst. Als ik oud ben, wil ik op mijn leven terugkijken en tevreden zijn: ik wil mooie en leuke dingen gedaan hebben, mooie plekken gezien hebben, leuke mensen ontmoet hebben, zo weinig mogelijk slechte dingen gedaan hebben (haha) en nou ja, gewoon geleefd hebben.

 13. Wauw. Inspirerende blogpost!
  Zoals jij terug wil kijken op jouw leven, wil ik dat ook. Ik ben druk bezig om er voor te zorgen dat dat kan; so bring on the crazy life! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.