Het Leids kwartiertje

Voor de mensen die het niet snappen.

Vroeger, op de middelbare school, stond er op het rooster: wiskunde begint om vijf over tien. En dan begon het ook echt om vijf over tien. Maar zo niet op de universiteit Leiden.

Op mijn rooster nu staat bijvoorbeeld: het college begint om drie uur. Maar niets blijkt minder waar te zijn. Waarom zou je je aan het rooster houden?? Wij beginnen gewoon een kwartier later. En dit, lieve mensen, wordt ook wel het Leids kwartiertje genoemd.

Een college duurt meestal twee uur, of nou ja, volgens het rooster dan. Maar met het Leids kwartiertje en een kwartiertje pauze komt dat meestal neer op anderhalf uur. Kijk, daar houden we van.

Nu schijnt het dat niet alle studies hieraan doen, het zou zelfs best kunnen dat het alleen voorbestemd is aan de faculteit geesteswetenschappen of misschien wel alleen aan de studie Literatuurwetenschap (nóg een reden om deze studie te kiezen).

En dan zijn er van die docenten, die willen dan opeens om elf uur beginnen in plaats van kwart over elf. Kijk, daar kan ik nog mee leven. Maar docenten die geen pauze houden? Daar word ik heel agressief van.

Hoe zit het bij jullie, mede-studenten? Hebben jullie ook een academisch kwartiertje?  En voor de werklui: houden jullie wel eens zo’n kwartiertje, gewoon, omdat het kan?

42 gedachtes over “Het Leids kwartiertje”

 1. Op de UvA is het academisch kwartiertje officieel afgeschaft het jaar dat ik begon. Jammer hoor, je kunt niet genoeg treuzelen in je leven. Hier beginnen ze 5 minuten later en stoppen ze 5 minuten eerder. Ook duren de colleges maar een uur. Daar kan ik nou echt prima mee leven.

 2. Meer het studentenkwartiertje: iedereen komt standaard te laat. En ik ben natuurlijk altijd weer netjes op tijd. Want stel je voor dat de rest dat ook is.. Haha, zulke kwartiertjes zijn dus niets voor mij, ik zou altijd bang zijn tóch te laat te komen.

 3. Op de RUG is het academisch kwartiertje sinds dit jaar afgeschaft. Nu houden de docenten een kwartier eerder op. Dus driekwartier college, pauze, driekwartier college en dan weer vrij. Maakt op zich dus weinig verschil.

  1. Precies. Ik heb het vorige academisch kwartiertje nooit meegemaakt, maar als ik college heb “tot 11 uur” en iets anders om 11 uur begint, sluit dat precies op elkaar aan. Handig :)

 4. Bij ‘ons’ is per CAO geregeld dat men ‘s-morgens en ‘s-middags, wanneer het werk het toelaat, mag genieten van 14 minuten rust. 14 minuten betaalde rust. Worden het er 15, dan is het ineens een pauze, en pauzes zijn eigen tijd.
  Maar de Arbeidstijdenwet stelt dat er na een werkperiode van 5:30 uur (incl. 14 minuten betaalde ruste) een pauze van minimaal 30 minuten moet volgen.

  Vandaag een kwartier te laat beginnen betekend vandaag, of ergens in de nabije toekomst, een kwartiertje langer werken. De 14 minuten betaalde rust niet nemen telt niet mee als ‘een kwartiertje langer werken’.

  By the way: Mooie klok heb jij getekend. Laat hem maar niet aan een geriater zien. Die zijn van mening dat de 1 en de 2, de 4 en de 5, de 7 en de 8 en de 10 en de 11 best wat uit het lood mogen staan, maar de 12, 3, 6 en 9 moeten echt keurig netjes in het gelid staan. Zo niet, is dat een van de tekenen van dementie… ;-p

 5. Wij hebben een half uur betaalde pauze en een half uur onbetaalde pauze op een werkdag van acht uur, hoe je het indeelt is aan je zelf. Daarnaast gaan we ook vaak als het mooi weer is even buiten voetballen ’s middags (of aan de kant staan cheeren).

 6. Het Leids kwartier is niet uniek voor Literatuurwetenschappen, geschiedenis hanteert het ook. Andere steden noemen het wel het Academisch kwartiertje, maar Leiden is de oudste universiteit van Nederland, dus vind ik het wel terecht dat het het Léids kwartiertje heet.
  De frustratie herken ik, want toen ik bij de faculteit Sociale Wetenschappen terecht kwam, begonnen de pedagoochelaars daar ook ineens stipt op het uur en raakten in gierende paniek toen het studentenvolkje de eerste dag pas na een dikke tien minuten de collegezaal binnen druppelden. Zo kregen de dames docenten (tja, het waren daar vooral damens) hun programma natuurlijk niet af.
  Géén pauze? Alleen bij avondcolleges, maar die duren dan ook op het rooster slechts anderhalf uur i.p.v. twee. Dat vond ik niet erg, tenzij de informatiedichtheid per minuut van de spreker zo hoog was dat je niet vijf tellen al een schrijfkramp had. Dan was anderhalf uur een martelgang.
  Zo… tot zover ‘a blast from the past’.

 7. Vergaderingen zouden gewoon op tijd moeten beginnen. Maar vaak duurt het toch wel even voordat iedereen aanwezig is en zich in een stoel genesteld heeft. Meestal komen er dus wel 5 tot 10 minuten bij. Maar we zitten dan ook niet heel erg ver van Leiden af. ;-)
  Pauzes houden we natuurlijk te pas en te onpas.

 8. Bij mij op werk is er geen ruimte voor zo’n kwartiertje. Wel hou ik natruulijk altijd even pauze tussendoor of een rust momentje als de kinderen nog even niet binnen zijn.

 9. Hier hebben we het Brabants kwartiertje maar dat is niet voor universiteiten. Het is de algemene regel dat Brabanders een kwartier te laat komen en ik moet eerlijk toegeven dat mij dat ook vaak overkomt. Komt vast doordat je ieder moment een tractor tegen kunt komen. 8)

 10. Op mijn huidige job zijn we erg vrij: we mogen pauze nemen, natuurlijk binnen de perken en zolang je dagelijks aan je uren zit. Op mijn vorige job kregen we dagelijks exact 15 min pauze en dat was het. We mochten nog net een keer naar het toilet gaan tussendoor maar owé als je te lang niet op je plek stond, dan zat ’t ertegen!

 11. Ik studeer dus Nederlands op de VU en bij ons begint het gewoon stipt.
  Hangt natuurlijk wel van de docent af, bij sommige is er een half uur uitlooptijd en anderen worden boos als je vijf minuten te laat bent.
  Welcome back on highschool.

 12. Pauze hebben wij niet in de schoonmaak. Of moet ik zeggen dat we dat niet hadden? Want tja, sinds vandaag houd het voor mij namelijk op omdat er geen werk meer is. De bezuinigingen raken het bedrijf hard en wij zijn er de dupe van. Solliciteren dus maar, dus voorlopig heb ik heel veel vrije kwartiertjes.

 13. Bij ons verschilt dat sterk. Het ligt sowieso al aan de docent. De een is namelijk 10 minuten te vroeg, de ander komt standaard een kwartier te laat. De een vind het nodig om tijdens een blokuur een “rookpauze” te pakken, de ander gaat lekker door.

  Eerst hadden we een mooie regel dat je maximaal 10 minuten te laat in de les mocht komen, maar die regel is afgeschaft. En als je nou 1 minuut te laat komt, dan moet je wachten op het volgende uur.

 14. Wij hebben in de ochtend om de hele uren en in de middag om kwart over. En alle colleges duren 45 minuten, 15 minuten pauze, 45 minuten. Gewoon, standaard ingeroosterd! Meer dan 45 minuten concentreren is ook niet goed voor je, zo’n kwartiertje pauze is dat wel.

 15. Ik heb het niet, maar als ik achter de receptie zit op het werk, dan is het soms zo rustig, dat ik even rustig kan internetten of even een rondje lopen om drinken te halen en naar het toilet te gaan.

 16. Ha, bij ons werd er gewoon midden in de les geprotesteerd als er geen pauze werd gehouden :p Later werd het officieel 45 min. les, 15 min. pauze, zodat de tijden bij alle de drie TU’s gelijk zouden zijn. Maar ik had relatief veel geintegreerde colleges, hoor en werk afgewisseld zeg maar, soms een beetje workshopachtig, dus dan liep het wel eens anders (college duurde meestal ook een uur of vier). Gelukkig had ik ook wel een aantal flexibele docenten, die vooral ’s ochtends vroeg ook zelf liever wat later begonnen ;) In China werkt het trouwens weer heel anders, je weet nooit hoe het college zal gaan en of de docent uberhaupt wel komt opdagen. En soms krijg je ’s ochtends te horen dat je ’s avonds ook nog even een paar uur les hebt. Voor de Chinezen is dit heel normaal, maar als internationale student is dat wel even wennen en soms erg frustrerend…

 17. Wij hebben ook zo’n academisch kwartiertje, maar eigenlijk komt dat er gewoon op neer dat als de professor er na ’n kwartier nog niet is, dat je dan terug naar huis mag gaan, ook al komt hij tien minuten later dan toch nog opdagen.
  ‘k Heb dit echter nog nooit meegemaakt – of ’t is te zeggen: ik durfde nooit naar huis gaan vooraleer er minstens twintig minuten verstreken waren :-)

 18. Op HBO hebben we gewoon colleges die zolang de docent op tijd is en de techniek meewerkt gewoon altijd volgens rooster beginnen en eindigen. Ook nice.

 19. Ja pff, het Leids kwartiertje. Het Beks kwartiertje, het Boxmers kwartiertje, het Offers kwartiertje, het Lons kwartiertje, het Nijmeegs kwartiertje, het Noordpools kwartiertje, ze hebben gewoon overal een kwartiertje – of het nou officieel of officieus is – dus ik vraag me af waarom iedereen zo chauvinistisch doet over ’t ding :P

  P.s. Ik raad iedereen aan niet zo vaak het woord kwartiertje te typen als ik, daar raak je van in de war.

 20. Ik kende alleen het Haags kwartiertje (Ado Den Haag schreeuwt dat tijdens laatste 15 min van een wedstrijd, om de voetballers meer aan te sporen), maar dit is volledig nieuw haha. Mijn school is wel stipt.

 21. Hm, op de middelbare school begint alles gewoon op tijd, en als jij er dan niet bent is het zeer vervelend voor jou. Misschien moet ik volgende keer als ik te laat ben gewoon zeggen dat ik een Leids kwartiertje aan het houden was?

 22. Haha, volgens mij is het iets typisch van de Universiteit Leiden. Ik volg er Pre-University, en bij ons zijn er ook altijd Leidse kwartiertjes.

 23. Nou, bij ons op het werk is het op zich wel goed geregeld, wij hebben zowel ’s ochtends als ’s middags een kwartiertje pauze, op kosten van de baas, dus dat werkt wel lekker…

 24. helaas niet….op de middelbare school is alles strak in geroosterd. we hebben om de 2 uur een pauze. wij hebben jammer genoeg geen pauzes tijdens lestijd

 25. in Finland is het heel apart allemaal. soms besluit de leraar dat hij hoofdpijn heeft en vijf minuten voor de les begint ons een mailtje stuurt.

 26. Op de HAN (bij Opleidingskunde) hadden ze dat niet. Wel heeft elk dorp (en stad?) natuurlijk zijn eigen kwatiertje. Ik ben gestopt met op tijd naar vergaderingen gaan, had er schoongenoeg van altijd de eerste te zijn. ;)

 27. Bij ons beginnen de lessen die om half 9 hadden moeten starten nooit voor 9 uur, want dat vinden de docenten te vroeg. Vervolgens hebben wij ook zo’n kwartiertje dus tegen de tijd dat het half 10 is, dan zijn we wel van start gegaan. Vijf minuten pauze? Nee joh, dan maak je er minimaal 10 van natuurlijk…

  Kortom… in Utrecht smokkelen we ook graag een beetje met de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.