De Nederlander op vakantie


Dit is het strand van Bournemouth in Groot-Brittannië, maar je doet maar lekker alsof het Zuid-Frankrijk is.

Je bent op vakantie in, laten we voor het gemak even wat noemen, Zuid-Frankrijk. Na een jaar hard gewerkt/gestudeerd te hebben, ben je hier echt wel aan toe. Twee weken luieren, zonnen en ijsjes eten. Heerlijk.

Of niet.

Want je komt ze tegen. Ook al ga je naar Paaseiland of Peru, ze zijn overal: de Nederlanders.

Voordat je ze ziet, hoor je hun lokgeroep al.
‘Máááááám!’ gillen de kinderen. ‘Ik moet plassen! Wanneer gaan we weg? Ik verveel me. Ik wil een ijsje! Het is echt supersaai hier. Ik heb het warm. Máááááááám!’
Gillend komen ze aanrennen met een Nintento DS (of zoiets moderns) in hun ene hand en de nieuwste iPhone (‘Maar ik wilde een witte! Ik krijg ook nooit iets…’) in de andere.
De moeder, veertig, ‘pittig’ kapsel, met vetrollen over haar korte broek (met de illusie dat ze het lichaam van een meisje van achttien heeft), sjokt achter haar kinderen aan.
‘Je krijgt straks een ijsje, Jordi!’ zucht ze.
Maar Jordi wil ‘Nuuuuuuuuuuuuuuuuu!’ een ijsje.
‘Houd godverredomme je mond dicht, Jordi!’ brult de vader.
Ook hij komt aanwaggelen. Hij heeft dezelfde korte broek als zijn vrouw aan, witte sokken in sandalen, petje op en het boek ‘Met het gezin naar Zuid-Frankrijk’ in zijn hand.
‘Bonsjoer, ooievaar!’ verkondigt hij luidruchtig.
Twintig jaar geleden heeft hij Frans gehad op de middelbare school, maar hij is trots dat hij het nog steeds zo goed weet.
‘Oh Jan, moet je kijken, wat een leuk jurkje!’
Wanneer de moeder een kledingwinkel ziet, blijkt ze toch nog een beetje energie in zich te hebben en ze schiet een winkel in.
‘He Gerda, moet dat nou!’ moppert Jan.
En dan zie je opeens een ander familielid: de norse puber.
‘Wanneer gaan we weg?’ vraagt hij aan zijn vader. ‘Ik wil naar huis.’
En dan zie je het gebeuren. Een ader klopt gevaarlijk in Jans nek. Zijn rood wordt opvallend rood (en hij was al zo verbrand) en hij balt zijn vuisten.
Voordat de boel escaleert, zet je het op een rennen. En terwijl je dat doet, neem je je één ding voor: absoluut NIEMAND hier mag weten dat ik een Nederlander ben.

41 Comments to “De Nederlander op vakantie”

 1. Haha heel herkenbaar. Die gekke Nederlanders ook altijd. ; )

 2. Haha, ooievaar! Zei (of misschien wel zegt) de vader van een goede vriendin van me ook altijd :) Maar het is inderdaad wel erg (stereo)typisch ja. Gelukkig word ik nog wel eens voor een andere nationaliteit aangezien, haha ;p

 3. Nederlanderse families staan altijd om half 8 op, ook als ze op vakantie zijn. Dan gaan ze gezellig ontbijten met zijn allen, in het zonnetje. Maakt niet uit als dat zonnetje net onder mijn raam schijnt.

  Maar ja, aan de andere kant, had ik ook maar niet naar Chersonissos moeten gaan.

 4. Hahaha hilarisch! Meestal denken mensen dat ik niet Nederlands ben. Met schoolexcursie naar Cambridge dachten een aantal studenten dat wij ook studenten waren ofzo, die begonnen tegen ons te zeggen dat ‘die Nederlanders’ verderop zo irritant waren. Dat was gewoon de rest van de klas….

 5. Hahah gelukkig kom ik nooit zo snel Nederlanders tegen, ook niet in Bournemouth waar ik Engelse vrienden heb wonen. Niet dat ik daar aan het strand lig maar wandelen met de hond heb ik daar met regelmaat gedaan.
  Ik zal wel geluk hebben, ahhahah

 6. Ik probeer in dat soort gevallen ook vooral niet Nederlands te zijn. In Denemarken zaten we in een restaurant te lunchen toen er een vrouw met volwassen zoon binnen kwam om te lunchen. Ontzettend hard gingen ze overal commentaar op leveren, echt behoorlijk lomp ook, en super hard lachen. Asociaal. Die hadden blijkbaar niet door dat wij ook Nederlands waren.

  Toen wij vertrokken hebben we dat wel even duidelijk gemaakt door duidelijk Nederlands tegen elkaar te praten. Het gezicht van moeder en zoon toen was priceless. :D

 7. En toen belande mijn vriendin en ik op Tenerife in een Britse toeristenfuik… Wat waren wij blij dat wij geen Britten waren. Het zijn soms net Nederlanders, die Britten.. ;-p

 8. En daarom huurden wij ook een huisje ergens in een woonwijk van Griekenland en Portugal. Gewoon omdat we de sfeer van het land en de mentaliteit willen proeven zonder al dat Nederlandse gezeur. En dat zullen we blijven doen. De toeristische plekken mijden en een huisje huren in een stadje of dorpje.

 9. Kijk voor de lol eens naar de sketch ‘aap met een bril’ van Harry Jekkers. Ik denk dat het je bekend voorkomt. Zie http://www.youtube.com/watch?v=skpmabMnvrY Slecht beeld, maar het geluid is de hoofdzaak.

  • Le Hollandèr, Que-est que c’est? Je ne le connais pas.
   Heerlijk linkje ook naar Harrie Jekkers aap met bril. Kende ik nog niet.
   Trouwens wel eens Italianen in Istanbul meegemaakt? Da’s ook geen pretje.

   • Of Italianen in Nepal… 5 dagen lopen vanaf het begin van de Everest Route belanden die in een klein dorpje en ‘eiste’ pasta. Volgens mij begrepen de bewoners hen wel, maar ze reageerde er niet op. Ze konden curry en rijst krijgen, net als de rest

  • Haha ja, Harrie Jekkers is geniaal :P

 10. haha, leuk geschreven weer

 11. Vooral de klagende zijn erg..

  Ik ben vorig jaar met een rondtrip 3 dagen in rusland geweest en daar maakte we zo’n tour met een groep en daar zat een vrouw bij die alleen maar klaagde. Die drie dagen heb ik geen enkel positief woord gehoord over Rusland, eigenlijk over alles was ze negatief.

 12. Hahaha! Dit is wel heel erg typisch, mooi omschreven ;) Ik ben benieuwd hoe het is al ik deze zomer naar Spanje ga *horror*

 13. Haha, gelukkig zat ik in Frankrijk bij mijn familie en komen we dus niet veel Nederlanders tegen. Ik denk eigenlijk dat iedereen dit wel kent. Ook Italianen die andere Italianen tegenkomen als ze op vakantie zijn en Duitsers die andere Duitsers tegenkomen. Wij verstaan precies wat de andere Nederlanders zeggen en daarom kunnen we ons eraan ergeren. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het vreseijk is als er zo’n jengeend kind rondrent op het strand.

 14. Daarom moeten we een muur om NL zetten. Niet zodat er niemand IN kan, zoals PVV graag wil, maar meer uit bescherming van de rest van de wereld zodat zulke mensen er niet UIT kunnen ;)

 15. Hahaha! Typisch inderdaad.
  Ik probeer de meeste Nederlanders tijdens het reizen zo veel mogelijk te vermijden. ;)

 16. hahah geweldig geschreven !

 17. Hihi dit heb ik gelezen met een grote glimlach. Vooral de bestelling van een sinaasappelsap ‘eun zjuu darans silvoeple’ is ook echt geweldig. Of mag ik hier niet mee lachen als Belg? ;)

 18. Hihihi, jep, ik ken ze, maar als je je vakantiebestemming iets minder standaard kiest kom je er -vanzelfsprekend- wel een stuk minder tegen. En laat ik nou een hekel hebben aan verbranden in de Franse zon terwijl je probeert die chauvinisten ervan te overtuigen dat het toch echt makkelijker is om in het Engels te communiceren.

 19. Een hele goede beschrijving dit. Het is ook altijd goed te zien aan de kleding dat mensen uit Nederland komen. Het soort schoenen, de stijl die elk persoon van die leeftijd thuis draagt.. Maar daar let ik dan weer op ;).

 20. Soms…. Heel soms… Is het zo beschamend…..

 21. perfect omschreven Laura. ik heb drie zomers op een vakantiepark gewerkt waar vooral Nederlanders kwamen en dit is hun profiel. Vooral dat pittig kapsel :D

 22. hahahah leuk geschreven! als ik op vakantie ben wil ik ook wel eens niet zo toeristisch zijn (mijn moeder loopt vaak met van die verschrikkelijke sportschoenen en een lelijk vest XD). alhoewel dat op de zomervakantie bij mij nogal lastig is aangezien de hele bevolking aziatisch is en ik duidelijk blond ben : ). Maar ja je bent toch op vakantie om de toerist uit te hangen? ….

 23. Whaha geweldig, zo gaat het altijd inderdaad. :P

 24. Het is beschamend hoe waar dit is….

 25. Ooh wat ziet dat strand er fijn uit! Als het zo mooi weer is, dan hoeft het helemaal niet Zuid-Frankrijk te zijn hoor! :D

 26. Inderdaad. Wie zouden toch al die Nederlanders zijn die dat doen?

 27. Haha, grappige en herkenbare omschrijving!

 28. Jep, they are everywhere. O waarschijnlijk zijn er ook wel andere nationaliteiten die je overal tegenkomt, maar die HOOR je niet…. Ben blij dat sommige Nederlanders zich hier zelf van bewust zijn haha ;-)

 29. Haha, echt erg en heel leuk dit :P Ik zie dit soort ”toeristen” ook vaak wanneer ik op vakantie ben, en oh wat ben ik dan blij dat ik anders ben haha! Niet om arrogant te zijn natuurlijk, maar wij zijn gewoon veel meer cultuurtypes dan… nou ja, dit soort types :POntzettend leuk geschreven in elk geval!

 30. Haha wat heb je dit geweldig geschreven! Echt.

 31. Dit is ZO ziek treffend. Ik vind het een beetje eng, Laura.

Leave a Reply