Laura de taalcoach

Zoals ik al eerder heb verteld, deed ik in mijn examenjaar vrijwilligerswerk bij een appartementencomplex voor verstandelijk gehandicapten. Het was leuk, interessant, maar ook moeilijk. Elke week moest ik met Annette, een vrouw in de dertig met het syndroom van Down, naar streetdance. Probleem was alleen wel dat ze zich ook elke keer huilend in het toilet opsloot (als ze eenmaal aan het dansen was, vond ze het wel leuk hoor). Ik was achttien en moest opeens streng doen tegen een verstandelijk gehandicapte vrouw die ouder was dan ik en proberen haar uit die wc te krijgen. Maar het is me gelukt. Ik heb er veel geleerd, maar toen de eindexamens naderden, stopte ik ermee.

Sindsdien wilde ik wel weer beginnen met vrijwilligerswerk, maar je weet hoe dat gaat: je hebt het druk, je stelt het uit, je hebt geen zin om het allemaal uit te zoeken. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en nu ben ik sinds december taalcoach bij het Rode Kruis.

Taalcoach klinkt ingewikkelder dan het is. Je wordt gekoppeld aan een inburgeraar en het gaat erom dat je zorgt dat de inburgeraar op een leuke manier in contact komt met het Nederlands en de Nederlandse cultuur. Je gaat dus geen woordjes stampen en de grammatica leren, maar bijvoorbeeld samen Koninginnedag vieren.

Ik werd gekoppeld aan Sanny (dat is niet haar echte naam, maar zo noemt mijn moeder haar en in verband met privacy enzo), een 28jarige vrouw uit Birma. Vijf jaar geleden is haar man gevlucht vanwege politieke redenen en twee jaar geleden lukte het haar pas om hem achterna te gaan (verschrikkelijk dat je elkaar dan drie jaar niet ziet…). Ze is nu bezig met een cursus Nederlands (ze heeft al het inburgeringsexamen gedaan) en werkt als schoonmaakster.

Bijna elke week spreken we af en ik moet zeggen dat ik het erg leuk vind. Sanny is een hele lieve vrouw en ik voel me erg welkom bij haar. Hele bijzondere dingen doen we niet (het is wel lastig, want er zijn niet zoveel boeiende dingen te doen in ons dorp), maar we gaan bijvoorbeeld wandelen, eten of een Nederlandse film kijken (we hebben al ‘Alles is liefde’ en ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ gezien, wie heeft er nog meer tips?). Laatst zijn we naar de kubuswoningen in Rotterdam geweest (zie de foto hierboven).

Wat ook interessant is, is dat je leert over je eigen land door de manier waarop zij ernaar kijkt. En natuurlijk leer ik veel over Birma. Misschien dat ik daar nog een keer een apart blogje over schrijf, want echt, de dingen die daar gebeuren…

Wat ik probeer met dit blogje is jullie aansporen om ook vrijwilligerswerk te gaan doen!
‘Maar Laura, ik heb geen tijd ennogmeersmoesjes.’
Dan hier even een paar redenen om het wel te doen: het is leuk, je leert er van, er is voor ieder wat wils, het staat goed op je cv (voor de ambitieuze mensen onder jullie) én: zoveel tijd hoeft het niet te kosten. Je hoeft niet elke week vrijwilligerswerk te doen. Je kan ook een keer gaan collecteren (dat wil ik zelf ook nog een keer doen, maar dan moet ik eerst nadenken voor welk doel) of een dagje uit gaan met ouderen. Er zijn zoveel mogelijkheden!

En dit geldt vooral voor de mensen van mijn leeftijd. Want de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers bij het Rode Kruis (in mijn regio tenminste) is hoger dan zestig jaar. En dat is echt belachelijk. Dus laten we dat eens met zijn allen veranderen!

40 gedachtes over “Laura de taalcoach”

 1. Wat tof dat je dat doet! Ik ga volgend collegejaar ook een soort vrijwilligerswerk doen. Buitenlandse studenten in laten burgeren in Groningen en mentor zijn van een aantal studenten. Dat als ze een vraag hebben – band lek, treinkaartje kopen .. etc – jij hun daarmee moet helpen.

 2. Ik weet niet of ik je deze tip al had gegeven maar ik heb op een internationale filmavond (filmavond met een nederlandse film voor buitenlandse studenten) eens Simon gezien omdat die film weer een ander aspect van de Nederlandse samenleving weergeeft: Euthanasie.
  Maar verder zou je Minoes of De hel van ’63 eens kunnen kijken. En er zijn natuurlijk nog mooie andere films zoals Zwart Boek, maar dat is natuurlijk niet echt iets als je blije films wilt zien.

 3. Heb taallessen gegeven aan vluchtelingen ten ik een jaar stage liep.
  Erg dankbaar werk. Met handen en voeten, maar ook de mimiek
  En toonhoogte is van belang.
  Zelf spelletje bedacht, soort memory met plaatjes van simpele woorden
  Zoals
  : IK, JIJ,Wij en nog meer maar dat weet ik niet meer.
  Nu vrijwilligerswerk op revalidatiecentrum – al bijna 3 jaar!

 4. Ik heb een tijd vrijwilligerswerk gedaan, maar het viel gewoon niet de combineren met fulltime baan en ook nog studie ernaast. Als ik diploma heb wil ik ook wel zoiets als taalcoach doen, klinkt erg leuk!

 5. Wat leuk dat je dat doet! Je kan de film Gooische Vrouwen met haar kijken, weet ze meteen hoe verknipt wij eigenlijk zijn ;) Ik ga straks ook weer naar mijn vrijwilligerswerk. Ik laat een ochtend in de week honden uit voor het asiel. Is ook erg leuk, maar ook hartverscheurend als je hoort waarom sommige honden daar gedumpt zijn. Er zit overigens ook een pension vast aan dat asiel, en de pensionhonden laten we ook uit. De leeftijd van de vrijwilligers bij ons is in de ochtendploegen wel hoog, maar bijvoorbeeld op woensdagmiddag en in het weekend ligt de leeftijd een stuk lager.

  1. Dat is een goed idee, Gooische Vrouwen! Is ook wel luchtig enzo :) En wat leuk dat je dat doet, maar dat lijkt me af en toe ook wel moeilijk ja.

 6. Je hebt helemaal gelijk, goed dat je een oproep doet. Mijn smoes is dat ik natuurlijk geen tijd heb met een full-timebaan en een expositie op komst. ;-)

 7. Ik heb niet eens een smoes. NA anderhalf jaar 2 dagen in de week de peuters van een bepaald dorp hier in de omgeving geëntertaint te hebben vind ik het wel welletjes. Maar ik ben ook al bijna te oud om vrijwilliger te worden… Hoewel… De oudste vrijwilligster bij ‘ons’ in het ziekenhuis is 90!!

 8. Ik heb een jaar lang internationale studenten laten inburgeren in het Nederlandse studentenleven, telt dat ook? ;) Van allerlei dagelijkse dingetjes tot en met weekendtrips, het is soms zo heerlijk om toerist in eigen land te zijn! Al moet ik zelf nog steeds eens naar de kubuswoningen… Qua films hebben wij ze toen eens Simon voorgeschoteld, konden ze volgens mij wel waarderen (maar goed, studentenpubliek is misschien wel net ietsje anders dan een politiek vluchtelinge uit Birma/Myanmar). En misschien is de film Fanfare leuk, ik heb hem zelf niet gezien maar ik weet dat die is opgenomen in Giethoorn en misschien is dat wel leuk om te zien?

  1. Ja, dat telt ook mee :) Fanfare ken ik niet, ik weet niet eens waar Giethoorn ligt haha, maar ik zal even kijken, bedankt voor de tip!

 9. Ik hoef geen smoes te hebben, ik doe al twee jaar lang vrijwilligerswerk. In de gemeente waar ik woon is een jeugdvereniging die voor kinderen activiteiten organiseert op de vrijdagavonden, een soort scouting maar dan veel leuker. Daarnaast organiseren we ook activiteiten voor senioren zoals computercursussen, de avond vierdaagse en het kindervakantiewerk.

 10. Aan het einde van vorig jaar heb ik ook als doel voor mezelf gesteld dat ik vrijwilligerswerk wil gaan doen. Ik heb ergens gekeken, maar haakte op het laatste moment toch af. Reden: tijd. En achteraf ben ik ook heel blij dat ik het niet gedaan heb, want inmiddels ga ik dus verhuizen en zou het me ook nog een hoop reistijd gaan kosten als ik het wel had gedaan. Ik doe wel vrijwilligerswerk met mijn dispuut, maar dat is niet heel erg vaak (vier keer per jaar). Maar ik ben het dus wél met je eens dat het belangrijk is! Ooit..

 11. Ik doe al jaren vrijwilligerswerk voor mijn twirlvereniging. Daarnaast wil ik dit jaar ook met ander vrijwilligerswerk gaan beginnen. Ik moet alleen nog even goed uitzoeken wat ik precies wil (en kan).

 12. Ik heb me toevallig van de week aangemeld om vrijwilligerswerk te gaan doen. Anders zitten we toch maar de hele dag thuis. Al begin ik er wel pas mee na de verhuizing.

 13. Ik heb een paar jaar collecte gelopen en georganiseerd voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, ook heb ik een aantal zomers kampen begeleidt voor stichting Kico (beter bekend onder de naam Heppie, die waar de Frogers in een camper ook vrijwilligerswerk voor gedaan hebben..). Nu doe ik al een hele tijd niks, maar wil eigenlijk wel weer iets gaan doen. Weet alleen niet zo goed wat…

 14. Lijkt me erg leuk. Ik had pas een stuk over inburgeringscursussen gelezen in de krant, daar moesten ze ook bijvoorbeeld naar de politie gaan om daar aan te geven dat hun portemonnee gestolen is. Dat doen ze dan om ze te leren hoe je moet overleven in de Nederlandse maatschappij. Moet Sanny dat eigenlijk ook?

 15. Wat ontzettend leuk dat je dat doet! :) Zelf zou ik het ook wel willen, maar hoe slap dit ook klinkt, ik moet me ECHT even focussen op mijn studie, anders word het helemaal niks, helaas! Misschien dat ik wat zoek na mijn opleiding! :)

 16. Wat ontzettend leuk dat je dat doet! :) Zelf zou ik het ook wel willen, maar hoe slap dit ook klinkt, ik moet me ECHT even focussen op mijn studie, anders word het helemaal niks, helaas! Misschien dat ik wat zoek na mijn opleiding! :)

 17. Dit doet me een beetje denken aan mijn stage op de ISK (internationale schakel klas), waarbij ik naast het geven van Nederlands het liefst leuke dingen deed met de leerlingen om ze te laten zien hoe alles hier in Nederland gaat. Leuk dat je dit doet.

 18. Ik heb al eens vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis gedaan, op de dementieafdeling. Vond ik erg leuk om te doen, ook al klinkt dat nu misschien niet zo! :)

 19. Oh jee, ik kan dus niet gaan roepen dat ik het te druk heb… tja, dan heb ik eigenlijk ook geen excuus meer…
  Je zou bv. Nederlandse series met haar kunnen gaan kijken, Gooische vrouwen bv…

 20. Ik vond het een leuk blog om te lezen.
  Hoe ben je er bijgekomen om “taalcoache” te worden? Het lijkt mij overigens ook wel iets.

  Verder heb ik een half jaar lang koffie gschonken in een verzorgingstehuis.

  1. Ik had al met ouderen (vakantiebaantje) en verstandelijk gehandicapten gewerkt, dus het leek me een uitdaging om met een andere groep te werken :)

   Als je nog vragen erover hebt, mag je me altijd mailen!

 21. Euhm ja. Maar… Ik héb het gewoon te druk – niet-vrijwillig werk moet ik ook afslaan. :’) Trouwens, commissiewerk is in principe ook vrijwilligerswerk (A)
  Ik zal het in gedachten houden, goed?

 22. Ik wil wel vrijwilligerswerk gaan doen, maar woon hier nog maar tot de zomer en dan weer in Friesland. Misschien dat ik t volgend jaar ga doen als ik weer meer een vast pekje heb enzo. Dat van die 60 jaar als gemiddelde leeftijd is wel erg ja. Ik vind wel dat jongeren vrijwilligerswerk kunnen gaan doen.

 23. Wat ontzettend leuk! Heel tof dat je dit doet voor die vrouw, en ik vind het ook echt supergoed bij je passen! Ik zou ook wel vrijwilligerswerk willen doen, en dan het liefste net zoiets als wat jij doet, maar dat is toch enigszins problematisch/lastig omdat ik aan huis gekluisterd ben en mijn lichamelijke conditie niet zo goed is.

 24. Heel goed dat je vrijwilligerswerk aanmoedigt! Taalcoach zijn lijkt me wel leuk, ik denk eraan om volgend jaar aan huiswerkbegeleiding of taalcoachen te doen. Er zijn inderdaad ook minder tijd vergende dingen die toch veel opbrengen, zoals plantjes verkopen voor Kom Op Tegen Kanker.

 25. Leuk! Ik sta ingeschreven bij de vrijwilligerscentrale in mijn gemeente, maar nog niks gevonden. Ik krijg het idee dat ik met mijn beperking zelfs daar benadeeld wordt. Ze zijn wel vriendelijk hoor, ze doen gewoon geen moeite… Taalcoach leek mij ook heel leuk, dat kon helaas alleen voor minimaal een jaar en die garantie kan ik niet geven. Ik doe wel veel vrijwilligerswerk voor mijn muziekvereniging. Ik regel alles omtrent de muziekopleidingen en ik organiseer de nietmuzikale activiteiten (Nieuwjaarsreceptie enzo) Erg leuk! :)

 26. Mooi dat je dit doet, en dat je je lezers aanspoort om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Het is gewoon ontzettend belangrijk! Ik doe zelf al vrijwilligerswerk, maar wil meer gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.