Vrijwilligerswerk

Eén ding had mijn tijd bij het bejaardentehuis en Truus wel opgeleverd: ik ontdekte dat ik het leuk vond om met ouderen te werken en wilde vrijwilligerswerk doen.
Dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Er zijn in mijn dorp twee bejaardentehuizen. De ene reageerde niet. De andere was het bejaardentehuis waar ik zelf gewerkt had. Ik wilde bij ouderen langs gaan en leuke dingen met ze doen.
‘Je mag niet met ze buiten het pand gaan.’ was het antwoord.
Waarom niet? Omdat er dan wel eens iets zou kunnen gebeuren. Sneu. Heel sneu dat die mensen daarom niet meer buiten komen.
‘En waar ga je het dan met ze over hebben?’
Eh ja. Sorry. Ik heb mijn onderwerpenlijstje nog niet samengesteld.
Conclusie: ‘Je bent te jong.’ (ik was achttien jaar).
Oké. Sommige bejaardentehuizen staan te springen om vrijwilligers, maar als jullie zo moeilijk doen, dan hoeft het van mij ook niet.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij een appartementencomplex voor verstandelijk gehandicapten. Elke week bracht ik Annette naar streetdance, en terwijl zij aan het dansen was, deed ik spelletjes met de andere bewoners.
Annette was een vrouw met het syndroom van Down en ze bevestigde het stereotype beeld van een vrolijke Down-patiënt niet. Ze had nooit zin om naar streetdance te gaan en sloot zich dan huilend op in de wc (als ze er was, vond het ze het wel leuk hoor).
Het is lastig om daar mee om te gaan, maar ik moet zeggen dat ik er veel van heb geleerd. Uiteindelijk ben ik ermee gestopt vanwege mijn eindexamens.

Laatst kreeg ik een boekje van de ASVZ (een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap) om de vrijwilligers te bedanken. Er stonden inspirerende teksten in, die ik ook in het appartementencomplex had zien hangen:

Zorgen moet je doen, niet maken.

Als het tegenslagen regent, gebruik dan je glimlach als regenscherm.

Jij hebt de dingen niet nodig om te kunnen zien. De dingen hebben jou nodig om gezien te worden.

Het is aardig om belangrijk te zijn, maar het is belangrijker om aardig te zijn.

Na de zomervakantie wil ik weer vrijwilligerswerk gaan doen, met vluchtelingen. Je wordt dan gekoppeld aan een vluchteling en probeert hem/haar te helpen met Nederlands leren.
Ik kan iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen. Sommige mensen denken dat het veel tijd kost, maar vaak is het maar een uurtje per week. Het levert veel op voor de ander, maar ook voor jezelf. Bovendien is 2011 het Europees jaar voor vrijwilligerswerk, nog een reden om het te doen!

Heb jij wel eens vrijwilligerswerk gedaan?

24 gedachtes over “Vrijwilligerswerk”

 1. Ik heb een paar jaar vrijwilligerswerk gedaan bij Stichting Leergeld. Daarbij ging ik op de bezoek bij ouders in de armoede die hulp vragen aan de stichting. De stichting kan ze financieel bij staan om te zorgen dat hun kinderen zoals kinderen van rijkere ouders mee kunnen op schoolreisje en dat ze kunnen gaan sporten enzo.

  Ik vond het zeker een verrijking. Ik ben gestopt omdat ik het niet meer kon combineren met school. Dadelijk als ik afgestudeerd ben wil ik op een andere manier vrijwilligerswerk doen, namelijk via een bestuursfunctie. (ik vind vrijwilligerswerk op dat niveau beter passen bij mijn toekomstige werk als Maatschappelijk Werker).

  Wel leuk om te lezen dat er meer jongeren interesse hebben in vrijwilligerswerk. En ik hoop dat anderen gestimuleerd worden (en dat bejaardenhuis is stom dat ze je te jong vonden).

 2. ehh, nee. En de rede is heel erg; omdat ik vind (en vond als tiener) dat ik mijn tijd die ik besteede aan werken, wel als betaald werk wilde doen zodat ik geld kon sparen.
  Misschien dat ik het ooit doe hoor, als ik mijn leven wat beter op de rails heb (huisje, boompie, beesie, kids, man, etc). Maar tot die tijd spendeer ik de uren die ik, met betaald werken.

  De teksten zijn wel mooi trouwens!

 3. @Chantal: voor die 5 euro per uur werk doen dat je in 9 van de 10 gevallen niet leuk vind, is het het ook niet waard, vind ik. Het is niet dat je super veel leert als je vakken vult, achter de kassa zit of kranten bezorgd. Terwijl als je vrijwilligerswerk doet, je geïnspireerd bent door iets en je het werk dus automatisch leuk vindt. Dan werk je sowieso beter door je motivatie, maar leer je er ook meer van. Bovendien leer je dan ook appreciëren om te werken zonder dat je er geld voor krijgt; iets wat héél handig is. Dan ga je ook sneller de auto wassen van je ouders zonder dat je er geld voor krijgt bij wijze van spreken.

 4. Ik vind het echt heel goed van je dat je vrijwilligerswerk doet. Ik denk ook dat de bejaardentehuizen je daarom te jong vonden, omdat er gewoon weinig jongeren zijn die echt serieus zijn over vrijwilligerswerk. Jammer dat ze je geen kans hebben gegeven, want je had dat zeker ook heel goed gedaan.

  Ik heb zelf nooit vrijwilligerswerk gedaan, omdat ik altijd het idee heb dat ik niet ergens mee kàn helpen. Maar jouw ideeën klinken erg goed, misschien ga ik toch weer eens op zoek!

 5. Jup! Wow wij zijn goed voor deze wereld Laura!
  Ik heb anderhalf jaar lang elke week zwemles gegeven, echt onwijs leuk. Vorige zomer heb ik twee kampen begeleid en komende zomer ga ik één kamp begeleiden, voor de YMCA, daar hebben ze ook kampen voor vluchtelingen (hint, hint)!
  Super leuk blogje ook weer trouwens en soms zijn die mensen die in een bejaardentehuis werken net zo chagrijnig als sommige mensen die erin zitten (heeft vast íéts met elkaar te maken)

  1. Dat lijkt me wel leuk voor volgend jaar (kampen voor vluchtelingen), maar ik denk dat dit jaar niet meer gaat. Ben bijna heel augustus weg en ook een gedeelte van juli. Maar bedankt voor de tip :D

   En ik moet zeggen dat ik maar weinig chagrijnige bejaarden heb meegemaakt toen hoor, het personeel was veeeeeeeel chagrijniger!

 6. Ik heb nooit echt vrijwilligerswerk gedaan, het enige wat ik kan bedenken is dat ik mensen help die mij mailen n.a.v. mijn blog, dat vind ik heerlijk om te doen ;).

 7. Ik vind het heel goed dat mensen vrijwilligerswerk doen, maar zelf heb ik al 3 banen om rond te komen en dat vind ik eigenlijk meer dan genoeg.

 8. Ik heb in het verleden verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan. Nu kan ik dat helaas (nog?) niet meer doen. Super dat jij het ook doet en vol wilt blijven houden! En wat betreft het bejaardentehuis: een vriendin van mij kreeg precies hetzelfde te horen, zonder verdere tekst en uitleg…

 9. Ik wil me opgeven als vrijwillger voor het WNF. In de vakantie heb ik toch tijd over dus dan kan ik het mooi combineren met mijn werk!

 10. Super goed dat je dit doen. Ik zou het ook wel willen doen, maar ik heb al geen tijd voor een ‘echt’ baantje. Ik ga deze zomer wel poetsen bij oude mensen (wel betaald) en ik vind dat dat ook wel een beetje telt. Ik ga niet alleen poetsen, maar ik ben ook een stukje gezelligheid voor die eenzame oude mensjes.

 11. Ik heb nooit gedaan…. Als ik het zou doen zou ik me meer richten op dieren… in een dierenasiel ofzow. Maar op moment werk ik al zo’n 5/6 dagen per week en ik moet dus ook eerlijk bekennen dat blij ben als dagje vrij ben zonder verplichtingen of juist dingen kan plannen met vrienden enz. Maar ik vind altijd onwijs mooi dat mensen het doen.

 12. Ik doe op het moment vrijwilligerswerk! hihi. Ik sta achter de bar, bij een klein poppodium (: Het is niet zoiets als een bejaardentehuis of iets, wat me ook geweldig lijkt. Ik heb indd een vacature zien staan over dat met vluchtelingen.. Misschien dat ik van de zomer een vrijwilligersbaantje erbij neem. Als school begint heb ik daar écht geen tijd voor, maar het is iets om over na te denken. En naast dat het leuk is en je mensen echt helpt, staat het ook nog eens super op je cv (: Zo haalt iedereen zn voordeel eruit!

 13. ja maar ik beken dat het eigenlijk meer uit eigenbelang was dan dat ik iets wou bijdragen … Net zoals Anja bij een poppodium of voor kleine organisaties.

 14. Ja, ik doe ook vrijwilligerswerk. Het moet dan wel voor school (ik ben 13), maar ik vind het ook heel leuk en ik heb al veel meer uren dan mijn vriendinnen. Ik vind het gewoon heel erg leuk en het geeft een goed gevoel. En je leert er ook nog eens van!

 15. Wat goed! Ik heb nooit echt vrijwilligerswerk gedaan. Wel verplicht maatschappelijk stage maar dat vind ik niet hetzelfde. Het was bij een kinderdagverblijf waar ik op de kinderen lette, ze van school ophaalde, eten voor ze maakte en de boel schoonmaakte. Dat soort dingen. Het lijkt me wel heel erg leuk om na mijn examens te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.