Aanrader: Joris Luyendijk – Het zijn net mensen

 

In de boekenkast zag ik dit boek staan en hoewel ik het al eerder gelezen heb, vond ik een herlezing geen kwaad kunnen (dat was maar goed ook, want ik was veel vergeten).

Joris Luyendijk was vijf jaar lang correspondent voor het Midden-Oosten (voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal). Wat dit boek duidelijk maakt, is dat journalistiek bedrijven moeilijk is, zeker wanneer er sprake is van een dictatuur of een bezetting.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zoveel over het Midden-Oosten wist, maar alles wordt op een goede manier uitgelegd, zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Het is een boek over journalistiek, maar de schrijfstijl is niet journalistiek, wat misschien wel logisch is. Het is duidelijk geschreven van een mening, maar dat is niet iets waar ik me aan stoor.

Dit boek zou ik vooral aanraden aan mensen die interesse hebben in journalistiek of het Midden-Oosten. Het is ook interessant als je veel naar het nieuws kijkt, omdat het ook over beeldvorming gaat. Een goed voorbeeld is dit: ‘In Ramallah merkte ik voor het eerst hoe televisie je beeld van de werkelijkheid bepaalt: je weet niet wat je níet te zien krijgt, en wat je wel te zien krijgt maakt veel grotere indruk dan krantenartikelen of radioreportages zouden doen. Zoals een collega het bondig samenvatte: woorden raken je in je hoofd, beelden in je maag.’ (blz. 120)

Je wordt je bewust van de grenzen van journalistiek en je gaat anders denken over hoe oorlogen en dergelijke in beeld worden gebracht (vooral op tv). Het is wat dat betreft geen boek waar je vrolijk van wordt, maar je leert er wel veel van.

Dus ik zou zeggen: lezen allemaal, hup!

(En als iemand nog meer van dit soort boeken weet, laat het me dan alsjeblieft weten. Ik zou er wel meer willen lezen :))

44 Comments to “Aanrader: Joris Luyendijk – Het zijn net mensen”

 1. Ik stond er laatst mee in m’n handen. Toen besefte ik dat ik nog wat boeken te lezen had. Maar ik wil ‘m zeker een keer doorspitten!

 2. Doet me een beetje denken aan een artikel wat we voor school moesten lezen. Dat het met beelden eigenlijk belangrijker is wat er juist niet in beeld wordt gebracht. Dat klopt wel met dat stukje beeldvorming.

 3. Oehh, dit boek heb ik net voor m’n studie gelezen en er een essay over geschreven, inderdaad een aanrader! Het boek ‘Je hebt het niet van mij, maar…: een maand aan het Binnenhof’ is ook van hem, was ook erg leuk :) Hij is stiekem een van de redenen dat ik journalistiek als minor ga kiezen volgend jaar. Verder heb ik speciaal voor deze reactie opgezocht of het ‘de redenen dat’ of ‘de redenen waarom’ is, voordat ik straks in een van je ‘AAAH, JE SPELT HET HELEMAAL VERKEEEERD’-blogs eindig :’) Het kan allebei, overigens. Nederlands is soms zo simpel.

 4. Dat is inderdaad een heel interessant boek! Het boek ‘gebakken lucht’ van Nick Davies gaat over verdraaiingen, leugens en propaganda in de journalistiek. Ik heb het zelf nog niet gelezen, dus ik weet niet of het ook leuk geschreven etc. maar dat lijkt me in ieder geval een boek dat in dezelfde categorie te plaatsen is.

 5. Heb het geloof ik jaren geleden eens gelezen en vond het zeker de moeite waard.

 6. Het blijft een prachtig boek en volgens mij blijft het actueel. Heel interessant en supergoed geschreven.

 7. Heb je al iets van Rudi Vranckx gelezen?

  Hij is een journalist en houdt zich vooral bezig met internationale conflicten (Irak, Libanon, Israël, Palestina).
  Vranckx heeft verscheidene boeken geschreven: Van het front geen nieuws, De geesten van het avondland, Stemmen uit de oorlog, De ontdekking van Congo en De Vloek van Osama.

 8. Heb je het “vervolg” ook gelezen? (Het maakbare nieuws )

  Ik heb deze ooit voor mijn studie gelezen, maar ik vond het ook wel heel interessant. Misschien ook wel eens leuk om opnieuw te lezen inderdaad. Maar eerst heb ik nog stapels andere boeken liggen hier.

 9. Ik heb er wel een over gehoord, wou het toen ook al gaan lezen maar heb het nog nooit gedaan!

 10. Ja, geweldig boek is dat (net als zijn andere: ‘Een echte man slaat soms zijn vrouw’)!

 11. Klinkt idd wel heel erg interessant, zeker omdat ik bijna richting die regio vertrek. Ik heb hem even op mijn ‘nog te lezen opties’ lijstje gezet :)

 12. Ah, dat boek heb ik ooit eens voor maatschappijleer moeten lezen, was interessant :-)

 13. Weer een boek er bij op mijn ‘Nog te lezen’ lijstje…

 14. Kijk, dit vind ik interessant. Hup naar de to read lijst!

 15. Een aanrader wat betreft beeldvorming is ook ‘Tibetaanse perzikken’ van Carolijn Visser (als ik het uit mijn hoofd goed zeg.)
  Het geeft je een compleet ander beeld van Tibet dan wat je op tv ziet. Vooral jongeren willen daar een verwesterde samenleving met internet, iPad en iPod. Het land is lang niet zo anti-Chinees als men ons wil doen geloven.

  Ik geloof zelf ook nauwelijks wat ik nu schrijf, denkend aan de Dalai Lama en andere monniken, maar het boek geeft een nauwgezet reisverslag door en om Tibet. En de generatiekloof is op die hoogte veel breder dan in ons land.

 16. Ik heb het boek ook gelezen, vond het erg interessant inderdaad. En ook goed lopend geschreven enzo, Zeker een aanrader!

 17. Dit boek, en Gebakken Lucht, moet ik ook maar gaan aanschaffen. Zeker omdat ik er laatst achter kwam dat dat waarschijnlijk naslagwerk wordt voor ’t tweede jaar!

 18. oooh jaaa deze zou ik zeker nog eens moeten lezen, thanks voor de reminder!

 19. Oh man ik heb hier al zoveel over gehoord (journalistiekopleiding, tsja) ik móet ‘m echt lezen :’)

 20. Mijn moeder had dit gelezen. Zij raadde het ook aan, maar nu ga ik deze zeker lezen! Thanks voor de reminder ;)

 21. Een interessant onderwerp, best bizar dat het enige beeld wat we hebben maar door een paar mensen wordt bepaald.

 22. Erg fijn boek, zeker als je nog niet eerder iets dergelijks gelezen had over het nieuws.

 23. Ik kende het niet maar het lijkt me wel een interessant boek!

 24. Ik ken het boek niet maar weet ook niet of wel iets voor mij is.

 25. Een schitterend boek, die de beperkingen van de Nederlandse media mooi weergeeft, en het conflict in het midden-oosten veel grijzer maakt dan de zwart/wit-vertoning in onze kranten. Over to you, Jim.

 26. Dat klinkt inderdaad heel interessant! Ze zeggen altijd dat in dat soort landen veel censuur wordt gepleegd, maar ik vraag me ook dikwijls af of datgene wat wij hier te zien krijgen van de toestanden in die landen wel zo objectief is…

 27. Bedankt allen voor de goede tips !

 28. Dat klinkt erg interessant! Het boek ‘stemmen uit de oorlog’ van oorlogsjournalist Rudi Vranckx is ook een aanrader. Het gaat voornamelijk over het bedrijven van journalistiek in Irak. De journalist legt onder meer uit hoe hij contacten met personen ter plaatse maakt, zodat zij hem kunnen leiden langs de minst gevaarlijke wegen.

 29. Ik wil inderdaad journalistiek gaan studeren uiteindelijk, dus bedankt voor de tip! Ik ga deze zeker onthouden :D

 30. Lijkt me een interessant boek. Dankje!!

 31. dit lijkt me best een interessant en actueel boek. Zet ik op mijn lijst!

 32. Ooit gekocht, gelezen en goed bevonden.

 33. Ik was zelf erg onder de indruk van het boek van Stan Storimans die toen is overleden..

Leave a Reply