Waar ik in hemelsnaam de tijd en inspiratie vandaan haal


De notitieboekjes voor mijn blog. Mijn redders in nood.

Bij het blogje van een paar dagen geleden over mijn schrijfactiviteiten kwam één reactie vaak naar voren: Laura, waar haal je in hemelsnaam de tijd en inspiratie vandaan?

Dat zal ik jullie uiteraard vertellen.

Dagelijks verschijnt er een blogje en daarnaast schrijf ik dus ook drie a vijf stukjes voor andere websites. Dat laatste doe ik nog niet zo lang, maar ik denk dat het net zoals met mijn blog is: het is niet makkelijk in het begin, maar het moet een ritme worden. Als iets in je systeem zit, dan zul je het moetenmoetenmoetengevoel minder hebben (althans, dat heb ik) en gaat het steeds beter. Inspiratie is niet iets waar je passief mee om moet gaan, dat wil zeggen (iets wat veel mensen denken en ik snap het hoor, daar niet van): zitten en wachten tot er iets komt. Je moet er iets actiefs van maken. Hoe doe je dat? Maak een wandeling of doe een huishoudelijk klusje, want daar hoef je niet bij na te denken en dan komen juist de ideeën. Lees boeken of andere blogs. En vooral: schrijf je ideeën meteen op! Je hoeft er niet gelijk een blogje over te schrijven, maar dan kun je het later nog gebruiken.

Dan de tijd. Waar haal ik de tijd vandaan? Allereerst heb ik nu bijna vakantie, maar voorheen had ik maar twee dagen college in de week. Dat betekende niet dat ik de rest van de week niets hoefde te doen, maar wel dat ik mijn eigen tijd in kon delen. En het ligt er maar net aan waar je prioriteiten liggen. De één besteedt veel tijd aan televisiekijken (iets wat ik zelf weinig doe), de ander schrijft. Maar wat vooral belangrijk is natuurlijk is dat je er tijd voor vrijmaakt. Een bepaald tijdstip of een bepaalde dag ervoor uitzoeken kan handig zijn (bijvoorbeeld de luie pyjamazondag, ideaal!).

En het allerbelangrijkste natuurlijk: ik doe het, omdat ik het leuk vind en omdat ik het wil. Als dat niet het geval is, dan wordt het al heel moeilijk natuurlijk haha.

En hoe zit het dan met jullie? Waar halen jullie de tijd en inspiratie vandaan om te bloggen/schrijven/creatief bezig te zijn?

38 Comments to “Waar ik in hemelsnaam de tijd en inspiratie vandaan haal”

 1. Tekenen in die ellenlange ritten in de trein van Leiden naar mijn ouders!

 2. Ik haal mijn tijd uit het SOG-gen… Maar serieus: Wanneer ik genoeg tijd en zin heb, eigenlijk. En inspiratie. Ik ga gewoon ‘uit het leven’ zeggen. Ook al klinkt dat verschrikkelijk afgezaagd en is dat voor iedereen wel zo! Verder schrijf ik alleen iets als ik er zelf zin heb. Ik hou nauwelijks tot geen rekening met wanneer ik iets post en of mensen iets verwachten. Volgers vind ik super(!), maar ik ga me niet verplichten tot dingen :)

 3. Ik haal mijn inspiratie uit dingen die ik mee maak of tegenkom, in het echt of gewoon op internet. ik zoek inspiratie niet altijd actief, soms heb ik ook gewoon een periode waar mijn inspiratie compleet weg is en dan blog ik nauwelijks. ik blog ook liever een keer niet dan dat ik een in mijn ogen slechte blog schrijf.

 4. Ik put inspiratie uit de kleinste details en dingetjes. Het borrelt ook op de bizarste momenten op. In mijn dromen, als ik net wakker ben, als ik op het punt sta om te gaan slapen, als ik geniet van de warme zonnestraaltjes tijdens een wandeling of als ik naar het spel van mijn twee lieve hondjes kijk. Inspiratie verstopt zich overal. Het is soms alleen even zoeken waar het zich heeft verstopt.

  Ik schrijf alleen nooit mijn hersenspinsels en gedachtekronkels op en daar moet ik toch eens wat verandering in gaan brengen. Ik ga morgen maar eens de stad in om een notitieboekje te kopen waar ik ideeën en inspiratie in op kan schrijven op die momenten dat de inspiratiedrang weer op komt borrelen!

 5. ik schrijf vooral als ik er zin in heb, maar meestal op zondag, of zaterdag. Das m’n luier dag en mag ik leuke dingen doen, en 1 ding is blogjes inplannen (wat altijd meer tijd kost dan ik denk)
  en de inspiratie…tja ik schrijf veel over wat ik maak, dus de andere dagen in de week freubel ik, en op zondag schrijf ik erover, zoiets? en verder over wat me gewoon bezig houdt in het dagelijks leven…hou ook wel lijstjes bij als ik te veel ideeën heb, zodat ik dat kan gebruiken als ik even niets weet :)

 6. Op een of andere manier heb ik te vaak inspiratie vlak voordat ik ga slapen of net als ik wakker word. Alleen dan heb ik niet altijd een laptop in de buurt en geen zin om lange teksten met de hand te gaan schrijven… Maar dat heb ik sowieso wel vaker. Niet zo handig, haha. En verder komt mijn inspiratie op de raarste en simpelste momenten. Tijd, vooral ’s nachts, haha. Had ik met (studie) deadlines vaak ook, dan werk ik soms gewoon beter ofzo.

 7. Vroeger kon ik overal inspiratie uit halen. Nu niet meer zo, helaas. Ik haal het vaak wat ik voel.

 8. Voorheen kon ik overal wel over schrijven, maar hoe ouder we worden des te minder zin heb ik om alles te gaan delen. Van openbaar naar beveiligd met slechts een paar lezers bevalt mij dan ook veel beter.
  Het roept gelijk ook minder een verplichtingsgevoel op en dus schrijf ik nu vooral wanneer ik zin heb en als ik inspiratie heb om ergens over te schrijven.

 9. Ik herken het! Als ik inspiratie nodig had kwam het nooit. En andere dagen was het in overvloed! Ik denk dat je er inderdaad ook niet naar moet zoeken. Ik schrijf altijd blogs als ik zin heb, en heb nu een stuk of 20 concepten staan die klaar zijn om te publiceren. En dan kies ik soms een leuke of schrijf zelfs nog een nieuwe, lol.
  En je eigen tijden inplannen is zo fijn! Op school hoor ik vaak.. ‘maar we hebben al zoveel huiswerk en weinig vrije tijd.’ Dan zitten ze vaak uren aan hun huiswerk met de tv aan, ja lol. Dan schiet je ook niet op denk ik dan.

 10. Als me iets te binnen schiet wat ik zou kunnen gebruiken voor m’n blog dan noteer ik dat meestal in m’n agenda en de tijd… tja, dat is weleens een probleem. Ik probeer eigenlijk elke avond wel een uurtje vrij te houden voor het loggen of het lezen/reageren bij anderen. Net als jij kijk ik heel weinig tv maar ik lees dan wel weer heel veel maar ach, op de een of andere manier is het geen probleem zolang je dingen doet je die leuk vindt…

 11. Ik ben nog niet zo heel lang bezig en dus loop ik nog over van de inspiratie. Ik hoop dat dit op lange termijn ook zo blijft. Ik blog over van alles wat me bezig houdt dus in principe kan ik alle kanten op. Wel moet ik ook een notitieboekje in de buurt gaan houden. Merkte afgelopen week dat ik een paar leuke ideetjes had maar dat die een paar uur later compleet vergeten waren. Zonde!

 12. Ik heb soms zeg maar zo’n gevoel van WOOOOOOW en dan komen er ineens 10 blogjes. En soms heb ik dat heel lang niet.. dus eigenlijk heb ik geen systeem.
  En ’s avonds, net als je denkt van ‘oh wat lig ik lekker ik val in slaap OH IDEE IDEE IDEE maar ik lig zo lekker..’ en dat je dan ’s ochtends denkt van *%%@#)*! Waarom heb ik het idee niet opgeschreven?

 13. Oh man ik moet mezelf echt af en toe dwingen xD maar ik heb nu een klein voorraadje opgebouwd waardoor ik wat rust heb :) Ik probeer altijd minstens één blog vooruit te schrijven.

 14. Ik schrijf vooral veel in de trein, daar doe ik ook vaak mijn huiswerk. De stukjes voor ”de zweden lagom? welnee!” zijn ook eigenlijk allemaal in de trein ontstaan. Tijdens de journalistieklessen dit jaar heb ik ook geleerd om gewoon te schrijven en niet te wachten op inspiratie of op een goede openingszin, dat komt vanzelf wel als je eenmaal in de flow van het schrijven zit.
  Verder is het eerste wat ik altijd inpak als ik ergens heen ga een pen en een notitieboekje, om ideeën op te schrijven of lijstjes te maken. Er ligt er ééntje naast m’n bed, in m’n tas en naast m’n laptop. Ik ben een lijstjesmens!

 15. Ik heb zelden blogjes op voorraad… Als ’n stukje af is, dan vliegt het online – ook al komt er dan ’n dag of vier weer niets. ‘k Ben denk ik ’n beetje het passieve type op schrijfvlak – de inspiratie komt en gaat, net als de zin om de inspiratie ook effectief in woorden om te zetten. ‘k Heb nog werk aan mijn schrijfdiscipline ;-)

 16. Mijn inspiratie, tja die komt gewoon uit mijn eigen leven. Dat wat ik doe, daar blog ik over. Alleen in de tijd van solliciteren is dat niet zo veel. :(

 17. Mensen hebben allerlei soorten hobby’s, en bij ons is dat toevallig bloggen! En in een hobby steek je natuurlijk tijd en toevallig delen wij dat dan weer met de rest van de wereld ;) Mijn tijd dat ik niet sporten, haken, breien, of weet ik veel wat steek, steek ik allemaal in mijn blog en ik zou niet zonder kunnen! Notitieboekje(s) gaan bij mij ook altijd overal mee naar toe en thuis staat mijn laptop standaard aan! Ik heb soms alleen wel het gevoel dat ik te lang bezig ben met een blog, maar ik ben nu eenmaal perfectionistisch!

 18. Ik haal mijn ideeën uit het dagelijks leven, iets dat ik op tv zie, ergens lees op andere blogs of op ’t www. Maar inderdaad, je moet tijd hebben. Ik haal het niet meer om 7 dagen per week te bloggen, heb er dus 5 van gemaakt, een mooie ‘werkweek’ dus :-)

 19. Ik vind het ook erg belangrijk dat je het bloggen met plezier blijft doen vandaar dat ik alleen blog als ik er zin in heb!

 20. Ik haal de inspiratie uit mijn duim. Als ik niet direct weet waarover ik wil schrijven, duw ik hem even in mijn mond en zuig er lichtjes op. Mijn ogen sluit ik dan half en stilletjes komen de eerste onderwerpen al binnen gelopen. Als een onderwerp mij aanstaat, haal ik hem uit mijn mond en samen met de wijsvinger gaat hij dan tekeer op een blad papier. Ik wacht geduldig een half uurtje en herlees wat zij dan geschreven hebben. Als het mij aanstaat, post ik dat stukje. Vandaar ook de schrijffouten die er wel eens in voorkomen, dat ligt dus niet aan mij maar aan hun.

 21. Dat je het leuk vind is wel het allerbelangrijkste, en elke dag bloggen hoeft natuurlijk ook niet per se!

 22. Ik had gister ook de pyjamazondag, toen heb ik ook blogjes ingepland. Vaak blog ik ’s avonds nog even. Inspiratie haal ik uit van alles. Maar vooral de gedachten die opkomen tijdens een klusje waarbij je niet hoeft na te denken.

 23. Ik heb nooit stukjes op voorraad en daar moet ik echt verandering in brengen want soms kom ik door mijn onrelmatige werktijden wel in de knoop! Maar inspiratie heb ik genoeg, meestal voor het slapen gaan of als ik doelloos bezig ben. En ik vind het altijd heel erg helpen om ergens verder over te brainstormen, als vind ik dat een stom woord.
  Ik blog nog niet zo lang dus ik heb voor de komende paar jaar nog wel genoeg inspiratie.

 24. Bij mij komt het aanwaaien. En soms, zoals nu zit ik echt een dip periode. Zelf schrijf ik weinig vooruit, maar het gaat ook over mijn leven. Het zou handig zijn als ik daar de toekomst van wist!

  Wel erg knap dat jij dit zo goed kunt.
  Go Girl

  Liefs

 25. ik schrijf nooit iets op voorhand, het komt als het er is…
  de laatste 4 logjes (Stoornis – Verdriet en ergernis – Bewondering – Geklets) heb ik na elkaar op een nacht vol verwarde emoties geschreven, ik kon toch niet slapen.
  het logje daarvoor (Miljaarde) terwijl ik aan het wachten was op mijn vrouw om te vertrekken.
  leuke dag!

 26. Ik stel die vraag (waar haal je de tijd vandaan) ook heel vaak aan mezelf. Ik weet het echt niet. Ik hoef ook maar weinig naar de uni, maar daar staat wel tegenover dat ik thuis veel moet doen. Door mijn perfectionisme ga ik door tot het uiterste, want ik wil minstens achten halen. Een beetje jammer, want het gaat nogal ten koste van andere dingen. Maar ik hecht nu eenmaal waarde aan die stomme cijfertjes.

  De inspiratie vind ik eigenlijk nog het meest tijdrovende. Ik hoop altijd dat dingen me te binnen schieten, maar over het algemeen ben ik zo druk en daarom zo gefocust mogelijk bezig met hetgeen ik moet doen, dat de inspiratie ver te zoeken is. En dus moet ik ‘m maar passief zoeken. Of ik heb inspiratie, maar geen tijd voor achtergrondonderzoek en dergelijke, waardoor ik het moet doorschuiven naar een rustig moment (erg zeldzaam).

  Oorspronkelijk was mijn idee ook niet om dagelijks te updaten, maar gewoon ‘wanneer ik iets te schrijven had.’ Bloggen is gewoon nogal verslavend en zo kwamen de haast dagelijkse updates. Mijn minimum is vijf keer per week – soms red ik het gewoon echt niet. Een pyjamazondag heb ik dan ook niet. Bloggen gebeurt in de vroege en late uurtjes, om het toch nog ergens in te kunnen proppen.

  Overigens ben ik niet alleen met de uni bezig, maar heb ik ook nog wat andere schrijfverplichtingen (met deadlines, dus dat gaat voor) en is er ook nog een huishouden en mijn gezondheid.

  Lang verhaal kort: ik weet het niet :-P

 27. Eens in de zoveel tijd denk ik: er moet maar weer eens blogje komen en dan heb ik inspiratie maar daar houd het dan ook wel mee op ;)

 28. Inspiratie is voor mij eigenlijk nog geen probleem geweest, er is altijd wel iets om over te schrijven. Het is eerder dat ik die inspiratie altijd krijg als ik het niet kan opschrijven (eigenlijk moet ik ook aan de notitieboekjes. Kleintjes.) of dat ik zoveel inspiratie krijg dat ik met de ene tekst nog bezig ben (in mijn hoofd of op de computer) en dan de andere vergeet. Aan de andere kant: zo blijven de beste onderwerpen over, dus erg veel problemen heb ik er niet mee.

  En tijd heb ik zat. Alleen soms ben ik ook wel eens met andere dingen bezig dan met bloggen.

 29. Hmmm, alles opschrijven zou ik ook eens moeten doen! Ik blog nu alleen als ik tijd, inspiratie en zin heb tegelijkertijd ;)

 30. Leuk om te lezen Laura!
  Ik ga nooit zitten wachten op inspiratie. Komt het, dan komt het en anders niet, haha!

 31. Leuk om te lezen. Soms heb ik veel inspiratie, soms weinig. Als ik veel inspiratie heb sla ik dingen op voor als ik weinig inspiratie heb :)

 32. Bij mij komt het vaak vanzelf. Als ik ergens loop, kan zomaar iets verzinnen. Vaak schrijf ik over dingen die ik meemaak, dus als ik eraan terugdenk (heel soms gebeurt het op het moment zelf), rolt er vanzelf een blog uit.

 33. Laatst had ik zo’n briljante zin in mijn hoofd…. In de regen, op de fiets, onderweg naar de sportschool, zonder pen, papier of telefoon bij de hand. Je raadt het al.. Na het sporten was hij weg, foetsie, verdwenen.. Loop me nu al dagen suf te denken. Die zin was het begin van mijn roman, nou is die dus verloren. Arme ik.

  Ik vind het knap dat je het zo trouw volhoudt, misschien is het inderdaad wel anders als je nog studeert.

 34. Ik ben een hele tijd gestopt geweest, maar het bloggen moet weer een beetje in mijn ritme komen. Ik blog nog niet elke dag, maar dat is straks wel de bedoeling, én ik vind het leuk! Ik moet er nog wel een notitieboekje voor aanschaffen, maar dat komt als ik weer naar school ga, de inspiratie komt vanzelf. Ik maak zoveel onbenulligs mee, dat ik inspiratie zát heb. Ik moet alleen nog even een vast tijdstip zoeken, maar dat komt vanzelf. Ik laat het nu gewoon lekker z’n beloop gaan :D

 35. Inspirstie voor mijn blog is de laatste tijd best een issue. Ik verplichtte mezelf eerst zo om de dag wat te posten. Maar dat hield ik niet vol. Voor mij werkt het beter om gewoon te schrijven als ik een idee heb zonder het te forceren. En als ik de tijd dan heb is het of op mijn vrije dag of in het weekend vaak.

 36. Ik moet ook wat meer doen om weer genoeg bloginspiratie op te doen. Vaak is het een kwestie van kijken en opletten, maar de laatste tijd ben ik te druk met de pup. Continue bloggen over Lana vind ik zelf ook niet leuk, maar nieuwe onderwerpen zijn dan soms wat lastiger te vinden..

 37. Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit mijn gedachten en ideeën, want ik heb (bijna) overal een mening over. ;-) Ik ben nu wel van plan om meer te gaan bloggen over dingen die ik tegenkom of meemaak, maar dat moet mijn systeem nog verwerken, denk ik.

 38. Ik haal inspiratie uit dingen die ik meemaak, dingen die me opvallen, dingen die me raken, etc.

Leave a Reply