Het enige wat klopte, was de datum


Marjan van den Bergs column over mij, die in de Margriet is verschenen (hoogtepuntje!)

Ik was een jaar of elf en zat op pianoles. De muziekvereniging had een boekje dat eens in de zoveel tijd uit kwam. Eén keer per (half?)jaar was er een voorspeelavond. Over één zo’n voorspeelavond schreef mijn vader een stukje, voor het boekje van de muziekvereniging.

Ik weet niet waar het boekje is, dus ik kan het jullie niet laten lezen, maar dit kwam er in voor: het feit dat het vrijdag de dertiende was, mijn moeder die tegen mijn vader schreeuwde omdat hij te laat was en ik die moest huilen, omdat ik het van de stress allemaal niet aan kon.

Het enige wat klopte, was de datum.

In plaats van trots te zijn op mijn vader schaamde ik me rot. Ik had helemaal niet gehuild! Wat moest iedereen wel niet denken? De pianojuf kon wel zeggen dat ze het een leuk stukje vond, maar er klopte helemaal niets van!

Toen ik de column van Marjan van den Berg over mij las en ik zag dat ze mij doodverlegen noemde, dacht ik: neeeeeee. Want ik was misschien timide (zoals ze dat met een mooi woord noemen), maar toch echt niet een stotterend muisje dat haar niet aan durfde te kijken en mijn vragen fluisterde.

Maar ja, toen ging ik nadenken. Mijn moeder denkt dat jullie haar inmiddels wel seniel vinden na mijn blogjes over haar (even voor de duidelijkheid: dat is ze niet). Maar dat is het hele punt van columns: je dikt hier en daar wat aan, anders is het niet leuk.

Soms krijg ik reacties waarin mensen me verwijten dat ik overdrijf en generaliseer. En ja mensen, dat doe ik, ik geef het toe! Ik strooi met vooroordelen en alles vergroot ik. Maar dat is wat naar mijn idee een column juist leuk maakt. Je weet dat het overdreven is, maar dat maakt het juist grappig. Als ik alles zou opschrijven zoals het was, dan val je halverwege in slaap. En ja, ik verzin wel eens dingen om het verhaal wat leuker te maken. Wat precies weet alleen ik, muwhahaha…

En de boodschap van vandaag is dus: geloof niet alles wat ik zeg en voel je vooral niet persoonlijk aangesproken!

40 gedachtes over “Het enige wat klopte, was de datum”

 1. Hahaha goeie boodschap. Die zou je eigenlijk bij iedereen moeten gebruiken. Niet omdat mensen met opzet liegen, maar omdat er (te veel) mensen zijn die fantasie, sarcasme of humor niet van waarheid kunnen onderscheiden.

 2. Maar nu weten we dus nog niet of je wel of niet gehuild hebt met die voorspeelavond (aangezien we niet alles mogen geloven wat je zegt).

 3. Mensen die verwijten maken leven in een schemer wereld. Wake up and smell the roses. Lekker blijven schrijven zoals je wilt. Ik schud nog even met mijn lange blonde manen ;)

 4. Leuk zeg, een BN-er interviewen. Zeker ook omdat het ook vice versa gebeurd.
  Soms schrijf je iets buiten de werkelijkheid om…vergroot een eigenschap,
  dikt iets aan. De lezer past dat in zijn raamwerk…jij bent degene die verkeerd is weergegeven, maar moet het zo laten. Is het kwaad geschied? Vast niet.
  We zijn geoefende lezers…toch?

 5. Dat commentaar krijg ik ook vaak, dat ik dingen overdrijf en aandik. Maar alles wat ik opschrijf is wel echt gebeurd, ik verzin er geen dingen bij ofzo. Alleen laat ik soms dingen juist weg, omdat ze zonder context wel grappig zijn, en met context niet meer. Maar ik vind het eerlijk gezegd maar dom als mensen dat niet snappen. Als zou ik ook wel even moeten slikken al zou iemand het bovenstaande over mij hebben geschreven.

 6. Dat is ook juist de reden dat ik hier graag kom lezen! Het is nooit saai en ondanks dat het misschien soms uit z’n verband word gerukt, word je toch ook nagezet tot nadenken en dat vind ik knap als je dat als blogger weet te bereiken!

 7. Zonder overdrijven en generaliseren heb je geen verhaal. Punt.

  Zo makkelijk is het niet, maar een blog of boek zonder dat zou geen mens voor z’n lol lezen, want de echte wereld is vaak te saai :) Enne, jij doet het goed hoor!

 8. Helemaal waar. Volgens mij snap je zoiets pas als je zelf schrijft. ;-) Niemand wil lezen dat je aardappels met jus hebt gegeten en een vlaflip na. Booooring! Dus dik je het aan als schrijver. Niet ernstig, maar door hier en daar wat te overdrijven of te generaliseren of kleine details te veranderen. Zo gaat dat. Dat weet Marjan van der Berg en dat weet jij (gelukkig voor haar) ook. ;-) Nu de rest nog.

 9. Als ik iets vertel of navertel dan maak ik het ook altijd ‘interessanter’, a lmoet ik er wel mee oppassen sinds ik doorheb dat mijn vriendinnen me altijd letterlijk nemen.

 10. Door de column van Marjan van den Berg ben ik op je blog terecht gekomen.
  Je schrijft erg leuk! Dus aangedikt of niet wat mij betreft moet je gewoon zo blijven schrijven als je nu doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.