Vijf dingen die ze je niet vertellen wanneer je naar de universiteit gaat


De leukste faculteit van Leiden: geesteswetenschappen in het Lipsiusgebouw.

Ja ja, het studiejaar is weer begonnen. Ook dit jaar zijn er vele nieuwe studenten gestart. En weten jullie, lieve sjaars, feuten stomme woorden zijn dat eerstejaars: veel dingen worden je niet verteld, maar daar kom je vanzelf achter. Of nee, weet je wat, ik verklap alvast wat.

1. Het huiswerk op de middelbare school is niets vergeleken met wat je nu moet doen.
De middelbare school. Repetitie hier, repetitie daar. Een beetje oefeningen maken. Een paar sommetjes doen. Maar dan kom je op de universiteit. Het ligt natuurlijk aan je studie, maar plotseling moet je veel artikelen lezen en papers schrijven. Nee, dat zijn geen Jip en Janneke-artikelen, maar heuse wetenschappelijke artikelen met termen als focalisatie en polyfonie. Het is zelfs, ja echt, de bedoeling dat je die artikelen snapt. Dat is wel even wat anders dan de tekstjes die je voor Nederlands moest lezen.

2. Niet iedereen zit bij het corps.
Er zijn veel studentenverenigingen. Je hebt het corps, waar de balletjes zitten (zeg maar Jort Kelder, maar dan nog balleriger). Die houden lijstjes bij met wie ze allemaal hebben gehad (if you know what I mean), beulen sjaars/feuten (ja, want zo noemen zij dat wel) af en houden ontgroeningen. Maar er zijn ook studentenverenigingen zonder ontgroeningen. ‘Wat, kun je daar gewoon lid van worden en dat was het dan? Niet in een hoekje staan en de hele tijd ‘komkommer’ zeggen? Geen luiers dragen? Geen fles mayonaise leeg eten?’ Nee, niets van dat alles. Heus, geloof me maar!

3. Het is een zooitje.
Zoals bij elke grote organisatie is het ook bij de universiteit een zooitje. Het inschrijven voor de vakken, boeken die niet in de universiteitsbibliotheek staan, roosters die elkaar overlappen. Wat dat betreft geen verbetering met de middelbare school.

4. Het wordt steeds duurder.
Denk je aan het begin van je studie dat je je geen zorgen hoeft te maken over het geld, moet je nu opeens een langstudeerboete betalen als je te lang gestudeerd hebt (‘Uuuh politici, hoe lang hebben jullie ook alweer gestudeerd?’). En er komt misschien/waarschijnlijk een leenstelsel in plaats van studiefinanciëring. Dat is je dank dat je zo slim bent.

5. Het gaat veel sneller voorbij dan je denkt.
Ik zit verdomme alweer in mijn derde jaar. Ik moet een scriptie gaan schrijven, een SCRIPTIE! Echt, voor je het weet, is het voorbij en dat is niet leuk. Daarom heb ik bedacht dat we het om moeten gooien. Vier jaar basisschool, zes jaar middelbare school en acht jaar studeren. Kun je nog een tweede studie doen ook. Goed geregeld toch?

Maar vooral: geniet ervan. Want het is zo weer voorbij!

40 gedachtes over “Vijf dingen die ze je niet vertellen wanneer je naar de universiteit gaat”

 1. Met 8 jaar studeren kun je wel 2 (universitaire) studies doen, maar wel alleen maar 2 alfa studies ;) (Tenzij via mogelijke premasters en dispensatie regelingen natuurlijk.) Ben zelf een bèta en die 2-jarige master zit er bij mij zo ingebakken dat ik 1-jarige masters echt raar kort vind! Dat is toch te weinig tijd, haha. En dan heb je natuurlijk ook nog een paar 3-jarige masters. Maar verder ben ik wel voor langer (door) studeren hoor, had op zich ook best nog wel een tweede studie willen volgen. Maar ja, dan zit je tegenwoordig dus weer met puntje 4… Dus inderdaad, geniet ervan zolang het kan!

  1. 1-jarige masters zijn ook raar! :P Ben zelf een bèta die nooit beter wist dan dat masters 2 jaar duren tot ik in gesprek kwam met alpha’s die het hadden over 1 jaar master.

 2. Voor mij was vooral nieuw op de uni dat je veel in groepjes werkt en dat huiswerk niet verplicht is :D Ik vond het heerlijk die vrijheid. Ook (de meeste) colleges waren niet verplicht. Dus als je een slecht cijfer had, was dat meestal aan jezelf te danken. Ben het wel met je eens dat het erg hard gaat, maar ben in m’n 6 jaar universiteit (1 jaar meer dan nominaal -> extra ruimte voor werk) er niet achter gekomen wat de meerwaarde voor je studie is om in de studentenvereniging te zitten. Zit jij in een studentenvereniging eigenlijk?

  1. Ik heb bij een studentenvereniging gezeten (niet zo’n typische, een kleine, de studentenvereniging van de VN), maar daar ben ik gestopt, omdat ik toen nog niet in de buurt woonde en het paste toch niet helemaal bij mij. En ik zit sinds kort bij een studententoneelvereniging :)

 3. Dat lijkt me leuk! 8 jaar uni… dan kan ik wel meer dan twee studies volgen (A) Of drie masters, dat is ook niet erg ;)
  En het huiswerk bestaat trouwens niet alleen uit lezen, haha, maar vaak ook uit essays die je binnen een week moet maken. Of onderzoeksverslagen. Of meer van dat soort gein dat veel tijd kost :S

 4. En het is natuurlijk ook mogelijk om niet bij een studentenvereniging te gaan. Óf bij een studentensportvereniging natuurlijk, dan hoef je tenminste niet zo vaak met bier te kieperen.

 5. maar: er zijn maar HEEL weinig verenigingen zonder ontgroening ;) ze verpakken het vaak leuk: “kennismakingsweek” enzo

  oh en wat ze je ook niet vertellen: dat je in principe geen vakantie hebt buiten de zomer- en kerstvakantie!!! (dat was voor mij echt een schok…dan had ik wel wat meer genoten van die drie maanden vrij na je eindexamen)
  maar verder is het heel leuk: je bent dan groot en stoer enzo :D

  1. Dat is waar hoor, althans niet in Leiden! In Leiden hebben vier van de vijf grote verenigingen ontgroeningen en dan heb je nog een hoop kleine verenigingen waarvan ik er eigenlijk niet één kan opnoemen met ontgroeningen. Maar jij zit in Rotterdam, dacht ik, misschien is het daar wel anders.

   Oooh ja, dat van die vakantie is inderdaad ook waar!

    1. Nee, maar ik bedoel serieus geen ontgroeningen. Een introductiekamp is wat anders dan een ontgroening. Ik heb zelf ook bij een kleine studentenvereniging gezeten en daar hebben we geen ontgroening gehad (wel introductiekamp, geen rare dingen gedaan ofzo).

 6. Ik hou echt niet van artikelen lezen. Ik doe het ook bijna nooit. Oeps!
  Ik zit nu ook in mijn derde jaar van de opleiding en het is mijn vierde jaar HBO. Ik ben er wel een beetje klaar mee. Nog even. :)

 7. Haha wat een goede tips! Dit weet je inderdaad niet als je gaat beginnen. De eerste keer toen ik een opdracht moest maken op het HBO: ik schrok me dood van al die opdrachten in vergelijking met de middelbare school!

 8. Kijk, hier had ik een jaar of 10 wat aan gehad ;)
  Heb bij twee verenigingen gezeten, allebei sportverenigingen; roeien en volleybal. Roeien was een verschrikkelijke vereniging met ontgroening. Volleybal was geweldig en daar wil ik stiekem gewoon bij terug.

 9. ..of je gaat op uitwisseling waardoor je een jaar vertraging oploopt, en doet daarna belachelijk lang over het schrijven van je scriptie, waardoor je maar alvast gaat werken – want ja, je moet toch wat – en daarnaaaaaa studeer je pas af. Dat kan ook. En dan heb je niet eens meer zin om een master te doen ;)

 10. Zo ben ik ff blij dat ik al klaar ben met school… mens je bent niet wijs 4 jaar basisschool denk je nou… tsssssssss…

  en universiteit daar kom ik niet eens binnen ben maar een mbo-er…. een hele goeie hoor daar niet van.. maar wel een mbo-er…

 11. En waar was jij met je gedachten toen ik je dat allemaal vertelde in de geschiedenislessen??? ;-)
  Maar het zal wel hetzelfde zijn als kiespijn. Iemand kan je tien keer vertellen wat het is, je weet het pa echt als het zelf hebt…

 12. Haha, ja het huiswerk was wel even schrikken de eerste dag. “Ik wil dat jullie 65 pagina’s uit het handboek lezen + twee bronteksten daarbij leesvragen maken en een discussievraag. Oh, en had ik al gezegd dat het voor morgen was?” Eeeuh, wat?!

 13. Volgens mij ben ik daar een keer geweest, maar ik weet het alleen niet zeker :’). al die gebouwen lijken zoveel op elkaar, ik zou gewoon de weg kwijt raken daar in Leiden. Mag ik vragen wat eigenlijk de nut van studentenverenigingen zijn? In mijn ogen zijn het namelijk alleen, maar mensen die daar zitten die feesten en bierzuipen totdat ze erbij neer vallen :’D

  1. Zou best kunnen inderdaad of je bent in de war met het gebouw van Chinees/Japans/etc. (weet even niet meer hoe die heet), want die zit er vlakbij :)

   Nou, het nut van studentenverenigingen is vooral dat je er sociale contacten aan overhoudt. Ik merk nu ik op kamers woon dat ik het fijn vind om meer contacten te hebben (mijn studie is nogal klein, dus daar kan ik niet heel veel uit halen :P), dus ben ik onder andere daarom bij een studententoneelvereniging gegaan. Maar het gaat dus niet alleen om zuipen, je hebt wat serieuzere verenigingen zoals SIB (zij hebben ook lezingen, over politiek enzo) en je hebt sportverenigingen en een toneelvereniging dus en ook nog je eigen studievereniging. Niet dat er helemaal niet wordt gedronken, maar het gaat niet per se daarom bij die verenigingen :)

 14. Inderdaad, genieten van die tijd want daarna moet je echt aan de bak! Ik vond m’n studietijd harstikke leuk en heb er hele leuke herinneringen aan en m’n beste vriendinnen heb ik in die periode leren kennen…

 15. Punt 1 is zo waar. Zeker ook met tentamens. Gewoon alles wat je op de middelbare voor 1 toetsweek (dus alle vakken) moet leren bij elkaar minstens keer 2 en dat voor 1 tentamen.

 16. Ik ben bij één van de roeiverenigingen gegaan (Asopos) en ik heb daar enorm veel mensen leren kennen en roeien is echt heel leuk. Officieel kennen ze inderdaad geen ontgroening, maar volgend weekend is de inauguratie en dat schijnt een soort verkapte ontgroening te zijn. Ben benieuwd… ;) Oh en op sportverenigingen (tenminste, op de roeiverenigingen) wordt net zo hard gezopen als op de gezelligheidsverenigingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.