Waar je mee te maken krijgt als je je haar verft


Deze is niet representatief voor mijn huidige haarkleur, maar ik ben te lui om een nieuwe foto te nemen en het verandert toch elke week door wassen en zonlicht enzo, dus lekker boeiend!

Mijn natuurlijke haarkleur heeft zich, behalve als ik uitgroei heb, al jaren (en dan bedoel ik echt jaren, sinds mijn elfde ofzo) niet laten zien. Verfde ik mijn donkerblonde haar eerst blond en daarna bruinroodblondachtighetverschiltelkeweekzowat. Als je je haar verft, dan krijg je veel vragen. Namelijk deze:

Als mensen je nog niet zo goed kennen: ‘Is je haar nou geverfd of-?’
Wat ik zeg: ‘Ja.’
Zij (het zijn altijd vrouwen): ‘Oh nou, het past wel bij je hoor, ziet er natuurlijk uit!’
Wat ik denk: Als het er zo natuurlijk uit zag, dan zou je niet hoeven vragen of het geverfd was.

Als mensen je wel al kennen en je bent weer naar de kapper geweest om het opnieuw te laten verven: ‘Heb je je haar geverfd?’
Wat ik zeg: ‘Ja.’
Wat ik zou willen zeggen: Wat?! Nee? Ik werd vandaag wakker en opeens was mijn haar donkerder geworden!

Mannen die horen dat ik mijn haar heb geverfd: ‘Huh? Is je haar geverfd?’
Wat ik denk: Zo typisch dat mannen het nooit zien.

Random mensen: ‘Waarom verf je je haar?’
Wat ik zou willen zeggen: ‘Vanwege interne psychische processen waardoor ik mijn eigen haarkleur niet kan accepteren.’
Wat ik echt zeg: ‘Vind ik leuk.’

Die vragen zijn al vermoeiend, maar nog erger is het verven zelf. Of nee, de periode eraan vooraf. Want je krijgt namelijk uitgroei. Er is dan niemand meer (behalve mannen dan, want die zien toch niets) die je kan overtuigen dat je echt echt echt van jezelf rood haar hebt. En dan ga je naar de kapper en moet je er eerst een uur belachelijk uit zien (thank God heb ik een thuiskapper, dus dat bespaart me gênante ontmoetingen met bekenden in de kapperszaak) en de week erna stinkt je haar nog naar verf.

Terwijl je het zelf alweer vergeten bent, kom je die week mensen tegen.
‘Heb je je haar geverfd?’ vragen ze.
‘Ja.’ antwoord ik.
‘Oh.’ zeggen ze dan. ‘Ik vond je vorige kleur leuker.’

38 gedachtes over “Waar je mee te maken krijgt als je je haar verft”

 1. Het is niet typisch, het is voor ons gewoon niet boeiend dat het van lichtblond naar donkerblond is gegaan (bijvoorbeeld). Maak ons maar wakker wanneer het blauw is. Of paars of zo.

 2. haha, leuk geschreven. Ik heb van mezelf ook donkerblond haar. Toen ik het voor het eerst verfde was ik een jaar of 14, het werd rood. Dat heb ik gewoon uit laten groeien, er zaten wel meer pubers met uitgroei in mijn klas dus dat boeide me niet zo. Was toen eenmalig, mijn moeder wilde het voor me doen, maar nadat ze klaar was zei ze wel meteen dat ze dat nooit meer ging doen.
  Een paar jaar later heb ik het nog een keer rood gehad, toen heeft een vriendin het gedaan. Ik geloof dat ik 19 was toen ik het voor het eerst door de kapper liet kleuren. Ik ging naar zo’n salon met zo’n stoplicht, hij was groen dus in een spontane bui ben ik naar binnen gestapt. Er was van buitenaf geen prijslijst te zien, en achteraf begreep ik waarom…
  Daarna heb ik mijn natuurlijke kleur gehouden maar kwamen er highlights, dan valt de uitgroei niet zo op. En nu heb ik het ongeveer een half jaar donker, en omdat mijn haar bij de wortels toch van zichzelf al donkerder is dan de rest valt ook hierbij de uitgroei niet echt op. Yeey!

 3. Haha ik ken het.. Ik verf mijn haar ook al jaren. Heb het alle kleuren van de regenboog wel gehad inmiddels. Momenteel heb ik blonde highlights bovenste laag van het haar en de onderste laag donker bruin.. Lekker appart! Maar heb nu giga uitgroei, maar was een dag te laat voor uitgroei behandeling.. en ga niet 40 euro voor 1,5 cm haar betalen XD

 4. Je verrast me met je blogpost. Niet gedacht dat je haar geverfd zou zijn. Heel natuurlijk :) leuk ook altijd, die vragen haha. Ik vind je analyses erg leuk!

  Heb je een bril?
  Nee ik ben naar de kapper geweest ‘-.-

 5. Ik heb het een keer gezegd tegen een vriendin: ‘Nee, ik werd vanochtend wakker en mijn haar was bruin!’
  Waarop zij antwoordde: ‘Echt?!’

  En ik heb pas geleden ook mijn haar weer een nieuw kleurtje gegeven. Van blond naar iets lichter blond, haha. En de enige die het zag was mijn baas!
  ‘Hé, je hebt je haar geverfd!’ .. Misschien moet ik me afvragen of hij wel een echte man is!

 6. Daar heb ik dus nooit mee te maken ;) Mensen zien bij mij nooit als ik bij de kapper geweest ben (“het is nog steeds lang”), dus ik vind ’t prima… :D

 7. Herkenbaar! Ik verf al vanaf mijn 12e, omdat ik van mezelf een beetje zo’n saaie grijzemuisblondhaar heb. Ik heb alle kleuren gehad, van witblond tot donkerbruin en allerlei tinten rood. Ik vind het ook leuk om te veranderen, sommige mensen lakken hun nagels elke week in een andere kleur. Ik verf mijn haar :P

 8. Haha, leuk dit! Ik heb mijn haar nu tot twee keer toe geverfd: het is van nature donkerblond en ik verfde het tussen donkerblond en rossig in, met als resultaat dat het donkerder werd. Maar ik doe het lekker zelf thuis – of nou ja, ik laat het mijn moeder of zus doen haha – omdat ik het bij de kapper te duur vind. Mensen hebben me wel gevraagd waarom ik heb besloten het te verven, maar ik doe het niet zo vaak dus de vragen die jij noemt krijg ik dan ook weer niet :P

 9. Ik moet hier wel om lachen! :-) Ik verf mijn haar niet. Dat kost namelijk tijd en geld. Daar doe ik niet aan. Daarnaast vind ik mijn bruine kleur wel mooi, dus het is prima zo.

 10. Er was eens een tuthola, die twee maanden (!) nadat ik voor het laatst geverfd had aan mij vroeg: “Wat heb jij nou voor witte streep op je hooooowfd?”
  “Wat denk je van uitgroei?”
  “Eeeeeeeeeeeecht? Heb je je haar geverfd? Ik dacht dat dat van jezelf waaaas!”

  Dus.

 11. hahha bijna herkenbaar.. Vreemde mensen die zeggen, eerhhhh heb je je haar bewust zo? Ik denk: ten eerste heb ik geen haar, dus wat zie jij wat ik niet zie
  Ik zeg, nee
  Dan schrikken ze en zij zoeken met hen ogen naar infusen.
  Ik spring in en zeg, nee het is een soort haarziekte (toon: alsof ik tegen klein kind praat)
  Zij: ah je kan het hebben! Ik denk dan, ja je zal ook niet zeggen, wat een rotkop heb je zo.. ihihih etc etc

 12. Oei, die laatste is erg. Heb ik ook een keer gehad (maar toen had ik het paars geverfd, dus ik kan me er iets bij voorstellen). Maar goh, heb je je haar geverfd? :-)

 13. Het moet niet gekker worden. Weet je waar ik mee te maken krijg als ik mijn haar heb laten knippen? Of ik heb heb geverfd. NEE DIT IS MIJN NATUURLIJKE KLEUR.

  Het is wat. Het leven van een vrouw.

 14. Ik heb nog nooit mijn haar geverfd Regel 1 sinds ik klein was: mag niet mijn haar verven. Haha. Ik heb er nog steeds geen spijt van, want ik zou ook niet weten welke kleur me dan zou staan. En verder: verf jij echt jouw haar? Dat zou je echt niet zeggen joh ;)

 15. Heel heel bekend… Soms denk ik nog een poging te doen om mijn eigen haarkleur een kans te geven. Maar zodra er meer dan 7 centimeter zichtbaar is zorg ik dat er hoe dan ook zo snel mogelijk weer een laag verf op gaat.

 16. Mooie kleur, op die foto! Ik vind het er heel natuurlijk uitzien. Zelf heb ik m’n haar nog nooit geverfd, maar met donker haar en een donkere huidskleur doe je dat ook minder snel denk ik. En ik ben altijd bang dat het me niet zal staan.

 17. Ik wilde vroeger paarse highlights maar dat mocht niet, ik vond het toen namelijk wel leuk staan bij zwart haar :’). Mijn haar in het geheel verven ga ik niet doen, zwart is namelijk mooi.

 18. Als je je haren donkerder verft loop je ook nog minstens een week met “donkere” plekken en randen op je hoofdhuid. En dat mensen dan vragen of je je haar hebt geverfd en je denkt “neeee, ik vind het leuk om mijn hoofdhuid donkerder te maken, is hip joh”

  1. Oh daar heb ik geen last van hoor, van die donkere plekken en randen! (heb net mijn haar donkerder geverfd) Maar komt misschien omdat ik het niet zelf verf ofzo, ik weet niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.