Ezelsoren

Blijkbaar zie ik er erg betrouwbaar uit. Dat ben ik uiteraard ook, maar zelfs onbekenden weten dat. Ik zat een keer in de trein een boek te lezen, toen er een vrouw met een meisje van rond de vijf jaar (ik ben zo slecht in het schatten van leeftijden van kinderen, dus ze kan net zo goed vijftien zijn geweest) naast me kwam zitten. Het meisje verveelde zich dood, deed wat kinderen dan doen (‘Maaaaaahaaaaaaaam!’) en kreeg af en toe een pak slaag om haar stil te krijgen. Terwijl ik zat te bedenken wat ik in godsnaam moest doen (Je slaat je kind toch niet? Moet ik er wat van zeggen?) stond de moeder opeens op.
‘Wil jij op haar letten?’ vroeg ze aan me en was al weg, voordat ik ‘Wtf.’ kon zeggen. Ik wachtte op de moeder die naar de wc ging (hoopte ik). Het kind leek niets door te hebben, maar begon verwoed de bladzijdes van mijn boek om te slaan (ze hield wel van ezelsoren, geloof ik). Twee gedachten speelden door mijn hoofd:

1. Je laat je kind toch niet bij een wildvreemde achter? Dan ben je toch achterlijk? Nu ben ik wel te vertrouwen, maar hallo, dat weet je toch niet?
2. Wat als die moeder niet terugkomt?

Ze kwam terug. Zachtjes pakte ik het boek uit de handen van het meisje en borg het op in mijn tas.  Bij de volgende halte sleurde de moeder het kind mee, dat haar hoofd nog omdraaide en met grote ogen naar me keek. Ik haalde het boek maar weer uit mijn tas, keek naar de dubbelgevouwen bladzijdes die het meisje had achtergelaten en zuchtte. En niet vanwege de ezelsoren.

Tags:

37 Comments to “Ezelsoren”

 1. DNA , in je boek achtergelaten?
  Een vingerafdruk misschien
  Meldt de datum, de trein,
  de richting, de vertraging
  Bel de politie of
  kinderbescherming?
  Wellicht kan er nog
  ingegrepen worden
  Of zal het kind
  jou als bedreigend
  ervaren hebben
  Je liet haar
  een horrorboek bekijken!
  Nee, daar houdt zo’n
  teer zieltje iets van over…
  Je mag trots zijn
  Liet zien hoe een mens
  kan zijn.

 2. Inderdaad echt een achterlijke actie, maar ik verbaas me er ook vaak genoeg over, als jonge vrouw wordt je snel in vertrouwen genomen. Blijkbaar denken mensen: ‘Zo’n meisje/jonge vrouw maakt me toch niets.’

 3. Die heeft wel heel veel vertrouwen in de mensheid, zeg. Voor hetzelfde geld was je een eerste klas crimineel die haar dochter gewoon zomaar mee kon nemen naar weet ik veel waarheen.
  Nu was ze in goede handen, maar als ze het zo eenvoudig doet, dan moet zoiets toch een keer verkeerd gaan?

 4. Wow bizar! Ik herken het trouwens wel dat mensen je snel in vertrouwen nemen. Blijkbaar zien we er zo onschuldig uit.

  Ezelsoren zijn trouwens zo zonde :-(

 5. Wie weet hoe nodig ze naar de wc moest? ;) Nee, maar inderdaad, ik zou niet zomaar mijn kind bij een wildvreemde achterlaten..

 6. Hmm, als iemand dat zo bij mij zou doen zou ik denk ik ook wel een beetje raar opkijken (ook al ben ik natuurlijk ook wel betrouwbaar, haha)!

 7. Dat is wel vreemd, zou ik ook maar helemaal niets vinden… Laat ze lekker op hun eigen kind passen… Straks moest jij er uit, en was die moeder nog niet terug. Lekker dan.

 8. Mensen vragen mij in de trein slechts om op hun materiele zaken te letten. Op hun kinderen nog nooit.. Gelukkig ben jij een betrouwbaar persoon. (En misschien is de moeder wel een volger van je blog en heeft ze je herkent als Laura Denkt)

 9. Geen verrassing toch, dat sommige ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen? Gelukkig deed jij dat wel. ;)

 10. Huh, wat apart. Maar goed dat jij het was, en niet één of andere creep die ervandoor ging met dat meisje (hoewel, misschien zou het daar wel leuker zijn geweest dan met haar moeder..)

 11. Als mijn kind zo vervelend was zou ik ’t waarschijnlijk ook slaan :/

 12. Het verbaast me soms hoe ouders met hun kinderen omgaan. Gelukkig ben jij geen kidnapper. Dat maakt het al een stuk minder erg. ;)

 13. Kinderen in de trein… Ik hou er niet van.

 14. Nou ja zeg… wat een raar mens! Je laat je kind toch sowieso niet zomaar achter bij een vreemde? En haar dan ook nog slaan… nou ja, je moet het maar zien als een goede daad dat je op het meisje hebt gepast en haar misschien wel even blij hebt gemaakt met je boek!

 15. Ik ben van mening dat je kinderen best mag slaan. Een corrigerende tik is prima. Tegenwoordig zijn mensen van die watjes. Een kind dat niet luistert mag best een pak op z’n lazer krijgen. Niet hard, niet venijnig. Maar wel zo dat de boodschap doordringt. Anders krijg je alleen maar van die kutkinderen die alles kunnen doen wat ze willen omdat ze toch alleen maar verbaal gestraft worden.

 16. Zo dat is wel erg dat doe je toch niet als moeder ? Wat een gekke mensen op de wereld !

 17. De trein… je komt er werkelijk alles en iedereen tegen. Ik verbaas me er nog altijd over, het is net een minimaatschappij. Helaas met alle negatieve zaken erbij. Stel je voor dat die moeder niet was teruggekomen… wat zou je dan gedaan hebben? Adoptie? :p

 18. Het is helaas de harde realiteit dat een hoop kinderen te maken hebben agressieve ouders. Denk dat ik mijn mond niet zou kunnen houden terwijl dit totaal mijn zaken niet zijn….

 19. Ach, gelukkig dat mensen nog een beetje vertrouwen hebben in elkaar. Wel onbeleefd dat ze niet op je antwoord wachtte.

 20. Woah! Wat een erge moeder.. Ten eerste moet je zorgen dat je kind wat te doen heeft in de trein en geef je je kind geen pak slaag..Dat kan gewoon niet.. en dan ook nog achter laten bij een vreemde.. Whutt..

  Over die ezelsoren…. ik zou daar wel gek van worden… Is voor mij echte boekenmishandeling.. Daar kan ik echt woest om worden (a)

 21. Gelukkig is dit verhaaltje fictie.

 22. Wat een achterlijke actie zeg!

 23. Dat soort dingen snap ik dus echt niet, hoe iemand dat kan doen. Gewoon je kind bij een wildvreemde achter laten. En dan schrijft die wildvreemde er ook nog een blog over!

 24. Zelfs als er niets mis gaat met dit kind wat betreft vreemden, dan houdt ze er toch minimaal een klein jeugdtrauma aan over omdat ze overal achtergelaten wordt door haar moeder?

 25. Wat raar, maar je kan dus altijd oppas worden ;-)

 26. Klinkt als een behoorlijk slechte moeder!

 27. Mij werd wel eens gevraagd in de trein of ik op zijn/haar tas wilde letten zodat hij even naar de wc kon. Het was dan ook een enorme tas die hij zeker niet mee kon nemen. Maar goed, ik trok toch even mijn wenkbrauwen op met het idee ‘jeetje, jij hebt veel vertrouwen zeg..’

 28. Volgens mij vond ze je wel een lief gezichtje hebben, dus dumpte ze haar kind even bij jou. Rare moeder, ze wist niet dat achter dat lief gezichtje een duiveltje zit. Nee grapje ;p, maar dat kan wel bij sommige mensen..

 29. Tjeez, waarom brengt die vrouw dat kind niet gewoon mee naar de WC?! Echt wat er allemaal kan gebeuren als ze haar kind bij de verkeerde “dropt”.
  Wij thuis hebben geen auto, en heb vanaf dat ik een maand was (serieus precies een maand, ben op 5nov jarig en we gingen sinterklaas vieren:P) in de trein gezeten :), ik vind treinen veel leuker dan in de auto zitten :D

 30. Jeetje wat een verhaal.. ik zou m’n kind gewoon meenemen naar de wc (als ze daar al heen was) Krap of niet krap…

Leave a Reply