Waarom Oud en Nieuw nergens op slaat

Gisteren/vandaag (ligt eraan wanneer je dit leest) werd iedereen hysterisch: ‘Oh mijn god, het is 12:12 uur op 12-12-12!’
Mensen trouwen, in december(!!!), vanwege die datum. Mensen twitteren zich rot vanwege die datum. Niemand kan het boeien als het 11:08 op 14-11-10 is, maar dit is werkelijk waar enorm noemenswaardig.

Oud en Nieuw. Ook zoiets. Misschien herken je het gevoel wel dat ik als kind had. Oeeeh, nog maar een uur. Dit is de laatste keer in 1997 dat ik een appelflap eet. Dit is de laatste keer in 1997 dat ik mijn broertje knijp (nee grapje, zou ik nooooooit doen). De spanning in je lijf, terwijl je meetelde: tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één… GELUKKIG NIEUWJAAR!

Oud en Nieuw is stom. Je moet iedereen zoenen, inclusief buren die je niet zo leuk vindt die dingen als snorren, een stinkadem of paarse lippenstift hebben. Het houdt niet op bij de buren, want ook de dagen erna wens je iedereen gelukkig nieuwjaar (kijken wat er gebeurt als je iemand een keer een ongelukkig nieuwjaar wenst). Er zijn oliebollen. Oliebollen zijn ontzettend smerig. Het is eigenlijk een bolletje vet met een paar rozijntjes erdoorheen. En dan vuurwerk. Vuurwerk is gevaarlijk. Het maakt lawaai. En zo mooi is het nou ook weer niet.

Maar het stomste van Oud en Nieuw is natuurlijk dat het nergens op slaat. Het wordt straks 2013. Dus? Wat zegt dat nou? Wij hebben afgesproken dat we nu in jaar 2012 zit, dat een jaar 365 dagen heeft (tenzij het een schrikkeljaar is), dat een dag 24 uur heeft, dat ik op een bepaalde dag ben geboren die we voor het gemak maar 24 juli 1991 noemen en dat dat mij 21 jaar maakt.
Kortom: het is helemaal niet bijzonder dat het op een gegeven moment het jaar 2000 werd. Het is een menselijk bedenksel, het betekent niets. Straks is het van 2012 opeens 2013 geworden. De enige betekenis dat dat heeft, is dat je een nieuwe scheurkalender op moet hangen in de wc.

En toch vieren we het. Omdat je om 12 uur ’s nachts mooi wel je vriend(in) in het openbaar op zijn/haar mond mag pakken (niet dat je dat niet al sowieso deed). En vanwege de sterretjes natuurlijk.

40 gedachtes over “Waarom Oud en Nieuw nergens op slaat”

 1. Ik ben het met je eens, op één puntje na: Oliebollen zijn dus echt wel enorm geweldig en fantastisch en je moet er zoveel mogelijk van eten nu het nog kan.

  Ooit heb ik zelfs oliebollen getrakteerd op mijn verjaardag. Op 16 juli. Speciale bestelling van de bakker. Zo rol ik.

 2. Oliebollen! Ha, ik maakte ze vorige jaar voor het eerst in mijn leven zelf en iedereen vond ze lekker :)
  Oud & Nieuw is behoorlijk overrated inderdaad. Ik vind het vooral irritant dat iedereen in augustus al gaat vragen wat je met Oud & Nieuw gaat doen en waar je bent. Geen idee! En als je dan geen plannen hebt, ben je zielig.
  Ik zou het liefst willen fast forwarden.

 3. Je lijkt Jan Mulder wel, die klaagt ook overal over :P Uit de tekst lijkt het net alsof je zegt dat jij ook een menselijk bedenksel bent. Nouja, nu ik daarover nadenk is het misschien nog waar ook. Maar prima, wordt jouw verjaardag voortaan ook niet meer gevierd :P
  Tsss, wrijf het er maar in dat ik single ben :P

  Ik vind oud & nieuw juist leuk door het lekkere eten (oliebollen horen daar niet bij nee), familie over de vloer (valt tegelijk met een verjaardag hier), lannen tot diep in de nacht met vrienden, en de volgend-jaargrappen (ik was me de rest van het jaar niet meer, doe ik volgend jaar wel weer). Vroeger was het wel leuker, mocht je lang opblijven (nouja, technisch gezien moesten we tussendoor slapen, maar dat gebeurde niet), films op tv, barbecuen (kijk niet zo raar), en kijken naar het supervette illegale vuurwerk van buurman Ed.

  Yeah sure, mijn comments kunnen best langer dan jouw stukje xD

 4. Haha zo waar, en het valt ook altijd tegen. Maar stiekem is het ook wel gewoon gezellig ;)

  Zou dit stukje trouwens echt insturen als collumn voor 1 of andere krant ofzo, vind t echt geniaal :)

 5. Ik heb dus echt een hekel aan oud en nieuw, altijd al gehad. Ik vind vuurwerk doodeng dus mij zul je niet buiten zien en het duuuuurt allemaal zo lang. Vroeger vond ik het wel leuk, maar dat was alleen maar omdat ik dan mocht sjoelen, iets dat we alleen met oud en nieuw deden. En ach, dan lag ik de rest van de avond toch te slapen tot het twaalf uur was en vond ik het feit dat ik midden in de nacht wakker gemaakt zou worden veel spannender dan dat er een nieuw jaar in ging.

  Ik heb gisteren ook met verbazing zitten kijken naar alle tweets en facebookberichtjes over 12:12:12 op 12/12/12. Alsof ze werkelijk op de twaalfde seconde keken. Nee, mij houden ze niet voor de gek. En sowieso, big deal. Gelukkig zijn we er nu weer honderd jaar van verlost.

 6. Ik vind zo’n bolletje vet met krenten best lekker! En stiekem hoop ik altijd miljonair te worden met een Oudjaarslot. Sterretjes zijn leuk, vuurwerk minder. En zoenen al helemáál vreselijk!!!
  Zullen we het anders een keertje overslaan? Kijken wat er gebeurt?

 7. Elk excuus om zo gezellig te feesten én er vakantie bij te krijgen lijkt mij goed :p
  Jammer dat ze van 12 12 12 geen officiële feestdag gemaakt hebben – het is overigens de laatste keer deze eeuw dat we zo’n driedubbele datum meemaken!

 8. Oliebollen en zo lust ik allemaal niet. Vuurwerk vind ik eng. Maar verder vind ik het altijd enorm gezellig. Het is gewoon een tijd dat (bijna) iedereen lief doet tegen elkaar.

 9. Oeh, oliebollen zijn lekkerrrr! Ik maak ze altijd zelf… en dan met appelstukjes en rozijnen erdoor, dan zijn ze echt lekker! :) Verder heb je wel gelijk, haha

 10. Op de een of andere manier heb ik op het moment supreme altijd hoge nood en zit ik dus op het toilet als de vuurpijlen de lucht in gaan. :-)
  Ik had vroeger altijd een hekel aan oud en nieuw. Weer een jaar waarin ik niet had waargemaakt wat ik me voorgenomen had. Dit is eigenlijk het eerste jaar waarbij ik dat niet heb!
  Oliebollen, brrr, appelflappen (door mijn vader gebakken), YEAH!

 11. Wat hebben oliebollen nu met nieuwjaar te maken, dat is voor mij een raadsel. Dus en volgens jou mag ik om middernacht iedereen op de mond kussen? Ok, ik ga dat dit jaar eens proberen.

 12. JA! Dankje! Eindelijk iemand die er normaal over redeneert.

  Gisteren liep ik langs het gemeentehuis en toen zag ik mensen trouwen. Ik dacht, wat een halve tammes, dan heb je toch enorme kans op kutweer? Ik had de link nog niet gelegd maar nu wel, en ik word er een beetje verdrietig van. Alsof trouwen an sich nog niet triest genoeg is :(

  Dan zijn er de oliebollen. Het is gewoon not done om met oud en nieuw geen oliebollen te eten. Maar ik word kotsmisselijk van die dingen! Maar dan is het:”Hoezo, kotsmisselijk? Ze zijn lekker. Stel je niet zo aan. Eet een oliebol”. FFUUUUUU!!!! Ze stinken ook nog eens enorm en ik erger me kapot aan al die oliebolkramen op straat. Ik hoef er maar langs te lopen en ik kan mijn haar weer wassen.

  EN DAN DAT VUURWERK!!! Dat is niet leuk, dat is gevaarlijk en eng en misschien is het soms ook wel mooi maar die rotjes die al voor de 31e overal af lopen te gaan zijn dan toch nergens voor nodig?

  Gelukkig ben ik dit jaar in Italië met Oud en Nieuw. Geen vuurwerk. Geen oliebollen. Ik weet niet wat voor ellende wel, maar dat zien we dan wel weer.

 13. Ik heb ook niet bijzonder veel met O&N. Ben dan ook nog eens de halve dag en nacht bezig de kat gerust te stellen, die niet weet waar ze het zoeken moet door al dat geherrie op straat en in de lucht. Maar ik ben dan wel weer van die “verzonnen” algemene momenten waarop je kan zeggen “nieuwe ronde, nieuwe kansen, nieuw geluk”, haha!

 14. Ik deel je mening.
  Zou oudjaar het liefst overslaan.
  Ja oké er is het “gezellig samenzijn met je vrienden/familie/geliefden” maar al dat aftel- en feest- en kusgedoe hoeft voor mij niet.
  Ofwel word ik oud, dat kan ook.

 15. nounounou laura. ik vind het maarten van rossum gehalte bij dit blogje wel heel erg hoog :P
  maar appelbeignets zijn wel heel erg lekker. en prosecco bij gebrek aan geld voor champagne. en stiekem is jip&janneke champagne nog veel lekkerder (de groene).

 16. Mee eens hoor, elk oud&nieuw zit dat ook allemaal in mijn hoofd. En ik hou ook niet van knuffelen en kussen en handjes geven, bleh. Gelukkig zijn er dan wel allemaal leuke feestjes om de nadelen van oud&nieuw te compenseren :D

 17. Ik vind oud en nieuw echt helemaal niets aan. Stom vuurwerk, verplicht opblijven ook al ben je nog zo moe en wil je nog zo graag op bed. En door dat laatste klink ik net als een oud vrouwtje… Maar hee, er zijn wel lekkere hapjes zoals appelflappen en oliebollen. Maar daar heb ik de volgende dag ook alweer snel spijt van omdat ik dan nog lichtelijk misselijk ben omdat ik er zoveel van heb gegeten. Oeps!

 18. Iewul! Oud en Nieuw geeft inderdaad die eng glurende buurman een veel te goed excuus om je eens lekker beet te pakken en een stevige pakkerd te geven. #Nouneedankjewelikblijflieverbinnen.

 19. Weet je. Ik denk dat niemand het zou merken als je ‘ONGELUKKIG NIEUWJAAR!’ naar ze roept. Mensen luisteren niet meer tegenwoordig (vroeger, toen was alles goed! Not kidding!).
  Maar ja, ik hou wel van dit soort gekke tradities. Ik vier maar gewoon dat de wereld nog steeds niet vergaan is en dat ik fijn mag leven.
  Misschien moeten ze trouwens knoflookbollen gaan maken. Kun je leuk die stinkende buurman mee terugpakken.

 20. Pfffieuw, ik ben niet de enige die dat 12 12 12 12 12 gebeuren nergens op vind slaan!
  En oliebollen zijn inderdaad vies. Vuurwerk word ik daarentegen wel érg blij van :)

 21. Ik ben het met je eens, maar toch maakt het iedereen vrolijk. En daarmee mij ook weer. Dus blijf ik er maar van genieten, hoe erg het toch nergens op slaat..

 22. Het slaat inderdaad nergens op. Maar dat neemt niet weg, lieve Laura, dat oliebollen heeeeeeeeeeeeeeeeel lekker zijn! En dat ik best een feestje wil vieren van 31 december op 1 januari!

 23. Ik heb er zelf ook niet zoveel mee. Het wordt allemaal zo groot gemaakt. Wat ga jij doen met O&N? Daar moet je toch wel een goed of hip antwoord op hebben natuurlijk…. Krijg jij ook wat van mensen die elke dag om 22:22 een tweet plaatsen? Brrrr!

 24. Het leven bestaat uit feestjes en uit gedachten. Als we maar genoeg dingen bedenken om een goed gevoel over te hebben (zoals een jaarwisseling, waarbij je weer fris en nieuw kan beginnen aan een jaar, en dus dingen uit het afgelopen jaar kan verwerken en achter je laten) kunnen we meer feestjes vieren! Het leven bestaat uit jezelf voor de gek houden, dan kunnen we maar beter onszelf positief voor de gek houden toch?

 25. Misschien moet jij eens langskomen met Oud en Nieuw, kan je de oliebollen van mn vader proeven. Die zijn hemels! En dat is ook meteen het leukste aan de hele heisa. Want vuurwerk, ik schrik me nog eens letterlijk dood (dat is mijn eerste konijntje ook overkomen dus het kan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.