Leiden is een decor

uitzichtje

Je loopt in Leiden. Je fluit een deuntje, kijkt om je heen, het zonnetje schijnt: het leven is prachtig. Dan komt er een man op je afgelopen.
‘Wat een mooi decor he!’ zegt hij enthousiast.
‘Decor?’ vraag je.
‘Ja, Leiden. Ik vind dat ze het echt mooi in elkaar hebben gezet.’
Beduusd laat hij je achter. Je loopt langs een groepje mensen die om zich heen wijzen.
‘Die grachten lijken net echt!’
‘Ja, ik heb gehoord dat ze er Spa-water en zand uit de zandbakken van kinderen voor hebben gebruikt, zodat het realistischer lijkt.’
Je schudt je hoofd. Wat zijn dat voor grappen? Zijn de mensen in de war? Leiden is een echte stad. Toch?
Je reikt naar een bakstenen muur en begint te twijfelen. Hmm, het voelt een beetje raar. Misschien is het toch namaak. Ik bedoel, die huizen in Leiden schijnen heel oud te zijn, maar dan zouden ze allang ingestort zijn toch?
Voor de zekerheid ga je het toch maar even vragen, aan een oude vrouw op een bankje. Die zal het wel weten.
‘Ehm mevrouw, Leiden-‘
‘Ja, mooi he!’
Ze glimlacht.
‘Het doet me denken aan vroeger. Zo zagen de gebouwen er toen ook uit. Ze hebben het echt heel goed opgebouwd.’
Verward pak je je fiets en fiets terug naar Oegstgeest. Leiden is een decor. De bootjes, de huizen, de grachten, het is allemaal nep. En dat heb jij nooit geweten.

‘Oké Laura, nu ben je toch echt gek geworden.’ denk je nu. Maar waar jij je net in bevond, was de postmoderne wereld. Hierin speelt representatie en twijfel een grote rol. Wat is echt en wat niet? Klopt jouw beeld of het mijne? Of allebei? Is Leiden een decor of niet?
Als iedereen tegen je zegt dat iets zo is, dan begin je vanzelf te twijfelen, hoe standvastig jouw punt ook was.

Maar ik zal je geruststellen: Leiden is geen decor. Tenminste, voor zover ik weet…

26 gedachten over “Leiden is een decor”

  1. Misschien is Leiden geen decor, maar ik vind het wel een mooie stad en het zou een prachtig decor maken. Ik ga dus voor beide beelden ;)

  2. Ik vind dat hele postmodernisme wel interessant. Heb je de film ‘Goodbye, Lenin!’ wel eens gezien? Daarin houden ze ook iemand totaal voor de gek over de wereld waarin ze leeft (ze doen alsof het nog communistisch is, terwijl Oost-Duitsland ondertussen al kapitalistisch is geworden). Goed geschreven, en mooie foto!

  3. Leiden is wel een decor. Het decor van bekakte nare mensen, een coffeeshop, vieze yoghurt en verkeersborden die midden in de nacht gemolesteerd worden.

    Misschien moet ik er nog eens heen om een normaal beeld van die stad te krijgen.

  4. Je hebt me hiermee wel aan het denken gezet. Net als de mensen boven mij vind ik authenticiteit belangrijk, en dat zou helemaal verdwenen zijn als mensen gingen denken dat zo’n mooie stad als Leiden, een van de weinige nog echt oude steden, opgebouwd zou zijn. Maar ja, wie zal het zeggen? Je zou het boek Het huis waar jij van hield eens moeten lezen van Tatiana de Rosnay, dat gaat over een wijk in Parijs die ongeveer honderd jaar geleden is gesloopt omdat er een moderne omgeving van gemaakt werd. Niet helemaal zoals dit, maar wel hetzelfde idee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.