Hoe krijg je op één dag 2500 bezoekers op je blog?

Je loopt willekeurig (niet helemaal, want je studeert literatuurwetenschap) een boekenwinkel in. Daar is toevallig Nico Dijkshoorn aan het voordragen. Je luistert en laat daarna een boek door hem signeren. Vervolgens schrijf je een stukje over zijn baard en je twittert dat naar hem. Hij twittert dat het goed geschreven is en retweet het. Zo simpel is het.

Dit is mij overkomen. Ik had nog maar een paar dagen een blog. Nu, iets meer dan twee maanden later, kom ik bij lange na niet aan de 2500 bezoekers per dag, maar toch ben ik heel tevreden. Veel mensen beginnen een blog en denken dat de bezoekers vanzelf wel binnen komen stromen. Ik zal je even uit de droom helpen: dat is niet zo.

Een blog hebben kost tijd. Bezoekers komen niet zomaar, daar moet je hard voor werken. Ik zal een aantal tips geven:

1. Plaats regelmatig een stukje. Dit hoeft niet per se elke dag te zijn, maar het liefst minimaal één keer in de week. Bezoekers weten dan wanneer ze een blogpost kunnen verwachten en zullen daardoor eerder terugkomen.

2. Reageer op andere blogs. Doe dat niet zomaar willekeurig en reageer wel inhoudelijk op het stukje. Zet absoluut niet je url in de reactie zelf (dat kun je gewoon in het daarvoor bestemde vakje doen), dat is namelijk spam en wordt absoluut niet gewaardeerd.

3. Zorg dat je origineel bent. Schrijf niet de zoveelste recensie over Gooische Vrouwen of Black Swan, maar bijvoorbeeld over een minder bekende film.

4. Maak gebruik van de sociale media. Ik heb ooit in een ver verleden gezworen dat ik geen Twitter zou nemen, maar nu ik merk hoe handig dit is voor mijn blog (promotie, contact met lezers en andere bloggers, inspiratie) ben ik om!

5. Zorg dat je een aparte pagina (of naast je blogposts) over jezelf hebt, het liefst met een foto erbij. Mensen zijn nieuwsgierig naar de persoon achter de blog.

De moraal van dit verhaal is niet: schrijf massaal een stukje over de baard van Nico Dijkshoorn en twitter dat naar hem. Maar: vooral blijven bloggen en vergeet niet hoe leuk het is!

Dan ga ik nu even een kopje koffie drinken met Nico (I wish ;)).

Dit artikel is geschreven voor de blogkermis van Ben. Doe ook mee! Hier klikken voor meer informatie.

44 gedachtes over “Hoe krijg je op één dag 2500 bezoekers op je blog?”

 1. Inderdaad, dat zijn de beste tips om je blog tot een succes te maken. Nog eentje: zorg ervoor dat je blog er mooi en overzichtelijk uitziet. Dat vind ik zelf ook altijd heel belangrijk!

 2. Ik blog al drie jaar (wel alweer 3x veranderd ofzo) maar heel populair is mijn blogje niet. En weetje; I don’t care. Zo voel ik ook geen druk om te presteren maar mag ik gewoon blij bloggen over alles wat ik leuk vind.

  Vind inderdaad wel dat je gelijk hebt. Blog niet over wat andere al tig keer behandeld hebben. Of het nou een film recentie is of een beauty product. Als mensen het te vaak tegen komen zullen ze juist jou blog ontlopen omdat je toch niet origineel bent. Spijtig, maar zo werkt het wel :)

 3. Ik heb ook niet zoveel bezoekers en vind dat niet zo erg. Waarschijnlijk is het ook van belang welk soort blog je bijhoudt. Mijn blog is tussen persoonlijk en algemeen, maar het is vanwege de persoonlijke elementen dat ik niet de behoefte voel om hem overal te gaan promoten. Hij staat bijvoorbeeld helemaal niet op mijn facebook, omdat ik toch ergens ’n klein beetje schaamte voel om mezelf wat bloot te geven.

 4. Leuk stukje (maar dat wist je al)! Je blog nam alvast een vliegende start. En oh ja, bedankt voor de publiciteit!
  @Chatal: Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij als maker plezier beleeft aan je blog. Veel bezoekers en lezers op je blog, het is wel leuk maar het zegt ook niet alles.

 5. Handige tips! Die van die reacties ben ik zelf achter gekomen. Daardoor ben ik ook juist andere blogs gaan lezen. Ik heb mijn blog ook geïmporteerd naar hyves, daar kunnen de mensen op mijn hyve dan ook de blog lezen. Op hyves krijg ik ook veel reacties op mijn blogjes.

 6. Je hebt gelijk! Bezoekers komen niet zo maar aanwandelen. Maar de reacties geef ik vooral omdat ik het leuk vind om te doen. En o ja misschien ook wel eens voor de bezoekers. Stiekem.

 7. Waarom kom ik ze nergens tegen?
  De bekende gezichten
  Niet uit de straat of wijk
  Maar van teevee
  Zij die denken het te weten
  Of menen dat woorden op papier
  Hun verdienste is
  Ik schrijf in de marge
  En hoop dat
  Mijn boodschappenlijstjes
  De Librisprijs zullen winnen
  Òf dat ik de 1000-ste klant ben
  Bij de kruidenier
  Die op mij – als kleintje – let

  Mooi geschreven Laura

 8. Hebben we nog ergens een bekende Nederlander inclusief baard liggen?
  Handige tips trouwens, ik zal er hard aan werken. Dat reageren is inderdaad een goeie. Ik dacht voorheen echt dat niemand op een naam bij een comment zou klikken, maar blijkbaar doen mensen dat toch. Vraag me niet waarom, maar ik ben er wel blij mee. Hierdoor krijg ook ik er welke maand wat bezoekers bij. Heb toch een bepaalde prestatiedrang daarin. Elke maand jezelf weer een doel stellen en daarna toe leven.
  Houdt het lekker spannend.

 9. Wauw, nu heb je al 2500 bezoekers op een dag? Kom ik aan met mijn 400, haha ;$
  Maar inderdaad, je hebt gelijk. Het kost veel tijd!
  Ik ken veel mensen die geven het op, omdat ze geen volgers krijgen. Maar ik blog met plezier :-)

  Leuke post, handig voor anderen ook!

 10. Goeie tips, zouden veel bloggers nog wat van kunnen leren. Vind eigenlijk vooral punt 3 belangrijk, de originaliteit. Blogs met reviews over Essence-nagellak heb je al zoveel!
  Verder ben ik het vooral eens met punt 2, en dan het gedeelte waarin staat dat je je eigen url niet in het commentsysteem moet zetten, meestal aangevuld met ‘ik volg je! volg je mij ook?’, dat vind ik echt vreselijk…

 11. Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen te bloggen,
  en merk inderdaad dat de meeste dingen die hier staan wel kloppen.

  Al blog ik in een hele andere categorie!

 12. Super leuk dat je zo veel bezoekers hebt gekregen! Ik zet ook elke dag (bijna toch) een artikel online en reageer dan ook wel op mensen en ik heb toch nog zo’n 5-10 reacties per artikel, waar ik toch heel tevreden mee ben!
  x

 13. Goede tips!
  Ik blog nu bijna een jaar en door mijn give-away heb ik nu zo’n 20 volgers erbij, en het leuke is dat mensen (ik dacht dat ze me alleen maar gingen volgen voor mijn winactie) toch gaan reageren op andere posts.

  Helaas mag ik geen foto’s van mezelf plaatsten en het lijkt of het dan wat lastiger om volgers te krijgen. Nouja, soms dan ;).

  Xoxo, leoniae

 14. Goed stuk tips waar je wat aan hebt. Ik kende het postje over Nico’s baard nog niet maar ik heb er wel om moeten lachen. Zweedse gehaktballetjes, echt grappig.

 15. Het is wel waar, maar lay-out doet ook een hoop. Ik zit er over te denken om misschien toch maar mijn blog te importeren naar wordpress. Gewoon omdat dat beter werkt en er mooier uitziet voor de lezers.

 16. Goed stukje!
  Niemand die ik ken op mijn beste vriendin na weet dat ik een blog heb, het is persoonlijk en ergens heb ik er een soort schaamte voor.
  Daarnaast denk ik dat mijn blog niet boeiend genoeg is om bezoekers te werven, alhoewel ik opzich wel tevreden ben met mijn blog, meestal dan.

  je schrijft trouwens nog meer leuke stukjes! geen wonder dat je veel bezoekers hebt :)

 17. Goed geschreven stukje! Ik doe lekker waar ik zin in heb en blog wanneer ik zin heb. Die bezoekers hoeven niet binnen te stromen, hoewel het natuurlijk leuk is om reacties te krijgen! Ik bedoel daar doe je het toch ook wel een beetje voor?

 18. Wat ook erg helpt is iets gratis weggeven middels een prijsvraag (er zijn websites die je daarop uitzoeken), een wedstrijd uitschrijven (maar kostbaar en niet zozeer in geld maar wel in tijd) en wat zelfs helpt (maar probeer dat maar niet) heel veel schunnige teksten op je web-log plaatsen. Je kunt je van dat laatste afvragen of je die bezoekers wel wil hebben. En verder moet je vooral even op mijn web-log kijken, daar staatn nog veel meer handige tips en veel moois..

 19. Vroeger hield ik mijn blog louter voor familie. Toen ik een link plaatste op facebook, steeg mijn lezersaantal. Dus sociale media werken idd. Het enige wat ik jammer vind, is dat mensen vaak de op de link van het tekstje reageren (bvb. op FB) en niet op je blog zelf.
  Ik heb niet zoveel lezers, maar dat vind ik niet erg. Zo kan ik zelf een bezoekje brengen aan de mensen die bij mij langskomen, want dat vind ik wel belangrijk.
  Jij schrijft erg leuk trouwens!

 20. Wat is veel bezoekers en wat is ‘aardig wat’ bezoekers, welke getallen denk je dan in dit stukje?
  En waar gaat het voor jou als blogger om?
  Ik schrijf voor een vast lezerspubliek van gemiddeld 75 mensen per dag, dat doe ik al jaren, als ik mijn blog verhuis vinden ze me door ‘mijn schrijfstijl’ zoals ze zelf opmerken, en ik schrijf over van alles en nog wat. Net wat voor de pen komt zeg maar. Soms heftig geïnspireerd, soms vanuit mijn frustratie over het leven. Altijd gestoeld op het principe ‘The Artisit Way” hoewel dat puur voor mijzelf de methodiek is die ik hanteer en niet zozeer iets is wat de lezer merkt.

  Ik vind het fijn dat ik een vast lezerspubliek heb, de rest daaromheen is wat ik ‘het duiventil’ -effect noem (googlers die even langswippen of zelfs even blijven hangen, of een serie die interesse wekt van een doelgroep zoals bv. de Droomminnaar jaren geleden deed)

  Ik blog voornamelijk voor mijn eigen plezier, en als dat door lezers of lurkers vergald wordt, dan verhuis ik mijn blog, of ik ben er even een maandje of wat uit. Ik ben tevreden met mijn aantallen, en ik ben niet blij als mijn statistieken uitschieten, want dan is er iets vreemds, vaak is dat het leesgedrag van een lezer die dan je blog uitspit tot het begin, dan rinkelt er een alarmbelletje en als zo’n persoon dat elke dag gaat doen, vraag ik me af: heb jij niets anders te doen?

  1. Dat is heel persoonlijk, ik vond zelf die 2500 bezoekers heel veel. Voor mij als blogger zijn bezoekersaantallen wel belangrijk, maar belangrijker vind ik de reacties en mijn eigen ontwikkeling.
   Ik denk dat er twee verschillende groepen bloggers zijn. Eén groep die dus wel bezig is met promotie en bezoekers en dergelijke en de andere groep is daar niet zo mee bezig. Ik denk dat ik tot die eerste groep hoor en jij tot die tweede.

   Deze blogpost is meer gericht op de eerste groep, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er iets mis is met de tweede groep. Bloggen is leuk, tot welke groep je ook behoort :)

 21. Leuk Laura!! Mijn ‘baard van Nico Dijkshoorn’ was het afgelopen WK voetbal…;) Er kunnen mij niet voldoende toernooien zijn, hahahaha. Ook vanwege de overvloed aan VI TV die dat biedt…!!!

 22. Ik laat regelmatig comments achter op andere blogs (hehe, zoals nu..) en aan de statistieken is te zien dat mensen ook echt op je klikken. Meestal is dat vanuit beautygloss of misslipgloss, zij plaatsen zo’n 2x per dag een artikel en daarop reageren heeft meestal wel goed effect (hoewel ik eigenlijk sowieso altijd al reageerde, ook toen ik nog geen blog had dus het is niet alléén maar eigen belang).

 23. Ik vind het altjid heel leuk om mijn statistieken bij te houden en dan om te kijken waar mijn bezoekers vandaan komen. Dan kan ik daar ook rekening mee houden. Maar ik schrijf in de eerste plaats gewoon omdat ik het leuk vind. Alleen als andre mensen het dan ook leuk vinden, is dat natuurlijk extra leuk!

 24. 2500 bezoekers per dag, dat is wel heeeeeeeeel veel hoor. Ben al blij als ik 250 bezoeker zou hebben. Het blijft moeilijk bezoekers te trekken. Waar kun je ze vinden, en dan ook nog bezoekers welke daadwerkelijk je blog lezen omdat ze aanhanger zijn van jouw onderwerp!! Met Twitter en Facebook kun je de aantallen wel opschroeven maar ik denk dat de normale reclame op site’s meer bezoekers opleverd. Heb nu een blog over normale mensen van deze tijd opgezet. Geestelijk welzijn, daar zoeken best veel mensen naar om dat te bereiken. Geef tips hoe je dit kunt aanpakken.
  Maar ja, nu de bezoekers nog, kost inderdaad tijd en nadenkwerk. We zullen zien…….

 25. Graag zou ik hier is een url zien van zo een Nederlandse blog die zogezegd veel bezoekers heeft. Zodat ik eens kan vergelijken met mijn blog.
  Want eerlijk gezegd en gezwegen vind ik die artikelen die gaan over bezoekers aantallen allemaal leuk in theorie, maar in de praktijk ben je er niet veel mee.
  Moet de persoon nog tegen komen die me een tip kan geven waar je iets aan hebt.
  Groetjes wesp333

  1. Je kunt kijken op bloglovin.com bij de hoogste Nederlandse blogs die duizenden followers hebben (meestal beautyblogs).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.