Zoenen op verjaardagen: was ik maar een man

Was ik maar een man. Niet omdat ik dan overal kan plassen en nooit ongesteld ben of hoef te baren. Nee, zodat ik (bijna) niemand meer hoef te zoenen op verjaardagen.

Ik snap het sowieso niet. Waarom hebben we de stompzinnige Nederlandse gewoonte om op verjaardagen iedereen van de visite te feliciteren? Ik zie werkelijk geen enkel voordeel hiervan. Je verstoort gesprekken, het kost tijd en het ergste: het betekent fysiek contact met mensen die je liever op een afstandje houdt.
Als vrouw zijnde is er nog een nadeel: je moet iedereen zoenen, zowel man als vrouw. Natuurlijk geldt dit alleen voor mensen die je kent, maar toch: het is too much. Die drie zoenen zorgen voor veel complicaties:

1. Snorren die een stippelpatroon op je wang achterlaten.
2. Jij wil een hand geven, maar de ander jou drie zoenen: zorgt voor veel verwarring en awkwardness.
3. Die ene oom stinkt wel heel erg uit zijn mond.
4. Dikke smakkerds van je oma inclusief slijmafdruk.
5. Jij wil de ene kant op en de ander ook: hoofden botsen tegen elkaar.
6. Je tante heeft die verschrikkelijke paarse lippenstift op.
7. Waar moet je je handen laten?

En dan heb ik het nog geeneens gehad over het feit dat we drie zoenen geven in plaats van twee zoals de rest van de wereldbewoners.

Wat kunnen we er tegen doen? Demonstratief een hand uitsteken werkt niet bij de volhardende zoeners. Ik stel voor dat het driezoenengeven officieel verboden moet worden. Ik ga een petitie beginnen en een brief naar de overheid sturen. Desnoods richt ik er een politieke partij voor op. Als je mee wil doen, kun je je contactgegevens achterlaten op www.wegmetdiedriezoenen.nl
Nederland is aan verandering toe, doe mee  en help mij in deze ontzettend belangrijke strijd!

 

38 Responses to “Zoenen op verjaardagen: was ik maar een man”

 1. Hier, in Brabant, of in ieder geval in mijn deel van Brabant, feliciteren we alleen de jarige en diens direct (gezin) familie. Tegen de rest zeggen we ‘hoi!’ en geven we een zwaai.

  Bij mijn vriend die uit de randstad komt feliciteer je iedereen (huh hoezo moet je mij feliciteren terwijl die jarige een vriend van mijn vriend is….) en dat vind ik ook akward. En zoenen, blegh, dat haat ik helemaal. Dat wil ik helemaal niet met mensen die ik amper ken. Ik wil dat eigenlijk niet eens met mijn schoonouders die dat bij ieder bezoek willen… :s

  • Misschien is het dan een gewoonte van de Randstad, iedereen zoenen op verjaardagen. Ik woon zelf namelijk vlakbij de Randstad.

 2. Verschrikkelijk die zoenen. Ik houd het maar op een luid: En jullie allemaal ook gefeliciteerd!, vanuit het deurgat. Dat werkt hier het beste.

 3. Ik ben een man en heb een grote hekel aan de gekus. Ik weiger dan ook pertinent alle kussen op mijn eigen verjaardag

 4. Ohhh, zo erg!!! Wij doen het hier in de familie nog best handig. Alleen bij de echte familie zoenen we (opa oma, oom en tante, nichtjes en neefjes doen we al niet) en bij de rest is het hand op steken zo van “Hallo!!!” en dan iets zeggen van Gefeliciteerd. ZO FIJN!!!

  Weet je wat ik trouwens nog erger vind dan dit; moeten zoenen met collega’s! BRRRRR!!!! Echt… IEUW!!! Zoals met het nieuwe jaar wensen. Daar krijg ik echt de rillingen van!

 5. Volgens mij geven wij in de familie alleen de jarige 3 zoenen en voor de rest niemand :P

 6. Haha, herkenbaar! Het vaste rondje bij binnenkomst..pfoe!
  Bij het weggaan doe ik alleen de jarige, daar kom je meestal wel met een zwaai en veel plezier weg ;)

 7. Eigenlijk mogen we niet zeuren want we kussen relatief weinig: in Spanje bijvoorbeeld zoen je zelfs je vrienden als je ze tegenkomt op de uni! En ook als je iemand leert kennen geef je diegene twee zoenen in het kader van ‘aangenaam kennis te maken’…

  Toch ben ik het wel met je eens hoor, het kan gewoon voor ongemakkelijke situaties zorgen . Zeker als je van vieze mannen van die halve wang/mond kussen krijg.. bah!

 8. Eigenlijk is het zoenen met nieuw jaar nog erger….moet je vervelende buren en buurtbewoners ook zoenen en dat loopt dan ook nog een paar weken door….wat een ellende! Daar ben je niet in 1 avondje vanaf nee je loopt meerdere dagen risico dat je er weer 1 tegenkomt met “de beste wensen” bah! Ik blijf dan t liefst 2 weken binnen…..maar helaas ik moet wel naar buiten! Maar er is een lichtpuntje volgens mij hebben mannen hier ook last van!! Dus Laura je hebt gelijk met verjaardagen ga ik me maar als man verkleden denk ik!

 9. Geweldig geschreven, ik herken het zo!
  Mijn Franse lerares zei een paar jaar geleden dat ze in Frankrijk in een kerk was, en iedereen gaf haar ook een zoen. Niemand kende elkaar, dat lijkt me ook zo vreselijk!

 10. Helemaal mee eens!

  En dan vergeet je zelfs nog de tegenwoordige metrosexuele man, die ook met andere mannen willen zoenen…

 11. Haha, heel erg herkenbaar! Ik geef meestal de mannen een hand en de vrouwe drie zoenen. Is wel vervelend op verjaardagen waar de helft van de genodigden vrouw is ;)

 12. Ik heb niets tegen het zoenen. Maar het moet wel gemeend zijn. Mensen kun je met een toegestoken hand toch op afstand houden. Op de Nalkan vond ik het altijd bijzonder om ook de mannen te zoenen of te omarmen als vrienden.
  Hoe afstandelijk moeten we worden? Vieren we feestjes liever achter ons schermpje en stuur je een smiley of een hoeveelheid x-jes?

 13. Bij ons is dat precies niet de gewoonte op verjaardagen, enkel de jarige krijgt zoenen (gelukkig!)
  ‘k Vind iedereen kussen op familiefeestjes al goed genoeg –
  het ergste aan die kussen vind ik trouwens zo van die tantes die daar gelijk te preuts voor zijn en echt naast je hoofd in de lucht kussen. Da’s toch geen zicht.

 14. Ik doe dat niet. Bij ons in de familie is het ook niet ‘normaal’ om het wel te doen. Ik denk dat ze daarvoor te Fries zijn? Van dat ‘overdreven’ gedoe moeten ze allemaal, inclusief mijzelf, niets hebben. Ik vind het nergens voor nodig, om dezelfde redenen als jij.

 15. Er was eens een vrouw bij Het Beste Idee van Nederland (vraag me niet waarom ik het keek, het was niet vrijwillig) en die had als idee dat je een button moest dragen als je geen drie zoenen wilde. Misschien moet je haar eens opsporen!

  En ja, ik vind het ook vervelend, die drie zoenen :(

 16. Ik ben niet zo van het zoenen, geef iemand dan ook eerder een hand. Behalve de jarige jop, die wel. Maar het zorgt vaak voor veel awkwardness, vooral bij nieuwjaarswensen ofzo… en dat het er dan ook weer 3 moeten zijn snap ik al helemaal niet.

 17. Heel herkenbaar. Alhoewel ik die 3 zoenen niet heel erg vind, maar zodra jij het gaat hebben over die nadelen… laat je me wel denken haha. En wij doen dat trouwens wel, maar niet altijd.

 18. Haha ik vind het soms ook wel vervelend, vooral als er superveel mensen zijn, waaronder ook mensen die ik niet goed ken. Ik vind het dan zo lullig om iedereen een kus te geven en 1 of 2 mensen niet :p En ik herken me heel goed in the awkward situatie, alleen is het dan omdat ik nooit zeker weet hoeveel kussen iemand zal geven (1, 2 of 3). Dan hang je daar met je wang in de lucht haha. Frustrating soms, inderdaad! :p

 19. Ik vind het eigenlijk niet zo erg. Maar wij doen het niet alleen op verjaardagen (op verjaardagen zoals Ioni al zij alleen de jarige en de directe familie, behalve als je zelf jarig bent natuurlijk), maar ook bijv. elke vrijdagavond komen opa & oma en altijd als ze weg gaan 3 zoenen, hetzelfde geld voor ander familiebezoek etc. Ja, kussen doen wij hier veel.

 20. Zo waar! Waarom kunnen we niet gewoon de jarige feliciteren en de kamer inlopen en roepen hallo allemaal! Dat zoenen is een soort verplichting…

 21. Ik ben het er mee eens!

 22. Oooh je hebt zo gelijk. Om dan nog maar te vergeten die meiden die elkaar demonstratief kussen geven en op die manier het erop laten lijken dat ze een geweldige band hebben, maar ondertussen hebben ze een bloedhekel aan elkaar.

 23. Mee eens! Ik heb er ook een hekel aan. En kom op, waar zijn drie goed voor? Eén is toch al mee dan genoeg!

 24. Zo stom! En soms kust er dan eens iemand op mijn mond :s.
  x

 25. het klinkt misschien raar maar ik doe het nooit… Ik ben er totaal niet van en dat laat ik ook altijd gewoon weten ook :$. Ook als ik jarig ben zit ik daar niet op te wachten… dan kom ik der niet altijd onderuit maar over het algemeen geef ik gewoon een handje en daar hou ik het lekker bij :$ vrienden en familie die mij kennen weten dat daar niet zo van houd haha.

 26. Bah, zoenen. Ik ben er ook niet zo van. En die oom die uit zijn mond stinkt, herkenbaar.

 27. 8. Als je allebei een bril op hebt.

 28. In mijn vriendengroep is het gebruikelijk elkaar te zoenen als je elkaar ziet, maar altijd maar een kus :) stuk makkelijker

  daarentegen geven de mannen elkaar ook een kus (echt waar) dus het voordeel van man/vrouw valt wel een beetje weg

 29. Ik vind dat ook altijd zo verschrikkelijk. Zeker bij vaderlief, die heeft een hufe familie en het kost je dan bijna 5 minuten eer dat je klaar ben! Ik snap echt het nut niet..

 30. Laura! Leuke stukjes schrijf je, ik volg je nu al een tijdje en wilde toch eens laten weten dat je een oud klasgenootje hebt dat met je meeleest haha. Veel dingen (waaronder dit stukje) herken ik heel erg, en je schrijft het op zo’n manier dat wanneer ik het niet herken, het nog steeds leuk is om te lezen haha.

  Groetjes van je mede-ex-rsg-vwo-er Linda

 31. Ik vind dat ook altijd zo vreselijk! Ik heb inderdaad ook dat de een die kant op gaan en jij de andere kant op. Pff, echt irritant. Ik zou ook veel liever gewoon een hand geven. ;)

 32. Haha, zo herkenbaar!
  Ik ben toch wel eens benieuwd wie die drie zoenen bedacht heeft…

 33. Hahaha ik wilde over precies dit een blog gaan schrijven, maar nu zie ik dat jij dat ook al hebt gedaan! Gelukkig ben ik dus niet de enige die hier een hekel aan heeft.

 34. Ik zoen alleen degene die ik wil zoenen.
  Dat is vaak alleen de jarige en heeeeel soms ook de ouders.
  Anders geef ik een hand!

  Mijn vrienden groet ik altijd met 1 zoen.

  Oud & Nieuw.. Dát is een ander verhaal. Dan zoen je dus echt iedereen, ook mensen die je niet kent.. ieuw!

 35. Trackbacks

Leave a Reply