Truus, net zo erg als de eindbaas van Wario

Het is inmiddels drie zomers geleden. Mijn eerste vakantiebaantje. Ik was zestien (going on seventeen), verlegen en onbekend in de werkende wereld.

Het was in een bejaardentehuis. De eerste twee weken moest ik schoonmaken. ‘He bah, wc’s onder de poep, zeurende bejaarden en stofwolken in de lucht.’ denk je misschien. Dat viel wel mee. Nee, dat was niet het ergste. Het vervelendste vond ik mijn collega’s.

Om maar even te generaliseren: vrouwen van in de veertig met kort haar, die alleen maar kunnen zeuren. Als je vriendelijk gedag zegt, kwam er nog net een chagrijnige ‘Hallo’ uit. Bovendien zijn ze niet bepaald aardig voor de oudjes. Een opmerking: niet alle bejaarden zijn doof. Je hoeft dus niet altijd te schreeuwen. En je kan ook gewoon op een áárdige toon vragen of ze op willen staan.

Maar mijn collega’s waren nog niet het ergste. Nee. Mijn baas. Truus. Ja, dat is haar echte naam. Truus was zeg maar de eindbaas in Wario. Had je net een pauze volgehouden met gezeur over kinderen en de was (waar je erachter komt dat er serieus mensen zijn die ‘hullie’ zeggen), loop je de Osama Bin Laden van het bejaardentehuis tegemoet.

Voorbeeld 1: Ik had samen met een ander meisje een kamer schoongemaakt. We deden er alleen wel lang over, want die vrouw had een kat: overal haren. Wie kreeg de schuld? Ik.
Truus: ‘Ja en nu moeten alle schoonmaaksters veel harder werken om het af te krijgen, blablablabla.’
Was het zo? Nee. Op vrijdag was zoals gewoonlijk niks meer te doen, waardoor we onzinnige dingen zoals leuningen en liften moesten schoonmaken.

Voorbeeld 2: Laatste dag. Ik moest de schoonmaakkar terugbrengen. Truus keek ernaar. Truus boorde me de grond in. Waarom? Ik had de kar niet goed schoongemaakt. Jawel mensen, je moet ook de bakjes schoonmaken en de producten zelf. Want anders vergaat de wereld. (overigens heeft Truus ook een keer tegen een schoonmaakster gezeurd dat ze de deurbel niet had schoongemaakt, zo erg is ze dus).
Wat ik had willen doen:
1. Keihard huilen.
2. Truus in haar gezicht slaan.
Ik heb het niet gedaan. Ik heb geknikt alsof ik het heel erg logisch vond. Nadat Truus me de huid had vol gescholden, had ze nog een laatste opmerking: ‘Kom je volgend jaar weer hier werken?’

Hell no!

Heb jij wel eens een (vervelend) vakantiebaantje gehad?

33 gedachtes over “Truus, net zo erg als de eindbaas van Wario”

 1. Ow wat een verschrikkelijk mens. Ik kan me voorstellen dat je dat niet nog een jaar hebt volgehouden. Mijn vakantiebaantje from hell was in een distributiecentrum. Hier kwamen alle lege flessen en kratten van de supermarkten bij elkaar. Ik mocht ze op merk en kleur neerzetten. Geestdodend en alle dagen spierpijn.

 2. Haha leuk stukje! En herkenbaar. Ik heb weleens in een winkel gewerkt waar ze geen airco hadden en het dus zonder overdrijven op de heetste dagen gewoon 40 graden was. Het was ook heel zwaar werk, dus bijna niet te doen. Normaal was het dan 32 graden. En ik heb ook eens gewerkt in een restaurant waar er een kelder was en ik met één been in het trapgat viel, zo gevaarlijk was het daar!

 3. Leuk geschreven!

  Ja, ik had een besseplukbaantje en die dochter van die man werkte er ook en die klikte alles door, en zei dingen die niet waar waren. Zo had mijn vriendin een bak vol bessen maar die viel om. Een Afrikaans meisje bood hulp aan om alles op te pakken en haar te helpen. Nouja het mag zei mijn vriendnin, het hoeft niet hoor! Had dat Afrikaanse meisje beweerd dat ze PERSE moest helpen wat niet het geval was.

 4. Mijn bedrijfsleider is een vervelende kerel, maar nu ik een vast contract heb doe ik gewoon lekker wat ik zelf wil! =)
  Wel een bitch zeg, die Truus. Ik zou haar een mep verkopen!

 5. Weer erg leuk geschreven (: Je tovert met jouw schrijfsels regelmatig een lach op mijn gezicht. Wat naar, die Truus!

  Ik heb zelf een heel leuk baantje gehad (dierverzorger in de Apenheul), maar mijn collega’s waren vreselijk. In mijn eerste weken mocht ik niet met ze lunchen aan “de rook-tafel”, omdat ik een week daarvoor gestopt was met roken. Lekker krom, die omgedraaide wereld.

 6. Goh, volgens mij heb ik een paar zomers voor jou onder dezelfde omstandigheden daar gewerkt;), wat was dat verschrikkelijk zeg…. Ben nog nooit zo blij geweest dat ik weer naar school mocht… En wat leken de leraren ineens vriendelijke optimistische mensen;)

 7. Vervelend zo’n baantje. Ik heb ook wel eens een baan gehad die ik echt niet leuk vond dankzij de colega’s. Maar daar was ik dus ook weer heel snel weg!!

 8. Superhilarisch geschreven! Ik ken die vrouwen met kort haar wel.. In elk bedrijf lopen er een paar rond die hun baantje het belangrijkste vinden en de rest om hun heen deugt niet.. Als manager zijn ze het ergste..

  1. Nou, inderdaad, daar heb ik het nog geeneens over gehad. Ze keken echt op me neer. Wel frustrerend als je weet dat je veel slimmer bent dan zij!

    1. Ja, echt he! Maar ja, dat is ook weer niet zo aardig en bovendien mag je je eigenlijk niet beter voelen dan anderen, maar toch… Lastig!

 9. ohh wat erg!!!!
  Ik heb net zoiets gedaaan maar dan bij mensen thuis. Dat was wel leuk: 1 uur thee drinken en 2 uur schoonmaken per huis ;)

 10. De sector waarover we het hier hebben is bezaait met “Truusjes”. Het zijn mensen die dit beroep gekozen hebben omdat ze nu eenmaal niet weten wat ze anders moeten. Ze schrapen het beetje idealisme bij elkaar en beginnen eraan.
  Van dat idealisme schiet binnen een aantal jaren niets over en dan begint de verzuring. De “Truusjes” slepen zich vervolgens jarenlang naar hun werk, in de hoop er nog zo weinig mogelijk te moeten uitwreten. Het loonzakje moet op ’t einde van de maand wel gevuld zijn, dat spreekt voor zich!

 11. haha, Ik werk ook in een bejaardetehuis (maar dan is de afwaskeuken) en het is er echt super gezellig. Maar wij hebben ook zo’n pipo, waar niemand vuil ziet, ziet hij het wel! Heel irritant

  1. Ja, ik heb ook in de (spoel)keuken gewerkt bij dat vakantiebaantje, maar daar zaten ook vervelende mensen helaas. Gelukkig is het bij jou wel gezellig :)

 12. Leiding geven is een kunst. Communiceer op gelijke hoogte, zodat je elkaar recht in de ogen kunt zien. Bij calamiteiten trek je je colbertjaskje uit, stropt de mouwen op en helpt mee! Kritiek geven mag, maar moet opbouwend zijn.
  Ik heb 17 jar in de schonmaak gewerkt, maar heb managers vaak als tiran ervaren. “Bazen” op de locatie zelf waren na een periode van aftasten wel erg goed. Ik heb ook zelf een hoop problemen aangedragen en gelukkig werd het opgepakt en zei het kantoorpersoneel na ruim een jaar ook “Prettig weekend”tegen ons en liepen ze ins niet straal voorbij.
  Af en toe mocht ook ik het heft in handen nemen en deed ik zoals ik dacht dat goed was – zie begin van mijn reactie. We waren die weken altijd op tijd klaar, iedereen was gemotiveerd! Nimmer een klacht van ” vuil / vies!”

 13. Oh herkenbaar! Ik werkte op m’n 15e ook in een bejaarndehuis. Op zondagochtend van 8 tot 13.00…met een brak hoofd als ik uit was gegaan. Zonder pauze aan een stuk ontbijtejs maken, koffie zetten, dit en dat en zus en zo…echt hard werken, veel lopen..en als ik dan, wanneer ik alle oude mensen heerlijk hun warme maaltijd voorgeschoteld had een paar minuten vppr 13 wegging….kreeg ik op m’n kop! Alles was gedaan. Maar toch moest ik blijven ;) tja en daar zeg je dan natuurlijk niets van… ;)

 14. ooh das wel een heel erg mens , zoiets heb ik nog nooit gemaakt maar ik zou ook meteen stoppen als ik geen leuke collega’s/baas had. kan zoiets niet aan.

 15. haha en dit moet mij motiveren om aan mijn opleiding verzorgende te beginnen :$… Mijn eerste bijbaantje is op het moment mijn vaste baan dusja… daar heb ik het onwijs naar mijn zin haha. Maar ik heb wel stages gehad waar ik het ook vreselijk vond.

 16. Oooh vreselijke vrouw dus!! :S

  Ik heb ook eens een bijbaantje gehad.. courgettes sorteren… weet niet meer precies hoe oud ik toen was..
  Het was best een zwaar baantje, na 1 week merkte ik dat het duidelijk was dat ik het niet aankon ivm veel rugklachten!!! Echt slapeloze nachten van de pijn..
  Toen ik die man op belde dat ik niet meer kwam omdat het niet ging zei hij…
  Oh ja dat is jammer maar had je me ook eerder kunnen zeggen..enz enz terwijl ik juist mijn best deed omdat ik dacht dat ik er gewoon even aan moest wennen..mooi niet!
  Ik kreeg tenslotte niet eens mijn verdiende geld!!
  Kan hem nu nog zo omver rijden als ik hem tegen kom hahaha bah associale mensen zijn er he!!

 17. Wat een verschrikkelijke baas! Erge vakantie baantjes heb ik nooit gehad maar wel een erg baantje met net zo’n verschrikkelijke baas die iemand de huid vol schold midden in de winkel.

 18. Oeee die klinkt zwaar! Ik heb 4 jaar bij de Blokker gewerkt, was top, maar daarvoor precies 4 dagen tomaten geplukt. Ik ben doodsbang voor spinnen, en die bleken er nogal veel te zijn…niets voor mij dus.

 19. Wat een drama.
  En dan denk je gezellig iets te gaan bijverdienen, krijg je dit.
  Balen zeg. Daar zien ze je dus echt niet meer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.