Jawel, ik heb er één: een jeugdtrauma

Vroeger, vroeger was alles beter. Dat zeggen ze wel eens. Ik moet bekennen, ik heb geen slechte jeugd gehad. Mijn ouders sloegen me niet, ik kreeg elke dag te eten (zelfs ook een snoepje zo af en toe) en ik mocht zelfs buiten spelen. Maar toch hangt er een schaduw over mijn jeugd. Jawel, ik heb er één: een jeugdtrauma.

Nu moet je weten, om al die snoepjes te kunnen betalen, daar moet voor gewerkt worden. Dus waren mijn ouders niet altijd thuis. De oplossing? Een oppas. Misschien heb jij ook wel eens een oppas gehad. Zo’n lieve, die met je ging knutselen en liedjes voor je zong. Ach, had ik dat maar kunnen hebben…

Mijn oppas heette, tja, hoe zal ik haar noemen? Geen Truus deze keer, nee laten we het op Marietje houden. Ik kan me niet zoveel meer herinneren van Marietje (ik heb waarschijnlijk alles verdrongen), maar één gebeurtenis wel, die ik nog dagelijks voor me zie. Je wilt niet weten hoe vaak ik badend in het zweet wakker werd door al die nachtmerries.

Ik weet niet waarom ze het deed. Het was volkomen onlogisch. Maar daar gaat het niet om. Ik zal het maar vertellen, hoewel het moeite kost.

Marietje dwong me om peer op brood te eten.

Ik voel jullie afschuw. Ik voel het op dit moment ook. Alle herinneringen komen weer naar boven… Want, u moet weten, ik houd ABSOLUUT NIET van peer. Misschien hield ik er daarvoor wel van, want ik kan me de perenijsjes nog herinneren. Maar Marietje heeft het verpest. Huilen deed ik, huilen, maar van Marietje moest ik de boterham met peer (waarom doe je überhaupt peer op een boterham?) opeten. Soms wel twee.

Het is werkelijk hartverscheurend. En weet je wat al dit leed heeft veroorzaakt? Dat ik nu geen peer meer eet.

Bovendien heeft ze hetzelfde bij mijn broertje geflikt. Hij is er nog steeds niet over heen…

Hebben jullie ook soortgelijke (niet-serieuze) jeugdtrauma’s?

43 gedachtes over “Jawel, ik heb er één: een jeugdtrauma”

  1. Haha.. iedereen zal me voor gek verklaren, maar ik hou echt van fruit op brood. Bananen, aarbeiden, appels mjammie! Alleen van peer ben ik sowieso geen fan, dus dat zal je mij niet snel zien doen.

 1. Getver, wat een combinatie!
  Ik heb een trauwma voor denneappels, mijn buurvrouw had altijd denneappels op haar regenton gelegd, op het riggeltje zegmaar. En ze ‘spaarde’ die en ik gooide ze altijd in de regenton die vol met regen zat. Toen werd ze boos en ik denk er nog heel vaak aan hahaha ;-$

 2. Peer op brood vind ik echt een hele rare combinatie, dit is ook echt pas de eerste keer dat ik dat hoor! IMijn jeugdtrauma is dat ik een keer perse stroop op mijn boterham met leverworst wilde, terwijl dat niet mocht omdat het vies zou zijn. Eigenwijs als ik was deed ik het toch en het was inderdaad smerig, maar als straf moest ik het toch opeten. Bah!!

 3. Whaha nee ik kan me herinneren dat er een keer bij mij iemand kwam oppassen. Verder altijd opa en oma of m’n oom en tante twee straten verderop. Maar peer op brood O.o? Seriously? Wat ik dan niet snap is waarom zo’n oppas dan niet vraagt wat jij op brood wil. En dan een peer erbij laat eten ofzo XD.

 4. Peer op brood?! Nee, dat lijkt me ook niks. Ik ken overigens ook iemand die kiwi met schil (ja, dat harige bruine velletje) eet :s Ik ben meer voor geschild fruit in taarten en toetjes, haha!

  Ik heb een jeugdtrauma overgehouden aan mijn kleuterjuf. Ik wilde blijkbaar heel graag een kort, stoer kapsel en toen ik dat eindelijk had maakte zij de fatale grap om te vragen of er een nieuw jongetje in de klas was. Sindsdien heb ik dus nooit meer mijn haar kort geknipt en moet ik het wel lang houden ;)

   1. Ja echt he! Alleen als ik er aan denk krijg ik al bijna de kriebels, het lijkt me ook zo ontzettend vies aanvoelen in je mond, alsof je een harige rups eet ofzo (daar moet ik dan altijd aan denken, haha). Bah!

 5. Gatver, dat klinkt echt vies. Bij ons was een oppas en die kwam niet opdagen, mijn zusje was 4 en ik 6 en we stonden bij school te wachten. Ze zei dat ze het vergeten was, de volgende keer kwam ze ook niet.

 6. Ik heb ze veroorzaakt, bij mijn broertje. Door stiekem een pruim in zijn thee te stoppen terwijl hij pruimen haat. En toen we gingen uitleggen wat ‘het kaas van het brood eten’ betekende at ik zijn kaas op van zijn brood. xD hihi

 7. Haha, geweldig geschreven!

  Ik heb trouwens in groep 2 een keer een kiwi mee naar school gehad die nog niet helemaal rijp was. En dus was hij heel erg zuur. Sindsdien als ik een kiwi zie vertrekt mijn mond al helemaal omdat ik steeds terugdenk aan ‘die ene keer’. Brr. Ik eet geen kiwi meer. Nooit meer.

 8. Peer op brood, dat vind ik dus echt niet lekker klinken. Ik kan me voorstellen dat je daar een trauma aan over hebt gehouden.
  Mijn jeugdtrauma? Wij gingen altijd met school met een bus naar zwemles. Op een dag dacht de buschauffeur dat iedereen al uit de bus was en deed dus de deur dicht precies op het moment dat ik naar buiten wilde stappen. Toen zat ik dus tussen die deur, auw. Sindsdien heb ik het niet meer zo op bus/tram/treindeuren.

 9. Ah, gatver! Ik hou ook niet van peer.
  Mijn ouders waren (en zijn) gelukkig altijd veel thuis en als ze er een keer niet tegelijk waren, kwamen mijn opa en oma oppassen. En die zijn superlief, dus nee, gelukkig geen trauma’s.

 10. Ik heb ook een jeugdtrauma, een heel triestige ervaring.
  Mijn zus had eens een smerig brouwseltje gemaakt met allerlei flesjes in de badkamer: roodsel (uh, hoe is de juiste naam daar nu voor? isobetadine?), shampoo, tandpasta, bodylotion, scheerzeep, douchegel… Je kan het zo gek niet bedenken of er zat wel een deeltje van in haar “toverdrank” (of wat dan ook).
  De mama en de papa vinden dat brouwseltje en zijn natuurlijk kwaad, want “je mag niet smossen met die spullen, dat kost geld.” Zus en ik worden er allebei bijgeroepen en er wordt gevraagd wie het gedaan heeft. Ik schiet in de lach (dat brouwsel zag er gewoon écht zo smerig uit) en zus staat daar met een onschuldig engelengezichtje. Rarara, wie kreeg de schuld? *snif snif*

  Oh, ‘k heb er nog ene. Wij werden christelijk opgevoed en tijdens de vastentijd vastten wij dan ook écht: snoepjes werden 40 dagen lang bewaard, geen koekjes eten, minder tv kijken… En één keer was ik ‘van dienst’ op school tijdens de vastentijd. Je moest dan alle tafels afruimen en na afloop krijg je een ijsje als beloning. En dat heb ik geweigerd. En ik heb er nog altijd spijt van.

  Jaja, harde kindertijd…

  1. Overigens eet ik wel graag boterham met banaan (en zelfs choco erbij). Kiwi en peer heb ik nog nooit geprobeerd op een boterham, maar: kiwi lekker, brood lekker, kan niet slecht zijn samen :p

 11. Zo te lezen kunnen die peren beter aan de boom blijven hangen als (bijna) niemand ze lekker vindt. Ik krijg overigens buikpijn van peren dus ik heb een hele goeie smoes om ze over te slaan.
  Alleen aardbei mag legaal op brood, de rest moest verboden worden!
  Ik kan me geen jeugdtrauma herinneren … of toch. Ik durfde nooit onder mijn bed te kijken omdat ik bang was er een monster te vinden. 1x heeft mijn vader zich voor de grap onder mijn bed verstopt. Hij moest na een kwartier ontzettend lachen en ik schrok me kapot dat er nu echt een monster onder het bed lag.

 12. Peer op een boterham? Bah. Bij mijn opa kregen we altijd beschimmelde chocola omdat hij het zonde vond iets weg te gooien. Ik lust nog wel chocola, alleen ik nooit iets wanneer we bij mijn opa zijn..

 13. Gatver, peer op brood. Wat is dat voor een combi? Bahbahbah. Ik ben een extreem lieve oppas, dwing m’n kindje nergens toe. Behalve als ze al een half uur lang zit: Ik wil niet slapen, ik wil bij jou zijn! :-( Hihi.

  Ik hou overigens WEL van peer maar níet op brood. Jakkiebah.

 14. Aan meloen.

  Ik at ze vroeger zo vaak totdat ik er een keertje zo ziek van ben geworden (ik weet eigenlijk niet of het wel van de meloen kwam) en sindsdien heb ik het nooit meer gegeten. Als ik nu alleen meloengeur ruik, is het al misselijkmakend.

 15. bah het klinkt echt heel vies! Mijn jeugdtrauma: Mijn opa en oma waren aan het oppassen. Ik stootte per ongeluk mijn beker melk om, over mijn boterham (ik was 4 ofzo dus wat wil je) en moest die op eten van mijn oma!! Dat was echt HEEL vies en volgens mij moest ik ook heel hard huilen :P (nogmaals: ik was 4!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.