Spijbelen met toestemming

Bron

Ik was een braaf meisje op de middelbare school. Ik deed (meestal) mijn huiswerk, haalde weinig onvoldoendes en had bijna nooit corvee. Spijbelen heb ik nooit gedaan.

Dat laatste is niet helemaal waar. Ik heb wel gespijbeld, maar dan met toestemming. Ik moet namelijk een niet zo geheim geheimpje verklappen: ik had een hekel aan gym. Nee, dat is te zwak uitgedrukt: ik HAATTE gym. Behalve hockey was er maar bar weinig wat ik leuk vond of wat ik überhaupt kon (oké, turnen niet meegeteld, ik kan wel de handstand!).

Bijna mijn gehele middelbare schoolperiode was ik zo uitverkoren dat ik een beugel mocht dragen. Je weet hoe dat gaat met beugels, je moet wel eens (heel vaak) naar de orthodontist. Dit is niet leuk, dat weet jij ook wel. Maar er zat één voordeel aan: je kunt het inplannen. Soms lukte het echter niet om précies op het uur dat ik gym had een afspraak te krijgen. Dus dan werd het daarvoor of erna. Maar dan keek ik met mijn bambi-oogjes naar mijn moeder en deden we net alsof de afspraak wat eerder of later was. Geen gym voor mij dus. Spijbelen met toestemming.

Ik ben mijn moeder nog eeuwig dankbaar.

Ik moet bekennen dat ik niet meer zo braaf ben. Vorig jaar heb ik een aantal de meeste  hoorcolleges van Engels geskipt. Zonder toestemming.

Oeps.

Maar ik heb het vak wel gehaald en daar gaat het om, toch?

Spijbel(de) jij vaak? (al dan niet met toestemming)

43 Comments to “Spijbelen met toestemming”

 1. Ik heb ooit één uur gym gespijbeld, omdat ik iets met mijn toenmalige vriendje wilde doen. Uiteindelijk bleven we op school zitten(goh, wat gezellig). Maar daar gaat het niet om, ik heb mijn les gemist. Ongeoorloofd, dus billenkoek voor mij.

 2. Ik was veel te braaf, ook met gym waar ik ook geen fan van was. Met name als we de ‘bosloop’ moesten doen. Geen idee hoeveel km het was, maar voor mij was dat 20 minuten m’n longen uit m’n lijf rennen (en dus zo goed als laatste binnen komen). En ja, een kwart van de klas was dan altijd met ‘smoesjes’ afwezig, ik dus nooit….

 3. Nee, daar deed (en doe) ik niet aan. :)

 4. Ik was vaak schoolziek zeg maar.

 5. nee, ook niet met colleges. ook al gingen we uit in A’dam en kwamen we om 0700 aan in Breda: 0900 zat ik in de collegezaal

 6. Op de middelbare school? Geen uur aan les gemist in zes jaar tijd. (Of nouja, die paar keren dat ik eruit gestuurd wel natuurlijk :D )

  Universiteit? Tsja, van sommige vakken bijna alle colleges geskipt doordat het gewoon zo slecht onderwezen werd dat het effectiever was om dit zelf thuis te doen, Ook omdat je in die periode leert meer zelfstandig te zijn, kan je dan een weloverwogen beslissing maken om te zeggen: dit schiet niet op, dit is zonde van mijn kostbare tijd, dit kan ik zelf thuis beter doen ;) En maar goed ook.

 7. Ik spijbelde in de 4e en 5e heel erg veel. Ik was dan ook absoluut geen braaf meisje. ;)
  Voor gym had ik zo mijn eigen trucjes. Ik was heel goed in het tekenen van kneuzingen. Ik had een blauw, groen en bruin kleurpotlood en daarmee kon ik mooie kneuzingen kleuren op mijn enkel of pols. :D En de lerares trapte er iedere keer weer in. ;)

  Voordeel, mij hou je niet zo maar voor de gek want iedere smoes in het boekje heb ik wel ooit gebruikt. :D

  Btw, colleges zijn niet verplicht dus is het ook niet echt spijbelen. :P

 8. Ik spijbelde niet. Ik ging wel regelmatig bij de docent Engels vrij “vragen” omdat ik daarvoor zoveel tussenuren had en Engels toch al af had. Daarbij meldde ik meestal ook wel dat hij de rest van de klas niet hoefde te verwachten :p Gek genoeg kwam juist die docent me na de diplomauitreiking bedanken, hij vond me zo’n fijne leerling, haha! En in m’n laatste jaar werd er sowieso weinig op ons gelet dus als je spijbelde waren er volgens mij niet eens echt consequenties :p

 9. Ik zit nu nog op de middelbare maar er veelste braaf voor. En ik zou het ook niet durven. Behalve ziek melden als je niet ziek bent, spijbel ik nooit ;)

  Bij gym hebben ze daar iets leuks voor bedacht bij ons. 3 blokuren missen en je moet ze gaan inhalen. Yay.

 10. Nooit. Of nou ja; niet dat ik me kan herinneren. Ik was veel te braaf daarvoor. Uberbraaf. En dat terwijl ik gym haatte! Dood wenste. Richting hel wilde sturen. Maar ja, braaf he; dan spreek je dat nooit uit.

 11. Ik had graag gespijbeld als ik het had gedurfd, zeker tijdens gym. Maar nee, ik heb alle uren braaf meegedaan. Ik ben er overigens wel een keer uitgestuurd, maar dat was omdat iemand anders moest lachen. Hoe sneu is dat!

 12. Ik weet niet of ik het spijbelen moet noemen. Het ging erg slecht met me op de middelbare school, maar niemand begreep dat. Ik heb zeer regelmatig lessen overgeslagen, maar ik heb er nooit problemen mee gehad. Een soort van onzichtbaar spijbelen, ik had het niet overleefd zonder.

 13. En we hebben ook eens het werkcollege geskipped. (en jij volgens mij vaker dan 1x) Niet vergeten hoor! Dat was mijn eerste spijbelervaring. Ik weet nog bij de allerlaatste les op de middelbare dat ik met een vriendin het idee had te spijbelen, omdat ze ons dan toch niks meer konden maken, en we het toch een keer gedaan moesten hebben. Maar we waren toch te bang en zijn toch gegaan. Ik schaam me er nog steeds voor. :P

 14. Ik had ook altijd wel smoesjes voor gym… De orthodontist was een goede, maar ik had ook een peesontsteking in mijn pols die iets langer duurde dan nodig was en omdat wij gym hadden tijdens de eerste 2 of laatste 2 uur ben ik op een gegeven moment mijn eigen briefjes gaan schrijven. mijn vader tekende ze altijd waardoor ze de handtekening van mijn moeder niet kende. Dat was alleen tijdens het laatste jaar… maar nee, gym was niet zo mijn ding. Voor de rest was ik best wel braaf.

  Op het hbo volg ik niet alle lessen. Ze zijn ook niet verplicht en zolang je de vakken haalt is er niemand die dat wat boeit. Ik merk wel of ik ze nodig heb of niet…

 15. Ik spijbelde wel af en toe (zonder toestemming trouwens), maar nooit tijdens gym-uren. Gym was één van de weinige vakken die ik wel leuk vond. Het is bij mij trouwens ook allemaal goed gekomen, ondanks het spijbelen =)

 16. spijbelen deed ik vaak, met en zonder toestemming! hihi

 17. In de vierde heb ik bijna al mijn lessen gespijbeld. In de vijfde kwam ik erachter dat ik misschien toch maar beter naar de lessen kon gaan. Toen heb ik slechts 1 les gespijbeld in dat hele jaar. Toen was ik erg trots op mezelf =)

 18. Maarrrrr, (nu kom ik over als een mega spijbelaartje) toen ik eenmaal een opleiding deed die ik wel leuk vond heb ik geen dag gemist hoor! :D

 19. Ik heb nauwelijks gespijbeld.. Een keer uit protest bij gym, net als de rest van de klassen. Volgens mij waren er van de drie klassen die tegelijkertijd gym hadden, er iets van 20 gekomen. Dankzij ons mochten die ook naar huis ;)
  Een keer heb ik onbewust gespijbeld (ja, dat bestaat ook!). Er viel een blokuur uit en daarna hadden we het 9e nog Maatschappijleer. Dus mijn vriendin en ik waren naar onze vriendin gegaan die ziek thuis was. Toen we op school kwamen bleek dat onze klas Maatschappijleer een uur eerder had laten verplaatsen, zonder ons te sms’en. Dus zo verviel ook het 9e uur.. :D
  En dan de ervaring van afgelopen jaar tijdens de werkgroep. Heel jammer dat we LA gemist hebben.. Maar onze intentie was wel goed, alleen het OV werkte niet mee (A)

 20. Mavo alleen met toestemming…
  MBO? Altijd….
  Toen ik een opleiding gevonden had die ik erg leuk vond was ik er iedere dag. Zelfs bij gym en zwemmen…. *zucht* waar is die goede oude tijd met om de zoveel weken vakantie???

 21. Tja ik ben gewoon eerlijk tegen de leraren hier. Als ik geen zin heb zeg ik: ik kom straks niet naar de les, geen zin. Meestal zeuren ze dan even, maar ze kunnen me niet tegenhouden (geen leerplicht) Als ik op de middelbare school geen zin liet ik me altijd uit de les sturen, ik kende de coordinator erg goed (komen uit hetzelfde dorp) en telkens matste hij me met corvee (geen dus..)

 22. Ik heb nooit gespijbeld… Tenminste ik ben wel eens hele wiskunde lessen ‘naar de wc’ geweest omdat mijn leraar echt niet kon lesgeven. Samen met een vriendin die er een keer op werd aangesproken. Blijkbaar had hij niet door dat ik net zo lang en net zo vaak weg was :P Mijn vriendin heeft toen overigens heel eerlijk gezegd dat ze telkens wegging omdat ze vond dat hij geen les kon geven. Hahaha!
  En ik heb ook nog wel eens gespijbeld omdat we een werkstuk aan het uitprinten waren, maar we ruzie met de printer hadden. Maar op school aangekomen hebben we het hele verhaal uitgelegd en geen leraar die het erg vond. Hihi. Ik kon echt altijd alles maken bj leraren, zo handig.

  Colleges heb ik wel af en toe gemist. Maar wel alleen niet-verplichte colleges volgens mij.

 23. Ter informatie: Spijbelaar komt van spybeler en dat betekent ‘landloper’.

 24. Haha leuk stukje. Ik heb ook (bijna) nooit gespijbeld.. Heel braaf. Na de middelbare ging dat brave er een beetje af, hoewel ik wel altijd een nette studente ben geweest.

 25. Hmm, dat weet ik niet, volgens mij ging ik wel altijd naar school. Ik ben zelfs 4 dagen naar school gegaan terwijl ik rondliep met keelontsteking.

 26. NOg nooit gespijbeld (: Ik ben niet echt een bad girl :P

 27. Tandarts afspraken gaan op mijn school niet op als smoes, dat soort dingen moeten zo veel mogelijk buiten school gepland worden (Niet dat veel mensen zich daar aan houden, maar ja).

 28. Ik heb nog nooit echt gespijbeld, maar ik heb vorig jaar verdacht veel ortho-afspraken onder bio gepland omdat ik dat echt verschrikkelijk saai vond.

 29. Bij ons is het dat als je twee lessen gym mist van een module van vier lessen, je een verslag moet schrijven. Echt zo stom! Ik heb vandaag gespijbeld, ik had drie uur vrij voor therapie, maar het lukte me niet om op tijd terug te zijn door een ongeluk op het spoor. Verder heb ik wel eens een les overgeslagen omdat ik zo overstuur was dat het gewoon geen nut had om er heen te gaan.

 30. Ik spijbelde vaak, met of zonder toestemming. Gelukkig alles gehaald. Ik had ook zo’n moeder die weleens hier en daar een (onwaar) briefje schreef zodat ik niet hoefde na te blijven of strafwerk had, of gewoon dat ik “ziek” was.

 31. Ik had het zelfde als jou xD

 32. Ahum… moet ík hier iets van vinden??? Maar eh, hockey leuk? Ik had jou toch niet voor een hockey-meisje gehouden! ;-)

  • Nee, dat ben ik ook niet en dat verklaart waarom ik hockey wel leuk vond, maar niet op hockey ben gegaan (vanwege de zogeheten hockeymeisjes).

 33. Spijbelen was niet aan mij besteed. Moesst zo al genoeg lessen missen….

 34. Leuk geschreven, ik had ook altijd een hekel aan gym!

 35. Wat toevallig, ik spijbelde ook altijd met toestemming als ik naar de ortho moest. En het liefst onder gym of wiskunde.

 36. Ja (maar dat antwoord had je wel verwacht, denk ik)

 37. Ach, gelukkig is het nu niet verplicht. Ik heb trouwens vandaag nog een werkgroep voor een deel overgeslagen en dat vond ik al heel wat :P Ik ben er altijd!

 38. Er zullen bij mij nogal wat afspraakjes gepland staan in de toekomst, dus bedankt voor de tip! ;)

 39. Jup, ik spijbel wel eens met toestemming, haha. Ik ben echt zo iemand die nooit ziek is! Nouja, op dit moment ben ik wel ziek, haha, voor de eerste keer in vier jaar. Als ik ziek ben ga ik gewoon door met alles wat ik doe normaal en ga niet zielig thuis zitten ofzo. Dus mijn vader vind dat ik gewoon wel eens een baaldagje mag hebben en thuis mag blijven =)

Leave a Reply