Je bent echt zo lauw, jongen

‘Lau!’
Ik word niet heel vaak zo genoemd. Mijn pianolerares zei het standaard (of ze wist natuurlijk niet dat ik Laura heet, dat kan ook).

Raar eigenlijk, dat mensen afkortingen gebruiken bij andermans namen. Kijk, als je Jantje-Peter-Willem-Diederik-Roderick heet, dan begrijp ik het wel als mensen je ‘Jan’ noemen. Maar als je nagaat dat de gemiddelde naam niet zo lang is, dan snap ik het nut er eigenlijk niet van.

Bij mijn eigen naam is het ook raar. De afkorting doet me namelijk aan twee dingen denken.
1. Lauw.
Dat zou ik natuurlijk als een compliment op kunnen vatten (‘Je bent echt zo lauw, jongen!’) of het is gewoon noch koud noch warm.
2. Tiny en Lau.
Hier word ik liever niet mee geassocieerd.

Ach, wat maakt het ook eigenlijk uit? (‘Je bent weer aan het zeuren, Laura!’) Van mij hebben jullie toestemming om afkortingen te gebruiken. Behalve bij mijn eigen naam dan.

Hoe korten mensen jouw naam af? En vind je dat erg of niet?

(ik las trouwens een keer dat iemand zichzelf ‘Laus’ noemde, dat vind ik eigenlijk nog duizend malen erger dan ‘Lau’)

79 gedachtes over “Je bent echt zo lauw, jongen”

 1. Ik word vaak Ari genoemd, vooral door mijn moeder. Mijn vader noemt me Jaantje of Janemans.
  De namen die mijn vader aan mij geeft zijn leuker en origineler vind ik. Ari klinkt ook zo mannelijk en het doet me denken aan mijn overleden opa Arie, helaas.

 2. Ik heet al Kim, die naam is al hartstikke kort! Maar nee hoor, mensen voelen zich geroepen om mij ‘Kimmie’ te noemen, wat heel erg denigrerend klinkt.

 3. Shir, Shirl, Shirls, Shirlos.

  Mijn vriendin noemde me ook wel eens Sherlock, maar dat heeft ze afgeleerd. Ik vind het belangrijker dat ze mijn naam goed uitspreken en niet zo zeurderig.

 4. Heel soms zegt iemand Ank en mijn zusje wel eens Ankje. Maar mijn naam wordt weinig afgekort. Ik gebruik zelf eigenlijk ook bijna nooit afkortingen bij namen van anderen (behalve bij mijn zusjes :p), op een of andere manier hecht ik wel waarde aan de gegeven naam zeg maar. Tenzij mensen zich met hun afgekorte naam voorstellen, dan ga ik er vanuit dat ze liever hebben dat ik ze zo noem. Vooral mijn Duitse vrienden gebruiken in het dagelijkse leven kortere versies van hun naam (Fritzi i.p.v. Friederieke etc.).

 5. Wat is Tiny en Lau?
  Anyway, ik word vaak Chan genoemd en eigenlijk vind ik dat best heel erg, maar aan de andere kant, ach, wat maakt het uit.
  Mijn broer heet Martijn en die word al sinds kinds af aan Tinus genoemd, de naam is gegeven door vrienden, maar nu noemen wij, zijn lieftallige zusje en zijn moeder hem ook al zo. Dan word een soort van afkorting (of verlenging, namelijk Martinus) wel weer grappig :)

 6. Het merkwaardige verschijnsel doet zich voor dat iemand met een naam bestaande uit twee of meer lettergrepen vaak (altijd???) een afkorting naar zijn hoofd krijgt (ik hoor vaker ‘Ar’, dan ‘Arjan’, zelfs van mijn ouders), terwijl iemand met een naam bestaande uit één lettergreep juist vaak een verlenging tegen zijn trommelvliezen gesmeten krijgt. Mijn broer(tje, ja mensen 3 jaar jonger, maar wel ruim twee meter en ca. 105 kg.) heet Jos en wordt ‘Joske, Josje (met twee m. lengte???), Jozias, Jodokus, etc. genoemd.
  Afijn: Laus zou ik nog niet heel erg vinden, ongetwijfeld heb je nog genoeg Latijn achter de kiezen om te bedenken dat mensen je alleen maar lof toezwaaien. Dus och… Laus Deo Salus Popolo dan maar… ;-)

 7. ik word eigenlijk nooit afgekort – heel soms naar Lou (met OE-klank dus, anders was ik ook lauw ;)) en Mlou, maar dat heb ik geloof ik al jaren niet gehoord. gelukkig. vroeger kreeg ik regelmatig “Mlou de koe zegt boeeeee” naar m’n hoofd geslingerd, en ookal snap ik dat dat misschien een beetje grappig is / kan zijn, ik vind het nog steeds vooral niet zo leuk.

 8. Mijn naam wordt niet snel afgekort, gelukkig. Op de basisschool noemden mijn vriendinnen mij wel “Maar” (wat ik helemaal geen leuke afkorting vond, omdat je dan rare rijmdingen kreeg als: waar is maar, o daar)..
  Wel heb ik andere benamingen gekregen die absoluut niet korter zijn: Maritje, Marito, Burrito. Maar ja, Lauratius is ook niet korter, toch? ;)

   1. Tja, ik eis de copywright van Lauratius. Ik neem aan dat Dionne die van burrito wil hebben. :P Ik vind het wel grappig zo, we hebben allemaal zo onze bijnamen :)

    1. Ja, alleen Dionne niet, maar dat is gewoon Dionne op zijn Engels uitgesproken zeg maar. Maar grappig inderdaad :P

     Jij mag de copywright van Lauratius hoor en Dionne van burrito!

 9. Het ligt eraan wie m’n naam afkort of ik het erg vind of niet.
  Ik wordt meestal Es genoemd, of door m’n ouders en zus Bes (van essebes ;)) en dat kan ik wel waarderen, of epsie (bijnaam ooit gekregen laaaaang geleden en vraag me niet waar het vandaan komt).
  Soms noemen mensen me Essie (mensen die ik minder goed ken) en dat kan ik echt niet hebben….ik had een esmeralda in m’n klas die essie (met lekker harde s) genoemd werd….(en een goude ketting met dr naam droeg)
  maar vind het de laatste tijd steeds stommer als mensen me es ofzo noemen, zeg maar gewoon esther

 10. Ik wordt ook regelmatig Kel genoemd haha. Mijn zus heet Romy, maar ik zeg wel altijd Room maar ja het is toch familie ;) Bij vreemde mensen is het dan weer anders.

 11. Ik word altijd gewoon An genoemd, maar ik heb ook een best lange naam (nouja, niet zo als Jan maar wel meer dan twee lettergrepen). Ik heb trouwens ook nog nooit van Tiny en Lau gehoord, en volgens mij wil ik dat ook niet dan haha.

 12. Mijn naam werd vroeger (en nu soms nog!) afgekort tot ‘Nickske’. Nuja, korter is dat niet bepaald. Begrijp je mijn associatie met ‘nikske’ (Vlaams voor niets) en de bijhorende frustratie? Verder heeft het zelfs ooit NicNac geweest. Dat was dan een woordspeling op mijn favoriete koekjes, de letterkoekjes, die bij ons ook wel nicnacjes genoemd worden. Ik hou niet van afkortingen bij mijn naam :)

 13. iedereen noemt mij Rijks!
  Als iemand dan gewoon Marijke zegt dan is dat heel vreemd
  Ja wij zijn met 8 vriendinnen vanaf de lagere school en nu op ons 41e jaar nog bij elkaar en we noemen niet één bij de eigen naam, ieder heeft een afkorting.
  Dus voor mij is dat heel gewoon.

 14. mij noemen ze vaak sharien. wat ik eigenlijk niet snap, wat het enige wat je dan doet is alleen maar de laatste letter weglaten, die kan je dan net zo goed ook uitspreken vind ik dan whahahah

 15. Ze korten mijn naam af tot ‘Aris’. Dat vind ik meestal niet erg. Alleen laatst was er een jongen, die ik helemaal niet zo goed ken (en eigenlijk ook liever niet zo heel goed zou willen kennen) en die noemde mij ‘Aris’. Dat vond ik dan weer niet zo leuk. Mensen die mij echt goed kennen mogen mij Aris noemen, dus mijn vriendinnen, familie, goede kennissen. De rest mag mij gewoon lekker Ariska noemen :D

 16. Ik vind het heel knap maar zelfs bij mijn naam wordt er nog een ‘afkorting’ gebruikt. Ook al heeft die evenveel letters als mijn gewone naam. Zoals kunt zien bij deze comment, heb ik de afkorting omarmd. ;)

 17. Ik word meestal Linn genoemd, alleen mn vader heeft zo z’n variaties; Linnie, Linnetje, Linneke, dat soort namen.. Vind dat op zich niet heel erg.. Besides, mn website heet ook niet voor niks LinnieinWonderland.. ;p Dat klonk gewoon leuk xD

 18. Ik heb gewoon te veel bijnamen naar me hoofd geslingerd gekregen xD, o.a. jumbo. (afleiding van een afleiding van een afleiding.)

  Maar vaak wordt ik gewoon Jaim genoemt of Jaimy. Ook nog een enkele keer jaimpje door een vriendin van me die ik dan gewoon lotpje noem (Charlotte.).

 19. Mijn naam wordt afgekort naar Patries en door één vriendinnetje tot Tries of ik het erg vindt? Niet zo behalve als iemand die je net kent of aan de telefoon hebt gelijk patries gaat zeggen net of je ze al jaren kent.

 20. Ik ken wel meer mensen die (een andere) laura lau noemen.
  Mijn naam kort neit zo leuk af, want bij mijn vriendinnen deden we de eerste helft en dan medeklinker verdubbelen en dan y erachter, maar bij mij klinkt dat gewoon niet leuk, dus pakten we bij mij mijn tweede naam, dat is Amarens, daar maakten we dan Amy van. Dat was wel leuk. En ze noemen mij ook niet snel Mar ofzo, dat vind ik ook niet leuk klinken.

 21. Haha, Laus is inderdaad niet zo leuk. Ik word vaak Nien of Nienk genoemd. Eigenlijk best logisch, maar het is wel vreemd als je al een vrij korte naam hebt. Een vroegere vriendin van mij die Anne Sophie heette, noemden we altijd As. Voor langere namen kun je dus naar mijn idee leukere en originelere namen bedenken.

 22. Ik word Nic, snikkel (of ik hier nou blijer van wordt, en het zijn meer letters dan mijn eigen naam), Nikki, Nikkens (verassende naam) of Nick genoemd. Familieleden zeggen altijd gewoon Nicole.

 23. Ik noem mezelf meestal al Es, op internet met een Z erbij, in real life gewoon zoals ik het nu typte. Ik vind mijn naam gewoon te lang om te typen, dus de short version. Vind het ook niet erg als mensen me Es noemen, alleen op het werk (door jongeren of in officiële stukken) heb ik dat liever niet. Soms wordt het Essie, vroeger was het Esma, sporadisch is het Esmaral, maar die vind ik gierig.. Maakt me eigenlijk niet zo gek veel uit…

 24. hmm, door m’n vrienden en familie word ik eigenlijk standaard tien genoemd. Dat vind ik helemaal niet zo vervelend, en eigenlijk nog een hele mooi bijnaam ook :p Beetje jammer vind ik het als ze zo flauw gaan tellen.. ” 1,2,3,4,5,6,7,8,9,TINEKE’. :’)

 25. Ik heb heel veel afkortingen gehoord van mijn naam (Mymy, Mylen, Mylie, Mylo), maar tegenwoordig noemen de meeste mensen mij ‘Miel’. In het begin vond ik dat vreselijk, want het klonk zo raar, maar nu ben ik het wel gewend.

 26. Standaard noemen mensen mij ‘Lenn’ of ‘Lek’. Als iemand mijn naam volledig zegt, schrik ik, omdat ik het niet gewend ben. Mijn moeder zegt dat alleen als ze boos op me is :’)

 27. Ik heet al vanaf groep 6 Froek. Mijn echte naam is Froukelien (met de ou van Laura), dus waar die oe ooit vandaan is gekomen? Ik vind het prima zo. Mijn ouders zijn eigenlijk de enigen die me áltijd bij mijn echte naam noemen. Zelfs in mijn schoonfamilie word ik eigenlijk vooral Froek genoemd. De opa en oma van mijn vriend zijn een poosje ernstig in de war geweest, omdat ze dachten dat Froek en Froukelien 2 verschillende personen waren :’)

 28. Hahaha, lekker droge titel ;)
  Ik gebruik eigenlijk nooit afkortingen en word zelf ook bijna altijd met mijn volledige naam aangesproken. Zo moeilijk is het inderdaad niet.

  Je speelt (speelde) dus piano? :) Hoe lang?

  1. Ja, ik heb vijf jaar pianoles gehad, A- en B-examen gedaan en daarna gestopt. Nu speel ik nog af en toe, maar ik zou het eigenlijk vaker moeten doen! :)

 29. Mijn naam wordt nooit afgekort, maar waar ik wel een gruwelijke hekel aan heb is; Mereltje. Ook al wordt het liefkozend gebruikt, ik krijg er de kriebels van. Toen iemand op mijn werk dat eens zei, heb ik er meteen wat van gezegd, want daar wil ik al helemaal niet zo genoemd worden.

 30. Haha! Ik haaaaat het als mensen mijn naam afkorten. ‘Car’, ik ben toch geen fucking auto? Zodra iemand ‘hey Car’ roept, roep ik ook snel terug ‘hey fiets’. Mijn naam is maar 5 letter, die laatste 2 ook uitspreken put je heus niet uit.

 31. Max, Maximuis, Maximilianus. Oja, laatst bleek bij de huisarts dat ik in het systeem stond als ‘Maxi’.

  De eerste twee boeien me niet, dat ben ik onderhanden wel gewend. Maar Maximilianus en Maxi.. please let it go.

 32. Ik word eigenlijk altijd gewoon Tanja genoemd. M’n moeder roept nog wel eens Tannie als ik niet reageer…. Verder heb ik wel afkortingen voor m’n vriendinnen, maar dat is meer als je even snel de aandacht wil hebben (van ‘…. kan je even dit mee nemen’ of iets dergelijks).

 33. Tsja… de meest voor de hand liggende afkorting voor mijn naam is Rox…. ik vind dat niet erg. Mijn moeder is de enige die mijn volledige naam gebruikt, als mensen dat doen zijn ze meestal boos?

 34. Hoewel ik mijn naam al kort vind, menen mensen mij soms toch nog Dien te moeten noemen, vind ik eigenlijk niet zo erg. Wat ik wel vreemd vind, is als mensen me Dientje noemen. Waarom nou nog weer dat -tje erachter?

 35. Mijn naam is ook niet zo lang, en sommige noemen me ‘an’. En dan vind men het vooral leuk te vragen, want dan zeg ik; Ja? En dan is het: “Hahahaa, je maakt je eigen naam af!”. Ik kom er niet vanaf, men blijft het leuk vinden. xD

 36. Mijn naam wordt eigenlijk nooit afgekort, heel af en toe noemt mijn man me Lies, maar hij mag dat. En sinds mijn zusje een huisgenoot had die Marjolein heette, die ze altijd Mar noemt, noemt ze mij soms ook per ongeluk Mar. Maar ook bij mijn zusje kan ik het hebben. Ik lees overigens in de comments dat veel meiden een bijnaam/afkortnaam van hun vader krijgen. Mijn vader noemt me altijd mop, en hij is ook de enige die dat mag. Toen mijn man me een keer zo noemde heb ik hem toch vriendelijk doch dringend verzocht om dat vooral nooit meer te doen. Ik kort zelf wel altijd veel en snel namen af, behalve die van mijn zoon Taras (die noem ik alleen af en toe punkie, maar dat heeft dan weer niks met afkorten te maken).

 37. Dag laura, zelf heet ik ook laura? en werd door mijn vriendin ook altikd lau genoemd, zelf noemde ik haar lies omdat ze lisa heette? dat is wel een meevaller want lies is veel mooier en tenminste niet raar ! Ik werd ermee lastiggevallen door lau de broer van asttid brayn en ze noemde mij een jongen af en toe , zeg het ze gwn want vanaf nu word ik laurie of laur genoemd (vaak laurie) dit is mss een late reactie maar je komt er wel overheen! lieve groetjes … laurie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.