Stapel op Sander!!!

Ik heb een fantasie en die is heel erg. Nee, ik heb geen moordneigingen en ik wil niet aan de SM. Het is iets anders.

Het zijn boeken met namen als  ‘2 vriendinnen, 1 ex en een droomprins’, ‘Bestseller babe’ en ‘Verslingerd aan jou’ (helaas heb ik deze titels niet zelf verzonnen, ze bestaan echt!). Jawel, ik heb het over chicklits.

Vroeger had ik nog niet zo’n goede smaak. Dus ja, ik geef het gewoon toe, ik heb wel eens chicklits gelezen a la Bridget Jones Diary (de drie hierboven gelukkig niet). Tegenwoordig moet ik er niet aan denken.

Want ze zijn zo voorspelbaar. Vrouw is single. Ze is een beetje onhandig, maar wel grappig. Op haar werk/in het zwembad/random ergens ontmoet ze plotseling de liefde van haar leven. Het is geweldig. Maar dan komt er een probleem: hij is getrouwd/zijn verblijfsvergunning wordt hem afgenomen/het is de ex van haar beste vriendin. Oh nee, wat nu? Zou het nog wel goed komen? Eh ja, duh dat het goed komt. De vrouw van de getrouwde man blijkt al scheidingspapieren aangevraagd te hebben, de exotische Mexicaanse man mag toch in Nederland blijven en die beste vriendin bleek toch niet zo’n goede vriendin te zijn, dus who cares? He, gelukkig maar, alles is weer goed!

‘Maar wat is je fantasie nou, Laura?’
Dat zal ik jullie eens vertellen. Mijn fantasie is niet om ooit nog een chicklit te lezen, nee: ik zou er één willen schrijven.
‘Voel je je wel goed, Laura? Moet je niet even gaan liggen, zal ik thee voor je halen?’
Nee hoor, het gaat prima. Ik zal vertellen hoe mijn fantasie er precies uit ziet.

Ik schrijf een chicklit met de naam ‘Stapel op Sander!!!’. Het is een verhaal zoals je hierboven leest (Je mag zelf kiezen of het de getrouwde man of ex-van-vriendin-verhaal is. Sander is niet echt een exotische naam, dus het tweede verhaal is geen optie). Natuurlijk zou ik zoiets niet onder mijn eigen naam schrijven (ik weet niet wat het voor mijn reputatie doet), maar ik verzin een leuke pseudoniem zoals Ria Romer (mijn chicklit-ik houdt ook van alliteratie). Op de achterkant van mijn boek komt dan een foto van een veertigjarige vrouw met een pittig kapsel te staan. En dat wordt dan de start van mijn chicklit-carrière.

En waarom? Om te laten zien dat ik ook zoiets kan schrijven. Gewoon. Omdat het kan.

(Overigens voor de mensen die van chicklits houden: blijf ze vooral lezen. Ik houd er persoonlijk niet van, maar trek je vooral niets van mijn mening aan :))

54 Responses to “Stapel op Sander!!!”

 1. Als jouw boek onder dat briljant pseudoniem uitkomt, lig ik in mijn slaapzak bij bol.com voor de deur om hem als eerste te hebben :)

 2. ik ben ook geen fan van chicklits (muv van Cecelia Ahern, maar dat komt door de Ierse invloeden) however … Stapel op Sander zou ik sowieso lezen … ik lees alles van Laura *slijmslijm*

 3. Ik lees chicklits met plezier, dus deze zou ik graag aan mijn collectie toevoegen. Wanneer komt ‘ie uit? ;) En stiekem lijkt het mij ook wel wat om ooit eens een chicklit te schrijven. Al is het vast lastiger als dat het lijkt.

 4. Heel gek, maar van die boeken houd ik nou totaal niet!! ;)

 5. Ik deel je mening! Ik gebruik chicklits om de open haard mee aan te maken ;)

 6. Volgens mij heb ik de Ontdekking van de Hemel nog eerder uit dan een chicklit van 100 pagina’s haha. Zo’n flauw verhaal voelt echt als verspilling van mijn tijd.

 7. Ik ben helemaal benieuwd! Ik lees zelf ook geen chicklits, vroeger wel.

 8. Ik krijg kotsneigingen van flauwe liefdesverhaaltjes, ik heb er ooit een van Jill Mansell gekregen, en die hoofdpersoon heette ook nog eens Poppy en brrrrrgrgggrrrr… Ik wil maar zeggen, er zijn genoeg goede liefdesverhalen geschreven dus waarom dit soort lezen?

 9. Ik vind chicklits soms wel leuk, maar niet altijd. Het is wel lekker om even iets simpels te lezen. Net als romantische komedies kijken eigenlijk ;).

 10. Eigenlijk heb ik nooit zo’n boeken gelezen, ze spreken me ook absoluut niet aan! Laatst zagen we in de les zo’n analyse van die romannetjes, waarbij getoond werd dat ze inderdaad altijd hetzelfde zijn :-)

  ‘k Heb helaas wel wat slecht nieuws voor jou: volgens onze prof is er één bedrijf dat het chicklit-monopolie in handen houdt (en waar grote delen van zo’n romannetje door computers geschreven worden volgens een soort stappenplan met variabelen!! :o), zodat het heel moeilijk wordt om jouw chicklit te laten uitgeven…
  In elk geval veel succes ermee, mevrouw Romer ^^

 11. haha gelukkig geef je toestemming voor mijn opzijntijd slechte smaak :P het is inderdaad heel makkelijk, maar dat maakt ook dat je af en toe een moment niet na hoeft te denken en dat is best lekker :)

 12. ik vind chicklist vaak leuk om te lezen…:p waarom heb ik geen idee. toch geef ik wel meer de voorkeur aan de chicklist waar ze niet helemaal gelukkig bij elkaar komen op het einde….als jij een chicklit gaat schrijven ben ik de eerste die hem wil lezen!

 13. Ik hou niet van chicklits, maar Bridget Jones’ Diary vond ik dan weer geweldig om te lezen! Verder vind ik ’t niks, maar van die afgezaagde films (zoals Shopaholic, gebaseerd op een chicklit) vind ik dan weer heerlijk om naar te kijken (al zal het in Shopaholic wel mede door Hugh Dancy komen, maar oke).

 14. Die drie uitroeptekens in de titel maken het wel helemaal af. En ik heb ook een chicklitperiode gehad, nu gelukkig afgelopen. Hoewel ik nog steeds dol ben op romantische comedy’s, waarvan de verhaallijn vrijwel hetzelfde is.. Hmm.

 15. Ik ben nu al benieuwd naar jou chicklit
  Ik vind chicklits op z’n tijd wel leuk. Gewoon even lekker lezen zonder na te hoeven denken.

 16. Ik houd ook absoluut niet van chicklits. Toen ik rond de 12 jaar was, las ik nog wel eens dat soort dingen met zo’n prachtige roze kaft over een meisje met net iets teveel problemen, maar gelukkig ben ik daar alweer meer dan 3 jaar vanaf :)

 17. Whaha bij ‘veertig+ vrouw met een pittig kapsel’ moest ik direct hier aan denken: http://hettyencoby.hyves.nl/

  Ik ben niet echt van de chicklits, maar ik had er per ongeluk één gelezen die ik nog leuk vond ook: Ken je me nog, van Sophie Kinsella. Gaat over een vrouw die haar geheugen kwijt is en niet meer weet dat ze getrouwd is. Misschien dat ik er ooit nog een ga lezen, op zijn tijd is luchtig leesvoer best lekker.

 18. Ik heb een haat-liefdeverhouding met chicklit. Ik erger me altijd aan de stereotypen (de sexy latina, de man die d’r komt redden) maar… het leest zo fijn! Maar dan moet ik wel zeggen dat ik alleen van de ‘grote’ chicklitboeken hou, Sophie Kinsella en Gossip Girl en zo, want onbekende chicklit is meestal nog slechter en lezen niet eens fijn.
  Overigens vind ik Bridget Jones niet tellen als chicklit. Het eindigt wellicht een beetje slap, maar er zitten zulke geniale elementen in die het boek echt ver boven het genre laten uitstijgen :P

 19. Haha leuk geschreven zeg! Ik lees ze wel eens in bed, lekker makkelijk verhaal waar je niet diep bij na hoeft te denken.

 20. Haha, heel leuk! En dit is ook echt precies waarom ik niet van chicklits houd. Veel te saai en te cliché en te voorspelbaar. Geef mij maar een goed geschreven, spannende, volwssen roman. Klaar.

 21. Ik hou er ook niet van. Die zoetsappige romantiek die nergens op slaat maakt me altijd een beetje misselijk. Ik zit dan zoveel met mijn ogen te draaien dat ik koppijn krijg van zo’n boek. Nu ben ik ook geen echte literatuur lezer, daar niet van. Maar het voordeel van zo’n chicklit is wel dat ze lekker goedkoop zijn, makkelijk weg lezen en het maakt niet uit als ze verzuipen in bad omdat ik in slaap val en het boek laat vallen.

 22. Het ligt eraan, ik hou meer van realistische en waargebeurde verhalen. Mijn favoriete boek gaat over een meisje dat dood gaat, lekker zielig maar zo’n goed verhaal en ook super goed geschreven dat je alle emoties in het boek meevoelt.

 23. Hahaha, ik moest zo lachen bij ‘pittig kapsel’, want dat is precies het taalgebruik dat slechte chicklits gebruiken. Ik moet wel zeggen dat er verschil zit in chicklits qua kwaliteit. Het meeste is om te janken zo slecht (en dus was het voor mij 1x chicklit, nooit meer…), maar om blijf online! van meg cabot heb ik volgens mij nog best gelachen… En Sophie Kinsella is wel echt een goede. Twenties girl vind ik echt chicklit meets roman. (nouja, bijna) Wel in het Engels lezen, want anders verpest de Nederlandse vertaling het.

 24. Ik hou ook niet zo van dat soort boeken, beetje voorspelbaar. Maar die van jou wi ik best lezen, haha. Ik lees ze nog heel af en toe, als afwisseling van de fantasy en literatuur.

 25. Het verschilt héél erg per chicklit. Sophie Kinsella en Bridget Jones’ Diary vind ik echt geweldig, maar bijv Jill Mansell vind ik niets aan.

 26. Laura, ik raad je echt een keer aan om een kijkje te nemen bij de bouquet reeks in de albert heijn, waar ook de tijdschriften liggen, weet je wel. ^-^

 27. Ik lees chicklits nooit, maar kijk de verfilmingen wel ;) Hypocriet eigenlijk he ;)?

 28. Als jij op een dag een chicklit schrijft dan koop ik die meteen! Normaal ben ik er ook geen fan van maar zo af en toe eentje om een namiddagje mee door te brengen op de bank is best leuk :).

 29. Vroeger las ik best wat chicklits. Tegenwoordig ben ik meer van de serieuzere boeken.. Maar ook echt een chicklit schrijven is mij denk ik ook niet toebedeeld. Ik hou het wel mooi bij mn gedichtenbundeltje..

 30. Haha fantastisch! Ik lees ze eigenlijk ook helemaal niet meer, ik vind ze te makkelijk. Maar als t boek van Ria Romer in de schappen ligt neem ik m mee hoor! ;)

 31. Goed idee! ik heb ze vroeger wel gelezen, maar ‘kan’ het nu niet meer. Zal wel iets met leeftijd te maken hebben en veranderende interesse’s :)

 32. Ik ben gek op lezen maar dan wel op thrillers, heb ooit een paar chicklits gelezen maar ze kunnen me echt niet boeien, veel te zoetsappig allemaal…

 33. Als ik ergens een gruwelijke hekel aan heb… dan zijn het wel chicklits. Brrr. Maar die van jou zou ik graag lezen!

 34. Ik ben benieuwd! Lijkt me leuk!

 35. Doen, schrijven die chicklit. Al is het alleen maar voor de lol. Ik denk dat ik er eens per jaar eentje lees op vakantie, om erin te komen.

 36. Om de Shopaholic serie moet ik erg lachen, maar dat is dan vooral vanwege de hilarische hoofdpersoon Becky Bloomwood. Als ik haar vreemde gedachtespinsels lees, denk ik echt: ‘Hoe verzint ze het?’ Andere chicklit spreekt mij minder aan, hoewel ik het af en toe lees. Ik ben trouwens benieuwd naar jouw chicklit; het lijkt mij lastig om in een genre te schrijven dat je niet graag leest.

 37. Ik hou niet zo van boeken lezen , maar schrijven lijkt me dan wel weer leuk

 38. Vroeger las ik veel chiclits… maar nu niet meer, geen idee waarom, omdat het inderdaad zo voorspelbaar is!

 39. Ik heb je site net vannacht gevonden en ik vind je schrijfstijl zo leuk! Ik lees heel graag chicklits op het strand (niet thuis. nooit thuis.) en ik denk dat jouw schrijfstijl perfect is voor dat genre! Lekker luchtig en grappig. Ik zou ‘m in elk geval kopen! ^_^

 40. Chicklit moet af en toe kunnen, bv op vakantie of een ander breindood moment maar liefst niet te lang na elkaar want dan voel ik mijn hersens effectief aftakelen.

 41. Ik lees ze soms nog wel eens, gewoon juist omdat het nergens over gaat. maar er zijn er waar net iets meer verhaal in zit en die vind ik voor de ontspanning tussendoor nog wel eens lekker, vooral als ik superdruk ben met school.

  Maar wat jij zegt herken ik wel. Ik denk altijd ‘dat kan ik toch ook schrijven?’ en wie weet ga ik dat ooit nog wel eens doen. Er zijn namelijk zat van die wedstrijden waarbij je je verhaal mag insturen en als je dan wint, wordt het uitgegeven. Lijkt me best grappig.

 42. Ik lees ze wel, maar niet te vaak omdat ik er anders ook vaak niks meer aan vind ;)

 43. Trackbacks

Leave a Reply