‘En wat studeer je?’


Het leven van een student Literatuurwetenschap.

In het leven krijg je veel vragen. Zoals: ‘Hoe gaat het?’ en: ‘Lekker weertje he?’ Momenteel is er een andere vraag die ik vaak krijg. Je had het misschien al kunnen raden door de titel, maar voor de mensen die het niet door hadden, het is de vraag: ‘En wat studeer je?’

Logischerwijs krijg je deze vraag bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Of van niet zo nieuwe mensen die je vaag van school kent en weer in de bus tegen komt.
‘Dus zo logisch is dat nou ook weer niet, Laura.’
‘Ach, houd je mond.’
Ik zal jullie vertellen wat ik altijd als antwoord geef. Dit keer is het wel logisch dat ik altijd dit antwoord geef, want het is nu eenmaal zo en ik ben niet van studie geswitcht.
Het antwoord is *trommelgeroffel*: Literatuurwetenschap.

Er zijn verschillende reacties hierop mogelijk. Zo zijn er mensen die zeggen: ‘Oh eh ja, leuk. Ofzo. Ik houd niet echt van lezen.’
Nee nou ja, ik wel dus.
Maar eigenlijk gaat het meestal zo:
‘En wat studeer je?’
‘Literatuurwetenschap.’
‘Oh wat knap/goed/leuk/interessant zeg!’
Zeer waarschijnlijk heeft mijn gesprekspartner nog nooit van mijn studie gehoord, laat staan dat ze het echt knap/goed/leuk/interessant vinden.
Maar het gesprek is nog niet afgelopen. Ik krijg nog een vraag. Een vraag die bijna alle studenten (behalve mensen die geneeskunde of zoiets studeren) krijgen.
‘En eh, wat kun je daar nou eigenlijk mee?’
Je zou bijna de neiging krijgen om keihard ‘NOU HELEMAAL NIKS!’ te roepen, maar dat doe ik niet, want ik houd niet van schreeuwen.
‘Eh ja, veel mensen gaan de uitgeverij in, maar ik wil journaliste worden.’
Dat is mijn antwoord en dan moet ik weer het hele journalistiek-gedoe gaan uitleggen (nee, ik wilde geen hbo doen, maar in mijn keuzeruimte kan ik dit kiezen en dan een master blabla).

En ik snap het. Want ik zal het zelf ook wel gevraagd hebben aan andere mensen met andere studies. Maar het is zooooooo irritant om de hele tijd hetzelfde verhaal te vertellen. Ik zou bijna een studieswitch maken, gewoon, zodat ik iets anders kan antwoorden.

Maar het kan ook anders. Eén keer is me dit overkomen:
‘En wat studeer je?’
‘Literatuurwetenschap.’
‘Natuurwetenschap? Interessant zeg!’
Tja. Ik denk dat ik voortaan maar beter moet ar-ti-cu-le-ren.

61 gedachtes over “‘En wat studeer je?’”

  1. hahaha vind het ook irritant, altijd dezelfde vragen. Ik heb trouwens wel 1 keer gehad: wat studeer je? geneeskunde..ohh..en wat wordt je daar dan mee? uhh nou…dokter! :P (toen was ik even verbaasd). Bij mij is de standaard reactie: goh wat knap! en daarna: wil je dan gaan specialiseren???

    1. Haha herkenning! En wat ga je dan specialiseren? Oooooh ja. Oh echt is dat heel moeilijk, in opleiding komen? Goh! En het duurt wel lang he, zes jaar… of was het nou zeven? Of vijf? Zoooo. Ja. Ja.

      Kortom: elke studie krijgt een standaardreactie. Ik probeer zelf van mijn standaardreacties af te komen… maar helaas ben ik ook een beetje standaard :p

  2. Goh, dat heb ik nou nooit met mijn studie (rechten) mensen nemen dan vanzelfsprekend aan dat je advocaat wordt. (en dat is ook helemaal niet zo leuk)

  3. Heb ik ook met “Media, Informatie & Communicatie”. Ten eerste is het een hele mond vol, ten tweede weet je zo op het eerst niet wat het precies inhoudt. Met als gevolg: “He wat? Oh iets met media? Ja, leuk!” Dus…

  4. Nog leuker wordt het als ze vragen hoe lang je dat al studeert en dan vooral als ze je qua leeftijd verkeerd inschatten (check) en/of als je niet geheel nominaal loopt (dubbelcheck).

  5. De reactie van Jiska op ‘Wat kun je er mee worden?’ – ‘Gelukkig’, vind ik nog altijd het mooiste antwoord. Voor mijzelf zal alle kennis die ik opgedaan heb over het schrijverswereldje en over verhaaltheorie e.d. goed van pas komen als ik illustraties ga maken, maar er zijn inderdaad genoeg litwetters die niet weten wat ze ermee willen/kunnen/moeten/gaan doen.

  6. ik heb hier zo een hekel aan. Ik studeer geschiedenis en dan willen mensen allemaal hun favoriete periode uit het verleden met me bespreken. Echt, ik ga me specialiseren in IRA-geweld, ik wil het niet met je over de Romeinen hebben.

    Maar dit is gewoon smalltalk. Voorstelrondjes-materiaal. Ik heb ooit nog een heel anti-voorstelrondjes stuk geschreven. Maar je doet er niets aan.

    1. Oh ja dat heb ik ook. Of ze gaan je random jaartallen vragen en dan moet je gaan oplepelen wat er toen gebeurde… ehmm ik ben geen encyclopedie… maarja.

      Wat ze bij mij ook vaak aannamen toen ik op de uni zat was dat dat een soort veredelde lerarenopleiding was dus dan was de vervolgvraag vaak “Oh dus je wilt het onderwijs in?” En nu was dat bij mij ook wel zo, maar echt veel mensen willen ook iets anders gaan doen. Op het HBO heb je daar gelukkig weer minder last van want dan heet het ook lerarenopleiding dus dan weet iedereen meteen wat je gaat worden.

      1. Heel herkenbaar, dat mensen direct vragen of je in het voortgezet onderwijs wilt gaan werken. Voor mij geldt dat ik dit uitdrukkelijk niet wil. ‘O, had je dan niet beter iets anders kunnen gaan studeren?’ wordt er dan vaak aan toegevoegd, Nee, want het is geen lerarenopleiding,,,

  7. Het is een vrij normale vraag, maar zodra het antwoord niet makkelijk genoeg is, dan snappen mensen het niet. Ik studeer communicatie. Ja wat kun je daar nu mee? Of van de reacties als “maar iedereen kan toch praten?” Ik negeer het meestal een beetje, want ik ben daar wel klaar mee. Ook niet zo beleefd, maar ach.

  8. Krijg nou nooit de vraag “Wat kun je daar mee worden” als je zegt dat je informatica doet… wel een blik van “Goh een nerd” maar dat is het risico van dat vak…

    Al met al, ja het wordt me vaak gevraagd, en daarna is het “Joh, mijn computer / printer / CD Speler / Laptop / Vrouw / Opblaas nijlpaard heeft –Willekeurig mankament–” Ja gefeliciteerd ! Wil je dat ik je gratis advies ga geven? en dan gaan we weer met een diepe zucht zo’n gesprek in

  9. Bij mij is het: ‘Wat ga je studeren?’ ‘Film- en literatuurwetenschap’ ‘Wat? natuuwetenschap?’ ‘Nee, Film- en Literatuurwetenschap’ ‘Oohhh, dat is ook goed hoor’ *teleurgesteld gezicht*

  10. Als je in een eindexamenklas zit zoals ik, krijg je die vragen ook super vaak. En mensen denken dat ik heel geleerd ben als ik zeg ‘culturele antropologie’, omdat het een beetje onbekend is. Dus dan leg ik uit wat het voor studie is en dán krijg je weer de vraag wat je daar in vredesnaam mee kunt doen. WEET IK VEEL! Dat zie ik wel als ik ga studeren!

  11. wat kun je ermee worden? nijlpaardverzorger, putjesschepper, circusolifantenpoepschepper, snoepwinkelmedewerker, uitvinder, nagelstiliste, brandweervrouw, wereldreiziger, moeder, kassavrouw of misschien toch schoonmaakster. maar mijn ambities liggen toch bij mondhygiëniste, want dat is echt het meest edelste beroep ter wereld.

  12. Komt me bekend voor :-)
    Ik studeer ook ’n soort literatuurwetenschappen, maar mijn richting heet ’taal- en letterkunde’. Wij moeten twee talen kiezen en in allebei de talen krijgen we zowel literatuur als grammatica. Ik heb Frans en Latijn gekozen en vooral die tweede taal roept die vraag op…
    “Dus je wil in het onderwijs?” – “Dat weet ik eigenlijk nog niet.” – “Maar daar kun je toch niets anders mee aanvangen?” …

      1. Hmm. Wat ik zeggen wilde, natuurwetenschappen ís natuurlijk wel heel interessant :D Al weten de meeste mensen dan eigenlijk nog steeds niet waar ze het over hebben. (Maar het is beter dan bij mijn zusje, zij studeert moleculaire levenswetenschappen en krijgt steevast ‘wattes?’ te horen)

  13. Leuk geschreven zeg! Ik moet altijd uitleggen wáárom ik een thuisstudie doe (omdat ik al 32-uur in de week werk), dat ik daar ook gewoon een Hbo-diploma voor krijg (neehee, het is geen cursusje – grrrr) en wat Communicatie en Multimediadesign dan precies inhoudt (nou… communicatie… en design).

  14. Ik had ambitie om Slavistiek te gaan studeren. Watteh? Nou ja, Oost-Europakunde, zo legde ik dat dan uit. En dan keken ze je aan met een blik van wtf waarom wil je dat?

    Jammer dat dat niet door kan gaan. Voorlopig althans, want de droom blijft =(

  15. Herkenbaar..
    “Wat doe jij voor werk?”
    “Ik werk in de jeugdzorg.”
    “Oh, is dat niet zwaar? Ik zou het niet kunnen..”
    Standaard..

  16. Ik heb een paar jaar helemaal “niks” gedaan. Nou dat was ook lachen. (not)
    “Hé Robin, wat doe jij eigenlijk voor opleiding?”
    “Ik doe niks.”
    “Oh, en wat kan je daarmee?”
    “Tja, dat is moeilijk uit te leggen.!”
    :P

  17. Al lezende hier ben ik tot de conclusie gekomen dat ik ooit de verkeerde opleiding ben gaan doen. Ik had literatuurwetenschappen moeten kiezen ipv de bibliotheek en documentatie academie (de watte??) want dan moet je nog veel meer lezen als ik toentertijd moest…

    Wanneer je naast je werk nog een parttime of thuis-studie volgt dan is een veel gehoorde vraag/opmerking… Maar je hebt toch al werk!??!!

  18. Ik studeerde communicatie, en dat was ook altijd lastig uitleggen wat je ermee kon. Verder dan denken aan een website en een folder komen mensen vaak niet. Dat klopt dan wel met wat ik momenteel voornamelijk doe, maar het vak is zo breed dat niemand zich er een echte voorstelling van kan maken….

  19. Ik studeer journalistiek, dus iedereen zegt meteen: “Oh, dan zal ik jou (ook dat ‘jou!’.. wie anders?) binnenkort wel in de krant zien staan!” Ehh.. neen, cuz ik wil radio of televisie doen!

  20. Haha, leuk! Ik zit nu in het voorlaatste jaar van de middelbare en ik word soms al gek van de vraag wat ik daarna ga doen, haha. Maar de reactie die ik dan krijg is wel leuk. Ik moet nog steeds beslissen of ik uiteindelijk ook Literatuurwetenschap ga doen of Nederlandse Taal&Cultuur!

  21. “Wat studeer je?”
    “Ik studeer journalistiek.”
    “Oh ha ha toch niet in Zwolle ha ha bij dat Windesheim ha ha hoop ik voor je toch ha ha”
    “… Ja, ik studeer daar inderdaad ja.”
    “….”

    En vervolgens mag ik alwéér gaan uitleggen wat er nou ook al weer aan de hand was daar en waarom de opleiding wél deugd en waarom ik daar nog steeds zit en dat ik later heus niet in de goot beland… Grr.

  22. Leuk geschreven en heel herkenbaar! Ik studeerde hiervoor Oefentherapie Cesar en dan kreeg ik ook echt veel wtf-blikken, en moest ik gaan uitleggen dat het nee, geen fysiotherapie is.

    Nu studeer ik Engelse taal en cultuur waardoor iedereen denkt dat ik het onderwijs in wil of ga vertalen en ik krijg ook steevast de vraag waarom ik geen journalistiek ben gaan doen als ik zo graag wil schrijven. Nou eh, omdat hbo niet bij mij past en omdat het ook op deze manier kan.

    Maar ach. Als ik zelf nog maar snap wat ik doe, en waarom.

  23. Toen ik nog filosofie studeerde was dat wel mijn antwoord “niks”. En daarna “ja of bijna van alles”. En mensen kijken dan van “juuuiissst….”.

  24. Haha, iedereen die nog studeert herkent die vraagt! :D

    Ik zit er eigenlijk niet mee in om het steeds opnieuw uit te leggen wat KMO-management inhoudt, voornamelijk omdat het niet echt om een zeer lange uitleg gaat en ik de vraag niet dagelijks krijg dus :p

  25. Haha, jou studieplan is bijna precies hetzelfde als dat van mij. Ik wil ook journalistiek studeren en ik overweeg inderdaad ook om eerst taal/literatuurwetenschap te studeren! Misschien heb je hier helemaal geen zin in, maar: wat voor vakken heb je precies bij jou studie? En wat houden die vakken in (meestal zegt zo’n naam me toch niets)? (:

    1. De studie is wel veranderd naar film- en literatuurwetenschap, dus daar moet je wel rekening mee houden. Maar ik geloof dat je op een gegeven moment een richting kan kiezen. Ik heb niet al die filmvakken gehad, dus daar kan ik niet veel over vertellen.

      Eerste semester:
      Inleiding literatuurwetenschap: dit vak heb je samen met andere studies, van talen enzo. De naam zegt het eigenlijk al, je krijgt een inleiding in de literatuurwetenschap, van de oudheid tot nu met de begrippen daarbij.
      Realisme in literatuur en film: dit heb ik niet gehad, dit heb ik alleen over literatuur gehad. Maar realisme is een stroming en je leert deze stroming kennen aan de hand van voorbeelden (boeken en films dus).
      Tekst-beeldanalyse proza en film: hier leer je proza en films analyseren, dus echt diep ingaan op tekst/beeld.
      Academische vaardigheden: hier leer je hoe je een paper moet schrijven en moet presteren, dingen opzoeken, samenvatten etc.
      Filmgeschiedenis: de naam zegt het al.
      Language acquisition: debiel vak, geen idee waarom we dat hebben, maar gaat over Engels, grammatica enzo.

      Tweede semester:
      Comparative studies: je gaat literatuur met andere disciplines vergelijken, bijv. met film, filosofie, geschiedenis etc. Heel interessant!
      Wereldliteratuur: mijn lievelingsvak. Je moet elke week een boek lezen en die boeken komen uit verschillende landen/culturen.
      Tekst-beeldanalyse poëzie en andere cinema: hetzelfde als in het eerste semester, alleen op andere media gericht.
      Representatie cultuur en betekenis: geen idee, niet gehad.
      Language acquisition: hetzelfde als in het eerste semester.

      Als je nog meer vragen hebt, mag je me altijd mailen :) laura@lauradenkt.nl

      1. Sorry voor mijn late reactie. Ik had je berichtje al lang gelezen via mijn telefoon en ik ben daarna helemaal vergeten te reageren om je te bedanken. De informatie is erg nuttig en ik heb verder geen vragen. De studie lijkt me nog steeds leuk. Heel erg bedankt in ieder geval :)

  26. Haha, ik herken het maar al te goed. Leuk als mensen geïnteresseerd zijn, maar het gaat er toch niet alleen om wat je er mee kunt… maar vooral om wat het nou eigenlijk inhoudt.
    Ik moet hierdoor alleen wel denken aan een medestudent die met mijn docent (Spaans-Amerikaanse literatuur) de discussie aanging over dat literatuur geen echte wetenschap was. Haha, dat was echt interessant :D

    1. Ik wil geen hbo doen, omdat ik universiteit kan. Bovendien zijn er veel mensen die dat doen en moet je je onderscheiden. En met een minor journalistiek + een master journalistiek kom ik er ook :) (waarbij ik dan nog een specialisatie heb, namelijk literatuur)

  27. Ik heb VWO gedaan en doe nu een HBO-opleiding (journalistiek, hehe) en dus krijg ik regelmatig de vraag waarom ik dan niet naar de universiteit ben gegaan. Ik kan wel altijd makkelijk en snel uitleggen dat ik het praktijk gedeelte in mijn opleiding juist zo fijn vind en dat ik dat zou missen bij universitaire studies.. dus dat valt nog mee. Ik vind jouw studie oprecht leuk, trouwens en heb er zelfs over gedacht om het te gaan studeren.

  28. Haha, herkenbaar ja! Het probleem is dat ik nog niet weet wat ik later wil gaan doen met m’n studie, dus dat ik altijd een vaag antwoord moet geven dat ja er álle kanten mee op kan..
    Oh, en mijn vader heeft hetzelfde gestudeerd, dus ik hoor ook vaak: ‘oh, je vader achterna?’

  29. Haha, ik weet dit nog goed uit de tijd dat ik Opleidingskunde studeerde. Niemand weet wat dat is. Een aantal klasgenoten die vaak die vraag kregen (bijvoorbeeld omdat ze in de horeca werkten) zeiden maar dat ze de Pabo of iets anders heel bekend deden ;)

  30. Ik wilde graag taal- en letterkunde studeren, waarvan ik aanneem dat het vergelijkbaar is met jouw studie. Het was me echter te technisch, en ik wist ook niet goed wat ik ermee zou ‘worden’: leerkracht? Uitgeverijmedewerkster? Vertaler? Euhm…….. dus ben ik uiteindelijk maar secretaresse ‘geworden’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.