Fictief interview met patatje met

Vandaag had ik een afspraak met Patatje Met. Onze relatie is, nou ja, nogal ambivalent. Ik houd van PM, maar bij het idee dat ik hem elke week zou zien, moet ik braken. Hij is zo’n kennis met wie je af en toe afspreekt. Voor de afspraak heb je er heel veel zin in, maar wanneer het achter de rug is, denk je: oh god, wat heb ik een spijt!
Ik wist het. Maar tóch sprak ik met Patatje Met af om hem te interviewen. Hoe dom kan een mens zijn.
‘Alles goed?’ begon ik.
‘Ja hoor.’ zei PM, die er overigens een beetje geeltjes uit zag. ‘Ik heb me net ingesmeerd met olie, moet je ruiken!’
Ik bracht mijn neus tot aan zijn gele huid en rook een heftige frituurlucht.
‘Eh ja, lekker luchtje hoor.’
De volgende keer geef ik hem parfum voor zijn verjaardag, nam ik me voor.
‘Weet je, PM, misschien moeten we het een keer over jouw functioneren hebben.’
PMs ogen werden spleetjes.
‘Hoezo?’
Oppassen, Laura. Voorzichtig.
‘Ik denk niet dat het zo gaat werken tussen ons.’
PM snoof en zijn gele huidje werd langzaam zwart.
‘Waarom niet?’
Ik pakte mijn lijstje met redenen erbij.
‘Je hebt geen goede invloed op me.’ noemde ik op. ‘Je vieze geur doet mijn kleding stinken. Ik krijg vette vingers van je. Je neemt altijd nét iets teveel mayonaise. En als ik te vaak met je afspreek, maak je me dik.’
Patatje Met werd nu echt helemaal zwart. Hij rook aangebrand.
‘En waarom bevat je zoveel calorieën?’
‘EN NU IS HET GENOEG!’ schreeuwde PM. ‘Ik word er ziek van, altijd dat gezeur. Wanneer mijn vrienden zich verdrietig of ongelukkig voelen, nodigen ze me uit om me daarna verrot te schelden. Ze geven mij ervan de schuld dat ze vijf kilo zwaarder zijn geworden, maar zij zijn toch degene die me uitnodigen? Ik word gewoon gebruikt!’
Ja, daar had hij wel een punt. Het was nooit PM die míj uitnodigde, altijd andersom.
‘Weet je wat.’ zei ik. ‘Ik denk dat het beter is als we elkaar even niet meer spreken.’
Beledigd draaide Patatje Met zich om en sindsdien heb ik hem niet meer gesproken. Jullie snappen wel hoe verdrietig ik ben. Ik wilde PM niet voor altijd uit mijn leven bannen, maar hem gewoon wat minder vaak zien. Maar nu is het te laat…

47 gedachtes over “Fictief interview met patatje met”

  1. Voor frieten hoef je niet helemaal naar België hoor. In het zuiden van het land kunnen we er ook wat van :D

   Leuk stukje Laura! Als je het zo bekijkt is die PM inderdaad maar zielig… Misschien moeten we alle PM’s (en FM’s) voortaan lief uitzwaaien?

 1. Grappig, vroeger had ik ook altijd van dat soort afspraken, en soms wel meermaals per week. Nu heb ik PM ook al even niet gezien. Grappige tekst !!!

 2. Ik had nog gevraagd waarom hij meedoet aan die rage om in milieu verpestend plastic rond te gaan lopen, in plaats van in een handen warmende, milieu ontlastende papieren puntzak. Maar misschien was dat wat te veel gevraagd.

 3. PM is op zijn tijd inderdaad heerlijk, maar zo ’s ochtends vroeg moet ik er echt nog even niet aan denken hoor. Mijn maag draait zich ook nog eventjes om, bah ;)

 4. Maar hij heeft wel gelijk. Als je hem nu heel vriendelijk vraagt om af en toe eens terug te komen, misschien dat hij zijn vette handen langs zijn hart wil strijken en je wil vergeven.

 5. PM en Ik zijn grote vrienden. We zien elkaar zeker 1 keer in de week…
  Ik maak mij verder geen zorgen. Deze latrelatie werkt prima voor ons :)

 6. Hoe kom je toch op dit soort briljante ideeën? Vanavond gaan we inderdaad patat eten bij m’n ouders maar nu ik dit zo heb gelezen… besef ik me inderdaad weer dat ik daarna meestal een beetje spijt heb maar ja, net wat je zegt, op voorhand kun je er ontzettend veel zin in hebben!

 7. Zo waar dit. Dat was wel een goed patatje met trouwens. Het was niet met patatje zegmaar (als in: mayo over de patat heen waardoor je de helft weg kan gooien aan het einde).

 8. Ik maak afspraken met patatjes zonder als ik mij op stations begeef, het tegen etenstijd is en iedereen om me heen met zijn broertjes en zusjes loopt. De veelbelovende geur doet me dan denken aan een heerlijk gevulde maag, warme handen en zout op mijn lippen. Wat een fijne belofte.

 9. Ik wacht echt met smart op een succesvol interview.. Het lijkt er nog niet in te zitten. Mijn maag knort. Is het jouw interview of het tijdstip? ;)

  1. Nou, de fictieve interviews gaan nooit goed, maar de echte interviews gelukkig wel haha.

   Ik denk beiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.