De liedjes van Lies


Omdat mijn moeder de liedjes dus niet onthoudt, slaat ze ze op in haar notities. Ja, mijn moeder is hipper dan ik met haar iPhone. Nee, harddisk is geen liedje. 

Ik heb de allerliefste moeder van de wereld. Echt waar. Jij denkt misschien dat jouw moeder de allerliefste is en het spijt me dat ik je uit die droom moet helpen. Mijn moeder is dat al.
Ondanks dat Lies, laten we haar zo maar noemen, heel lief is, heeft ze ook zo haar vervelende gewoontes. Ik zal er vandaag eentje uitlichten.

Stel, er is een liedje, laten we zeggen: ‘Rolling in the deep’ van Adele. Dat is een leuk liedje, zeg nou zelf (en dan bedoel ik niet leuk in de zin van ‘vrolijk’, maar je begrijpt me wel). Dat vond ik dus ook. Met de nadruk op vond.

Lies en ik zaten in de auto.
‘We could have had it all.’ brult Adele op de radio.
Mijn moeder stuiterde bijna de auto uit.
‘Oh oh Laura, welk liedje is dit?’
De auto maakte een gevaarlijke zwieber naar links en even ben ik bang de dood tegemoet te zien.
‘Ade-heeeele.’ zeg ik en ik rol met mijn ogen. ‘Dit is al de tiende keer dat je dat vraagt.’
Mijn moeder negeert me en zet de radio op de hoogste volume.

De volgende dag. Ik zit in mijn kamer nuttige dingen te doen zoals twitteren en 16 and pregnant kijken. Het gejank van de baby wordt echter overstemd door iets anders.
Het stemgeluid van Adele.
Mijn moeder heeft blijkbaar de cd van Adele gekocht. Daar heb ik geen problemen mee. Ik laat haar het liedje één keer draaien, op zijn hardst. Maar dan draait ze het nog een keer. En nog een keer. Ze houdt er potverdorie maar niet mee op.
‘ZACHTER!’ schreeuw ik er bovenuit.
Mijn moeder glimlacht alleen maar en zet hem nog een tikje harder.

Een week later komt de woede al opborrelen bij de begintonen van ‘Rolling in the deep’. Het is inmiddels de tachtigduizendste keer dat ik hem heb gehoord. Wat een rotnummer.

Bedankt, Lies, bedankt.

(maar ondanks dat is ze nog steeds de allerliefste moeder van de wereld)

49 Comments to “De liedjes van Lies”

 1. Dus nadat de radiostations “Someone Like You” waarschijnlijk ook al stuk hebben gedraaid en je dat onmogelijk nog een fijn gevoelig nummer kan noemen, draait jouw moeder nu ook “Rolling in the Deep” helemaal stuk voor je?

  Ik vind Adele een fantastische zangeres, maar ik neem aan dat jij alleen maar haat voelt opborrelen bij haar naam…

  • Haha nee, dan heb je niet goed gelezen, want ik vond het een goed liedje en ik vind Adele ook heel goed, maar als je zo’n liedje tachtigduizend keer hoort, dan word je het vanzelf wel zat.

 2. hahah oh dear, je moeder is dus aan het genieten en voor jou is het afzien. Sterkte meis

 3. ik vind het eigenlijk heel lief. Maar kan me wel voorstellen dat je het na 435 keer wel zat bent.

 4. Ik weet niet wat het is met de jeugd van tegenwoordig… Altijd wat te zeuren over de muzieksmaak van ‘ons’ oudjes..

 5. Oh jee…. ik vrees dat je het nummer vast nog vaak zal moeten horen dan.

 6. Hahaha, ik doe dat ook altijd, maar dan met oortjes in, de dan hebben anderen er geen last van :)

 7. Haha, ahhw! Dat nummer vind ik nu ook niet zo leuk meer. En wat betreft je moeder: ik denk dat je mijne nog niet kent. Liever dan haar… nee kan niet. :p

 8. jihaa, ik hoor precies mijn dochter praten… :-) :-)

 9. Oh die Adele, hele mooie muziek maar ik word ook knettergek als ik haar heel vaak hoor. Bij mij is mijn vader trouwens altijd meer op de hoogte van de hippe muziek, mijn moeder luistert niet zoveel radio dus krijgt het allemaal niet zo mee :p

 10. Ik vind het maar eigenaardig,waarom moeten nummers op repeat altijd keihard en als je gewoon een cd helemaal afspeelt kan het wel op een normaal volume? Nog geluk dat het je moeder is en geen irritante buurman oid..

 11. Haha, dat hoort volgens mij andersom te zijn. Dat jij keihard muziek draait en dat zij roept dat het zachter moet. :-)
  Gelukkig ga je bijna het huis uit, dan heb je er geen last meer van.
  (Ik weet overigens heel zeker, dat mijn moeder de liefste van de wereld is. Het certificaat hangt boven haar bed!)

 12. Haha, lief hoor, die laatste regel ;)

 13. Haha leuk stukje. En heel herkenbaar van toen ik nog thuis woonde haha.

 14. Hip zeg, een mama met een iphone. Die heeft mijn mama (die overigens ook de allerliefste van de heeeele wereld is) niet.

 15. Hahaha omg. Gelukkig doet mijn moeder dat niet. Hoewel ze ook wel vervelende gewoontes heeft als het om muziek gaat. Ze kan best mooi zingen als ze het wil maar af en toe moet ik een half uur kattengejank van achter het fornuis aanhoren…

  En erger nog: ze krijgt het altijd voor elkaar liedjes te verbasteren die mijn zusje of ik op de piano spelen. Speel je bijvoorbeeld een mooi Präludium van Bach, begint ze zo gauw je ophoudt ‘Teletubbies’ te zingen. OMG! En dat gaat dan nog uren zo door als je niet uitkijkt… :(

 16. Moeders…. *rolt met ogen. Haha.

 17. Ha ha. Dit was weer een grappig stukje. :)

 18. Volgens mij hebben jullie de rollen een klein beetje omgedraaid ;)

 19. Mijn moeder had dat met Gers Pardoel. Echt he-le-maal fan.

 20. ohh dan ben ik wel blij met mijn niet zo hippe moeder …. tenminste ze wilt het zo graag maar ze vergeet het gewoon.. Jij moet 1000 keer dat liedje aan horen.. Ik moet 1000 keer uitleggen hoe de computer werkt, hoe spelletjes moeten, hoe ze ookalweer haar muziek uit de speakers moet krijgen…

  • Weet je Riz, ik had me jou voorgesteld als iemand van veertig jaar (ik weet niet waarom) en nu zie ik je pas een twintiger bent en nu is mijn hoofd in de war.

 21. Oh… teleurgesteld? hahaha

  Nu ben ik ook in de war, want 40 is toch geen goed teken, schrijf ik zo ouderlijk en wijs, reageer ik zo… hmm help… hahaha

 22. Jouw moeder is dus eigenlijk te vergelijken met Sky Radio? Maar gelukkig verder wel lief!

 23. Nietes! Mijn moeder is de liefste! Zeker nu ik niet meer thuis woon wordt ze nog liever en mis ik haar nog vaker :( haha

 24. Haha. Mijn zusje kan Somebody that you used to know spelen op het keyboard. Dat doet ze dan ook elke dag meerdere malen. Als ik de eerste paar tonen hoor denk ik ‘neeeee, niet weeeer’.

  • Oh god, ja, mijn moeder vindt dat liedje ook geweldig: ‘Van wie is dat ook alweer, Triggerfinger?’ Van dat liedje word ik ook gek :P

 25. Haha, dit is best wel herkenbaar. Ik vind Adele geweldig, en ook Taylor Swift en Birdy en Christina Perri, maar als ik hun muziek twee dagen lang de hele dag luister, krijg ik er ook wel even genoeg van. Dit is wel erg leuk geschreven! Mijn moeder zingt in het kerkkoor en thuis gaat ze dan ook de liedjes zingen die ze aan het instuderen is. Ze zingt prima hoor, maar niet het soort muziek waarvan ik hou haha.

 26. Ik zat je maar te pesten ;)

 27. Ik vind het nummer van Adele niet zo goed, van Tiffany Alvord (cover) wel!

 28. Dat heb ik met blof, ik gaf mijn moeder een cd voor Sinterklaas en nu kan ik de liedjes niet meer horen :’)

 29. Mijn moeder is precies hetzelfde! hahahaha

 30. Mijn moeder had die cd ook gekocht, maar ze draait hem niet zovaak. Gelukkig. Toen ik op het gemeentehuis werkte hoorde ik Adele zo ongeveer 10 x op een dag.

 31. Hahaha lollig zo’n moeder. Mijne heeft soms opeens de kolder in de kop en gaat ze door de hele kamer dansen en zingen ;p maar dat is wel vermakelijk op die manier heb ik vroeger ook leren dansen hahahaha

 32. Ik heb ook zo iemand in huis, genaamd ‘broer’.

 33. Nou zou ik sowieso al snel moe worden van Adele… ;)
  Maar je houdt er wel een geniale anekdote aan over!

Leave a Reply