Veelvoorkomend fenomeen: scriptiestress

Er zijn vier reacties mogelijk op de vraag: ‘Hoe gaat het met je scriptie?’

1. De scriptieschrijver veegt alle borden van tafel, stampt op de grond en schreeuwt of je ver-dom-me NOOIT meer wil vragen.
2. Er verschijnen zweetdruppeltjes op het voorhoofd van de scriptieschrijver, zijn linkeroog knijpt hij steeds samen en daarna begint hij te hyperventileren.
3. De scriptieschrijver begint onbedaarlijk te huilen en snuit al je zakdoekjes vol (juist als je zelf verkouden bent natuurlijk).
4. Je krijgt als antwoord: ‘Ik weet niet waar je het over hebt.’ en de scriptieschrijver staart apathisch voor zich uit of begint over iets anders.

Deze reactie komt nooit voor:
– ‘Goed!’

Ik heb wel eens papers geschreven (ja, echt waar). Dat zorgt voor stress, uitstelgedrag en depressieve gedachten. Maar daar ben je een week, misschien twee weken mee bezig. Daarna kun je weer je favoriete serie gaan downloaden volgen. Over een scriptie doe je maanden. Mijn vrienden en familieleden reageerden zoals bovenstaand op deze klus.

Als ik iedereen moet geloven, is een scriptie schrijven zoals het beklimmen van de Mount Everest, de laatste aflevering van Downton Abbey of het onvrijwillig lezen van Fifty Shades of Grey, maar dan tachtigduizend keer erger.

Helaas zit ik alweer in mijn derde jaar. Je weet dat betekent. Ik moet ook een scriptie gaan schrijven. U begrijpt: ik sta doodsangsten uit.

32 gedachtes over “Veelvoorkomend fenomeen: scriptiestress”

 1. Oh nee! Over twee weken is deze nachtmerrie ook voor mij realiteit. Zelfs de werkgroep die je bij het schrijven zou moeten helpen schijnt een hel te zijn. En ik heb nog geen enkel idee voor een onderwerp. En als of dat nog niet genoeg is moet ik naast het schrijven van een scriptie nog anderhalve minor a.k.a. 30 studiepunten volgen/halen. Hoe gaan we ons hier in vredesnaam doorheen worstelen..
  Ik wilde alleen maar even zeggen, ik leef met je mee en ik weet precies waar je over praat ;)

 2. Scriptie, een goede test van je discipline :) De bachelorscriptie is nog niks vergeleken met die van je master, dus ik wens je veel plezier met je angsten onder controle krijgen voor je aan je aan je masterscriptie begint :P (al duurt het bij jou korter dan bij mij vermoed ik. Mijn afstudeerproject duurde zo’n 9 maanden xD)

 3. En dan moet het echte werk (de master-thesis) nog komen… Ik spreek je over anderhalf jaar weer. ;-)
  Zonder dollen: gewoon blijven ademhalen. Laat je werk eens door anderen lezen, juist en vooral óók als ze totaal geen verstand van je vak hebben. De vragen die zij soms stellen helpen je enorm onduidelijkheden in je betoog te verbeteren.
  Succes!

 4. Jep, in drie weken is het ook realiteit pour moi. Maar, zoals ik overal hoor: “het is maar een bachelorscriptie, da’s net een werkstuk”. Dat hopen we dan maar :)

 5. Een vriendin van mij refereerde op een gegeven moment naar mijn scriptie als ‘Het Verboden Woord.’

  Ik word nog steeds chagrijnig als ergens ‘scriptie’ hoor of lees.

  Enfin, succes he.

 6. Mij lijkt het juist geweldig. Al mag ik nog 2 jaar wachten. Bij mijn bachelor deden ze niet aan afstudeerscripties, afstudeerstages of andere afstudeerprojecten :P

 7. Bij ons noemde iedereen het eigenlijk gewoon verslag, stiekem vind ik scriptie dan toch wat wel beter/serieuzer klinken, haha! En je moet maar zo denken, als je dit eenmaal af hebt dan mag je jezelf nog meer en groter belonen als bij een “simpele” paper ;)

 8. Mijn profielwerkstuk op school maken vond ik zwaar, maar tegelijkertijd geweldig. :) Hoe het met een bachelorscriptie zit en een masterthesis, dat klinkt voor mij nog als toekomstmuziek, maar ik denk dat als je het over een onderwerp doet dat je interesseert en je er vertrouwen in hebt, het allemaal goedkomt! Zeker met allerlei lekkers naast je. ;) Veel succes gewenst alleszins!

 9. Haha, ik heb toevallig m’n scriptie vandaag gehaald. Was even doorbijten, maar lang niet zo erg als de vier blijkbaar veel voorkomende reacties uit je stukje doen vermoeden ;)

 10. Het komt goed.. echt! (Zegt iemand die middenin de hele rompslomp zit!). Of moet je ook dingen met statistiek gaan doen? (Dan ga ik iets minder hard roepen dat het goedkomt, want dat is inderdaad heel erg vervelend). Succes wanneer je er eenmaal mee begint :).

  1. Nee, gelukkig geen dingen met statistiek, het is Literatuurwetenschap he haha. Maar heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel succes!

 11. Ik mag er ook bijna aan geloven. Vandaag ga ik het plan van aanpak van mijn onderzoek bespreken met mijn medestudenten en als dat goedgekeurd wordt dan kan ik aan de slag met de interviews en het opzetten van een enquête en het lezen van een heleboel artikelen. Ik heb geen idee hoe dat verder gaat verlopen maar de stress mogen ze van mij houden!

 12. Neem dit aan van een doorgewinterde studente: kies vaste werktijden (liefst gewoon half 9 tot half 6, met uitzondering van eventuele colleges) en ga naar de uni, zodat je niks anders kunt doen dan scriptie schrijven. Blogs, Facebook of Twitter op je computerscherm is uiteraard ten strengste verboden. Verder is het handig om te zorgen dat je dichtbij thee kunt halen, zodat je elke keer als je het even niet meer weet een slok kunt nemen/een nieuw kopje kunt halen/naar de wc moet. Dan komt het helemaal goed! (Ander drinken mag ook, maar zorg dat het niet teveel calorieën heeft, want geloof me, je gaat er VEEL van drinken.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.