Fietsen is stom

Kijk, fietsen is best te doen. Als het niet waait. Of regent. Of heel koud is. Maar het punt is dat dat het zo ongeveer 90% van de tijd is in Nederland. Die wind is natuurlijk tegen je gekeerd. De regen valt als je je regenbroek niet aan hebt (oh wacht, die heb sowieso niet). En de kou komt je tegemoet wanneer je dat oh zo leuke, maar oh zo niet warme jasje aan hebt getrokken. Lang leve Nederland.

Als dat nou het enige was, ja, dan zou ik het wel overleven. Ik ben immers niet van suiker. Op een Legoblokje staan is veel erger dan fietsen met vervelend weer. Maar je raadt het al: dat is dus niet het enige.

Je kijkt op een willekeurige website die je het weer vertelt. Steekt je hoofd uit het raam, want je vertrouwt die sites nooit. Hmm, het is inderdaad koud ja. Vandaag doe je maar die superdikke Minnie Mouse-trui aan (die heb ik helaas niet). Als je buiten de trap af loopt, vind je het al raar dat je het niet koud hebt. Je hebt het namelijk AL-TIJD koud. Ach, dat komt vast nog wel. Je gaat fietsen (tegenwind, miezerregen, automobilisten die je geen voorrang geven) en na vijf minuten begin je het toch wel erg warm te krijgen (let wel: je moet nog vijftien minuten fietsen). Nee, dat is een understatement, je hebt het werkelijk waar bloedje heet. Als het kon, zou je alles uittrekken, maar ja, om nou midden in Leiden te gaan streaken, is ook weer zo wat. Dus doe je maar een knoopje van je jas open. En nog een knoopje. En nog een knoopje (je hebt maar drie knopen). Zo fiets je verder, met je jas open, maar wel een sjaal om. Wandelaars, met mutsen op en dikke handschoenen aan, kijken verbaasd naar je.
‘Dat is die gek uit Oegstgeest.’ roepen sommigen.
Je Minnie Mouse-trui is doordrenkt door het zweet als je op de plaats der bestemming bent. Je parkeert de fiets en gaat naar binnen. Na tien minuten begin je te bibberen: het is zo ongelooflijk koud!

En dat is waarom fietsen stom is.

40 gedachtes over “Fietsen is stom”

 1. Klinkt alsof het tijd is voor een hartig woordje met de wolken.
  En tsss, stel je niet zo aan joh, en gebruik je pauzes om aan je Minnie-Mouse-trui te breien :P Bovendien kan je het fietsen als training zien voor de menopauze xD

 2. Ik houd ook niet van fietsen maar dat komt vooral omdat ik altijd heel erg pijn in mijn knieën krijg. Gelukkig mag ik van de fysio ook niet te veel fietsen, dus voor mij geen tochten van 25 km maar gewoon lekker binnen de stad hier :-)

 3. Je hebt gelijk. Fietsen is inderdaad stom. En moet je nagaan, het hele verhaal van het warm hebben/krijgen op de fiets is zeer herkenbaar! En ik hoef maar een kwartiertje te fietsen.

 4. Oh, mag ik me schamen dat ik echt nooit meer fiets sinds ik een rijbewijs heb? (a)
  – dat wakker worden ’s ochtends, je bed niet uit kunnen komen en je dan óók nogeens realiseren dat je op de fiets door de regen moet.. niet leuk. Ik leef dus wel met je mee :).

 5. Heel hatelijk. Vroeger als ik naar school ging deed ik altijd een schoon t-shirtje in m’n tas, zodat als het weer raar fietsweer was, ik tenminste een schoon shirt zonder zweetplekken kon aantrekken.

 6. De ketting kan eraf gaan, je remmen kunnen het plots niet meer doen, je banden staan soms plat, je zadel valt er halve wegen vanaf, je lichten doen het niet meer als je in het donker naar huis wil rijden, je stuur gaat los als je in een afdaling rijdt, je bel vertikt het als er plots iemand voor je staat en zo kan ik nog uren doorgaan.

   1. Ja, want bezweet met open jas fietsen en ontploft bij je college aankomen is zoveel beter.

    Bovendien is mijn fietstas paars-geruit met gele bloemetjes. I rest my case.

    1. Ja, precies. Paars-geruit met gele bloemetjes. Maar ik zal je tip in overweging nemen, alleen niet die kleurencombinatie (IK HAAT GEEL).

  1. Ja inderdaad, de heenweg is verschrikkelijk (ik ga natuurlijk altijd te laat weg, zodat ik hard moet fietsen), maar de terugweg niet, want dan kan ik er zo lang over doen als ik wil.

 7. Inderdaad, op de fiets heb je het altijd te warm of te koud. Behalve… als het regent (mits je niet kleddernat wordt, dus een regenbroek is wel een vereiste, tenzij het zachtjes regent).

  Gelukkig fiets ik meestal in mijn schaatskleren, dus dan is zweten toegestaan. Plus: het is duidelijk goede kwaliteit kleding, want ik zweet er helemaal niet erg in. Zelfs niet als het melkzuur na de training bijna via de poriën mijn bovenbenen uit loopt.

 8. Vind ik ook het irritantste aan fietsen. Maar hee, ik heb niets te kiezen :( (ok eigenlijk wel maar mijn innerlijke stem roept altijd “niets mee te maken jij gaat gewoon fietsen meisje”)

 9. Oeh, zo herkenbaar. Bij mij zit er soms slechts een minuut tussen oververhitting en de eerste onderkoelingsverschijnselen. Nee ik overdrijf niet. Blauwe lippen zijn mijn handelsmerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.