Wat voor inzicht een kaasdief je kan geven

College Internetjournalistiek op maandag.

‘Kijk op Twitter of je een leuke tweet ziet,’ zei de docent.
Daar deden we niet moeilijk over en binnen vijf minuten vonden we een interessante tweet. Het ging over een dief die kaas had gestolen uit een fabriek in Rijen.
‘Researchen maar.’
We zochten persoonsgegevens, bronnen, achtergrondinformatie en locaties. Na een uur was het college afgelopen.

In dat uurtje zijn we achter telefoonnummers gekomen, hebben andere kaasdiefincidenten gevonden en weten hoe het paard van het kind van de wijkagent in Rijen heet.

Dat is indrukwekkend en handig. In korte tijd kun je als journalist veel vinden. Maar het is vooral ook zorgwekkend.

Stel dat jij een wedstrijd hinkstapsprong heb gewonnen/bushokjes in elkaar trapt/potloodslijpers steelt en een journalist wil meer over je weten. Wat vindt hij dan allemaal over jou op internet? Wat staat er op je Facebook en op die van je vrienden? Kan ik binnen tien minuten uitvinden hoe jóuw paard heet? (om maar even iets te noemen)

Mensen kunnen meer over je te weten komen dan je denkt. En dat is best wel eng.

17 gedachtes over “Wat voor inzicht een kaasdief je kan geven”

 1. Het vinden van de gegevens is opzich niet bijzonder zorgwekkend. We zetten het er immers zelf op. Maar de manier waarop sites/bedrijven met die gegevens om gaan. Die is wel zorgwekkend. En je moet uiteindelijk vooral zelf goed opletten, dus profielen etc. afschermen helpt vaak toch wel een béétje.

 2. Je zet die informatie er zelf vaak op. Het kan wel zo zijn dat die informatie verkeerd geïnterpreteerd wordt, dat is wel een beetje eng. Dan kan er alles met die info gebeuren.

 3. Ik zou ook net zeggen, het is maar net wat men ermee van plan is. Op zich heb ik er geen problemen mee als iemand erachter komt dat ik toen ik 8 was op atletiek zat, maar als ze dan aan filmpjes komen en mij daarmee belachelijk gaan maken, dan is ’t een ander verhaal ;-)

  1. Dat ben ik eigenlijk niet met jou (en de mensen hierboven eens). Het gaat er niet alleen om wat mensen ermee kunnen doen. Ik heb het idee dat de grenzen steeds verder vervagen. Sommigen zetten op Facebook nu ook hun liefdesverdriet. Of mensen daar nou iets mee doet of niet, vroeger zou je zoiets ook niet aan jan en alleman vertellen, maar nu zet iedereen het op Facebook, waar je ook bevriend bent met het buurmeisje van de neef van de bakker bij wijze van spreken. En dat vind ik ook een ernstige ontwikkeling, zeker gezien wat er dus kan gebeuren als een journalist ermee aan de haal gaat.

 4. Dat is precies waarom ik mijn telefoonnummer niet achterlaat of invul op sociale media en waarom ik daar een alternatief e-mailadres voor gebruik… Natuurlijk kunnen mensen een hoop over mij te weten komen, maar dat zijn geen dingen die ik mijn moeder niet zou vertellen, zeg maar! ;-)

 5. Over mij kan je zelfs informatie vinden die ik er zelf niet op gezet heb en die in de verste verte niet waar is. Iets met een zekere Emile Ratelband :(

 6. Oh ja, dat soort dingen hebben wij ook gedaan toen ik nog Journalist deed. Ik sta inmiddels bekend als degene die zowat alles kan vinden op internet. Als we een CV binnen krijgen moet ik altijd aan de google om dingen uit te vinden en je kan soms de raarste dingen vinden zonder er al te veel moeite voor te doen. Gaat best ver eigenlijk.

  Aan de ene kant voelt het heel raar om dat soort dingen op te zoeken voor werk, ook omdat je zo veel kan vinden, aan de andere kant ook idioot hoe mensen soms met hun eigen identiteit omgaan op het internet.

  Ik heb alles afgeschermd en gebruik waar mogelijk niet mijn echte naam. Kijk ook om de zoveel tijd even in google wat er te vinden valt over mij, en als er dingen naar boven komen die ik niet wil, dan verwijder ik/vraag het te verwijderen/scherm het beter af.

 7. Ik gebruik net als Marah ook waar mogelijk niet mijn echte naam. Verder heb ik alles afgeschermd op bv. Facebook. Wat ik wel verontrustend vind is dat anderen, die alles publiekelijk hebben, dingen over mij kunnen plaatsten (foto’s en statusupdates).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.