Terug naar Oegstgeest: het fietsprobleem

fietsenfietsenfietsen

Twee jaar geleden woonde ik nog niet in Leiden, maar moest ik wel steeds van het station naar mijn faculteit lopen en dat vond ik irritant. Dus kocht ik een fiets. En een extra slot. Want Leiden is niet het kleine, schattige dorpje van mijn ouders.

Na twee weken werd hij gestolen.

Goed, goed, kan gebeuren. Nieuwe oude fiets. Nieuw extra slot. Binnen twee minuten bij de faculteit zijn en ‘Muwhahaha’ doen naar de mensen die moeten lopen is fijn.

Na twee weken werd hij gestolen.

Oké, dan maar weer lopen. Ik liep en ik liep en ik liep en toen ging ik in Oegstgeest wonen. Oegstgeest mag dan wel het bijzettafeltje van Leiden zijn, maar dat wil niet zeggen dat het te lopen is naar het centrum. Dus moest ik wel een fiets.
Mijn fiets parkeren in Leiden kost me minimaal tien minuten (wat ik allemaal wel niet had kunnen doen in die tijd, een tweede studie volgen, een kind opvoeden, het aidsprobleem oplossen!). Dit zijn de werkzaamheden:
– Een rek zoeken, want fiets fout = fiets weg (als de dieven je fiets niet stelen, dan is het de gemeente Leiden wel).
– Mijn fiets in het rek proppen (lang leve mensen met fietsmandjes en bakfietsen en dat soort ongein).
– Mijn voor- en achterlicht uitknippen.
– Mijn sleutels uit het slot halen.
– Mijn extra slot van mijn snelbinders halen en om mijn fiets doen.
– Uithijgen door dit zware werk.

Afgelopen weekend was ik bij mijn ouders en had ik afgesproken met vrienden. Ik fietste er naar toe (geen rode verkeerslichten om doorheen te fietsen, geen mensen die dingen als ‘OPLETTEN, TRUT!’ naar me schreeuwen, geen irritante slome fietsers voor me) en het was heerlijk. Ik parkeerde mijn fiets, niet in een rek, want die was er niet en dat maakt de gemeente helemaal niets uit. Ik zette mijn fiets op slot en: ik was klaar. Ik genoot.

De volgende dag kwam ik weer terug in Oegstgeest en zag dat mijn fiets voor de tachtigduizendste keer was omgevallen. Welkom thuis, Laura.

30 gedachtes over “Terug naar Oegstgeest: het fietsprobleem”

 1. Haha zooooo herkenbaar. Fietsen stallen is altijd zo’n ellende! En dat je fiets gestolen wordt is al helemaal erg. Want ja, wat is een student zonder fiets?

 2. Hadden ze de lantaarnpaal weggehaald waar de fiets tegenaan gezet was..?
  Dat had de gemeente toch kenbaar moeten maken?
  Stond er geen kordon van M.E.-ers in de straat omdat actievoerders de boom omsingelden, omdat juist díe boom waar jouw fiets onder schuilde,
  gekapt moest worden?
  Ach, wellicht was jouw rijwijl het standaard-leunen beu en
  legde hij of zij zich er bij neer…

 3. Ik snap niet waarom mensen van die mandjes op hun fiets hebben, zo irritant. >.< Als ik slaag, dan moet ik waarschijnlijk ook bang worden voor fietsendieven :').

 4. Nee maar in Groningen hangt de gemeente briefjes aan je fiets als ze hem niet mooi vinden :'( Maar als dit in Leiden al zo ernstig is ben ik benieuwd wat je van Amsterdam vindt. Op de trambaan gaan fietsen. Hilarisch!

 5. Heel herkenbaar! Mijn fiets was nog nooit gejat toen ik nog bij mijn moeder woonde (dorp naast Eindhoven), zelfs als we gingen stappen in Eindhoven zette ik hem ergens willekeurig tegen een boom en zonder extra slot. Sinds ik in Eindhoven woon is hij al 2 keer gejat terwijl hij gewoon met een extra kettingslot vast stond ergens aan! En een aantal maanden geleden was ik boodschappen doen, loop ik de supermarkt uit is mn zadel gejat. Ook al zoiets. Echt wth.

 6. Mijn fiets is aan het vereenzamen in mijn oude studiestad maar binnenkort komt er vervanging! Ik heb nog eens een hele brief aan mijn fiets geschreven op mijn blog. Ja, het was moeilijk om afscheid te nemen..

 7. Ik dacht even, toen ik het begin van je blog las, dat nu voor de derde keer je fiets was gestolen! Hahaha gelukkig niet zo :D
  Verder, heeeeeeeel herkenbaar. Fietsen in leiden tijdens het spitsuur is echt een regelrechte ramp.

 8. In Leeuwarden haalt de gemeente ook met plezier je fiets weg. Ik had laatst het merk ‘weesfiets’ aan mijn bike hangen. Dat zijn doorgaans fietsen zonder zadel, met lekke banden en kapot frame. En bedankt. Gelukkig stond hij er die middag nog.

 9. Zo typisch! Mijn fiets is gelukkig nog nooit gestolen, maar een plaats vinden om hem te stallen is wel altijd een groot probleem. Neem nu gisteren, ik moest mijn trein halen om 13u en ik was om 12u45 in de mega ondergrondse fietsen parking bij het station waar ik expres helemaal achteraan was ingereden zodat ik zeker een plaatsje zou vinden. Ik ben de hele parking doorgereden, maar alles, ja echt alles, was vol! Ondertussen was het al 12u55 voorbij en moest ik mij echt superhard haasten en dus heb ik mijn fiets buiten ergens aan een random paaltje neergekwakt en als een debiel gerend voor mijn trein! Lang leve de fiets…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.