Ton Rozeman – Wat ik van liefde weet (+ winactie!)

Rozeman, Tom. Wat ik van liefde weet

Ton Rozeman leerde ik kennen op Manuscripta waar hij een workshop korte verhalen gaf. Het viel me al meteen op dat het een rustige, vriendelijke man is, die nadenkt over zijn woorden voor hij ze uitspreekt. Ik besloot hem te interviewen voor de serie ‘Wie schrijft die blijft’  en heb ook een keer zijn boek over korte verhalen schrijven verloot. Nu heeft hij een nieuwe verhalenbundel geschreven, ‘Wat ik van liefde weet’ en daar zal ik jullie wat meer over vertellen!

De bundel begint al met een geweldige zin: ‘Soms wil ze dood, soms wil ze een kind van je.’ Het klinkt veelbelovend en maakt ook de beloftes waar. Ton Rozeman schrijft ogenschijnlijk eenvoudig, maar als je het verhaal uit hebt, besef je dat er meerdere lagen inzitten. Je krijgt als lezer veel ruimte om dingen toe te voegen, wat zorgt voor diepgang.

Helaas worden verhalenbundels veel minder gelezen dan romans. Toch zou je het moeten doen, volgens Rozeman: “Korte verhalen gaan over de essentie, maar dan wel een essentie die zich niet laat benoemen, over een essentie die zich in het echte leven nauwelijks laat betrappen. In een kort verhaal is het er even, in een glimp, vanuit een ooghoek. Wil je het benoemen, dan is het meteen weg.”
Zelf noemde ik het iets wat je makkelijk tussendoor kan lezen, omdat het minder tijd in beslag neemt. Ton reageert er zo op: “Als een kort verhaal een tussendoortje is, dan is het wel een heel essentieel tussendoortje, eentje waarin de film van een leven wordt stilgezet zodat we heel nauwkeurig kunnen aanschouwen waar we anders aan voorbij gaan. En waar we misschien ook wel bang voor zijn.”
Waarom is het thema liefde? En waarom staan er geen positieve verhalen over de liefde in? Ton: “Ik denk dat de verhalen aandachtig iets blootleggen, dat ze iets laten zien waar we gewoonlijk niet de moeite voor willen doen om het te zien. Misschien omdat het pijnlijk is. Maar het is wel positief er aandacht aan te geven. Echte aandacht en echte bereidheid kunnen liefdevol zijn. Misschien is dat wel liefde: durven kijken.”
Het is dus een verhalenbundel om over na te denken of zoals Ton het zelf zegt: “Een verhalenbundel voor een blik op onszelf en op elkaar.”

Als je meer wilt lezen over de totstandkoming van de verhalen kun je Tons blog lezen.

Ik kan het jullie zeker aanraden om deze bundel te lezen. Gelukkig mag ik er eentje weggeven. Als je wil winnen, vul dan een geldig e-mailadres in en zet duidelijk in een reactie dat je meedoet. Na een week zal ik via random.org iemand uitkiezen en ontvangt de winnaar een mail.

25 Comments to “Ton Rozeman – Wat ik van liefde weet (+ winactie!)”

 1. Dat klinkt als een hele bijzondere bundel! Ik ding graag mee naar het weggeef-exemplaar en anders lijkt het me in ieder geval een mooie voor op mijn Sint-verlanglijstje! Bedankt voor de tip, Laura!
  P.S.: als je even doorschrijft kun je straks zelf ook een bundel vullen met je liefdesletteren!

 2. Hoi! Wat een inspirerende rubriek is dit toch elke keer. Je hebt mij al meerdere keren op een nieuwe ontdekking gewezen. Dank je wel. Zelf hou ik erg van korte verhalen, knap hoe schrijvers het soms lukt om in een paar pagina’s een hele wereld te schetsen. Dus ik ben ook nu weer nieuwsgierig en maak graag kans op dit boek!

 3. Klinkt meer dan de moeite! Wie niet waagt wie niet wint, ook ik doe mee! ;-)

 4. Dit lijkt me echt heel leuk om te lezen! Dussss, count me in!

 5. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt, ik doe mee met de winactie!
  Trouwens, de cover vind ik heel tof.

 6. Ik doe heel graag mee met de winactie, leuk!

 7. Tegen een fijn boek zeg ik nooit nee! :)

 8. Ja! Ik doe ook mee, ben nieuwsgierig naar dit boek geworden. :)

 9. Oh, ik als boekenwurm ben zeer geïnteresseerd dus JA IK DOE MEE (duidelijk genoeg?).

 10. Met zo’n eerste zin wil ik ook wel meedoen!

 11. Wat leuk een winactie, en ja ik doe mee!

 12. Wauw, ja, ik doe graag mee!

 13. Klinkt heel vet :) Ik doe ook mee!

 14. Die eerste zin is pakkend, ik doe mee! Ik lees voor school nu ook steeds meer korte verhalen en het lijkt me leuk om ze in het Nederlands ook te lezen.

 15. Ik krijg gelijk inspiratie van dit stuk :)

 16. Je weet het in elk geval goed te verkopen. Eigenlijk hou ik niet zo van winacties (voel me altijd zo’n schooier) maar voor deze keer zet ik mijn scrupules aan de kant. Ik zeg: ik doe mee.

 17. Hè potver natuurlijk ben ik weer te laat om mee te doen.

  Of kan het nog? Want dan doe ik duidelijk mee. Natuurlijk doe ik mee. Ik wil graag mee doen.

  Tenzij ik te laat ben. Dan heeft het geen nut meer om mee te doen

Leave a Reply