De Cirkel

Voor kerst kreeg ik het boek De Cirkel van Dave Eggers en wow, jongens, wat een boek is dat. Het zet je heel erg aan het denken en is daarnaast ook dusdanig spannend dat je het liefst alle 445 pagina’s in één dag zou uitlezen.

Een korte samenvatting: Mae mag gaan werken bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf van de wereld. Dit bedrijf heeft ervoor gezorgd dat iedereen slechts één online identiteit heeft en heeft nog meer plannen in petto. Welke? Lees het boek maar!

Gedachten naar aanleiding van dit boek: word ik wel eens op mijn vingers getikt dat ik teveel bezig ben met mijn telefoon, is dat in dit boek allemaal nog een stapje erger. Ben je ergens naar toe geweest (al is het maar de sportschool of een bezoekje aan je oma), dan móet je het delen met je volgers. Het liefst met foto’s en een paar tings (soort van berichten) en als het kan ook een video. Wat als iedereen je kan opsporen, omdat er overal camera’s zijn? Wat als je hier allemaal niet aan wilt meewerken, maar je wel moet?

Het boek geeft een beeld van hoe de toekomst zou kunnen worden. Waarbij niet alleen de NSA weet dat jij gegoogeld hebt op ‘zwangerschapsverschijnselen’, maar de hele wereld dat kan zien. Waarbij die ene sexy foto die je maakte voor je scharrel nooit verwijderd kan worden. Waarbij je altijd weet waar iedereen is.

Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn in de toekomst. Maar het zet je wel aan het denken. Is het echt nodig om van elk aspect van je leven een foto te maken (hallo Instagrammers)? Waarom whatsappen met je vriendin als je ook kunt bellen of beter nog: elkaar in real life kunt zien. Is privacy op het internet überhaupt mogelijk?

Het is geen boek om vrolijk van te worden, maar ik kan het jullie sowieso aanraden. Het zet je in ieder geval aan het denken en wellicht plaats je minder vaak Instagramfoto’s van je havermoutontbijt (ik hoop het!).

27 gedachtes over “De Cirkel”

 1. ja goed boek he! Ik schreef er pas ook een review over. vond het echt eentje uit de categorie 1984 en Brave New World. Zet je aan het denken. En je laatste zo’n whahaha :D

  1. Heb gelijk even gekeken en hij is helaas nog een sprinter in onze bieb – en ik ga ‘m niet binnen een week uitkrijgen -, maar ga ‘m wel onthouden :)

 2. Besteld. Blijft een goed onderwerp. Ik ben wel op het internet te vinden maar mijn website en twitter zijn onder pseudoniem, hoewel ik ook weet dat de naam achter ieder internet-pseudoniem over het algemeen redelijk snel te achterhalen is.

  Mede om deze reden heb ik ook geen facebook-account (de andere, meer belangrijke reden is dat ik geen zin/tijd heb om een facebookpagina bij te houden en ik me dat ook helemaal niet leuk lijkt) en het blijft me verbazen dat ik me altijd moet verdedigen om het feit dat ik er geen heb.

  Maar goed, ik heb ‘m besteld, ik ben benieuwd.

  1. Ja, in de wereld van dat boek is het dus ook niet mogelijk om anoniem (of ‘anoniem’, het is inderdaad maar de vraag in hoeverre je dat kunt zijn) te zijn. Ook een eng idee. Wat leuk dat je hem besteld hebt, laat me weten wat je ervan vindt!

 3. Ik zag het al enkele weken terug in de boekhandel. ‘k Hoorde er veel goede dingen over en het werd daar ook getipt. Maar naast die waarschuwingsfunctie vind je het ook boek ook goed geschreven neem ik aan?

 4. Wow, klinkt als een goed boek! Ik zie het overal in de boekhandels liggen, en het had mijn aandacht al getrokken, maar ik wist eigenlijk niet eens waar het over ging.. Ik ga het zeker lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.