Laura’s liederenanalyse: in de maneschijn

Wat zijn eigenlijk de beste schooljaren? Ik weet het wel: groep één en twee op de basisschool. Spelen, kleuren, knutselen, dat was eigenlijk het enige wat je moest doen. Geen toetsen, spreekbeurten of nog meer van dat serieuze gedoe. En natuurlijk ook een heel belangrijk element: liedjes zingen.

Maar eerlijk is eerlijk: waar slaan die kinderliedjes eigenlijk op? Als kind let je daar niet op, net zo min als dat je denkt dat het toch wel erg raar is dat Sinterklaas met een paard op de daken kan.
Maar nu we volwassen zijn (soort van dan), wordt het ons allemaal duidelijk: het is dikke onzin.

Neem nu het liedje ‘In de maneschijn’. Sorry hoor, maar welke flapdrol heeft dat bedacht? Niet dat ik een carrière als liedjesschrijver ambieer, maar dat kan ik toch wel tien keer beter.

♫ In de maneschijn, in de maneschijn
klom ik op een trapje door het raamkozijn ♫

De grote vraag hierbij is: waarom in hemelsnaam? Dat is hartstikke gevaarlijk! Echt, ik ben er op tegen dat wij onze kindjes zulk soort liedjes leren, zeker als ze in de wijapenallesna-fase zitten.

♫ Maar je raadt het niet, nee, je raadt het niet ♫

Nee, dat klopt. Wat valt er te raden dan? Waarom je door het raamkozijn klimt? Dat vertel je geeneens, hoe stom is dat!

♫ Zo doet een vogel, zo doet een vis
En zo doet een duizendpoot, die schoenenpoetser is ♫

Wat hebben een vogel, een vis en een duizendpoot met de maneschijn, het raamkozijn en klimmen te maken? It doesn’t make sense! En het kan me helemaal niet interesseren hoe een duizendpoot doet die schoenenpoetser is, want die bestaan geeneens!

♫ En dat is één en dat is twee ♫

Eén wat? Twee wat?

♫ En dat is dikke, dikke, dikke tante Kee ♫

Ten eerste: het is niet lief dat je tante Kee dik noemt, dat heet volslank hoor! Ten tweede: tante Kee? Wat is dat nou weer voor naam?

♫ En dat is recht en dat is krom ♫

WAT IN GODSNAAM?

♫ En zo draaien we het wieleke nog eens om, rom-bom! ♫

Welk ‘wieleke’? En wat voor bom? Dat is gevaarlijk hoor!

Echt, ik vind het werkelijk waar verschrikkelijk dat de basisschoolkindjes dit soort liedjes leren. Dat WIJ dit soort liedjes hebben geleerd. Nee, we zijn niet agressief geworden door computerspelletjes, maar door dit soort liedjes. En dat zou afgelopen moeten zijn.

Het wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk: deze wereld is hard. Bikkelhard.

(Binnenkort komt mijn boek: ‘Laura’s analyse van Nederlandse kinderliedjes en de verschrikkelijke conclusie’ uit, bestel hem nu!)

45 gedachtes over “Laura’s liederenanalyse: in de maneschijn”

 1. Proef ik hier een pleidooi voor de Aristotelische eenheid in kinderliedjes? Eenheid van tijd en eenheid van handeling (waaruit de in de 16e eeuw toegevoegde eenheid van plaats eigelijk automatisch volgt…)?
  En de sprookjes dan, die we kinderen vertellen? Bomvol dwergen (zeven stuks maar meteen, alsof eentje niet genoeg is…), geiten die zich overal en nergens verstoppen, boze heksen a.k.a. kwade stiefmoeders, prinsessen die duizend jaar slapen, pompoenen die in koetsen veranderen, wolven die oma’s opeten, te veel om op te noemen. Die ook meteen in de ban doen nu we toch bezig zijn?
  Driewerf NEE!!! Leef je fantasie uit nu het nog kan, de wereld is inderdaad al hard genoeg, daar moet je de kleine koters nog niet mee vervelen, dat komt vanzelf wel een keer. Ik zou eerder zeggen: hoe gekker hoe beter!

 2. Haha, dit stukje is zo goed geschreven! Ik vraag me ook heel vaak af waar dat soort kinderliedjes op slaan, maar als kind maakt het heel veel sense. Je ziet het gewoon helemaal voor je. (Ik tenminste wel) Maar in je kinderjaren was alles nog lekker simpel, en dacht ik dat kon vliegen. En helaas, dat blijk ik toch echt niet te kunnen ;(

 3. Haha, dit heb je echt heel erg leuk en goed geschreven. Ik heb er nog nooit zo bij stil gestaan, maar inderdaad.. Nu ik het zo lees is het gewoon gevaarlijk, haha.

 4. Oh mijn god ik weet nog dat een van de beste dagen in groep 1/2 was dat de juf de videobanden (ja ik ben oud) van Assepoester en Belle en het Beest had meegenomen en toen mochten we kiezen welke we ’s ochtends gingen kijken en welke ’s middags. Best.Day.Of.My.Life. Dus inderdaad, de basisschool was echt ZO cool. <3

  Btw, ik heb ooit écht een tante Kee gehad. En ja, aangezien ze bij de Indische kant vd familie hoorde, was ze inderdaad eeh.. volslank. :p

  1. Jaaaaa, ben jij een Indo, Marjetti? Dat wist ik niet, leeeeeuk :D Betekent dat dan ook dat je heel goed kan koken, want dan wil ik daar wel van profiteren natuurlijk.

   En ja, je bent oud, maar niet zo oud, want ik had ook nog videobanden hoor, sterker nog, ik heb een tv die nog videobanden kan afspelen :D

 5. wat is er mis met sinterklaas op het dak? :,( en ik vind het moooooi, in de maneschijn. Een duizendpoot die schoenenpoetser is, hoezo geniaal? Het is pas agressief als jij het zo benadert, beste Laura, en dat betekent iets van opgesloten driften of zo, ga eens praten met ene Freud.

    1. Nou, je hebt wel een film waarin iemand doet alsof hij Freud is, dan is wel cool. Op een verkleedfeestje, weet je wel. Beginners heet die film, moet je maar eens kijken.

 6. Muwha, geniaal! XD EN LOL @ dat is dan recht en dat is dan krom xD!

  Ik zong het vroeger idd heel blij mij zonder te weten wat ik eigenlijk aan het zingen was. Ik ben erg benieuwd naar je boek haha xD.

 7. Hier een kleuterjuf die niet dit soort liedjes zingt ;)
  Op dit moment is favoriet:
  Paddestoelen in het gras
  lekker stampen in een plas
  voor t laatst met zonder jas
  tis herfst tis herfst!

  En sintliedjes natuurlijk…

 8. Hahahahaha. Als je er inderdaad over nadenkt, wat een lied. Wie heeft het verzonnen?? Er hoort toch ook een dansje bij.

  Trouwens @Suzanne.. “met zonder jas”. Dit vind ik altijd grappig. Met zonder jas kan niet..

 9. Hahaha wat geweldig geschreven ;) De meeste kinderliedjes bestaan uit een aantal bij elkaar geraapte zinnetjes, best wel hilarisch als je ze nu weer terugluistert ;)

 10. Sowieso, als ik er nu over nadenk wat ik vroeger allemaal meezong.. Liedjes van de spice girls en K3 die er niet om liegen hoor haha. En een groot aantal van de echte kinderliedjes hebben niet bepaald diepgang. Maar toch is dat het beste wat er is, liedjes zingen in de kring.

 11. quote: Nu we volwassen zijn (soort van dan), wordt het ons allemaal duidelijk: het is dikke onzin. Neem nu het liedje ‘In de maneschijn’. Sorry hoor, maar welke flapdrol heeft dat bedacht? Niet dat ik een carrière als liedjesschrijver ambieer, maar dat kan ik toch wel tien keer beter.

  Tja.
  Je noemt de maker van dit liedje een flapdrol. Je schrijft dat het dikke onzin is terwijl je eigenlijk bedoelt dat JIJ het niet snapt. Wie is dan de flapdrol?

  1. Ik heb de link verwijderd, want het is niet de bedoeling om je eigen blog hier te promoten. Maar ik mag hopen dat je snapt dat dit niet helemaal serieus is bedoeld (wie is nu de flapdrol?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.