De telman

Mag ik uw cv even zien?

Er doet zich een raar fenomeen voor op de faculteit Geesteswetenschappen van de universiteit Leiden.

Het gebeurt tijdens colleges. Net als je je ogen dicht voelt vallen door het eentonige gepraat van de docent vliegt de deur met een klap open. Meteen is iedereen weer wakker. Een man stapt het lokaal binnen met zijn hand nog op de deurklink. Met twee vingers wijst hij naar ons en je ziet zijn lippen bewegen. Daarna knikt hij naar de docent en gaat weer weg.

Het is de telman.

Hij komt vaker niet dan wel, maar als hij komt, dan doet hij het goed. Binnen een minuut weet hij hoeveel mensen zich in het lokaal bevinden. De vraag is natuurlijk: waarom doet deze man dat? Misschien vanwege veiligheidsredenen, maar hij komt niet altijd, dus dan zou hij zijn werk toch niet zo goed doen.

Ik stel me zo voor hoe dat op verjaardagen gaat.
‘En wat doe jij voor werk?’
‘Ik tel.’

De telman. Fascinerend zo’n beroep. Ik ben benieuwd hoeveel hij ervoor betaald krijgt.

Doet dit fenomeen zich alleen in Leiden voor of ook op andere universiteiten/scholen?

47 Responses to “De telman”

 1. Wauw. Hier hoor ik voor het eerst in mijn leven over, haha!

 2. Ik heb het ook al een paar keer meegemaakt wanneer ik in het Lipsius les had, haha. Ik denk dat hij het moet doen om uit te vinden wat de werkelijke bezetting van de lokalen is (het zijn vaak minder studenten dan die zich hebben aangemeld), zodat er misschien een betere verdeling van klaslokalen gemaakt kan worden…

 3. Hmm in mijn jaren als student ben ik zoiets nog niet tegen gekomen.

 4. Het is niet de meest fascinerende job, maar op een feestje moeten zeggen dat je geen werk hebt is nog erger ;)

 5. Op het HBO in deventer gebeurde dat inderdaad regelmatig, maar ik heb het op de universiteit in Nijmegen nog niet meegemaakt..
  Hmm, vreemd…

  • Jawel hoor, op de RU ook! Op de bètafaculteit in ieder geval. Meestal huren ze er bij ons studenten voor in overigens. En dat tellen is om te kijken of de ruimtes wel maximaal benut worden. Is dat niet zo, dan kunnen ze een andere bestemming geven.

   • Bij rechten op de RU ook. Alleen de werkcolleges, de hoorcolleges worden door teveel mensen gevolgd om ze te tellen. Volgens mij is het wel iets van de laatste jaren, want ik heb voor mijn huidige studie een studie gevolgd bij Sociale Wetenschappen en daar heb ik in vijf jaar tijd nooit iemand zien tellen….

 6. HAHAHAHAHAHAHA thal’s all ;p

 7. Nooit van gehoord. Maar then again, ik studeer dan ook niet ^^

 8. ik heb het in 4 jaar college nog nooit gezien! bizar! (misschien zijn we met te veel om te tellen? ;))

 9. Dit fenomeen komt voor zover ik weet niet op mijn uni voor. Maar bij mijn opleiding zou ‘ie ook wel iets langer aan het tellen zijn, haha.

 10. Ik heb nog nooit een telman op bezoek gehad. Had er ook nog nooit van gehoord. Klinkt een beetje spooky eigenlijk, zo’n man die komt tellen of iedereen er wel is. Wat gebeurt er als je er niet bent? Gaat hij dan naar je huis om je alsnog mee te tellen?

 11. haha geweldig!
  Bij ons op school gebeurd het niet.. We hebben wel een soort in kloksysteem dat we elke les ons pasje moeten scannen xD. (zo weten ze wie er is en wie niet)

 12. Nog nooit van gehoord. ?

 13. Ik heb hier nog nooit van gehoord! Bij ons (in Antwerpen) doet dit fenomeen zich volgens mij niet voor. Maar ik kan me natuurlijk vergissen. Zou het trouwens niet kunnen dat het een soort steekproef is om te zien of er genoeg studenten naar de colleges komen (ter evaluatie van de prof of de cursus)? X

 14. Haha, nog geen telman gezien in de unief hier! Ik moet toegeven dat ik absoluut niet wist waarover het zou gaan toen ik de titel las. Het klinkt een beetje als de titel van een thriller ofzo :p ‘De telman’. Bijna even naargeestig als ‘De Vliegende Hollander’ ;)

 15. Ik heb nog nooit een telman gezien iig.. Maar ik heb ook niet op een universiteit gezeten natuurlijk haha

 16. Hahahaha dat gebeurt bij ons ook altjid XD

 17. In mijn studietijd in Nijmegen heb ik het niet meegemaakt; maar in de eerste twee jaar was het steeds zo’n zaal vol met zo’n 500 man (psychologie is vast nog steeds enorm populair…) en toen ik daarna mijn specialisatie koos zat ik nog maar met zo’n 15 mensen in een zaaltje (want na zoveel massa gebeuren dacht ik daar wel bewust over na…) Dus misschien zat ik net niet in de interessante ’telgroepen’. ;)

 18. Haha ik kende het niet. Ik dacht bij de titel eerst aan de telmarijnen uit Narnia.

 19. Op de universiteit heb ik er nog nooit één gezien. Maar op het HBO wel!!!! :)

 20. Nooit van gehoord. Ik weet wel dat men afwezigheids controles doet om te kijken wie allemaal in de les zit en wie niet.

 21. werkelijk nog nooit van gehoord?
  kan hij niet een keer uitleggen wat het precies is en hoeveel hij verdiend?

 22. Haha, ik heb het zelf nog nooit in de collegezaal meegemaakt, wel eens in het ov, dan komen ze met gele hesjes en zo’n klikker de bus binnenstormen, om vijf seconden later weer buiten te staan ;)

  • Ja, dat is ook zo debiel, vooral in de bus en de metro, want je komt daar niet eens in zonder geldig vervoersbewijs, dus waarom extra controleren?

   • De overheid dacht: “laten we een geweldig IT project starten en alle reizen analyseren!” Alleen de overheid en IT projecten gaat zeg maar helemaal niet samen. Dus toen schakelden ze weer terug op het oude vertrouwde klik-klik-klik.

    Dat zegt mijn hersenspinsel, of het ook waar is, is een tweede (ik weet wel dat de overheid en IT projecten écht niet samen gaat en dat ze óf mislukken óf véél te veel kosten (zelfs in vergelijking met normale IT projecten die uitlopen of meer kosten)).

 23. Eerlijk gezegd heb ik zoiets nog nooit meegemaakt, maar het klinkt wel grappig, een telman :)

 24. hahaaah, nee nooit gezien

 25. Haha dat zou wel grappig zijn als je moet vertellen dat je ’telt’. Ik had ook zo’n man op de middelbare school….. maar nu niet meer!

 26. Hahaha, wij hebben geen telman op school!

 27. Zal wel gepaard gaan met andere taken hoor, haha. Ik neem aan dat dit een soort van preventieadviseur is, of iemand die de administratie doet.

 28. De telman. Ik krijg dan meteen een beeld voor me van een geuniformeerde kerel met een valse Duitse herder.

 29. Bij ons kwam er wel iemand kijken of er nog afwezigen waren in de les, maar echt zomaar tellen gebeurde niet ;)

 30. Haha, leuk! Afwisselend beroep ook enzo. Ik heb persoonlijk nog nooit van een telman gehoord.

 31. Haha, leuk! Afwisselend beroep ook enzo. Ik heb persoonlijk nog nooit van een telman gehoord.

 32. Hahaha wij hebben geen telman, maar ik snap ook niet zo goed waarom er een telman moet zijn ;)

 33. Ik hoop van harte dat hij naast tellen ook wel eens een ander klusje mag doen. Ik heb er gelukkig nog nooit een gezien :P

 34. Geen flauw idee of dit op meerdere universiteiten gebeurt, maar ik zou wel eens met zo’n persoon willen meelopen en willen praten. Hoe rol je in zo’n beroep haha

 35. Dat hebben wij inderdaad ook! Soms komen ze gewoon even tellen…

 36. Bij ons in Groningen op de Letterenfaculteit van de RUG gebeurt het ook. Soms waren er ook flauwe studenten die gingen meetellen, of gewoon willekeurig wat cijfers roepen. Maar hij liet zich niet van zijn wijs brengen! Toen ik eens vooraan zat heb ik die man eens gevraag waar het tellen voor was.

  Ze tellen bij verscheidene colleges hoeveel studenten er per keer komen. Aan de hand van die cijfers – in vergelijking met het aantal studenten dat voor het college staat ingeschreven – gaan ze kijken hoe ze de collegezalen zo effectief mogelijk kunnen gebruiken. Als er nou 100 man voor een college staan ingeschreven en er komen per keer maar 60, en ze zien dit getal eigenlijk elke week terugkomen, dan gaan ze het college mogelijk verplaatsen naar een kleinere zaal. Dat is goedkoper.

 37. Nee dit ken ik nog niet..
  en het gebeurd bij ons op school ook niet!
  Lijkt me niks zo een baan!

 38. Telman..hmm nooit van gehoord! Wat zouden de voorwaarden zijn om zo’n baan te beginnen? (buiten snel tellen)

 39. Trackbacks

Leave a Reply