‘Het boek is echt beter dan de film.’

‘Het boek is echt beter dan de film.’
Hoe vaak hoor je die zin wel niet? Ik heb hem zelf ook meerdere keren gezegd. Tot ik het vak Literatuur en Film kreeg. Eén van de onderwerpen waar we het over hadden, was adaptatie (ook wel boekverfilming genoemd). Helemaal gek werd de docent van bovengenoemde uitspraak. En gelijk heeft hij.

Ik zal het even uitleggen: je hebt een boek. Bijvoorbeeld Harry Potter. Het boek is heel populair en nu wil men er een film van maken (laat het geld maar binnenstromen!). De film komt uit en uiteraard gaan veel mensen er naar toe, omdat ze het boek zo leuk vonden. Maar nadat ze uit de bioscoop komen, hoor je het overal zoemen: ‘Het boek is echter beter dan de film.’

Waarom komt dat? Als je een boek leest, is er geen beeld. Je hebt alleen taal. In je hoofd vormt zich een beeld van de personages, van de omgeving en het verhaal. Lijkt in jouw beleving Hermione Granger op een bever, blijkt ze in de film gewoon een knap meisje te zijn! Verontwaardigd ben je: hoe kon de filmmaker wel niet?

Maar: iedereen heeft een ander beeld van het boek. Simpelweg omdat iedereen een ander referentiekader (dat zijn je opvattingen, ideeën en nog veel meer) heeft. Hoe goed je iemand ook probeert te casten, je zult nooit een acteur of actrice vinden die aan ieders eisen voldoet. Dat kan gewoon niet.

En dan nog het tweede principe, wat belangrijker is: boek en film zijn twee verschillende media. Het boek is op taal gericht, de film op beeld en geluid. Mensen klagen wel eens over dat delen van het verhaal anders zijn in een film. Dat is zo raar niet, want die aanpassingen worden gemaakt, omdat dat beter uit komt voor het medium film. Als Harry Potter in het boek aan het nadenken is (bijvoorbeeld over hoe hij de horcruxes/gruzielementen kan vinden), dan kun je dat in film niet precies zo weergeven. Je kan een voice-over gebruiken, maar dat is niet hetzelfde (en bovendien niet erg origineel). Dus moet je een andere manier vinden om het weer te geven. Bovendien: elk medium heeft zo zijn kwaliteiten, dus film ook.

Dus de volgende keer wanneer je een boekverfilming kijkt, denk dan niet aan hoe jij de personages had voorgesteld en hoe anders dat nu is (want de filmmaker zou nooit aan je verwachtingen kunnen voldoen). Maar probeer te kijken wat er anders is, hoe de film bepaalde situaties aan pakt en of dat op een goede manier is gedaan.  Zo niet, ga je gang, zeg het maar: ‘Het boek was echt beter dan de film.’ Maar zo wel: waag het niet om het te zeggen!

59 Comments to “‘Het boek is echt beter dan de film.’”

 1. Ik bekijk het boek en de film gewoon allebei apart. Ik ben bijvoorbeeld dol op de Harry Potter-boeken, maar ook op de films. Als ik naar een HP-film kijk, denk ik niet “Hermione’s jurk is hier roze, maar in het boek blauw! Waarom???????”. Ik vergelijk het gewoon niet met het boek. Het is niet voor niks een adaptie.

  • Lily’s ogen zijn in de film frigging bruin. Da’s een huuuuuuge fout, omdat men al zes boeken en zeven films zeurt over hoe Harry’s GROENE ogen dezelfde zijn als die van haar. Dus dat kleine kleurverschil is wel even mooi balen vind ik.

   • Ja, maar dat is voor de film dus níet belangrijk. Je moet het los van elkaar koppelen. Niet elk detail of zelfs iets groters (aangezien er nogal veel dingen zijn bij Harry Potter) kunnen in de film gestopt worden. Dat doet de film ook geen goed.

  • Mooie woordkeuze: adaptie. :)
   Ben het met je eens.

 2. Toen ik de titel las (op twitter) moest ik meteen aan Harry Potter denken :’)
  Op zich klopt ’t ook wel. Je kan zien dat de strijd met Voldemort in de laatste film ook echt draait om beeld en spanning en sensatie. Als Voldie in ’t midden van de menigte in de Great Hall was neergevallen en daar zo voor dood was blijven liggen was dat vrij awkward geweest. Nu, met alleen Harry en Voldie, was ’t veel meer sensatie.

  Niet dat ik het er mee eens was, trouwens, maar ik snap die filmmakers wel.

 3. Ze zeggen ook vaak dat je de film los moet zien van het boek. De film heeft het verhaal gebruikt van het boek, maar geeft er zijn eigen draai aan; het maakt het zijn eigen project. Wat dus betekend dat het in sommige gevallen gebaseerd is op het boek, maar niet compleet op het boek lijkt.
  Maar moet vaak wel zeggen dat ik het lastig vind om die twee los te koppelen. Er moet een bepaalde knop om soms en dat kan wat lastig zijn :)

 4. Ik vind jet boek beter wanneer ik de film alleen kan begrijpen nadat ik boek heb gelezen..
  Ik probeer die 2 dingen los van elkaar te zien. Maar dat valt niet altijd mee.
  En soms blijven beelden hangen. Ik meen me een filmposter van Potter te herinneren waarop Potter blauwe ogen heeft. Voor mijn idee had hij in alle films (die ik gezien heb) blauwe ogen. Iets wat ik een misser vond. Nu kan ik die foto’s niet meer vinden op het net.

  Het zal wel een gekleurde herinnering van mijzelf zijn.

  • Ja, ik weet toevallig het verhaal daarachter (nu klink ik als een fangirl, wat ik in die tijd ook was, vandaar dat ik het weet). Maar Daniel Radcliffe, de acteur die Harry Potter speelt, die heeft dus blauwe ogen. Ze wilden hem groene lenzen in doen, maar hij kon niet tegen lenzen, dus vandaar.

 5. Klinkt logisch, zal er voortaan opletten ;)

 6. Ik heb bijna ‘Extremely loud …” uit en wil dan graag de film zien. Dat lijkt me een mooie test! :-)

  • Ja, dat vond ik bijvoorbeeld wél een goede boekenverfilming! Een vriendin van mij heeft er een paper over geschreven en je zou vooral op geluid moeten letten.

 7. Ik vind het altijd leuk om daarover na te denken. Of en hoe het klopt met mijn beeld van de personages/situaties en waarom niet. Er was een tijd dat ik altijd per se eerst het boek wilde lezen, voor ik de film zeg. Dat is 1) niet te doen en 2) een beetje zonde. Het zijn beide vormen van entertainment, gewoon van genieten! :D

 8. je moet trouwens eens alle harry potters na elkaaar kijken, een tijdje nadat je de boeken hebt gelezen. Dan is het gewoon super goed en een soort “eigen” verhaal. Sluit ook heel goed aan dan! Als je boek- film boek – film doet is het echt een horror :P

 9. Ik snap wel dat een film anders kan zijn dan dat je het verhaal had voorgesteld. Maar bij de film Tirza hebben ze er wel een potje van gemaakt zeg…

 10. En TOCH vind ik de boeken beter :D
  Niet perse om de redenen die jij opsomt, maar vooral merk ik dat als ik met iemand ga die de boeken niet gelezen heeft (bv. De hungergames), dat hij/zij sommige dingen gewoon helemaal niet snapt. (Bv. de achtergrond bij de Hovercrafts). Of heeft niemand die boeken gelezen en ben ik nu raar? :p

 11. Ik draai het ook wel eens om. Soms heb ik eerst de film gezien en dan het boek pas gelezen. Vaak is dan toch echt het boek beter dan de film.

 12. Ik blijf vasthouden aan boeken! Vind boeken gewoon leuker dan films, omdat je dan in je eigen fantasiewereldje kan onderduiken en niet alles wordt voorgekauwd. Maar da’s mijn mening hé :-)
  Harry Potter heb ik trouwens nooit willen zien. Ik wilde mijn eigen fantasiewereld blijven behouden, want de beelden in mijn hoofd die bij het boek horen, worden altijd overschreven door de beelden van de film. Bij LOTR had ik er dan weer geen moeite mee, die films zijn gewoon WAUW :-)

 13. Ik blijf erbij dat de boeken toch zo goed als altijd beter zijn. Inderdaad wat Marilyne zegt over bijvoorbeeld de Hunger Games, veel achtergrond informatie wordt vaak niet in de films verwerkt.
  Ik denk dat voor mij de boeken gewoon beter zijn omdat je films nog steeds beleeft als een buitenstaander. Bij een boek lees je over de gevoelens en gedachten en wordt je eigenlijk als het ware die persoon. Natuurlijk worden er dingen veranderd omdat het een film is en zullen er dingen missen omdat het een film is, maar voor mij kan een boek je gewoon veel meer mee slepen dan een gemiddelde film.

 14. Ik heb dit ook geleerd pas bij literatuur. Ik ben het er ook helemaal mee eens. Ik vind het juist wel leuk om te zien hoe iemand een boek totaal anders verfilmt dan hoe jij het zou hebben gedaan.

 15. Ik zeg het ook wel eens maar weet donders gaat dat het twee verschillende media zijn en probeer het ook altijd los van elkaar te zien xD!

 16. Heb dat ook geleerd bij literatuur :-) ‘k Vond dat wel interessant op zich. Bij film moet je inderdaad je fantasie minder gebruiken, maar het is niet zo dat die plots helemaal afstaat. Er worden verwachtingen gecreëerd door de muziek, de manier van filmen… ’t Werkt inderdaad alleen anders en boeken en films vergelijken op basis van weggelaten scènes is dan ook maar een beetje zinloos…

 17. Ik vind het boek vaak beter dan de film. Waarom? Omdat ik het fijn vind om mijn eigen beeld te scheppen. Ik houd van lezen en ik houd niet zo van films kijken. Ik zou in die film andere keuzes maken. Ik ben me daar wel van bewust. Je kunt zo’n film nooit perfect op iedereen afstemmen. Ik kijk dus gewoon geen films meer van boeken die ik al gelezen heb en als ik het wel doe, probeer ik op de positieve punten te letten. Vond ik de film mooi? En dat probeer ik los te zien van het boek, alsof het een nieuw verhaal is met nieuwe kwaliteiten. Het is namelijk heel mooi dat de verhalen ook beschikbaar zijn voor mensen die niet graag lezen.

 18. Leuke post, interessant! Ik vind het altijd wel knap van filmmakers..

 19. Ik heb nog nooit de Harry Potter-boeken gelezen (wat natuurlijk ECHT niet kan, wel de films uit je hoofd kennen en niet de boeken lezen, SCHAAM JE) maar ja. Bij extremely loud and incredibly close vond ik het ook wel gek dat ze er ineens allemaal anders uitzagen dan ik me had voorgesteld. Als we ooit nog geld over hebben in de filmindustrie maken we gewoon tien versies. Eén met Harry met bruin haar en Ron met blond haar, ééntje met Hermione met groene ogen, ééntje met Hermione met blauwe ogen.. Zoiets?

 20. Precies wat jij zegt, het zijn 2 verschillende dingen. Je kan gewoon niet iedere detail van een boek in een film van een geaccepteerde lengte stoppen. Ik vind het bij een verfilming dan ook vooral belangrijk en fijn als ze, behalve uiteraard toch wel de grote lijnen van het verhaal, ook de sfeer passend kunnen neerzetten :)

 21. Ik heb altijd dat wat ik het eerste zie of lees het beste is voor mij. Ik heb heel vaak dat ik eerst de film zie, en daarna ook nog het boek ga lezen omdat ik het een leuke film vond, maar dat vind ik dan echt tergend saai. Zoals bij die Nicholas Sparks boeken. Maar misschien noem ik daar ook wel wat heftigs. Andersom zit ik me ook altijd te ergeren aan verfilmingen. Het ergst vind ik “moderne versies” van klassieke verhalen. Tot nu toe heeft nog alleen Cruel Intentions me weten te overtuigen.

 22. Hier heb je een goed punt! Het is inderdaad zo dat je het los moet zien.
  Ik vind het zelf wel altijd leuker om een boek te lezen, dan om een film te kijken. Omdat je bij het lezen van een boek inderdaad een eigen invulling kan geven. Maar dat betekent niet dat het boek beter is. Het is gewoon anders.

 23. leuk stuk dit

  ik vind het soms best zonde als een boek wordt verfilmd en je kunt nooit iedereen tevreden stellen omdat iedereen een ander beeld heeft. aan de andere kant is het ook goed, sommige mensen zien de film en gaan dan boeken lezen.

  soms is de film trouwens beter , talented mr ripley bijvoorbeeld

 24. Mja, ik ben het er wel mee eens, maar ook niet. Het is waar dat films sowieso geen exacte kopieën kunnen zijn van het boek, maar veel verfilmingen zijn slordig, gehaast en missen gewoon de ‘feeling’ van het boek. Dan mag je met recht zeggen dat het boek beter is…

 25. Ik ben wel van mening dat boeken in veel gevallen gewoon echt beter zijn dan films.
  The Lord of the Rings bijvoorbeeld – MAAR daarmee zeg ik niet dat de verfilming niet super awesome is. In dit geval is de film gewoon een extra awesome toevoeging.
  The Da Vinci Code was beter dan de film.
  Hoe slecht de Twilight-serie ook is, de boeken zijn nog altijd iets beter dan de films. Vooral omdat Kristen Stewart er niet in voor komt.
  Nicholas Sparks’ boek ‘A Walk To Remember’ was beter dan de film…

  En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Nogmaals, dit zegt echter niet dat het allemaal slechte films zijn (behalve Twilight, maar dat spreekt voor zich).

 26. Ben het helemaal met je eens. Zo waren ook een hoop mensen teleurgesteld bij het zien van The Help, terwijl ik het juist een heel knappe adaptatie vind. Meestal let ik vooral op de sfeer en het gevoel wat ik erbij krijg. Als dat overeen komt, ben ik meestal heel enthousiast. Bij de Harry Potter-verfilmingen heb ik dat heel sterk, net als bij The Help.

  Bij The Graduate was dat juist het tegenovergestelde. Het boek vond ik ruk, vlak, slaapverwekkend en de hoofdpersoon was een zeikerd. Bij de film kwam alles pas tot leven, daar kreeg ik echt een gevoel bij. Daarom vond ik de film beter dan het boek, terwijl ze het verhaal behoorlijk precies overeen laten komen.

  Trouwens, even niet gerelateerd aan je post… (en misschien heb je het weleens vermeld maar lees ik erover heen). Ga je een MA in Leiden doen?

  • Nee, ik heb het nooit vermeld. Ik doe nu een bachelor (literatuurwetenschap) in Leiden en ik ga volgend jaar in mijn keuzeruimte de praktijkstudie journalistiek en nieuwe media doen. Daar is ook een master van in Leiden, maar ik heb dat nog niet echt uitgezocht. Ik wil wel een master in journalistiek doen, maar die heb je ook in Rotterdam of Amsterdam en het ligt er natuurlijk ook aan of en waar ik toegelaten word. Hoezo, wil jij een master in Leiden gaan doen? :)

   • Superleuk! Ik volg momenteel het vak Journalism, en vind het jammer dat het niet zo uitgebreid is als de praktijkstudie in Leiden.

    Die master in Leiden ziet er heel goed uit. Ik heb ook die in Amsterdam uitgezocht, maar ik weet dat bij beiden (voor mij, Leiden is wel makkelijk toegankelijk voor studenten in Leiden) de toelating behoorlijk streng is. Ik wilde eerste de master redacteur/editor gaan doen aan de UvA, maar daar worden maar 22 mensen per jaar toegelaten. Toen ging ik op zoek naar een tweede plan en kwam uit bij een master aan mijn eigen uni, maar daar ben ik vanaf gestapt. Toen kwam ik Book and Digitale Media Studies tegen, en dat lijkt me echt een geweldig programma. Had gekund dat jij die ook wilde doen, dan zouden we waarschijnlijk in hetzelfde jaar komen.

    Ik ben heel benieuwd hoe de uni in Leiden je bevalt, misschien wil je daar wat over vertellen? (Of mailen, laura@schrijfmeisje.nl).

 27. Het klopt helemaal wat je zegt! Je hoort trouwens ook vaak: ‘ze hebben dit weggelaten, en dit en dit..’ mensen snappen niet dat je niet ALLES in een film kunt proppen..

 28. Ik zeg dat best wel vaak.

  Niet dat boekbeschrijvingen me trouwens iets uitmaken. Ik stel me iemand altijd voor naar hoe diegene handelt. Al staat er in de beschrijving ‘een slank blond meisje met groene ogen en een een wipneus’ dan krijg ik het nog voor elkaar om een dikke zwartharige vrouw met bruine ogen en een puntneus voor me te zien. Alleen maar omdat ze heel gemeen is in het boek ofzo. Ik weet niet precies waar het aan ligt, maar beschrijvingen in boeken van personages en kamers doen me nooit zo veel. Ik ben de schrijver in mijn hoofd altijd net een stap voor met het bedenken hoe de kamer en de hoofdpersonages beste vriend eruit zien.

 29. True that!
  Het is heel makkelijk om te zeggen dat het boek beter is aangezien het je eigen fantasie is die je daarbij gebruikt.
  Ik zorg er zelf meestal wel voor dat ik eerst het boek lees en dan pas de film, om te voorkomen dat een bepaald beeld me wordt opgelegd ;)

 30. Ik heb zelf niet zoveel moeite met het er anders uitzien van de personages, dat weet je nou eenmaal. Maar wat ik ronduit hinderlijk vind (hoewel dat ook te begrijpen is) is dat er hele stukken simpelweg verdwijnen. 9 van 10 keer zijn dit de stukken waar ik zelf het meest van genoten heb en ja dan roep ik idd: ‘het boek was veel beter!’

 31. Oftewel: volgende keer eerst de film kijken, dan pas het boek lezen. Of maar één van beide. Of allebei niet (A)

 32. Ik had nog nooit van het woord adaptatie gehoord :O

 33. Volgens mij zijn alle blogs die ik vandaag lees bedoeld om me iets bij te brengen. Ik had nog nooit gehoord van adaptatie, mijn woordenschat is ook weer gegroeid ;)

 34. Het is ook bijna niet te vergelijken. In een boek kun je zoveel dieper op dingen ingaan.

 35. Dat is altijd haha ;-). Ik vind boeken altijd zo anders dan de films, dat ik altijd eerst het boek lees en daarna de film kijk :D

 36. Het enige boek dat, naar mijn mening (en naar wat ik gelezen én gezien heb) goed verfilmd is, is The Green Mile. Op een paar details na, die niet echt van belang zijn, is alles helemaal goed gedaan. Het verhaal, de special effects (zoals de vliegjes), de flashbacks en zelfs de casting. De enige verfilming waarbij ik zowel bij het boek als bij de film heb zitten huilen.

  En verder zijn verfilmingen van boeken gewoon flut.

 37. Mooie uitleg. :D Ik zeg ook altijd dat het best moeilijk is om een boek, waar je misschien wel 2 weken over doet om te lezen, in max 3 uur film te proppen. Dat is niet eenvoudig.

  Ik heb er wel ontzag voor wanneer een filmmaker zich goed aan de verhaallijn van het boek houdt. Kleine verschillen vind ik niet erg maar soms zie ik drastische veranderingen die mijn tenen doen krommen.

 38. Mooi uitgelegd. Ik zie meestal het boek en de film apart van elkaar :)

 39. Eigelijk vond ik zowel de film als het boek heel mooi…Maar inderdaard hoe dikwijls zeggen mensen wel niet ‘oh het boek is zoveel beter’. Laat ze maar zeggen wat ze willen, wij weten beter! ;) x Kate

 40. Ik heb de boeken van Harry Potter niet gelezen en nadat ik de films heb gezien voel ik me ook niet zo aangetrokken tot de boeken eigenlijk. Maar als we het even hebben over de Twilight hype. De boeken vind ik stuk voor stuk fantastisch! Ze zijn prachtig geschreven en ik vind ze geweldig. De films daarin tegen vind ik eigenlijk verschikkelijk. Die rare kleur ogen, Kirsten Stewart (bleh) en haar gezeur. De films zijn echt niet mijn smaak, maar de boeken zijn in dit opzicht zoveel BETER dan de films!

 41. Interessant. Ik heb 1 x een film gekeken en daarna pas het boek gelezen (nog steeds niet uit). Ik houd meer van eerst het boek lezen. Als ik de film al heb gezien ken ik het verhaal al en dan vind ik het boek niet meer zo interessant om te lezen. Maar als ik het boek heb gelezen en daarna de film kijk, wacht ikw el een tijd voor ik aan de film begin. Dan is het verhaal al wat weggezakt.

 42. Hmm, zo had ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht.. je hebt wel gelijk! Boek en film zijn twee hele andere dingen, heel andere media, andere verpersoonlijkingen…

 43. Ik merk vaak wel op dat er stukjes uit het boek anders zijn of missen, maar vaak is dat juist beter voor de film idd. Ik vind bij Harry Potter trouwens de films even leuk als de boeken :)

Leave a Reply