Delen door nul is flauwekul


Dit is het enige dat ik aan mijn wiskundetijdperk heb overgehouden. Dat zegt wel genoeg, lijkt mij.

Wiskunde is nooit mijn beste vriend geweest.

Ik vond rekenen op de basisschool al stom. Toen kwam ik op de middelbare school. Nachtmerries. Huilen, schreeuwen, de haren uit mijn hoofd trekken. Waarom? Kansberekening, cosinus, standaardfuncties. En nog veel meer. Eigenlijk alles.

Ik deed vwo en had gekozen voor cultuur en maatschappij. Helaas kreeg je dan nog wel het vak wiskunde c, in de volksmond ook wel kneusjeswiskunde genoemd. Ik vraag me af hoeveel opdrachten ik uiteindelijk heb gemaakt. Want we zaten met zeven meisjes en één jongen in de klas (van wie er drie Laura heetten, joepie). We praatten over jongens of vervelende kindertjes die ook bij ons op school zaten. Elke les bedelden we om stroopwafels bij de leraar, die hij nog ging halen ook. Achteraf gezien is het een wonder dat ik überhaupt een voldoende heb gehaald voor wiskunde.

Want het moment kwam daar: het eindexamen wiskunde. Dat is meteen ook het moment dat je naar de afgelopen jaren kijkt en denkt: shit, ik had beter mijn best moeten doen.

Ik haalde een mager zesje, maar: ik had het gehaald! Nooit meer wiskunde, alleen maar simpele rekensommetjes die ik al op de basisschool heb geleerd. Mijn leven had weer zin.

Toch is me nog wat bijgebleven. Er was een leraar die ezelsbruggetjes verzon, zodat we de dingen beter zouden onthouden. Zoals de drietrapsraket en de truc met de duif. Geen idee meer wat het was. Maar één leus heb ik wel onthouden en zal ik jullie nog even meegeven. Het vat mijn wiskundekennis wel goed samen: delen door nul is flauwekul. Knoop dat maar in je oren.

(Mensen die nog eindexamen wiskunde hebben: succes!)

55 gedachtes over “Delen door nul is flauwekul”

 1. Ik deed eindexamen Havo nét in dat ene jaar dat wiskunde niet verplicht was. Heerlijk. En economie had ik ook laten vallen, wat mij weer kans gaf om Filosofie te kiezen. Was wel relax:)

 2. De elegantie en pracht van de wiskunde is, net als de elegantie en pracht van literatuur, iets voor de fijnproever. Zo ver liggen die twee eigenlijk helemaal niet uit elkaar, denk ik, maar mijn affiniteit ligt duidelijk meer bij de cijfers en de letters die doorgaan voor variabelen…

  Mijn wiskundeleraar was overigens altijd meer van het ezelsbruggetje: “Wie deelt door nul is een…” (de rest laat ik aan uw inlevingsvermogen over.)

 3. Ik deed ook Wiskunde C, en dat was inderdaad echt de wiskunde-kneuzen-klas. Inclusief weinig motivatie om er iets voor te doen zolang er nog geen toets in zicht was. Wonder boven wonder haalde ik een zeven voor m’n CE en stond ik dus uiteindelijk afgerond ook een 7. Ik begrijp het nog steeds niet ;).

 4. Dat is lang geleden zeg, wiskunde. Ik was er in het begin slecht in, althans zo bekeek ik het, totdat een docent mij vertelde dat ik lui was en dat ik wiskunde kon. Via een niet pedagogische manier kreeg hij mij aan de wiskunde en was uiteindelijk een favo vak.
  Maar als ik het nu weer zou moeten doen, wow, hoop dat er nog rek in mijn hersenen zit :P

 5. Ik had ook een hekel aan rekenen! Maar ik weet niet hoe ik het flik, maar wiskunde gaat me tot nu toe heel makkelijk af! En bij ons word er geen kneusjeswiskunde gezegd, maar ‘wiskut’ haha. Maar gelukkig ben jij er nu vanaf… wat zou dat geweldig zijn zeg.

 6. In 3 HAVO heel blij wiskunde laten vallen. 5 jaar later wilde ik bedrijfskunde gaan studeren en daar had ik wis- en natuurkunde voor nodig. Dus: eerst een wis- en natuurkunde ‘diploma’ halen… Bleek ik niet eens zo heel slecht te zijn in wiskunde. Dat heb ik gehaald (geen officieel certificaat gehad btw) maar natuurkunde bleek lastiger te zijn. En logisch nadenken, en rekenen. Dacht ik de goede kant op, maakte ik een rekenfout omdat ik de rekenmachine (toen een nieuwerwetse vinding) niet begreep. Dacht ik de foute kant op, klopte mijn berekeningen. Heel triest allemaal.

  Tegenwoordig werk ik met cijfertjes die vooral geld vertegenwoordigen. En dan maak ik ineens veel minder rekenfouten (ik heb tegenwoordig een klein beetje verstand van excel, dat scheelt)

 7. Ik hield anders wel van wiskunde ^^ ‘k Heb in de vijfdes de richting gekozen met 8 uur wiskunde (maar in de zesdes veranderd naar 6 uur, ‘k was niet “zo’n groot licht” – met de letterlijke woorden van mijn leerkracht :p )
  En toch heb ik het nooit echt gemist toen ik uiteindelijk voor talen koos… ‘k Vind het alleen jammer dat ik al zooooveel vergeten ben! Ik kan nu al geen integralen meer oplossen, terwijl ‘k dat echt wel leuk vond in het laatste jaar…

 8. Op de basisschool was ik heel slecht in hoofdrekenen (en we hadden daar geen rekenmachines dus tsja…) en dat ben ik nog steeds. In de brugklas en onderbouw liep ik daar dan ook constant tegenaan. Toch koos ik wiskunde b1 (ik zat nog in de oude tweede fase) en toen ik ineens los kon gaan op mijn grafische rekenmachines met formules en alles, ging het als een speer. Ik haalde voor dat eindexamen het hoogste cijfer, geheel tegen mijn eigen verwachtingen in.

 9. Ik heb wiskunde ook nooit graag gedaan. Matrices, integralen, ik vind het veel te moeilijk. Overigens wordt wiskunde soms ook wel overschat. Iedereen moet het tegenwoordig doen, sommigen worden zelfs onder druk van hun ouders gezet, omdat je er ‘meer mee zou zijn dan met talen’. Onzin. Onze leraar probeerde ons eens het praktisch nut van integralen uit te leggen aan de hand van een concreet voorbeeld, en achteraf bleek dat wij het gewoon veel eenvoudiger konden oplossen, zonder die integralen.

 10. Ik heb op de mavo wiskunde uiteindelijk afgesloten met een 6. Toen ik havo ging doen, hoefde je bij C&M geen wiskunde te doen. Als ik dat wel had moeten doen dan had ik nooit mijn diploma gehaald.

 11. Toen ik van het VWO direct naar HAVO examen ging, telde mijn Wiskundecijfer van het VWO als eindcijfer. Omdat ik naar beneden ging, werd mijn cijfer omgerekend. Stond ik ineens een 7,0 gemiddeld voor Wiskunde. In het jaar dat je geen Wiskundeexamen hoefde te doen op het HAVO. Stond er ineens een 7,0 voor Wiskunde op mijn eindlijst.

  Grootste grap van de eeuw.

 12. Ik hou van wiskunde <3 :) Wou eerder een wiskunde opleiding doen, tot dat ik er achter kwam dat alle boeken in het engels zijn :') En mijn engels is nog slechter dan mijn nederlands.. dus die hoop maar laten varen!:)

 13. Ik kan niet wachten tot het moment waarop ik mag zeggen dat ik een vwo-diploma heb gehaald, met wiskunde. Ik heb wiskunde A, vraag me hard af waarom ik geen wiskunde C heb want ik snap er geen zak van.

 14. Ik vond wiskunde ook lastig. Ik had wiskunde B (maar een andere B dan tegenwoordig, wij hadden alleen a&b) en met moeite haalde ik 6jes. Nu weet ik er ook echt bijna niks meer van.. :’)

 15. Delen door nul is inderdaad flauwekul. Vandaar dat je bij de functie y=1/x een asymptoot hebt bij x=0. En er zit dan trouwens ook een asymptoot bij y=0, want hoe groot je x ook kiest, helemaal nul krijg je er nooit uit.
  Je raadt het al, wiskunde was een van mijn beste vakken :P

 16. Och ja, wiskunde. Op de basisschool haalde ik voor rekenen altijd óf een 4 óf een 10. Ik was een gevalletje apart. Die ezelsbruggetjes op de middelbare school hebben me er toch wel doorheen geholpen: de papegaaienbek als je van twee formules er één moet maken. Eens zien of ik volgende week mijn examen haal!

 17. Ik begreep ook nooit een hol van wiskunde. Totdat ik een keer een goede docent kreeg en het me goed uit kon leggen. Lijkt mij toch echt dat het een dikke vette faal van vele wiskunde docenten is.

 18. Ik had wiskunde A (havo) als keuzevak en had de mazzel dat ’t niet in m’n rooster paste. Weg met het wiskunde! (achteraf wel jammer, wiskunde was niet ALTIJD vreselijk want als je ’t snapte viel ’t best wel mee)

 19. Ik heb achteraf juist spijt dat ik niet wiskunde B ben gaan doen. De logische tak van de wiskunde en niet dat nutteloze kansberekenen waar je niks aan hebt. Oh ja ik weet nu in welke loterij ik de meeste kans heb om te winnen whooptiedoo of het zo’n verschil is tussen minimaal en minimaal. ;)

 20. Wat leuk is aan wiskunde: als je na een half uur staren naar een som opeens de logica ervan inziet en de oplossing weet. Wat minder leuk is aan wiskunde: dat ‘wat-leuk-is-aan-wiskunde’ bijna nooit gebeurt.
  Ik heb er spijt van dat ik niet net zoals jij wiskunde C heb gekozen…

 21. Tja, wiskunde. Ik was er ook geen held in, ook al had ik wel B1,2. Alle ezelsbruggetjes had ik trouwens in m’n GR opgeslagen ;) En het leukste vond ik de soort sommen waarbij je lijnen moest trekken en dan gebieden mocht/kon inkleuren. Als ik het goed herinner kwamen er een soort spirograaf-tekeningetjes uit. Of van die plaatjes hoe ze bergen en hun hoogtes aangeven in atlassen. Klinkt een beetje alsof ik dit verzin, maar volgens mij waren dit echt opdrachten uit het lesboek, haha!

 22. Ik heb nooit eindexamen Wiskunde gehad. Ik had wiskunde A1 (oud profiel) op havo en dat heb ik in de vierde klas met een 7 afgelopen! What?! een 7? Ja!

 23. Bah wiskunde! Nu ik 5 jaar van de middelbare school af ben besef ik nog steeds elke dag dat ik al die ingewikkelde zaken nergens voor nodig heb in het dagelijks leven, ik red me perfect met mijn basiskennis wiskunde!

 24. Ik behoor tot een van de weinige die wiskunde echt heel leuk vond en nog steeds vind. Geef ook niet voor niets bijlessen ervoor :) Maar zo ken ik inderdaad ook nog wel wat ezelsbruggetjes.

 25. Ha, ik heb ook een godsgruwelijke hekel aan wiskunde, doe C&M maar wel met wiskunde A.. dus kneusjeswiskunde, alleen dan één tandje minder erg. Ik hoop op een voldoende voor mijn examen volgend jaar, ik hoop het heel erg hard.

 26. Wiskunde is zó ontzettend nutteloos.. Waarom zou ik willen berekenen hoe hoog een berg is, of hoe groot de kans is dat ik 3 gooi met een dobbelsteen? Woensdag examen erin.. als dat maar goed gaat

 27. Haha dat zinnetje kan ik wel dromen! Helaas zit ik nu met hetzelfde probleem, ik moet nog 0.6 punt erbij wil ik überhaupt naar het examenjaar gaan..

 28. Wiskunde, tja. Op de basisschool was ik heel goed in rekenen en omdat ik al eerder alle boeken had uitgewerkt, mocht ik alvast aan middelbare school wiskunde beginnen. Bleek ik er enorm slecht in te zijn! Het is nooit meer goedgekomen tussen wiskunde en mij…

 29. Aaaah, eindelijk iemand gevonden die net zo slecht is in wiskunde als ik! Op de basisschool heb ik het nooit goed geleerd en het ontbreekt me aan ruimtelijk inzicht, dus goddank kon ik het na een jaar of twee op het VMBO laten vallen… want sinds 2008 is het niet meer verplicht op de havo, al gaat het dat nu wel weer worden geloof ik, maar dan ben ik al weg, hoezee!

 30. Ik was op de basisschool superslecht in rekenen, en op de middelbare school goed in wiskunde. Geweldig!! Dus ik haalde een 9 op mijn eindexamen, in ieder geval staat die op mijn diploma.

 31. Ik heb woensdag m’n eindexamen wiskunde gehad… Het was minder verschrikkelijk dan ik had verwacht :P. Ik ben zelf wel redelijk goed in wiskunde, maar ik ken de frustraties wel XD. Zeker als het niet lukte ging ik uitgebreide discussies houden met het stemmetje in m’n hoofd XD.

 32. Ik doe (deed, eindexamen is voorbij!) wiskunde A. Bij mij hangt het heel erg van de leraar af. Eerste drie jaar een leraar gehad waarbij ik rond de zes, zesenhalf stond. Toen in de vierde kreeg ik een leraar waarbij ik negens en achten haalde (iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden) in de vijfde weer een andere leraar, waarbij mijn eerste cijfer een 4.4 was en na een herkansing een 4.7 en voor de rest hooguit een zeven. In de zesde gelukkig weer een betere leraar waarbij ik zevens en achten haal. Op het eindexamen heb ik dan hopelijk ook ruim een zeven :D

  Wiskunde is dus af en toe mijn ding ;D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.