Het meisje van de radio

Sinds een paar maanden zit ik bij de radio. Nee, niet bij radio 2 of 3fm, maar bij radio Hoeksche Waard (‘Wablief?’ ‘De Hoeksche Waard is een eiland met allemaal dorpjes en daar kom ik vandaan.’). Ik heb het er al een keer over gehad dat ik stiekem het programma ‘LalalaLaura’ zou willen maken. Dat wil ik stiekem nog steeds en dat zou misschien ook wel kunnen, als ik tijd had.

Maar goed, ondertussen werk ik mee aan een nieuwe programma. Namelijk Nieuwsradio, dat elke zaterdag tussen 10 en 12 uur te horen is op Omroep Hoeksche Waard. Het was in eerste instantie alleen redactiewerk (berichten schrijven en items regelen voor in de uitzending), maar er bleek ook een mogelijkheid tot regie en presenteren te zijn.
‘Neeeeee.’ dacht ik. ‘Presenteren is veel te eng en dat kan ik niet.’
Maar ja, dat betekent voor iemand met het motto ‘Je moet juist die dingen doen die je eng vindt.’ (oké, goed, ik volg hem niet altijd op) dat ik het juist moest doen. Dus deed ik een stemtest (berichtjes voorlezen en een interview met een fictieve rockband uit de Hoeksche Waard, Danger geheten) en mocht ik presenteren.

Eerst samen met anderen en afgelopen zaterdag: voor het eerst alleen.

De nacht voor de uitzending droomde ik dat mijn collega van de regie en techniek er nog niet was, maar de uitzending wel al begonnen en het rampzalig mis ging. Dat gebeurde niet.
Wat wel gebeurde, is dat ik de deur van het gebouw open deed, het alarm afging en ik de code niet wist. In de verte hoorde ik de politiesirenes al, terwijl ik belde met een collega en toch nog op tijd de code in kon toetsen. Toen de politie bloedchagrijnig op me af kwam (‘We lagen nog lekker te slapen en nu is het allemaal voor niets geweest.’), zette ik mijn allerliefste puppy-oogjes op en zei dat ik het echt echt echt echt niet was.
‘Uiteraard Laura, dat zou jij nooit doen. We geloven je. Veel succes met de uitzending.’ zeiden ze en god, wat was ik opgelucht.
Maar ja, toen moest de uitzending nog beginnen.

In ‘Nieuwsradio’ hebben we eigenlijk allemaal korte interviews met mensen die nieuws over de Hoeksche Waard hebben. Politiek, landbouw (boerenland he) en cultuur komen onder andere aan de orde. Ik zal een samenvatting geven van deze aflevering:
– In plaats van Pietje de Boer (fictieve naam) kwam Marietje de Boer (fictieve naam) aan de telefoon.
– Mijn stem was ongeveer tien octaven hoger dan normaal (lang leve zenuwen).
– Er waren nog x aantal seconden, voordat we naar de reclame ging, waardoor ik lichtelijk in paniek raakte en de berichten opeens in een razend tempo voorlas.
– Niet in de microfoon praten is op zich ook niet zo handig als je het programma presenteert (waren maar een paar woordjes, maar tochhhh).

Het ergste is om het terug te luisteren, maar wel noodzakelijk als je beter wil worden. In eerste instantie durfde ik het niet, maar het bleek toch niet zo rampzalig te zijn geweest als ik had gedacht. Het is echter niet van dusdanige kwaliteit dat ik het ook op mijn blog ga zetten (maar met een beetje slimheid kom je er zo achter hoe je het kunt luisteren). Ik durf bijna niet weer te presenteren, maar ik zal wel moeten, want: volgende week weer!

60 gedachtes over “Het meisje van de radio”

 1. Echt heel tof dat je het uiteindelijk gewoon hebt gedaan, je moet maar durven.

  PS Mocht je uiteindelijk LalalaLaura gaan doen en je zoekt nog een PA dan weet je me te vinden ;)

  1. Haha ja hoor, waarschijnlijk niet zo interessant voor jullie, maar ik vind het wel leuk om meer dingen over de Hoeksche Waard te weten te komen :)

  1. Haha ja, maakt niet uit, wilde het mensen alleen niet te makkelijk maken, omdat ik niet geheel tevreden ben over mijn presentatie (maar wordt natuurlijk wel beter, is pas mijn eerste uitzending alleen).

   1. Het is altijd even wennen ja maar klonk niet slecht hoor even proberen het ehhh eruit te halen en dan is het helemaal perfect de stem heb je ervoor in iedergeval

 2. Wat gaaf om te doen! Lijkt me ook suuuuperspannend. Ik zou ook bloednerveus zijn. Gelukkig ging het goed voor zo’n eerste keer, nu kan het alleen nog maar beter gaan :D

 3. Ik heb op school ook wel eens moeten presenteren in de radiostudio, en inderdaad praatte ik ook ineens een stuk sneller! ‘Gewoon’ praten wordt behoorlijk onderschat als je voor de radio moet praten.

 4. Niet schrikken van je stem.
  Klinkt altijd anders dan jezelf denkt.
  Mijn dochter presenteerde ook bij een radiostation en toen hoorde ik haar voor het eerst een beetje slissen.
  Later ontdekte ik dat zij dat gewoon ook doet maar het was mij nooit opgevallen.

  Veel suc6
  Enne ……………..het blijft stresserig werk hoor.
  Maar wel leuk!

 5. ah wat leuk! ik vind dit zó leuk. ik ben namelijk altijd ontzettend benieuwd hoe iemand klinkt. iemand met een blog zonder video’s (je kúnt natuurlijk je make-up of the day tutorials plaatsen) en vrij weinig foto’s van zichzelf bewaart altijd een bepaalde afstand, en het is zo vreemd om iemands stem dan te horen. goede radiostem heb je. en leuke liedjes draai je ;) mocht je die zelf kiezen?

  1. Klopt, die afstand wel expres gedaan, moet ik bekennen! En dankje :) Nee, de liedjes worden gekozen door de persoon die de techniek doet.

 6. Ah, een foto van de studio, nu wil ik het weten ook, een vraag die me al weken bezighoudt: welke van die stoelen kraakt er zo? :P
  Is het niet een beetje raar dat je nu een praatprogramma presenteert terwijl je juist niet van praatprogramma’s houdt en het liefst zelf de muziek zou kiezen, maar dat de gozer achter het raam dat doet?

  1. Ze kraken allemaal! Maar het ligt ook aan de mensen die erop zitten, want ik beweeg en adem gewoon niet, dus dan kraakt hij niet. Haha nee, ik houd niet van die nutteloze praatprogramma’s die over nutteloze dingen gaan. Dit gaat over nieuws en dat is wel leuk. Maar ik wist sowieso niet toen ik besloot om daar te werken dat ik ook zou presenteren he! Dus wist ik ook niet dat ik niet zelf de liedjes kon kiezen.

 7. Erg leuk!!
  Ik heb zelf ooit een metamorfose gedaan en daarbij moest ik een stukje presenteren.. Bah wat eng, camera en geluid.. En dan je zelf terug zien en horen.. nog 100x keer vreselijker!

  Liefs

 8. Tof! Vorig jaar was ik nieuwslezer bij de Leuvense radio. Ik heb ook enkele interviews afgenomen en wat gepresenteerd. Zelfs de techniek heb ik voor mijn rekening genomen, alhoewel al die knopjes er in het begin zo ingewikkeld uitzagen dat ik dacht dat ik het nooit zou kunnen ;) Veel succes verder! Voor je het weet heb je de microbe zodanig te pakken dat je nooit nog iets anders wil doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.