Dit is zeer ernstig: één van de meest voorkomende problemen op het station

Misschien ga jij altijd met de auto naar je werk of studie. Dat is werkelijk fantastisch (behalve voor het milieu), gefeliciteerd. Want je hebt namelijk niet te maken met het probleem dat ik zal beschrijven. Je hebt echter wel te maken met files, dure benzine en dat soort dingen, maar laten we het daar vandaag niet over hebben.

Goed, stel je eens voor. Dat is misschien lastig als automobilist, maar probeer een situatie te bedenken waarin je met de trein gaat (‘Ja, maar de trein is duur/duurt langer/vieze, asociale, achterlijke mensen/lang wachten/vertraging.’ ‘HET IS NIET ECHT.’). Goed. Laten we stellen dat je naar Amsterdam gaat, een dagje weg. Dat kan. Voordat je de trein kan nemen, moet je echter met de bus en de metro, omdat je in één of ander flutdorp woont met slechte verbindingen (dit is een voorbeeld, ik kan me hier bijvoorbeeld echt niet in vinden, mijn dorp heeft supergoede verbindingen, maar sommige dorpen blijkbaar niet). Dus je neemt de bus. Dikke prima. Je komt aan op het metrostation. Niet zo prima. De metro rijdt namelijk niet.

Let op: dit komt uiteraard maar héél zelden voor, maar het is dan ook een voorbeeld en ik bedoel, hoe realistisch zijn voorbeelden nou?

Goed, je eerste gedachte: wat vervelend nou (u mag daar een scheldwoord voor in de plaats zetten). Volgende gedachte: wat nu? Je rent samen met de rest van de menigte naar de informatiebalie en nadat je iedereen hebt weggeduwd door je ellebogen in hun gezicht te gooien, sta je voor de balie en krijg je te horen dat je bus nummer zoveel moet nemen. Na een helse rit (het halve metrostation zat in die bus, ademen was niet mogelijk) met bus nummer zoveel kom je bij het station aan. Je besluit op je horloge te kijken.

Het is twaalf uur. De trein gaat om één over twaalf.

Je hebt nooit hakken aan (voor de heren: in plaats van hakken kun je hier ook nieuwe, nette schoenen die je nog niet hebt ingelopen invullen). Nooit. Behalve als je je trein net wel net niet gaat halen.

Je rent als een gek. Die schoenen zaten al niet lekker, maar nu al helemaal niet. Je verliest één van je hakken. Je merkt het pas tien meter later. Je rent weer terug. Je ziet mensen lachend naar je wijzen. Er lopen twee slome kippen voor je. Je duwt ze opzij en ze vallen op de grond. Reclameborden flitsen langs je ooghoeken. Dat stomme perron is helemaal achteraan. Je voelt de blaren al. Je raakt buiten adem (ik moet echt vaker naar de sportschool, denk je). Je rent de trap op van het perron. Je verliest je andere schoen (je bent verdomme Assepoester niet). Je verzwikt je enkel en rolt een paar treden omlaag. Je moet nog één tree, je bent er bijna, je kan de trein al zien en: het fluitsignaal gaat en de deuren sluiten.

Je hebt je trein net niet gehaald.

Dit, lieve mensen, is verschrikkelijk. Zelfs als je je trein wel gehaald hebt, zou het verschrikkelijk zijn, want dan sta je daar als een astmapatiënt te hijgen. Iedereen denkt: jeetje, die mag wel eens naar de sportschool gaan. Je zweet je kapot, je hebt blaren, pijn aan je voeten en er is natuurlijk geen zitplek.

Dus laten we dit afspreken. Volgende keer als je iemand ziet rennen op het station, lach dan niet. Dit is één van de meest voorkomende problemen op het station. Het is werkelijk waar verschrikkelijk. Dus lach niet. Volgende keer ben jij het slachtoffer.

55 gedachtes over “Dit is zeer ernstig: één van de meest voorkomende problemen op het station”

 1. En daarom ben ik blij dat Volendam gewoon een goede busconnectie heeft.
  Om het kwartier een bus vanaf Amsterdam CS.
  Hoef ik niet, zoals mijn studiegenoten, een uur te wachten op een volgende trein.

  Ik weet ook nooit hoe laat mijn bus gaat. Ik loop rustig het platform op en kijk of er wat staat. Zoniet kijk ik even op de dienstregeling. Gebeurt me overigens wel vaak dat ik de bus net met 2 minuten heb gemist ofzo, maar dat is geen probleem! Over 10 minuten komt er weer één!

  1. Hm.. Roy, ik ben een stuk minder positief over de bussen naar/van Volendam. Ze sluiten vaak niet goed aan op mijn verbinding met de trein. Daarnaast wil ik niet de 118 hebben, want dat is een toeristenbus die er te lang over doet, maar ’s avonds moet ik vaak wel. Vanaf de 110 moet ik te ver lopen en op de 118 moet ik altijd 25 minuten wachten als het na 19.30 uur is.. Jij reist waarschijnlijk alleen op de drukkere momenten?
   De bus stopt weliswaar voor mijn huis en in de ochtend rijdt hij inderdaad heel vaak, maar terug ben ik minder tevreden..

   En wat betreft het missen van treinen.. Ik probeer hem altijd nog te halen. Ik fiets vanaf mijn werk zo snel mogelijk naar Lelylaan om vervolgens naar de bus te sprinten. Ik wil gewoon zo snel mogelijk naar huis! :)

 2. Dat gebeurt mij altijd als ik er bijna ben. De deuren gaan dicht als ik ze bijna kan aanraken. Daarna sta ik er als een begaaide pipo nog wat tevergeefs op het knopje te drukken. En de mensen in de trein maar kijken. NIET cool.

 3. Ik lach nooit rennende mensen uit! Ik moet zelf ook vaak genoeg rennen. Laatst nog had ik mijn bagage in een kluisje gedaan op Amsterdam Centraal en ik had nog een paar minuutjes om m’n trein te halen. Halve station door dus naar de bagagekluizen en weer terug naar het perron en het dan net op de seconde halen.. pffff.

 4. Daarom ben ik verhuisd naar een woning op loopafstand van het station i.p.v, de helse busrit met net geen aansluiting op de trein te moeten (mogen) ondergaan..

 5. Ik kan mij de tijd van treinen nog steeds goed herinneren. Ik heb nu een kleine bolide, en ben ik dankbaar voor. Maar treinen geeft mij ook warme gevoelens, want het had altijd wel iets, maar als het niet hoeft, dan liever niet meer. hihih
  sterkte meis

 6. Het volgende slachtoffer ben ik niet… ik neem namelijk nooit de trein. De laatste keer is naar Nederland Zingt geweest naar Utrecht en dat was niet eens zo vervelend omdat we gewoon eerste klas zijn gaan reizen. Maar volgend jaar nemen we gewoon weer de auto…

 7. Ik kan het alleen maar 100% met je eens zijn! treinen zijn rot en helemaal als ze precies voor je neus weg rijden!
  (en helemaal als dat om half 12 snachts is, de volgende pas een half uur later komt en je vlak ervoor The Girl with the Dragon Tattoo hebt gezien, en het station niet Rdam CS is maar Delft zuid, waar dus niemand anders is, en dat je er eigenlijk al 500 keer in had kunnen springen maar de conducteur hield een hand voor je neus want was gevaarlijk want hij had al gefloten…)

 8. Ik heb rennen voor het openbaar vervoer al lang geleden opgegeven. Niet alleen omdat mijn conditie zwaar beneden de maat is, maar ook omdat het me te veel stress oplevert en ik alsnog beteuterd op een station moet gaan staan wachten…

 9. Ook hier herkenbaar, ook al kwam mijn trein gelijk of zelfs 1 minuut later aan dan mijn aansluiting, door de welbekende vertragingen kon ik hem mét rennen vaak genoeg nét halen. Dus wat doe je dan. Ik vind rennen op stations bijzonder onprettig, maar soms is het niet anders.

 10. Ik ren ook niet meer voor een trein. Heb het lange tijd wel gedaan, maar de trein was sowieso altijd sneller dan ik, dus helaas. Ik ben nu een pakje minder gefrustreerd! :)

 11. Ik ren bijna altijd op stations. Gelukkig moet ik altijd opstappen op Groningen CS, dus dat is het probleem niet. Het probleem zit hem mij altijd op Utrecht CS, want waar ik ook vandaan kom, ik moet bijna altijd op HC overstappen in minder dan drie minuten. Ook al ziet het er gek uit, mijn trein haal ik wél 99 van de 100 keer :D!

  1. Dat heeft mijn vader (dus wij want we waren met zn 4en op vakantie) een keer gehad toen we net weetikveelhoelang in een trein hadden gezeten, en dat was de állerlaatste trein die we die dag gingen nemen.
   Hij smeet zijn koffer over het station XD

 12. daarom ook de geniale oplossing: de fiets of benen wagen (ja ik weet dat het met lange afstanden niet mogelijk is). ik lach Zoiezo niemand uit die rent want ik weet zeker dat ik de volgende keer de pineut ben…

 13. Als ik weet dat ik het niet meer haal pak ik de volgende trein of een andere trein. Of ik ga ff snuffelen bij een winkel op het station in de tussentijd dat ik toch moet wachten.

 14. Ik heb nog nooit gerend om een trein te halen, meestal wacht ik gewoon op de volgende – behalve die ene keer dat ik een eikel van een klasgenoot achter me aan had lopen, toen had ik opeens haast (wist hij veel dat die trein nog een kwartier op het station bleef staan)

 15. Hahaha dit is zó waar!
  Ik ben een keer de trein in gevallen (echt waar) omdat ik haast had én omdat alle treinen in Zweden zo’n stom opstapje hebben. Nou, dan kijken mensen je ook aan hoor!

 16. Oh ik hou daar helemaal niet van he, rennen voor de trein. Toen ik altijd nog veel moest reizen trok ik me ook nooit zoveel van de treintijden aan, ik ga echt niet rennen.

 17. Ik had een keer de trein net gemist (wat de verkeerde trein op het goede perron bleek te zijn, gelukkig maar) en werd gewoon keihard uitgelachen door mensen in die trein. Nooit doen, is niet leuk!

 18. Het internet heeft mijn vorige reactie opgegeten, dus hier is poging 2 ;)
  Ik ben altijd een kwartier te vroeg op het station, juist om dit soort situaties te vermijden.

  1. Dankje! En ik kan bevestigen dat je dat inderdaad niet meer doet (al had ik enkellaarsjes aan, dus gelukkig ging de hak niet uit).

 19. Haha. Goedzo. Dankjewel. Ik ben ook regelmatig die zielige persoon.

  Je hebt wel één inlevingsfoutje gemaakt: als je op hakken loopt en een hak verliest merk je dat niet pas na tien meter :P

  1. Jawel, want je bent zo gestresst, want je MOET die trein halen, bovendien is het geen hoge hak, en je rent supersnel, dus merk je het tien meter later pas.

 20. En daarom vind ik de trein nemen altijd zo leuk. Het is nooit hetzelfde en je kunt eens een goede scheet lachen met mensen die holderdebolder moeten hollen om hun trein te halen.

 21. Herkenbaar. Ik loop niet meer voor een trein, ik kan niet zo goed tegen het gezichtsverlies en door mijn miserabele conditie ben ik in staat om dood neer te vallen bovenaan de perrontrap!

 22. Hahahaha! Lijkt net alsof je mij beschrijft. Als ik eens moet rennen voor de trein, verlies ik halverwege altijd mijn hak, ben ik buiten adem, zweet ik me rot en mis ik altijd nét de trein. De conducteur ziet me aankomen, fluit toch af en de trein rijdt weg. En als ik de trein makkelijk haal en er al een aantal minuten in zit, wacht de conducteur wel vaak op anderen die hijgend aan komen rennen. Niet eerlijk!

 23. Toen ik vandaag na een helse busrit (waar ik langer dan uur voor in de regen moest wachten) aankwam op het station, keek ik op de klok. 14.07 uur. Mijn trein gaat 14.06 uur, maar jeweetnooit. Maar toen dacht ik: no way dat ik ga rennen, net nu ik mijn hoogste, meest oncomfortabele hakken aan heb. Dus toen ben ik een kaassouflé gaan eten, Logisch, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.